Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πόσο άντεξαν οι πόλεις στην πανδημία - Ο ρόλος του real estate.


    Ο θεσμός της πόλης κλονίστηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έπληξε τις πυκνοκατοικημένες μητροπολιτικές περιοχές περισσότερο από τα προάστια.

    Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων όμως οι πόλεις επιστρέφουν στο επίκεντρο της δημιουργικότητας, καθως οι εργαζόμενοι προτιμούν την προσωπική επαφή με τους συναδέλφους τους, από την τηλεργασία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει νέα εμπόδια, κυρίως αναφορικά με το επενδυτικό κλίμα και τις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις πλήρεις συνέπειες του εν λόγω φαινομένου να μην  είναι ακόμα εμφανείς.

    Δεν επέδειξαν όμως όλες οι πόλεις την ίδια ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις που κλίθηκαν να αντιμετωπίσουν. Σύμφωνα με την ομάδα της Savills World Research, η οποία κατατάσσει 500 πόλεις με βάση την ανθεκτικότητά τους, οι προσδιοριστικοί παράγοντες για τις πόλεις που είναι σε καλύτερη θέση να προσαρμοστούν στις μελλοντικές οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι το βάθος της αγοράς ακινήτων, η οικονομική δύναμη, η οικονομία και τεχνολογία που σχετίζεται με τη γνώση, και η περιβαλλοντική ανθεκτικότητα.
     

    Savills_Impacts_ResilientCitiesIndex.png

    Επενδύσεις στην αγορά ακινήτων

    Σε αυτή τη διαδικασία, το real estate παίζει κεντρικό ρόλο. Σύμφωνα με το δείκτη, αναφορικά με την ακίνητη περιουσία, μια ανθεκτική πόλη χαρακτηρίζεται από μεγάλη, ρευστή αγορά, ένα καλό μείγμα εγχώριων και διεθνών επενδυτών και ισχυρά δικαιώματα ιδιοκτησίας.

    Αξίζει να σημειωθεί οτι ο όγκος επενδύσεων στις μεγάλες πόλεις που εμφάνισαν πολύ υψηλή βαθμολογία στον δείκτη, για το 2021 ξεπέρασε το $ 1,3 τρισ. – αυξημένο κατά 59%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 22% σε σχέση με το 2019, το τελευταίο έτος ρεκόρ.

    real_estate_resilient_cities_2022_savills.jpg

    Όπου πάει ο κόσμος, θα ακολουθήσουν και οι επενδυτές ακινήτων, σημειώνει η Savills, κυρίως λόγω της δημοτικότητας του οικιστικού τομέα, ο οποίος ξεπέρασε τα γραφεία το 2021 και έγινε ο μεγαλύτερος τομέας ακινήτων παγκοσμίως. Προσβλέποντας στο μέλλον, αυτή η προτίμηση θα οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις σε πόλεις που προσελκύουν εργαζόμενους. Επιπλέον, η δυσκολία απόκτησης περιουσιακών στοιχείων σε κομβικές πόλεις των ΗΠΑ ωθεί πολλούς επενδυτές να κατευθυνθούν αλλού, μεταβάλλοντας τις κλασικές αγορές ακινήτων.

    Βασικό κίνητρο για τους επενδυτές ακινήτων αποτελούν πλέον και οι εκτιμήσεις ESG. Η επιθυμία για την αγορά και κατασκευής πιο βιώσιμων ακινήτων θα καθορίσει όχι μόνο το είδος των περιουσιακών στοιχείων που είναι πιο ελκυστικά, αλλά και τις πόλεις όπου οι αγοραστές προτιμούν να τοποθετήσουν το κεφάλαιό τους.  


    Πηγή: https://www.ered.gr/real-estate-news/poso-anteksan-oi-poleis-sthn-pandhmia-poios-einai-o-rolos-toy-real-estate



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Για να δούμε πόσο θα "αντέξουν" οι πόλεις με την κλιματική κρίση....
    Λένε θα μας περιορίσουν τις μετακινήσεις, καθώς και την χρίση κλιματιστικών όταν εργαζόμαστε από το σπίτι....

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.