Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αναδρομικά δημοτικά τέλη για μια πενταετία σε ρυθμισμένα αυθαίρετα και ημιυπαίθριους


    Αντιμέτωποι με ακόμη μια επιβάρυνση και μάλιστα μεγάλη, θα έρθουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που νομιμοποίησαν αυθαίρετα με ημιυπαίθριους και δεν δήλωσαν την αλλαγή του εμβαδού στους δήμους

    Αναδρομικά δημοτικά τέλη και ΤΑΠ για πέντε έτη θα κληθούν να καταβάλουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που νομιμοποίησαν αυθαίρετα, ημιυπαίθριους και δεν δήλωσαν την αλλαγή του εμβαδού στους δήμους ή δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τ.μ. των ακινήτων. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται αύξηση των εσόδων των ΟΤΑ κατά 145 εκατ. ευρώ, λόγω διασταυρώσεων των τ.μ. για τον ορθό υπολογισμό των τελών, καθώς και από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει για όσους έχουν προχωρήσει στην επαύξηση του εμβαδού του ακινήτου τους την πληρωμή αναδρομικών των πέντε τελευταίων ετών και κατάργηση των προσαυξήσεων που ανέρχονται στο 50% των οφειλόμενων τελών. Τα ποσά θα ρυθμιστούν σε περισσότερες από 50 δόσεις.

    Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι ΟΤΑ αναμένεται τους επόμενους μήνες να «τρέξουν» εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να γίνει μια νέα σωστή επιμέτρηση της επιφάνειας των ακινήτων των φορολογούμενων και να προσδιορίζονται με ακρίβεια φόροι και τέλη που συνδέονται με αυτά.

    Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα γίνουν διασταυρώσεις μεταξύ των στοιχείων που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε9, στους ΟΤΑ και στο Κτηματολόγιο.

    Ένας πρώτος δειγματοληπτικός έλεγχος έδειξε ότι στο Ε9 τα τετραγωνικά μέτρα εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις λιγότερα σε σχέση με αυτά που δηλώνονται για παράδειγμα στο Κτηματολόγιο. Επιπλέον, πολλές ασυμφωνίες εντοπίζονται μετά τις ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων τα προηγούμενα χρόνια όπου οι ιδιοκτήτες ενώ προχώρησαν σε τακτοποίηση ημιυπαίθριων και άλλων χώρων δεν έκαναν τις αντίστοιχες προσαρμογές στο Ε9 και στα αρχεία των δήμων.

    «Ξέχασαν» δηλαδή να εμφανίσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών τους μετά την νομιμοποίηση αυθαίρετων και ημιυπαίθριων χώρων. Το αποτέλεσμα: μικρότερες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε φόρους και τέλη και χασούρα εσόδων για το δημόσιο και τους ΟΤΑ.

    Έτσι, τους επόμενους μήνες θα γίνουν εκτεταμένες διασταρώσεις και η λυπητερή θα φανεί το 2020 με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν ακόμα και αναδρομικά φόρους και τέλη που γλίτωσαν κατά την τελευταία πενταετία. Ο υπολογισμός των επιβαρύνσεων θα γίνει με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων.

    Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα οδηγήσουν σε έξτρα έσοδα για τα ταμεία του δημοσίου το 2020.

    Τους επόμενους μήνες σχεδιάζεται ένα εκτεταμένο πλέγμα διασταυρώσεων και επαληθεύσεων των στοιχείων τετραγωνικών μέτρων και εισοδημάτων προκειμένου να υπολογιστούν σωστά μια σειρά φόρων και τελών που συνδέονται με την επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας.

    Μεταξύ αυτών, πρώτος και καλύτερος ο ΕΝΦΙΑ αλλά και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων όπως άλλωστε και τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και ακίνητης περιουσίας.

    Όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2020, μετά τις προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 194 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 145 εκατ. ευρώ, λόγω ενίσχυσης των εσόδων κυρίως από τις διασταυρώσεις και επαληθεύσεις των στοιχείων τετραγωνικών μέτρων για τον ορθό υπολογισμό των τελών (καθαριότητας / ηλεκτροφωτισμού, ακίνητης περιουσίας / φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων), καθώς και από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.


    Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/273966/neo-xaratsi-se-osous-rythmisan-afthaireta-poioi-tha-plirosoun-anadromika-dimotika-teli-gia-mia-pentaetia



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    και οι μεν Δημοι δικαιουνται να ζητουν αναδρομικα -πλεον και της 5ετιας με προστιμα και προσαυξησεις και ολα τακαλα..

     

    αλλα,  οταν μειωνονται οι αντικειμενικες και εχουν εισπραξει "παραπανω", δεν τα επιστρεφουν

    διοτι  "δεν  πρεπει να διαταραχθουν τα οικονομικα τους"

    [ποια διαταραξη? Αφου εχουν  πλεονασματα περι τα 200.000.000]

     

    (Ι) Τέλος, κατόπιν της ακύρωσης των επίμαχων τιμών εκκίνησης, για τους προαναφερόμενους λόγους, το Δικαστήριο, σταθμίζοντας τα συμφέροντα των διαδίκων, αποδίδει μείζονα βαρύτητα στο επιτακτικό δημόσιο συμφέρον, που καθίσταται ακόμα εντονότερο υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, αποτροπής του κινδύνου διαταραχής των φορολογικών εσόδων του Κράτους και των οικείων δήμων για τα έτη 2018 και 2019 και, συνακόλουθα, κρίνει, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 50 παρ. 3β του π.δ. 18/1989, ότι η ακύρωση των επίδικων ρυθμίσεων ρύθμισης της προσβαλλόμενης απόφασης της Υφυπουργού Οικονομικών πρέπει να μην αναδράμει στο χρόνο έναρξης ισχύος της, αλλά στην ημέρα δημοσίευσης των αποφάσεών του (2.10.2019). 

    Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/45935

    Link to comment
    Share on other sites

    Τακτοποιεί κάποιος σήμερα με το ν4495 , όπως έχει το δικαίωμα και τον καλούν να πληρώσει για τα δημοτικά τέλη αναδρομικά από τις 8-8-13 επειδή κάποια μεγάλα κεφάλια έτσι το σκέφτηκαν...και το κοινοποίησαν με ένα κ@λόχαρτο, το οποίο ήταν υποχρεομένοι να γνωρίζουν μηχανικοί και πολίτες!! Και βέβαια ο κόσμος τους έστειλε εκεί που τους έστειλε και καλά τους έκανε!

    Και έρχονται σήμερα οι "φρέσκοι" , οι "λάτρεις των επενδύσεων", οι "αναπτυξιολόγοι" και αντί κάτι τέτοιες μα@@κίες να τις καταργήσουν από την πρώτη στιγμή, τις συνεχίζουν.

    Edited by karanus
    Link to comment
    Share on other sites

    σωστα,

    "κωλοχαρτο" μεν αυτο το εγγραφο του 2014 που ανεβασε ο αντονης

    και χωρις κανενα νομικο ερεισμα, αρα "ανυποστατο"...

    όμωςςςςς

    ηρθε  μετα ο Σταθακης και το "επικυρωσε" με αναδρομικη ισχυ

    με το αρθρο 105 παρ . 4  του ν 4495.

    Και, με  το ιδιο αρθρο, το ΤΕΕ καθε εξαμηνο στελνει στους κατα τοπους ΟΤΑ στοιχεια των υπαγωγων για να βεβαιωθουν τα αναλογουντα τελη.

     

    Και να μην πούμε για την μεταβολη απο  5ετη σε 20ετη για την παραγραφη απαιτησεων των Δημων...

    ή οσα αλλα χατηρια τους εκαναν

    Ουτε που  μονον  μετα απο επανειλημενες παρεμβασεις του ΣτΠ,  ορισαν με νομο οτι τα μη ηλεκτροδοτουμενα δεν πληρωνουν δημοτικα τελη.

    Αλλα και εκει   εβαλαν χρονικο οριο, που ληγει στις 31-12-2019

    Ούτε να πούμε οτι, παρα τις επισημανσεις του ΣτΠ,

    παρελειψαν να ορισουν το αυτονοητο δλδ. οτι

    "δεν οφείλουν και οσα δεν πηρανε ποτε ρευμα"

    Σε κατι τετοιες -εκ προθεσεως- παραλειψεις πατανε οι Δημοι

    και εφτασαν να εχουν πλεονασματα  πανω απο 200.000.000

    περισσοτερα εδω

    7. Η αναδρομική χρέωση 20ετίας των πολιτών για τα δημοτικά τέλη για τα κενά ακίνητα από τους Δήμους.

    ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 5ΕΤΙΑΣ: Εάν κάποιος προσέλθει στον Δήμο καθυστερημένα για να δηλώσει διακοπή με προγενέστερη ημερομηνία, ή για να διορθώσει ανακρίβειες ή ελλείψεις στα στοιχεία που έχει ο Δήμος για το ακίνητό του, εάν αυτό γίνει μέχρι 31-12-2014, τότε ο Δήμος καταλόγιζε τα δημοτικά τέλη αναδρομικά μέχρι 5 χρόνια προς τα πίσω, δηλαδή μέχρι το 2009.
    ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 20ΕΤΙΑΣ: «Χρηματικές αξιώσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που αφορούν σε απόδοση φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών και προκύπτουν εξαιτίας μη υποβολής από τους υπόχρεους των αναγκαίων στοιχείων για τη βεβαίωσή τους ή υποβολής ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων ή λανθασμένα βεβαιωμένων οφειλών, βεβαιώνονται σε βάρος των υπόχρεων εντός εικοσαετίας από τη λήξη του οικονομικού έτους που δημιουργήθηκε η σχετική υποχρέωση προς καταβολή τους. Τυχόν πρόστιμα που επιβάλλονται για τις ανωτέρω περιπτώσεις, υπολογίζονται επί των οφειλών που ανάγονται στα πέντε (5) προηγούμενα της βεβαίωσης έτη.» (Ν.4304/2014 άρθρα 32 και 33)
    Αυτό σημαίνει ότι οι καταλογιζόμενες οφειλές δημοτικών τελών από την 1/1/2015 και μετά αυξάνονται κατά ένα χρόνο, δηλαδή:
    - To 2015 επιβάλλονται αναδρομικά Δημοτικά τέλη για 6 χρόνια προς τα πίσω
    - To 2016 επιβάλλονται αναδρομικά Δημοτικά τέλη για 7 χρόνια προς τα πίσω
    - To 2017 επιβάλλονται αναδρομικά Δημοτικά τέλη για 8 χρόνια προς τα πίσω
    - To 2018 επιβάλλονται αναδρομικά Δημοτικά τέλη για 8 χρόνια προς τα πίσω
    - κ.ο.κ. μέχρι την συμπλήρωση της 20ετίας

    Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/41514

     

     

     

     

     

     

     

    Edited by dimitris GM
    Link to comment
    Share on other sites

    μπααα, .....!!

    ποιός δηλαδή ΔΕΝ βλέπει ότι το ίδιο το "κωλόχαρτο" διαψεύδει το προσωνύμιο που του κολλήσατε, αφού έχει διαφυλάξει απ΄αρχής τον "κώλο" του, απλά υπενθυμίζοντας την εφαρμογή του αρ. 24 ν.4178/13 στον όποίο έχει το νόμιμο ΕΡΕΙΣΜΑ με ισχύ από 8-8-13:.........?????????

    image.png.a90da01801d99fc4984d3bb110ecfa19.png

    Το έγγραφο ΔΕΝ εκδόθηκε για να θεσπίσει νέο δίκαιο, αλλά για να διευκρινίσει επακριβώς τον νόμο, άρα με υπαρκτό ΕΡΕΙΣΜΑ......

    (κι ας μην υπήρχε το "κωλόχαρτο..."     κι ας μη το χαν κάποιοι δει Karanus, .......  πάλι αυτό θα ίσχυε !!)

          Αλλά πέραν αυτού, μήπως έχουμε  χάσει κάποιοι το αίσθημα δικαίου και την αντίληψη περί ισονομίας και ισοπολιτείας, όταν όχι μόνο ανεχόμαστε, αλλά και επιζητούμε να ισχύει η απαλλαγή Δημοτικών Τελών ως επιβράβευση σε όποιον συνεχίζει να αμελεί να τακτοποιήσει το αυθαίρετο του?.   Σε όποιον μεγαλοαυθαιρετούχο (π.χ επιχειρηματία ξενοδοχέα Α.Ε) που, μη έχοντας ανάγκη μεταβίβασης, αγνοεί μέχρις τελευταίας στιγμής να τακτοποιηθεί? ....  απέναντι σε μικροιδιοκτήτες με γονικές παροχές για τους οποίους σε αντίθετη περίπτωση θα υψώναμε "προοδευτική...."  φωνή και τσιρίδα για υπεράσπιση τους από την "ανάλγητη..."  αδικία να έχουν καταβάλει πρόστιμο από το 2013 και να πληρώνουν και τα πρόσθετα Δημοτικά τους Τέλη από τότε...!!!!

    Αιδώς.....

       

     

    Edited by Anton_civeng
    Link to comment
    Share on other sites

    ουτε "αιδως" ούτε τπτ άλλο.

    Οι αντιρησεις μου εγκεινται στο οτι, η αρχικη διατυπωση στο νομο ηταν οτι,  δεν οφειλονται αναδρομικα. Απο πουθενα δεν προεκυπτε οτι εννοουσε "αναδρομικα μεν αλλά από τότε δε"

    Η σωστη /λογικη ερμηνεια ειναι "απο την υποβολη της δηλωσης",  αρα ίσχυε  πληρης μη αναδρομικη υποχρεωση, σαν ενα  πλεον κινητρο για να προχωρησουν οι τακτοποιήσεις... μαζι με τον τροπο υπολογισμου προστιμου, τις δοσεις, τις εκπτωσεις κλπκλπ.

    Ετσι ηταν και στον 4014 [κι αν θυμαστε τι μας ελεγαν διαφοροι υπουργοι και παραυπουργοι και εγκυκλιαρχες.......και ποσο ταλαιπωρηθηκαν παρα πολλοι με τις "γνωματευσεις" των ΙΚΑτζηδων].

    Αυτη ηταν η διατυπωση στον 4178. Καθε αλλη διερμηνεια εγινε μετα,  για να γινουν "χατηρια" στους Δημαρχους.

    Και δεν ξεχναμε τα εγγραφα του υπουργειου οτι,  τα μη ηλεκτροδοτουμενα πρεπει να πληρωνουν, μεχρι που ο ΣτΠ τους ανετρεψε τα σχεδια για πολλαπλα χαρατσια.

    υγ

    Προφανως υπαρχει μια "λογικη" στο οτι , καποιοι επωφελουνταν της αυθαιρεσιας και δεν πληρωναν τα αναλογα και πρεπει να πληρωνουν και δεδικαιολογημενες οι όποιες αντιρήσεις.

    Οπως,  αντιστοιχα,

    - και ενας που τακτοποίησε με προηγουμενους νομους καταβαλλοντας περισσοτερα,  δικαιουται να θεωρει "ριγμενο" τον εαυτο του, αφου πληρωσε περισσοτερα σε σχεση με νεωτερες πιο ευνοικες ρυθμισεις.

     - ή ενας νόμιμος,  που δεν εχει κανει καμμια αυθαιρεσια, δικαιουται να εχει τις δικες του αντιρησεις -και να αγανακτεί- για την συνολικη διαδικασία  της τακτοποιησης με "εξαγορα" των παρανομιών απο τον "γειτονα" που εχτισε διπλα του 200 τμ. αυθαιρετα....

    εδιτ

    αν ταιριαζει καπου η λεξη "αιδως" ειναι για την εκδοση όλων  αυτων των αυθαιρετονομων...

     

     

    Edited by dimitris GM
    Link to comment
    Share on other sites

    Όχι βέβαια....!!!!!,   

    η χαριστική αναδρομικότητα ως έννοια νοείται από το παρελθόν έως το σήμερα που θεσπίζουμε έναν χαριστικό κανόνα (=απαλλαγή αρ.24   2013) .  

    Χρονική αναδρομή δεν είναι η αναγωγή από το παρελθόν στο μέλλον,.....  (!!!)

    αλλά από το παρελθόν μέχρι σήμερα που θεσπίζεται (8-8-13) .....

    Στην λωρίδα του χρόνου δηλαδή, γενικώς από ένα σημείο -t1 έως το t0. 

    Το να απαιτούμε όμως μελλοντική αναδρομικότητα (!!),  όπως μελλοντική αμνηστεία,  μελλοντική χαριστική απαλλαγή,  έμμεσα και κλείνοντας το μάτι  προμοτάρουμε  την παραβατική κατάσταση....

    χορεύοντας το τσάμικο του παραλόγου ή του ....λαμόγιου.....

    Τα παραδείγματα "αδικιών" που έθεσες διμιτρι,  σαφώς και είναι υπαρκτά, πλην όμως (όπως ως νομικός γνωρίζεις) μία αδικία δεν συμψηφίζεται με μία άλλη αντίστροφη αδικία, ούτε κρίνονται όλες μαζί αλλά πάντα κατ΄ιδίαν και μεμονωμένα...... 

    (Αλλιώς για να διασκεδάσουμε διασκευάζοντας το παλιόοοο ΑΒάριο Δημοτικού)....

    > Μίμη γιατί έσπασες το βάζο, ...  ??

    >  Εε!... και η  Λόλα έφαγε όλα τα σοκολατάκια....)

    Ή αλλιώς,   να βγούνε και οι αυθαίρετοι με τις κομμένες συντάξεις να απαιτήσουν απαλλαγή από τα Δ.Τ ως προς τους αυθαίρετους που με τα ίδια συντάξιμα και εισφορές παίρνουν μεγαλύτερες συντάξεις (προ Κατουρουγκαλικού 06/2016).........  ή ...,  ή... ... κ.λ.π

    EDIT:

    Όσο για την απέχθεια περί της ύπαρξης των αυθαιρετονόμων...

    (κακογραμμένοι μεν συμφωνώ,  αναγκαίοι όμως δε, !!!)

    να εντοπίσω και πάλι ότι το μεγάλο σπυρί της αυθαιρετογένεσης ΚΥΡΙΩΣ διογκώθηκε και κακοφόρμισε από την περίεργη   ΑΠ-304/88 (Αρειος Παγος Τμήμα Δ πολιτικό της 24-2-88) που στην πράξη "διευκόλυνε" τις μεταβιβάσεις αυθαιρέτων σε κόντρα του πνεύματος του ν.1337/83 περί καθολικής απαγόρευσης μεταβίβασης,  δίνοντας την δυνατότητα μεταβίβασης ακόμη και τριώροφης μεζονέτας αρκεί να υπήρχε άδεια για κτίσμα  ....... "σκυλόσπιτο".... 

    Το πνεύμα του αείμνηστου Α. Τρίτση δεν ήταν τότε βεβαίως το :

    " Δώστε ένα οποιοδήποτε χαρτί οικοδομικής αδείας στον συμβολαιογράφο για να μεταβιβάσετε το αυθαίρετο σας..." !

    όπως (κακή ώρα πρόσφατα)  ήταν τα λόγια ενός Βίτσα σε λαθρομετανάστες από την υποσαχάρια Γκαμπόν, Γκάνα, κ.λ.π:

    "Φέρτε μας ένα χαρτί, ένα οποιοδήποτε χαρτί για να σας κάνουμε Έλληνες"...... (και να μας ψηφίσετε)....

    ΑΝ λοιπόν το αρ.17 ν.1337/83 είχε εφαρμοστεί κατά το πνεύμα του νόμου και όχι κατά στρέβλωση (αιδώς), πολύ μικρότερο θα ήταν τώρα το πρόβλημα των αυθαιρέτων....

     

    EDIT 2 

    Αντίστοιχα να αναφερθούμε και στις υποκριτικές φωνές για "άδικη"....!  αναδρομική φορολόγηση και πρόστιμα και κυνήγι τάχα της "ανάλγητης" πολιτείας  "εναντίον..." των ιδιοκτητών που από παλαιότερα νοίκιαζαν μέσω airbnb   χωρίς να δηλώνουν τα εισοδήματα τους επικαλούμενοι ότι   δεν είχε βγει ακόμη η ανάλογη πλατφόρμα ....!!!!!!!.

    Λες και δεν υπήρχε το Ε2 για οποιασδήποτε μορφής ενοικίαση και δήλωση των εισοδημάτων τους....

    Τέτοιοι προφασισμοί όμως και λαστιχοποιήσεις αναδρομικότητας (ως εν προκειμένω),  με μπόλικη διεκδικητική και υπερδικαιωματική ορολογία, που βάση έχουν μόνο την ιδιοτέλεια που ανάγουν σε συλλογικό επίπεδο, είναι που αξίζουν του :

    ΑΙΔΩΣ.....! 

    και ΤΕΛΟΣ.......-

    Edited by Anton_civeng
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.