Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Θεσσαλονίκη: Η νικήτρια πρόταση για την ανάπλαση του μνημειακού άξονα της πόλης από την Εγνατία έως την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης


    Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του μνημειακού άξονα της πόλης από την Εγνατία έως την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης. «Δωμάτια» με φοίνικες, νερό, μανόλιες και πλατεία «καθρέφτη» προτείνει η νικήτρια πρόταση.

    «Δωμάτια» με φοίνικες, νερό και μανόλιες, αλλά και μια πλατεία Αριστοτέλους που θα θυμίζει «καθρέφτη», προτείνει η νικήτρια πρόταση στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους. 

    Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων για τον νέο μνημειακό άξονα της Θεσσαλονίκης, από την οδό Εγνατία έως και την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, ολοκληρώθηκε με την κατάθεση 13 συμμετοχών, ενώ η κριτική επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την απονομή τριών βραβείων και τριών ισόποσων εξαγορών. 

    «Ο άξονας της Αριστοτέλους για κάθε Θεσσαλονικιό, αλλά και για κάθε επισκέπτη, σημαίνει πολλά: είναι ένα σημείο αναφοράς. Ολοι έχουμε ζήσει σημαντικές, όμορφες στιγμές σε αυτόν τον υπέροχο άξονα, σε αυτήν την τόσο σημαντική πλατεία. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δυστυχώς η πλατεία Αριστοτέλους, τα έχει τα χρονάκια της», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

    24590719.jpg

    24590709.jpg

    Ο δήμαρχος συμπλήρωσε πως «αναβαθμίζουμε μια από τις πιο γνωστές πλατείες της Ευρώπης, αλλάζοντας την εικόνα της Θεσσαλονίκης στον κόσμο. Δημότες, κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έναν νέο δημόσιο χώρο, με νέα αισθητική, νέα υλικά, νέες προσεγγίσεις, που σέβονται όμως τον χαρακτήρα και τα ιστορικά χαρακτηριστικά του τόπου».

    24590710.jpg

    24590714.jpg

    Ο κ. Ζέρβας πρόσθεσε πως η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους αποτέλεσε προεκλογική του δέσμευση και δήλωσε ικανοποιημένος και χαρούμενος, καθώς «σε λίγα χρόνια, η πόλη μας θα είναι διαφορετική, μέσα από την ολοκλήρωση και αυτής, αλλά και πολλών ανάλογων παρεμβάσεων». 

    Screen-Shot-2021-08-18-at-15.26.28-e1629

    Screen-Shot-2021-08-18-at-15.26.01-e1629

    Η πρόταση που έλαβε ομόφωνα το πρώτο βραβείο της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού (Ομάδα Μελέτης: Αριάδνη Βοζάνη, Παρασκευή Φανού, αρχιτέκτονες μηχανικοί και συνεργάτες Γρηγόρης Βουτουφιανάκης – Πετρόπουλος, Θεοδοσία Ευδώρη Παναγιωτοπούλου, αρχιτέκτονες, Γιώργος Ρέτσος φοιτητής αρχιτεκτονικής) επιχειρεί να αναδείξει την οδό Αριστοτέλους ως την κεντρική αρτηρία προβολής της σύγχρονης μητροπολιτικής ζωής και εικόνας της πόλης, αλλά και ως περιοχή διασύνδεσης με τη νεότερη ιστορία της.

    Screen-Shot-2021-08-18-at-15.28.33-e1629

    Screen-Shot-2021-08-18-at-15.28.25-e1629

    Μέσα από μια καθαρή οργάνωση χαράξεων και υλικών της νέας δαπεδόστρωσης, η Αριστοτέλους μετασχηματίζεται σε άξονα περιπάτου μητροπολιτικού χαρακτήρα, με το σύνολο της κεντρικής ζώνης να αποδίδεται στους πεζούς. Ιχνη του παλαιού ιστού της πόλης, πριν από την πυρκαγιά του 1917, ενσωματώνονται στον σχεδιασμό ως «νήματα μνήμης», που προβάλλονται στο έδαφος διακριτικά. 

    Η νέα πλατεία Αριστοτέλους μετατρέπεται σε «καθρέφτη της πόλης» που ανακλά διαφορετικές εκδοχές της, ανάλογα με την εποχή, την ώρα και τις δράσεις που υποδέχεται. 

    Screen-Shot-2021-08-18-at-15.28.18-e1629

    Screen-Shot-2021-08-18-at-15.28.12-e1629

    Από την πλευρά της Εγνατίας, η νέα πλατεία προτείνεται ως «το δωμάτιο με φοίνικες», ενώ παράλληλα, επιμέρους ενότητες -«δωμάτια» όπως για παράδειγμα το «δωμάτιο νερού», το «δωμάτιο με τις μανόλιες», το «δωμάτιο του χρόνου» και το «κατώφλι της πλατείας Αριστοτέλους», δημιουργούν τοπικές διαφοροποιήσεις στον υπόλοιπο άξονα, οι οποίες συσχετίζονται με τα επιμέρους χαρακτηριστικά της περιβάλλουσας περιοχής.

    Screen-Shot-2021-08-18-at-15.27.34-e1629

    Screen-Shot-2021-08-18-at-15.27.07-e1629

    Screen-Shot-2021-08-18-at-15.26.35-e1629

     


    Πηγή: https://www.protagon.gr/epikairotita/thessaloniki-etsi-tha-einai-i-nea-plateia-aristotelous-44342334846



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Η πρώτη φωτο, φέρνει λίγο από ταζ μαχαλ (στο πιο σύγχρονο)

    Η δεύτερη, σε αφρικανική όαση (μετά κτισμάτων)

    Στην τρίτη (και σε άλλες), η βλάστηση θυμίζει (επί τέλους) μεσογειακή χώρα 

    Δεν κατάλαβα αυτά τα περίεργα στη θάλασσα (με φόντο τον ήλιο). Να είναι κάτι από star wars?

    Μήπως θα ήταν καλό να δούμε και τις άλλες προτάσεις? 

    Link to comment
    Share on other sites

    -αυτα τα 4 σκαλοπατια που υποβιβασαν  την πλατεια...τι ακριβως προσφερουν, πλεον που παραπεμπουν σε εναν λακκο των λεοντων...;

    -κατι καραβακια στο βαθος με κατι αγκωναρια που προιδεαζουν σε λιμενισκο, υπονοουν οτι,

    εκει θα ζει το πνευμα της πολης και θα περιμενει, με τις αγκάλες του  ανοιχτες προς το πελαγος,  τον 'δυσσεα, να κατεβει νσ πιει τον φρεντο καπουτσινο του πριν παρει οριστικο δρομο για την Πηνελοπη του...

     

    "πολλα τσιμεντο...μαστορα..."

    Link to comment
    Share on other sites

    Αν δεν αντιδράσουν οι Θεσσαλονικείς και υλοποιηθεί αυτό το τερατούργημα(*), θα είναι άξιοι της μοίρας τους...

    (*)που όσο το βλέπω, τόσο πιο πολύ μου δίνει εντύπωση προχειρότητας 

    να μας πουν ποια ήταν η κριτική επιτροπή, να τους δώσουμε το μέγα βραβείο του καλού γούστου.....

    όσο για το λάκκο

    όταν βρέχει θα γιομίζει, οπότε προσφέρεται για μίνι ιχθυοκαλλιέργεια

    Edited by tetris
    Link to comment
    Share on other sites

    Πριν καμιά δεκαετία στο Λονδίνο για την ανάπλαση της Leicester square υπήρχαν αναρτημένες τρεις πλήρεις προτάσεις και καλούσαν τους δημότες να ψηφίσουν ποια θέλουν να υλοποιηθεί. Καλό θα ήταν να το βλέπαμε και εδώ αυτό. Προσωπική μου άποψη ότι ταιριάζει πιο πολύ στο Μαρόκο αυτή η πλατεία.

    Link to comment
    Share on other sites

    Το mini δασάκι με τους φοίνικες ψηλά στην Εγνατία, απέναντι από το άγαλμα του Βενιζέλου, θα δένει αρμονικά με τους Αλγερινούς και τους Σύριους που συχνάζουν εκεί γύρω.

    Edited by george08
    Link to comment
    Share on other sites

    21 λεπτά πριν, manos6 said:

    ... και καλούσαν τους δημότες να ψηφίσουν ποια θέλουν να υλοποιηθεί. ...

    Μην ξεχνάς ότι εδώ είμαστε τα βαλκάνια των βαλκανίων. Μέχρι το Λονδίνο, μεσολαβεί πολύς δρόμος (και χρόνος).

    Link to comment
    Share on other sites

    3 ώρες πριν, george08 said:

    Το mini δασάκι με τους φοίνικες ψηλά στην Εγνατία, απέναντι από το άγαλμα του Βενιζέλου, θα δένει αρμονικά με τους Αλγερινούς και τους Σύριους που συχνάζουν εκεί γύρω.

    Κλαίω!

    Link to comment
    Share on other sites

    κάπου περιέμενα να εμφανιστεί μια καμήλα ... αίσχος είναι ... δεν δένει και με τα κτιρια ... φυσικα η τωρινη ειναι καλύτερη ... θα πρότεινα να την δώσουν για μαθητικο διαγωνισμο και είμαι βεβαιως οι μαθητες θα έχουν περισσότερο φαντασία και γούστο και το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο ... 

    Link to comment
    Share on other sites

    Πραγματικα πρεπει να συγχαρω την νικήτρια ομαδα, γιατι καταφερνει να κανει την νεα πλατεια Αριστοτελους, ακόμα χειρότερη απο την υφιστάμενη.

    Αυτο και αν δεν ειναι κατόρθωμα.

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.