Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης θα τοποθετηθεί στον φυσικό του χώρο


    Ένα ακριβές αντίγραφο της επιβλητικής Νίκης της Σαμοθράκης, που παραμένει στο Μουσείο του Λούβρου, δημιουργήθηκε κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και το επόμενο διάστημα αναμένεται να πάρει την θέση του στον φυσικό της χώρο, στο νησί της Σαμοθράκης. 

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα ανάρτησε στο Facebook ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, πρόκειται για ένα αριστούργημα, ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο του Μουσείου Λούβρου, σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού, που κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ στη Δράμα.

    Στην ανάρτηση του ο κ. Πέτροβιτς γράφει σχετικά: 

    «Ολοκληρώθηκε το άγαλμα της επιβλητικής "Νίκης της Σαμοθράκης", από μάρμαρο Θάσου στο εργοστάσιο της εταιρείας Κυριακίδης στη Δράμα. Ένα αριστούργημα, ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο του Μουσείου Λούβρου, σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού (ύψους 2,44 μ.) και με βάρος περίπου 6,5 τόνους. 

    Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή - διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου (βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που σμίλευσε την φτερωτή Νίκη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρειά μας. Τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου, εργάστηκαν ακόμη ένα μήνα εντατικά, για το τελικό φινίρισμα του αγάλματος.

    Για την ιστορία, η ιδέα γεννήθηκε κατά την επίσκεψή μας, με τον αείμνηστο περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, το καλοκαίρι του 2012 στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης και έγινε πραγματικότητα, χάρη στην ευγενική δωρεά του ευπατρίδη επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη. Το επόμενο διάστημα η Νίκη θα μεταφερθεί από την Περιφέρεια και θα τοποθετηθεί στο φυσικό της χώρο, στο νησί της Σαμοθράκης.

    Αποτελεί ένα κορυφαίο σύμβολο όχι μόνο για τη Σαμοθράκη, τον Έβρο, την Περιφέρειά μας αλλά και για όλη τη Χώρα».

    Ο κ. Πέτροβιτς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι το επόμενο διάστημα (εκτιμάται εντός καλοκαιριού) το άγαλμα θα μεταφερθεί από την Περιφέρεια στο νησί της Σαμοθράκης και επισήμανε ότι εξετάζονται προτάσεις από την Περιφέρεια, τον Δήμο Σαμοθράκης και την αρχαιολογική υπηρεσία να τοποθετηθεί το άγαλμα στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης, ή εντός του μουσείου, ή και στο λιμάνι του νησιού.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου τόνισε ότι η "Νίκη της Σαμοθράκης" αποτελεί ένα κορυφαίο σύμβολο όχι μόνο για τη Σαμοθράκη, τον Έβρο, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, αλλά και για όλη τη χώρα. Το πιο σημαντικό, όπως υπογράμμισε, είναι αυτή την πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει η περιοχή μας οφείλουμε όχι μόνο να την αναδεικνύουμε άλλα και να τη φέρουμε σε επαφή με τον φυσικό της χώρο.

    001.jpg

    002.jpg

    003.jpg

    004.jpg

    005.jpg

    006.jpg

    007.jpg

    machinery15.jpg

    009.jpg

    Πηγή: https://www.alexpolisonline.com/2018/06/blog-post_510.html#ixzz5K4tr99vt
    Alexandroupoli Online 


    Πηγή: https://www.alexpolisonline.com/2018/06/blog-post_510.html



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Η εταιρία " F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ " που δραστηριοποιείταιστα λατομεία και σε αδρανή υλικά, δώρισε το μάρμαρο και το τελικό άγαλμα στον δήμο της Σαμοθράκης. Πιθανολογώ πως αυτό έγινε για διαφημιστικούς λόγους, για χορηγία, φορολογικές ελαφρύνσεις, ίσως και για να αποδείξει πως έχει την δυνατότητα να αντιγράψει και άλλα μνημεία/αγάλματα κλπ.

    Ας σταθούμε στο θετικό της υπόθεσης. Το άγαλμα της Νίκης βρίσκεται μεν στο μουσείο του Λούβρου, αλλά θα υπάρχει και μια απομίμηση στη Σαμοθράκη. Ίσως ακολουθήσουν κ άλλοι το παράδειγμα του. Π.χ. απομίμηση της Αφροδίτης της Μήλου. Ή στο τέλος αντικαταστήσουμε τα πάντα με απομιμήσεις στην ύπαιθρο για τους τουρίστες, ενώ τα γνήσια βρίσκονται ασφαλή και υπό σκιάν. Θυμάμαι μικρός που επισκέφτηκα το παλιό μουσείο της Ακρόπολης και μας μάλωναν για να μην φωτογραφίζουμε τις Καρυάτιδες επειδή φθείρονται από τα πολλά φλας. Τελικά νομίζω πως αντικαταστάθηκαν με απομιμήσεις στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.

    Edited by CYBERSYMEON
    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites

    5 ώρες πριν, antloukidis said:

    Γράφει ότι είναι δωρεά του ιδιοκτήτη του μηχανήματος...

    Πάντως εγώ (σαν μηχανολόγος) θαύμασα το μηχάνημα!!!

     

    Το διάβασα φίλε μου κι αυτό....

    Επίτηδες ρώτησα... Μόνο και μόνο για ν' ανοίξω συζήτηση... Φυσικά και διαφωνώ με αυτή την "κίνηση" κι έχω πάρα πολλά ερωτήματα κι απορίες γι' αυτό.... Ελπίζω κι επιθυμώ εντόνως κι άλλα πρόσωπα, αξιολογότερα, ειδικότερα κι εμπειρότερα εμού, ν' ανοίξουν δημόσια συζήτηση γι' αυτό......

    Ποιους ιδιαίτερους λόγους είχε αυτός ο "ευπατρίδης" να κάνει αυτό που έκανε;;;;

    Ποιους ρώτησε για το συγκεκριμένο θέμα;;;

    Αρκεί μόνο η αποδοχή ενός αγάλματος από τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο;;;;

    Μήπως είναι κακό προηγούμενο;;;

    Μήπως βλάπτει ανεπανόρθωτα την εθνική στρατηγική διεκδίκησης των μαρμάρων;;;;;

    Μας κάνει πιο πολύ υπερήφανους ως Έλληνες;;;

    Γιατί να είναι πιστό αντίγραφο κι όχι π.χ. να έχει κεφάλι (για να δοθεί "άλλη" διάσταση στην "κίνηση");;;

    Κι άλλα πολλά.....

     

    P.S.

    Εγώ, αν ήμουν κάτοικος της Σαμοθράκης, θα ήθελα το πραγματικό αρχαίο "μνημείο" στον τόπο μου! Όχι, αυτό δεν μου κάνει.... Όχι, κανένα αντίγραφο, όσο "ακριβοπληρωμένο" κι αν είναι, δεν θα μου "σκεπάσει τη συνείδηση".... Όχι, μπορεί όσο ζω να μην το δω στον τόπο μου, θέλω όμως να μάθω στα παιδιά μου, να συνεχίσουν να το διεκδικούν από τους "γύφτους - κλεπταποδόχους - πλιατσικολόγους".... Να τους μάθω, να μην στραβώνονται από τα μπιχλιμπίδια των κονκισταδόρες, ως νέοι ιθαγενείς.... Δεν είμαι όμως κάτοικος της Σαμοθράκης.... Είμαι ένας απλός Έλληνας, που συνεχίζω με τις πολύ μικρές μου δυνάμεις, να εξυπηρετώ το εθνικό συμφέρον κι αυτό που η συνείδησή μου επιβάλλει....

    Ελπίζω ότι, θα υπάρξουν Έλληνες της Σαμοθράκης που θα σκεφτούν σαν κι εμένα....

    Ελπίζω ότι, κι άλλοι θα σκεφτούν να δώσουμε αυτό το άγαλμα δώρο στο Λούβρο και να μας επιστρέψουν το αυθεντικό.....

    Ελπίζω ότι, κι άλλοι, οι περισσότεροι από εμάς, θα τους δείξουμε ότι, δεν είμαστε .....ιθαγενείς που στραβώνονται από ευπατρίδες!!!

     

     

    Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
    Link to comment
    Share on other sites

    Δε γνωρίζω λεπτομέρειες για ότι έχει προηγηθεί της είδησης της ολοκλήρωσης του έργου. Προφανώς θα έχουν γίνει σχεδιασμοί και συμφωνίες για την τύχη του εγχειρήματος.

    Δεν είναι καν γνωστό ποιός είναι ο φυσικός χώρος που θα τοποθετηθεί ...

    Πάντως θα γίνει μεγάλη συζήτηση για το θέμα στο μέλλον. Μέχρι τώρα μόνο κάποιες επιφυλάξεις καλλιτεχνών γνωρίζουμε.

    Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε έκθεση αντιγράφου (που αποτελεί και απειλή άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς) θα εξετασθεί από τα αρμόδια συμβούλια, ειδικά αν τοποθετηθεί σε αρχαιολογικό χώρο ή αν η έκθεση αποτελεί απειλή για τη διαπραγματευτική πολιτική της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών.

    Ασχέτως λοιπόν των κινήτρων του δωρητή (και άλλοι στην περιοχή του έχουν δράσει στο παρελθόν με αγαθές προθέσεις αν και όχι πάντα με επιτυχία), ίσως είναι μιά ευκαιρία των αρμοδίων να χρησιμοποιήσουν το τεχνολογικό "σοκ" της δωρεάς προς όφελος της γενικής υπόθεσης.

    Βρισκόμαστε σε εποχές που πολλά εξαρτώνται από την "επικοινωνία" του θέματος. Ακόμη και το τελικό αποτέλεσμα ...

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Αφού το ελληνικό κράτος ήταν ανίκανο να διεκδικήσει την πνευματική του περιουσία (και όχι μόνο) ας βολευτούμε με τα αντίγραφα. Και πολύ μας πέφτει το όποιο αντίγραφο...

     

    Επειδή αναφέρθηκε παραπάνω, προσωπικά δεν περιμένω τίποτε από τις διάφορες επιτροπές και συμβούλια που θα συσταθούν για να αντιμετωπίσουν σύγχρονα θέματα και προβλήματα (πχ ρομποτική, βιοηθική, πολιτιστική κληρονομιά κλπ). Έχουν αποδείξει ότι δεν θέλουν και δεν μπορούν να τρέξουν σε ρυθμούς 21 αιώνα.

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Για όσους δεν γνωρίζουν, υπάρχει πιστό αντίγραφο του Παρθενώνα στο Nashville των ΗΠΑ, σε φυσικό μάλιστα μέγεθος. Κάποιοι ίσως το βρουν άτοπο και αχρείαστο. Προσωπικά, θα επισκεπτόμουν με μεγάλη μου χαρά ένα τέτοιο κτήριο, ακόμα κι αν γνώριζα πως πρόκειται για αντιγραφή. Όσοι επισκέφτηκαν τον Παρθενώνα γνωρίζουν πως δεν μπορείς να πλησιάσεις αρκετά και πως λείπουν τα αετώματα και η στέγη. Ο Παρθενώνας του Nashville είναι μια θαυμάσια ρέπλικα του αυθεντικού. Διαθέτει μάλιστα και το άγαλμα της Αθηνάς του Φειδία στο φυσικό της μέγεθος.

    ΥΣ. Κρίνω πως είναι άσχετο το να συγχέουμε την ύπαρξη ή μη απομιμήσεων με την διεκδίκηση ή μη των κλεμμένων αρχαιοτήτων. Όπως ανέφερε ο συνάδερφος, γύψινα αντίγραφα υπάρχουν ήδη. Τα μαρμάρινα αντίγραφα μας ξενίζουν;

    ΥΣ2. Απ'όσον γνωρίζω δεν υπάρχουν διεκδικήσεις για την Νίκη της Σαμοθράκης ή την Αφροδίτη της Μήλου κλπ. Μόνο για τα μάρμαρα του Παρθενώνα και την μία Καρυάτιδα γνωρίζω.
    Και μιας και την ανέφερα, οι Καρυάτιδες που βρισκόταν στο Ερέχθειο, αντικαταστάθηκαν με αντίγραφα κατά το 1979. Αν είχαν παραμείνει εκτεθειμένες είναι πασιφανές πως θα είχαν υποστεί τεράστιες αλλοιώσες από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τους ρύπους κλπ

     

    https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-full-scale-replica-parthenon-nashville-tennessee

    Edited by CYBERSYMEON
    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.