Jump to content
 • HoloBIM Structural
  HoloBIM Structural


 • Στην 14η θέση η Ερμού στην λίστα με τους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους στον κόσμο


  Στην 14η θέση στην κατάταξη των υψηλότερων ενοικίων σε εμπορικές αγορές ανέβηκε η Ερμού από την 15η θέση προ πανδημίας ενώ παρουσίασε πτώση μόλις 4% την περίοδο της πανδημίας σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας της Cushman & Wakefield «Main Streets Across the World».

  Στην πρώτη θέση επανήλθε η 5η Λεωφόρος της Νέας Υόρκης με μέσο όρο ενοικίων 1.756€/τ.μ./μήνα ενώ την 2η διατήρησε το Χονγκ Κονγκ, με την Tsim Sha Tsui στα 1.261€/τ.μ./μήνα. Στην 3η θέση, βρίσκεται για πρώτη φορά η Via Montenapoleone του Μιλάνου με 1.212 €/τ.μ./μήνα που πρώτη φορά αναδεικνύεται ως ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος της Ευρώπης, σκαρφαλώνοντας πάνω από τη New Bond Street στο Λονδίνο και τη Avenue des Champs Élysées στο Παρίσι.

  CWT2.jpg

  Η έρευνα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1988, και παρακολουθεί τους κορυφαίους εμπορικούς δρόμους σε 92 πόλεις. Αυτή είναι η πρώτη ετήσια έκθεση μετα το 2019, με πληροφορίες σχετικά με τις συγκριτικές επιδόσεις των αγορών πριν και μετά την πανδημία.

  Σε παγκόσμιο επίπεδο τα ενοίκια στις κυριότερες εμπορικές αγορές μειώθηκαν κατά 13% κατά μέσο όρο στην κορύφωση της πανδημίας Covid-19, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψαν σε μόλις 6% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η παγκόσμια αύξηση των ενοικίων το περασμένο έτος ήταν κατά μέσο όρο 2%, αλλά ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την αγορά.

  CWT1.jpg

  Οι Ασιατικές αγορές επλήγησαν περισσότερο κατά την περίοδο της πανδημίας με τα ενοίκια να μειώνονται κατά 17% μέσο όρο, κυρίως λόγω του κλεισίματος των συνόρων που επηρεάζουν τους κορυφαίους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς. Στην EMEA, η μείωση των ενοικίων ήταν κατά μέσο όρο 11%, ενώ η μείωση στην Αμερική ήταν μόλις 7%, εν μέρει χάρη στις υποστηρικτικές δημοσιονομικές πολιτικές και στα εγχώρια μεταναστευτικά πρότυπα που ενίσχυσαν την αγοραστική δύναμη.

  Από το ναδίρ της πανδημίας, τα ενοίκια της παγκόσμιας λιανικής αγοράς έχουν ανακτήσει περίπου το 50% των ζημιών τους. Μεγάλο μέρος αυτής της βελτίωσης σημειώθηκε μέχρι το 2021 και στις αρχές του 2022 προτού το νέο τοπίο στις οικονομίες αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις αγορές τους τελευταίους έξι μήνες. 

  Η εικόνα κατά την κορύφωση της πανδημίας στις Ευρωπαϊκές αγορές

  Στην κορύφωση του Covid-19, τα ενοίκια στην EMEA μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 11%, αν και διέφεραν σημαντικά ανάλογα με τους περιορισμούς/μέτρα ανά αγορά. Η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Γαλλία υπέστησαν σημαντικές επιπτώσεις καθώς τα ενοίκια μειώθηκαν έως και 28% κατά μέσο όρο. Εν τω μεταξύ, οι αλλαγές ήταν ελάχιστες σε μέρη της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Σλοβακία και η Σλοβενία.

  Τα βασικά ενοίκια ανέκαμψαν στην περιοχή σε μόλις 8% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα και στις αρχές του 2022 η περιοχή της ΕΕ κατέγραψε όγκους λιανικών πωλήσεων 4,1% υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα όταν πρωτοεμφανίστηκε ο Covid-19. Ωστόσο, η ανάκαμψη θα συνεχίσει να αμφισβητείται από τον πληθωρισμό, επηρεάζοντας τη ζήτηση των καταναλωτών και τους εμπόρους.

  Παρά τις δύσκολες βραχυπρόθεσμες τους τελευταίους 18 μήνες, το 75% των λιανικών συναλλαγών που εκπροσωπούνται από την Cushman & Wakefield στην EMEA ήταν νέες μισθώσεις, υπογραμμίζοντας την αξία που δίνουν οι εμποροι στα φυσική παρουσία τους στις αγορές.  

  Σχολιάζοντας τα στοιχεία η επικεφαλής της Cushman & Wakefield Proprius Νίκη Σύμπουρα δήλωσε : “Παρόλο που σε ετήσια βάση η Ερμού καταγράφει 6% αύξηση συγκρίνοντας με το περασμένο έτος θα πρέπει να γίνει σαφές ότι αναφερόμαστε σε ενοίκια στις βέλτιστες τοποθεσίες και παρόλο που η τάση αυτή ακολουθείται και σε άλλες αγορές, δεν εκφράζουν απαραίτητα τον ευρύτερο χώρο του λιανικού εμπορίου κι το σύνολο των αγορών”.


  Πηγή: https://ered.gr/real-estate-news/c-w-h-5h-lewforos-sth-n-yorkh-o-pio-akribos-emporikos-dromos-ston-kosmo  Engineer

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.