Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Σε ποια ακίνητα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου


    Από την 1η Ιουλίου σε ισχύ ο νέος θεσμός της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίων. Θα είναι υποχρεωτική μόνο όταν γίνεται μεταβίβαση ακινήτου ή τακτοποίηση αυθαιρεσιών, αλλά και σε νέες οικοδομές.

    Σταδιακά και όχι υποχρεωτικά για όλους τίθεται φέτος σε ισχύ η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου, ένα νέο «εργαλείο» της πολεοδομικής νομοθεσίας, προκειμένου να μπει επιτέλους τάξη στο χάος των πολεοδομικών αυθαιρεσιών, που με τη σειρά τους γεννούν σωρεία ζητημάτων στην κατοχή και μεταβίβαση ακινήτων. Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στο τέλος Νοεμβρίου, ο θεσμός της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου θα τεθεί επισήμως σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2020 και θα συνδεθεί με το νέο νόμο για τα αυθαίρετα.

    Στόχος του εν λόγω εργαλείου είναι η καταγραφή των βασικών πολεοδομικών και πληροφοριακών στοιχείων του συνόλου του κάθε κτηρίου, αλλά και των επιμέρους ιδιοκτησιών αυτού. Η σημαντικότερη διαφοροποίηση σε σχέση με τα όσα είχαν γίνει γνωστά, όταν νομοθετήθηκε η ηλεκτρονική ταυτότητα, είναι ότι δεν θα είναι υποχρεωτική για όλα τα ακίνητα της χώρας. Δηλαδή, δεν θα χρειάζεται ο κάθε ιδιοκτήτης να μεριμνήσει (εντός επταετίας για τις κατοικίες) για να εκδώσει ηλεκτρονική ταυτότητα και μάλιστα με σημαντική επιβάρυνση. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αλλαγή, η οποία απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες από το κόστος που ενέχει η συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς εκπρόσωποι των μηχανικών έκαναν λόγο ακόμα και για 1.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία, ιδίως σε περιπτώσεις που θα πρέπει να γίνει και στατική μελέτη του κτηρίου.

    Εφεξής, ηλεκτρονική ταυτότητα θα πρέπει να εκδίδεται μόνο σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, ή σε περιπτώσεις τακτοποιήσεων αυθαιρέτων κατηγορίας 1 έως 4. Συνδέεται δηλαδή η τακτοποίηση αυθαιρέτων με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας. Ως εκ τούτου, όποιο ακίνητο τακτοποιείται, αυτομάτως θα πρέπει να εκδίδει και ηλεκτρονική ταυτότητα. Αυτό θα ισχύει από την 1η Ιουλίου και μετά, όταν δηλαδή θα τεθούν σε ισχύ και οι διατάξεις του νέου νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Με τον τρόπο αυτό, θα ξεκινήσει μια σταδιακή διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και για το υφιστάμενο απόθεμα κτηρίων, χωρίς όμως την υποχρεωτική εφαρμογή σε όλες τις ιδιοκτησίες, επιτρέποντας μια ομαλότερη προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

    Υποχρεωτική στις νέες οικοδομές

    Εν τω μεταξύ, για όλες τις νέες οικοδομές που θα κατασκευάζονται εφεξής, η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι υποχρεωτική. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Δημ. Οικονόμου, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τα νέα κτίρια, αυτά που κατασκευάζονται από εδώ και πέρα, η ηλεκτρονική ταυτότητα θα είναι σε επίπεδο κτηρίου. Αυτό είναι εύκολο γιατί υπάρχει πλέον μια άδεια συνολική, δεν υπάρχει καμιά πρακτική δυσκολία ή κάποιο ιδιαίτερο κόστος για να δηλώνεται με ενιαίο τρόπο όλο το κτίριο.

    Επίσης, υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου, παραμένει σε ισχύ ο υφιστάμενος νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, με τον οποίο επιτρέπεται η ρύθμιση ακινήτων που εμπίπτουν ακόμα και στην υπ’ αριθμόν 5 κατηγορία αυθαιρεσιών, δηλαδή εκείνων που έχουν υπέρβαση κάλυψης από 40% και πάνω και υπέρβαση ύψους από το 20% και πάνω. Μετά τις 30 Ιουνίου τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος, με τον οποίο απαγορεύονται πλέον οι τακτοποιήσεις τέτοιων αυθαιρεσιών. Όποιος δεν έχει μέχρι τότε τακτοποιήσει το ακίνητό του, θα καταβάλει 20% παραπάνω χρήματα για την τακτοποίησή του. Και για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστερήσεων θα καταβάλλεται ένα επιπλέον 5%. Δηλαδή αν καθυστερήσεις ένα χρόνο ακόμα, θα πληρώνεις 25%, αν καθυστερήσεις δύο χρόνια ακόμα 30%. Καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2025.

    Η τελευταία τροπολογία

    Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας (Π.χ. Διαμερίσματος) θα περιλαμβάνει τα εξής, σύμφωνα με την τελευταία τροπολογία που ψηφίστηκε:

    1. το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτηρίου εντός του οποίου ευρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία, με τις αναθεωρήσεις της,
    2. τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια (σ.σ.: με διάταξη της ίδιας τροπολογίας, αν δεν υπάρχουν στη διάθεση του ιδιοκτήτη ή της Υπηρεσίας Δόμησης τα παραπάνω στοιχεία -άδειες και σχέδια- μπορεί να υποκατασταθούν από σχετική βεβαίωση της υπηρεσίας)
    3. το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας,
    4. το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,
    5. δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων,
    6. τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση, αν αυτή δεν αποτυπώνεται στα παραπάνω σχέδια.
    7. το δελτίο δομικής τρωτότητας,
    8. τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτηρίου, εφ’ όσον υπάρχουν,
    9. το Πιστοποιητικό Πληρότητας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας της Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

     


    Πηγή: https://www.businessdaily.gr/oikonomia/8206_se-poia-akinita-einai-ypohreotiki-i-ilektroniki-taytotita-ktirioy



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Σε υφιστάμενη ιδιοκτησία παλιά άδεια αν εκδοθεί ΕΕΜΚ θα απαιτηθεί πρώτα Ταυτότητα η όταν γίνει μεταβίβαση Τότε θα απαιτηθεί η ταυτότητα και απλά θα βάλουμε και την ΕΕΜΚ

    Link to comment
    Share on other sites

    5 λεπτά πριν, Elounda said:

    Σε υφιστάμενη ιδιοκτησία παλιά άδεια αν εκδοθεί ΕΕΜΚ θα απαιτηθεί πρώτα Ταυτότητα;

    Όχι.

    5 λεπτά πριν, Elounda said:

    Όταν γίνει μεταβίβαση τότε θα απαιτηθεί η ταυτότητα;

    Ναι.

     

    Link to comment
    Share on other sites

    Μια υπαγωγή ν. 4495 επηρεάζεται από την ηλεκτρονική ταυτότητα άμεσα; Να υποθέσω ότι κάνουμε την υπαγωγή, περαίωση κανονικά.Και μόνο σε περίπτωση μεταβίβασης ή νέας άδειας, οφείλουμε να προβούμε σε ηλεκτρονική ταυτότητα κτλ;

    Link to comment
    Share on other sites

    υπάρχουν κτίρια που έχουν βγάλει νέο πίνακα δαπανών (ανεπίσημο) που έχουν συμπεριληφθεί  κλειστά ημιυπαίθρια , υπόγεια playroom κτλ έτσι ώστε να γίνει δίκαιη κατανομή δαπανών με βάση τα πραγματικά τμ ΚΧ. Από τι μία μας ζητάνε να καταγράφουμε την πραγματική κατάσταση από την άλλη ο πίνακας κατανομής δαπανών ενδεχομένως να είναι αναληθής. Καταλαβαίνω ότι ο πίνακας χιλιοστών έχει ένα νόημα να μπαίνει αν και θα  μπορούσε να αναγράφονται μόνο τα χιλιοστά κάθε ιδιοκτησίας και όχι όλος ο πίνακας και μάλιστα σε κάθε ΟΙ. Έπρεπε να μπαίνει μια φορά στην ανάλυση του οικοπέδου 

    Link to comment
    Share on other sites

    σε  ολες τις σχετικες ανακοινωσεις,

    αναγραφεται οτι, ο πινακας  χιλιοστων και δαπανων  ειναι προαιρετικος.

    Αυτος ο πινακας υπαρχει με τον κανονισμο και ειναι ευκολο να βρεθει.

    Σε περιπτωση που δεν  υπαρχει κανονισμος, υπαρχει σε καθε οικοδομη ενας "πινακας" που υπογραφει ο μηχανικος της οικοδομης.

    Τα χιλιοστα οικοπεδου   ειναι αυτα που γραφει το συμβολαιο.

     

     "Ο ηλεκτρονικός φάκελος, δηλαδή η ταυτότητα κτιρίου περιλαμβάνει τα εξής έγγραφα σε ψηφιακή μορφή:

    • την οικοδομική άδεια (με τις αναθεωρήσεις αν υπάρχουν) του κτιρίου που βρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία
    • τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια
    • το πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας
    • το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής (εφόσον έχει εκδοθεί)
    • δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων
    • τα σχέδια κατόψεων τα οποία αποτυπώνουν την διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση όταν αυτή δεν προκύπτει από τα στοιχεία των περιπτώσεων 1,2 και 5
    • το δελτίο δομικής τρωτότητας ή την τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου ή την μελέτη στατικής επάρκειας.
    • τον πίνακα χιλιοστών και την μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υπάρχουν.

    Σε περίπτωση που η οικοδομική άδεια και τα στοιχεία που την συνοδεύουν δεν ανευρίσκονται τότε θα πρέπει να περαστεί στον φάκελο η βεβαίωση απώλειας από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης."

     

     

    Link to comment
    Share on other sites

    2 ώρες πριν, maranti said:

    Μια υπαγωγή ν. 4495 επηρεάζεται από την ηλεκτρονική ταυτότητα άμεσα; Να υποθέσω ότι κάνουμε την υπαγωγή, περαίωση κανονικά. Και μόνο σε περίπτωση μεταβίβασης ή νέας άδειας, οφείλουμε να προβούμε σε ηλεκτρονική ταυτότητα κτλ;

    Μάλιστα

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.