Jump to content

 • Stockholm Wood City: Η μεγαλύτερη ξύλινη πόλη στον κόσμο με 7.000 χώρους γραφείων και 2.000 κατοικίες

   Share


  Τα τελευταία χρόνια, τα ξύλινα κτίρια έχουν φτάσει σε νέα ύψη, με πανύψηλους ξύλινους ουρανοξύστες να έχουν ολοκληρωθεί ή να είναι υπό κατασκευή σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Ελβετία και η Αυστραλία. Η Σιγκαπούρη, εν τω μεταξύ, διαθέτει το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στην Ασία, ένα πανεπιστημιακό συγκρότημα 43.478 τ.μ. που άνοιξε τον Μάιο.

  Τώρα, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Atrium Ljungberg ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή της μεγαλύτερης «ξύλινης πόλης» στον κόσμο, η οποία θα χτιστεί στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη, από το 2025.

  Η Stockholm Wood City θα διαθέτει 7.000 χώρους γραφείων και 2.000 κατοικίες στα νοτιοανατολικά της πόλης και θα προσφέρει «ένα ζωντανό, αστικό περιβάλλον με ένα μείγμα από χώρους εργασίας, κατοικίες, εστιατόρια και καταστήματα», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εταιρείας. Καταλαμβάνοντας έκταση 250.000 τ.μ., θα είναι το «μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο από ξύλο στον κόσμο».

  230627132702-02-stockholm-wood-city.jpg H «ξύλινη πόλη» θα κατασκευαστεί στην περιοχή Σίκλα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της ΣτοκχόλμηςAtrium Ljungberg

  Το έργο κατασκευάζεται στη Σίκλα, μια γειτονιά που ήδη φιλοξενεί περισσότερες από 400 εταιρείες, σύμφωνα με την Atrium Ljungberg, η οποία διαθέτει ένα εμπορικό πάρκο στην πρώην βιομηχανική περιοχή. Ο εργολάβος περιγράφει την περιοχή ως «πόλη των πέντε λεπτών», υποστηρίζοντας ότι οι χώροι εργασίας, τα σπίτια, οι εγκαταστάσεις αναψυχής και οι υπηρεσίες βρίσκονται σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια μεταξύ τους.

  Τα πλεονεκτήματα του ξύλου

  Αν και ορισμένοι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους πυρκαγιάς που ενέχουν τα ξύλινα κτίρια, οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι η συνθετική ξυλεία καίγεται με σχετικά αργό και προβλέψιμο ρυθμό, γεγονός που την καθιστά ασφαλέστερη από πολλές κατασκευές από χάλυβα.

  Το ξύλο είναι επίσης μια «δεξαμενή άνθρακα», που σημαίνει ότι το διοξείδιο του άνθρακα που αφαιρείται από τον αέρα από τα δέντρα αποθηκεύεται στο υλικό αντί να επιστρέφει στην ατμόσφαιρα.

   
  230627132632-03-stockholm-wood-city.jpg Η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2025 και τα πρώτα κτίρια θα παραδοθούν το 2027Atrium Ljungberg

  Έχει διαπιστωθεί ότι τα ξύλινα κτίρια διαθέτουν καλύτερη ποιότητα αέρα στους εσωτερικούς χώρους και μπορούν να κατασκευαστούν με σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με εκείνα που κατασκευάζονται με συμβατικά υλικά. Μια μελέτη του 2022, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, υπολόγισε ότι η κατασκευή αρκετών ξύλινων κτιρίων μεσαίου ύψους για τη στέγαση του 90% των νέων κατοίκων των πόλεων από τώρα έως το 2100 θα μείωνε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 106 γιγατόνους (ο πλανήτης εκπέμπει σήμερα περίπου 40 γιγατόνους κάθε χρόνο).

  Ένας μετασχηματισμός αυτού του μεγέθους θα απαιτούσε βιώσιμες φυτείες ξυλείας, ώστε να μην προκληθεί αποψίλωση των δασών. Αλλά η Σουηδία είναι μια χώρα προετοιμασμένη να καινοτομήσει με το ξύλο, καθώς σχεδόν το 70% της έκτασής της καλύπτεται από δάση.

  Τα πρώτα κτίρια στη Stockholm Wood City, η οποία σχεδιάζεται από τα αρχιτεκτονικά γραφεία White Arkitekter και Henning Larsen, πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2027.

  Με πληροφορίες από: World’s largest ‘wood city’ to be built in Stockholm by Jacqui Palumbo, CNN


  Πηγή: https://www.cnn.gr/kosmos/story/370697/i-megalyteri-ksylini-poli-ston-kosmo-tha-xtistei-sti-souidia  Engineer
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  Και το Λονδίνο ήταν μια μεγάλη ξύλινη πόλη μέχρι τη φωτιά του 1666. Προφανώς άλλαξαν πολλά από τότε αλλά... Οψόμεθα!

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.