Jump to content
 • HoloBIM Structural
  HoloBIM Structural


 • Βρετανία: Ξεκίνησε η λειτουργία του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο


  Το μεγαλύτερο στον κόσμο υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, που ενώνει τη Νορβηγία με τη Βρετανία και επιτρέπει στις δύο χώρες να μοιραστούν την ηλεκτρική ενέργεια, τέθηκε σήμερα σε λειτουργία, ανέφερε η National Grid, που διαχειρίζεται το βρετανικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

  "Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία είναι τώρα σε θέση να μοιραστούν ανανεώσιμη ενέργεια για πρώτη φορά" καθώς "η κοινοπραξία North Sea Link [το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης] 1,6 δισεκ. στερλινών, της National Grid με τον διαχειριστή του νορβηγικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας Statnett, θα αρχίσει τις εμπορικές του δραστηριότητες σήμερα", υπογραμμίζει σε μια ανακοίνωση η National Grid.

  Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση μήκους περίπου 720 χλμ. θα ξεκινήσει με μέγιστη δυναμικότητα 700 μεγαβάτ (ΜW) που θα ανέλθει σταδιακά στα 1.400 μεγαβάτ σε τρεις μήνες. "Σε πλήρη δυναμικότητα, το North Sea Link θα μπορεί να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα 1,4 δισεκ. νοικοκυριά", συνεχίζει η National Grid.

  Το North Sea Link συνδέει το Σούλνταλ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της σκανδιναβικής χώρας, με το Μπλάιθ (κοντά στο Νιούκασλ) στην Αγγλία διερχόμενο κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια του ηλεκτρικού εφοδιασμού των δύο χωρών.

  "Όταν φυσάει δυνατά στην Αγγλία και η παραγωγή αιολικής ενέργειας αυξάνεται, μπορεί κάποιος στη Νορβηγία να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια σε καλή τιμή από τους Βρετανούς και να αφήσει το νερό στις δεξαμενές" των υδροηλεκτρικών φραγμάτων μας, κύρια πηγή ενέργειας στη Νορβηγία, είχε δηλώσει τον Ιούνιο ο διευθυντής του σχεδίου στη Statnett, Τορ Άντερς Νούμενταλ. Και αντιστρόφως, όταν ο άνεμος δεν είναι αρκετά ισχυρός στη Βρετανία.

  Η κατασκευή του καλωδίου, που κράτησε έξι χρόνια, συνάντησε πολλές τεχνικές προκλήσεις, δημιουργώντας κυρίως την ανάγκη για την κατασκευή μιας ειδικής φορτηγίδας για τη διέλευση του καλωδίου κάτω από μια νορβηγική λίμνη ή ακόμη το σκάψιμο μιας σήραγγας 2.300 μέτρων.

  Στην κατάταξη των πιο μεγάλων υποθαλάσσιων ηλεκτρικών καλωδίων το North Sea Link εκθρονίζει το Nordlink (623 χλμ, εκ των οποίων τα 516 κάτω από το νερό), το οποίο εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα ανάμεσα στη Νορβηγία και τη Γερμανία.

  Συνδεδεμένη ήδη με τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ιρλανδία, η Βρετανία προβλέπει και άλλες διασυνδέσεις με χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, κυρίως χάρη σε ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο που τη συνδέει με τη Δανία, το Viking Link (765 χλμ. εκ των οποίων τα 621 κάτω από το νερό), η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.

  Στα μέσα Σεπτεμβρίου, πυρκαγιά που επηρέασε μια σημαντική ηλεκτρική σύνδεση με τη Γαλλία, είχε μειώσει την ικανότητα της Βρετανίας, συμβάλλοντας στην αύξηση των τιμών αερίου στη χώρα.

  Μέχρι το 2030, το 90% της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις διασυνδέσεις της National Grid θα προέλθει από ενέργεια που παράγεται χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που "θα επιτρέψει να αποφευχθεί η απόρριψη 100 εκατ. τόνων άνθρακα στην ατμόσφαιρα, το ισοδύναμο δύο εκατ. αυτοκινήτων".

  Η Βρετανία, που φιλοξενεί από τα τέλη Οκτωβρίου τη διεθνή διάσκεψη για την ενεργειακή μετάβαση COP26, θέλει να φθάσει σε μηδενικές εκπομπές (ουδετερότητα) άνθρακα έως το 2050.

   


  Πηγή: https://www.capital.gr/diethni/3585646/bretania-xekinise-i-leitourgia-tou-megaluterou-upothalassiou-kalodiou-ilektrikis-energeias-ston-kosmo  Engineer

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.