Jump to content
 • Novatron

 • Κατεδαφίζεται το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου

   Share


  Ο διευθυντής κατάφερε με ψυχραιμία να μην τραυματιστεί κανένας μαθητής - Η ιστορία του κτηρίου το οποίο στέγασε γενιές και γενιές.

  Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές που καταγράφηκαν έξω από το κτίριο όπου στεγάζονταν το Δημοτικό Σχολείο στο Δαμάσι.

  Ο διευθυντής του Γρηγόρης Λέτσιος με δάκρυα στα μάτια χτύπησε το τελευταίο κουδούνι πριν την κατεδάφιση, όπως μετέδωσε το larissanet.gr.

  Το σχολείο έπαθε ανεπανόρθωτες ζημιές και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου. Ο διευθυντής του σχολείου, Γρηγόρης Λέτσιος, με απόλυτη ψυχραιμία μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση και να βγάλει με ασφάλεια έξω από το κτίριο τους 63 μαθητές.

  Δείτε το βίντεο:

   

  Η ιστορία του σχολείου στο Δαμάσι

  Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Λάρισας βρίσκεται το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου που καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την περασμένη εβδομάδα.

  Στο βιβλίο «Ιστορίας του Σχολείου» που συντάχθηκε το 1956, διαβάζουμε: «κατά το σχολικόν έτος 1937 – 1938 απεφασίσθη η ανέγερσις νέου διδακτηρίου επί γηπέδου ιδιοκτησίας του σχολικού ταμείου εκτάσεως 4 περίπου στρεμμάτων. Η ανέγερσις ήρξατο τον Μάρτιον του έτους 1938 επί σχεδίου Υπουργείου Παιδείας. (…)».

  Για την υλοποίηση του σχεδίου χρειάστηκαν πόροι που εξασφαλίστηκαν αρχικά, με την εκποίηση 80 στρεμμάτων γεωργικού κλήρου του σχολικού ταμείου. Το 1940 ο πρόεδρος του Σχολικού Συμβουλίου Γ. Σακελλαρίου, παρουσιάστηκε ενώπιον του Υπουργού Παιδείας Σπέντζα και πέτυχε τη χορήγηση πίστωσης 300 εκατομμυρίων δραχμών για την αποπεράτωση του διδακτηρίου. Η πίστωση αυτή όμως συνέπεσε με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου και δεν κατάφερε να επιτελέσει τον σκοπό της.

   

  sxoleio-damasi-684

  Κατά τη διάρκεια της κατοχής το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου, δεδομένης της κατάστασης, υπολειτουργούσε ενώ υπέστη και πολλές καταστροφές.

  Το 1952 το παλαιό διδακτήριο κρίθηκε ως «ετοιμόρροπο» από την Υπηρεσία Πολεοδομικού Γραφείου Λάρισας και διατάχθηκε η άμεση απομάκρυνση των μαθητών. Τότε ο Συνεταιρισμός Αποκαταστάσεως Ακτημόνων Καλλιεργητών (Σ.Α.Α.Κ.) Δαμασίου συνεισέφερε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό προς ενίσχυση του Σχολικού Ταμείου.

  Έτσι στα μέσα Νοεμβρίου 1952 αποπερατώθηκαν τρεις αίθουσες του κάτω ορόφου στο νέο διδακτήριο. Και τον επόμενο χρόνο ολοκληρώθηκε η κατασκευή μιας ακόμα αίθουσας στην οποία στεγάστηκε το Νηπιαγωγείο Δαμασίου.


  Πηγή: https://www.protothema.gr/greece/article/1103537/damasi-me-dakrua-sta-matia-o-dieuthudis-tou-dimotikou-sholeiou-htupaei-to-koudouni-prin-tin-katedafisi/

  Engineer
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments  Προσωπικά και τεχνοκρατικά μιλώντας, ΕΑΝ το κτίριο με επεμβάσεις μπορούσε να κρατηθεί, δε βρίσκω το λόγο της κατεδάφισης και κατασκευής καινούργιου. (αφήνω απ'εξω οτι θα το κάνει δωρεάν η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο εκει για τα έργα οδοποϊας).

  Πάντα ομιλώ με γνώμονα το κόστος, χωρίς να γνωρίζω σε τι κατάσταση ευρίσκεται και ΑΝ συμφέρει να κρατηθεί, ενισχυθεί κατά τα προβλεπόμενα, αναβαθμιστεί ενεργειακά κτλ κτλ κλτ ώστε να μη χαθεί ένα "ιστορικό" κτίριο-ας πούμε.

   

  Link to comment
  Share on other sites

  terry,

  είναι αυτονόητο ότι αν δεν σε ενδιαφέρει ο τρόπος που χτίζεις, τότε ακόμη περισσότερο δεν σε ενδιαφέρει ο τρόπος που κατεδαφίζεις.

  Η άγνοια (?) κινδύνου είναι προφανής και στα δύο για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Πιστεύω ότι μια αναδρομή στο ιστορικό του κτηρίου θα αφαιρέσει και το ερωτηματικό ...

  Link to comment
  Share on other sites

  Kαλημέρα. Συμφωνώ Θόδωρε. Εμφανώς ο τρόπος κατεδάφισης ελλοχεύει κινδύνους και είναι τεχνικά ανορθόδοξος. Τα αυτονόητα  πέραν των γνωστών μέτρων ασφαλείας είναι να φύγουν όλα τα ξύλα από την στέγη και να ληφθεί μέριμνα για τα τζάμια. Πολλά άλλα θα μπορούμε να προσθέσουμε. Παρεμπιπτόντως με μια τσάπα θα αργήσει αρκετά.

  Link to comment
  Share on other sites

  20 λεπτά πριν, terry said:

  Ως προς τον τρόπο κατεδάφισης τους συμφωνείς?

  Οχι. 

  Αρχικά εφόσον επιτραπεί η είσοδος, θα έπρεπε να αποξηλωθούν πορτες, παράθυρα, ξύλινες επιφάνειες, κτλ, ωστε να προκύψουν καθαρότερα "μπαζα" προς ανακύκλωση.

  Κατα δεύτερον, μου στειλε η τερνα μια τσαπα με κουβα! για κατεδάφιση! Ιδια τσάπα, μακρύ μπαστούνι και δαγκάνα και ξεκινάμε απο πάνω, το ύψος δεν ειναι απαγορευτικό. 

  Υπερβολική σιγουρα άγνοια κινδύνου. Μου "τρωει" ο χειριστής το κτιριο και ειναι ακριβως απο κάτω...Ο εργάτες διαβρέχει στα...3 μέτρα με το λάστιχο.

   

  Link to comment
  Share on other sites

  Η εικόνα των βλαβών του κτηρίου δεν επιτρέπει διαλογή υλικών για συστηματική κατεδάφιση. Η δημιουργία αρθρώσεων στους ελάχιστους πεσσούς δίνει πλήρη κινηματική ελευθερία στους δίσκους του δαπέδου και της στέγης. Η απόσταση που θα κινηθούν πέφτοντας είναι απροσδιόριστη λόγω τοιχοποιίας, ανομοιομορφίας και βαρύτητας. Οπότε πρώτα ξαπλώνεις τους δίσκους και μετά μαζεύεις τα μπάζα ...

  Link to comment
  Share on other sites

  Γι'αυτο συνφορουμίτες, έβαλα το ΑΝ !!! 

  Εννοείται πως στο όφελος της ασφάλειας και υγείας των ατόμων που μπήκα μέσα για να παρουν θρανία και βιβλία, δε θα με ένοιαζε το...περιβάλλον!

  Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος κατεδάφισης, μοιάζει ερασιτεχνικός και επικίνδυνος. Εδώ κατεδαφίζουμε ισόγεια, με τη λιγότερη δυνατή σκόνη, με δαγκάνες θρυματισμου μπετου/σιδερα, σφυριά κτλ

  Και ολάκερη εταιρεία, σιγουρα είχε και "ειδικότερα" μηχανήματα! 

  Σε κάθε περίπτωση, ατύχημα να μην έχουμε και στην ευχή του Θεού.

  Link to comment
  Share on other sites

  Κατεδεφιζετε δημοσιο κτήριο με τεχνικές κ μετρα ασφαλειας του 60 κ η τοπικη οργανωση του ΤΕΕ δεν εχει ήδη σταματισει την κατεδαφιση. Γιατι να ασχοληθούν θα μου πεις. Δεν ειπαν οτι θα δώσουν επ. διακιωματα κ σε κανεναν απο ΤΕΙ.

  Δυστυχώς αν δεν πεθανει κόσμος δεν προκειται να αλλαξει τπτ στην χωρα.  

  Εδιτ: Μην ξεχασουν να βγαλουν φωτογραφιες με κρανοι κ γιλεκα οταν παει ο δημαρχος. 

  Edited by bilya63
  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.