Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. ChristinaK

    ChristinaK

    Core Members


    • Πόντοι

      8

    • Περιεχόμενα

      1.043


  2. vasilori

    vasilori

    Core Members


    • Πόντοι

      8

    • Περιεχόμενα

      264


  3. Didonis

    Didonis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      7

    • Περιεχόμενα

      8.993


  4. kcher

    kcher

    Core Members


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      326


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 25/12/2021 σε όλες τις περιοχές

  1. Δεν μπορείς με 2-3 μηνύματα που έχεις κάνει στο συγκεκριμένο θέμα, να ξεφτιλίζεις όλους τους επιστήμονες μηχανολόγους...Μερικές φορές καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς. Και εν πάσει περιπτώσει, αν εσύ προσωπικά δεν το κατέχεις το συγκεκριμένο θέμα, μπορείς να μη σχολιάσεις καθόλου... Ξέρεις πόσα θέματα σε αυτό το foroum αφήνω ασχολίαστα, γιατί δεν το κατέχω πλήρως το θέμα; Εννοείται ότι είναι μεγάλο το εύρος της μηχανολογίας. Και πάμε στην ουσία του μηνύματός σου : Γράφεις αρχικά και ρωτάς τί λέει ο φρενάς του.... Τί να πει ο φρενάς του!!!! Να αλλάξει ένα ένα όλα τα εξαρτήματα! Και να που έφτασε! Άλλαξε τακάκια, άλλαξε δισκόπλακες....έχει πληρώσει ένα σκασμό λεφτά... Και;;;; Δεν σε καταλαβαίνω πραγματικά συνάδελφε...Εσύ στο Πολυτεχνείο διδάχθηκες ή όχι Μηχανική των Ρευστών ώστε να καταλάβεις ότι μεταξύ των δύο τακακιών στη ροή του ρευστού μπορείς να εφαρμόσεις την εξίσωση Bernoulli; Διδάχθηκες ή όχι Υδραυλικά συστήματα υψηλής πίεσης; Διδάχθηκες ή όχι την έννοια της πτώσης πίεσης; Διδάχθηκες ή όχι Στατική, ώστε να καταλάβεις ότι όταν ασκούνται δύο αντίρροπες δυνάμεις που δεν είναι ίσες κατά μέτρο, τότε αναπτύσσεται μία συνισταμένη δύναμη ίδιας διεύθυνσης και δεν αλληλοαναιρούνται; Και ότι όταν ασκείται μία συνισταμένη δύναμη κάθετα σε μία πλάκα μακριά από το κέντρο της, τότε αναπτύσσεται καμπτική ροπή ως προς τον κεντροβαρικό της άξονα; Διδάχθηκες ή όχι Αντοχή υλικών για να καταλάβεις ότι αυτή η καμπτική ροπή μπορεί να ήταν τόσο μεγάλη ώστε να προκάλεσε πλαστική παραμόρφωση; Τί θα πει ότι οι περισσότεροι μηχανολόγοι δεν έχουν αλλάξει τακάκια; Πού βλέπεις στα παραπάνω ότι πρέπει να έχεις αλλάξει τακάκια για να μάθεις αυτή την Επιστήμη; Ή μήπως νομίζεις ότι το υδραυλικό σύστημα των φρένων το σχεδίασαν φρενάδες; Μηχανολόγοι τα σχεδιάζουν, μηχανολόγοι τα υπολογίζουν...Θεωρώ τα σχόλιά σου προσβλητικά για κάθε μηχανολόγο που έχει ιδρώσει και έχει λιώσει τα παντελόνια του στα θρανία... Και φυσικά δεν υποτιμώ κανέναν φρενά, κανέναν υδραυλικό, κανέναν τεχνίτη... Αλλά τα όρια του καθενός, όπως και του μηχανολόγου είναι συγκεκριμένα... Έχω δουλέψει σε μηχανουργεία δίπλα σε μαστόρια με 40 χρόνια εμπειρία... όμως το μυαλό τους δεν μπορεί να μπει σε χωράφια της Επιστήμης. Δύσκολες βλάβες που τύχαιναν σε μηχανήματα, μόνο πολύ καλοί μηχανολόγοι τα έβρισκαν...και οι τεχνίτες τα εφάρμοζαν
    4 points
  2. χρόνια πολλά και καλά.... με υγεία και κοντά με όσους αγαπάμε ....
    3 points
  3. 1. Διότι τα δεδομένα που δίνεις δεν επαρκούν. Θα χρειαστούν μερικές δεκάδες ερωτήσεις για διευκρίνιση ειδικά σε ότι αφορά το Δ. Επικουρικά πολλές από τις απαντήσεις που θα δώσεις (αν είναι θέμα που γνωρίζεις όλα τα δεδομένα) θα προκύψουν σχεδόν σίγουρα κι άλλες διευκρινιστικές ερωτήσεις. 2. Απαντήσεις με μαντεψίες δεν γίνεται. Οπότε αν αφορά εσένα πιθανά κάτι μπορείς να διευκρινίσεις αν αφορά γενικά και αόριστα κάπου το διάβασες … κάνεις μαντεψια τα τι και τα πως Επικουρικά πέραν του ότι είμαστε και εμείς περίεργοι αλλα αν πρέπει να δικαιολογώ γιατί ρωτάμε κάτι για να έχει κάποιος έστω μια στοιχειώδη απάντηση χάνουμε τον χρόνο μας και προσωπικά δεν θα με αφορά. Πέραν αυτών και μιας και είναι Χριστούγεννα… 1) Θα πληρώσει πολλά. Τουλάχιστον το κόστος μιας νέας Οικοδομικής Άδειας (+ όλα τα παρελκόμενα) με όλες τις μελέτες και υπο τον όρο ότι θα έχει δυνατότητα να βγάλει άδεια στο γήπεδο ή οικόπεδο. 2) Ανάλογα τα δεδομένα και ανάλογα αν έχουν γίνει πράξεις δικαιοπρακτικές με βάση την υπαγωγή του 3) Άγνωστα πολλά δεδομένα αφού δεν ξέρουμε καν το έτος που βγήκε η άδεια και με τι ΓΟΚ βγήκε 4) Μπορεί υπο όρους και προϋποθέσεις. Κοστολόγια έργου Μηχανικού δεν είναι επιτρεπτό να δοθούν στο Δημόσιο φόρουμ. Πέραν του ότι τα δεδομένα που έχεις είναι από μηδενικά έως ελάχιστα έχε δεδομένο ότι και η προκοστολόγιση αυτού του κόστους έχει ένα κόστος.
    3 points
  4. Επομένως κατ3 και 1 λοιπη είναι η πιο σωστή λύση σωστά;
    2 points
  5. Θα μπορούσα να βάλω 1 λοιπη και να συμπεριλάβω και την κατ3 λόγω ομαδοποίησης, αλλά προτιμώ χωριστά την κατ.3 για μεγαλύτερη ασφάλεια. Όσον αφορά την υπέρβαση δόμησης που λες, είναι της τάξης των 10τμ( το κτίριο συνολικά είναι στα 337 τμ) και είναι προ του 11 όποτε το πρόστιμο ετσι θα έβγαινε πολύ πιο πάνω από τα 250 της κατ. 3.
    2 points
  6. Σύμφωνα με τη μελέτη ιδιώτη ερευνητή αρχαιοαστρονομίας, που επαληθεύεται και από την ανασκαφική ομάδα του Τύμβου, το μνημείο είχε κατασκευαστεί με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο και προσανατολισμό, ώστε τις ημέρες του χειμερινού ηλιοστασίου -και μόνον αυτές- το φως του ηλίου να εισέρχεται μέσα στον τύμβο και να «λούζει» ολόκληρο το μνημείο, μέχρι και την τελευταία αίθουσα! Είναι από τις εξαιρετικά σπάνιες φορές που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις και παρατηρήσεις, συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μνημείο του ελλαδικού χώρου. Το φαινόμενο συμβαίνει σε σπουδαία μνημεία, όπως είναι το Stonehedge της Αγγλίας, όπου κάθε χρόνο αυτές τις μέρες συρρέουν πλήθη κόσμου για να το παρατηρήσουν, οι πυραμίδες της Αιγύπτου και άλλα. Πρόκειται για ένα στοιχείο που βοηθά τους αρχαιολόγους να κατανοήσουν περισσότερο τον ρόλο του Τύμβου Καστά, ο οποίος υπερβαίνει αυτόν ενός μεγάλου ταφικού μνημείου, αλλά, σύμφωνα με θεωρήσεις, θα μπορούσε να αποτελεί και εμβληματικό χώρο λατρευτικών εκδηλώσεων. Η «ηλιολατρεία», άλλωστε, αποτελεί κάτι κοινό για τους αρχαίους πολιτισμούς σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Ο Θανάση Φουρλής μελέτησε πάρα πολλές ώρες τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής και την αρχαία αστρονομία, τα οποία συνέδεσε με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τους χάρτες και τις φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει το υπουργείο Πολιτισμού. Στον Τύμβο Καστά, με ακριβείς μαθηματικούς υπολογισμούς και τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, διαπίστωσε ότι οι ακτίνες του ηλίου, την ανατολή του χειμερινού ηλιοστασίου, αφού αρχικά «χαιρετούν» τον περίφημο λέοντα που βρισκόταν στην κορυφή, στη συνέχεια πλημμυρίζουν όλους τους εσωτερικούς χώρους του τύμβου. Σημειώνεται ότι ο Θανάσης Φουρλής έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους έρευνες, κάποιες εκ των οποίων τις έχει παρουσιάσει στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Είναι επίσης μέλος στην Ιταλική Εταιρεία Αρχαιοαστρονομίας. Οι υπολογισμοί αυτοί του Θανάση Φουρλή έχουν προταθεί σε συνέδρια αρχαιοαστρονομίας και αρχαιολογίας της Ιταλίας, όπου διέμενε μέχρι πρόσφατα ο ερευνητής, στη συνέχεια όμως επιβεβαιώθηκαν και από την ανασκαφική ομάδα! Δείτε τη συνέντευξη του Θανάση Φουρλή στο iefimerida.gr:<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/politismos/amfipoli-tymbos-kasta-heimerino-iliostasio-spanio?fbclid=IwAR2uEgnYDlFdKHnGJ_ScuR_I9pedehVQNrES1VuTsS-XoUr34ujAqCB5LtY">Αμφίπολη: Το σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει στον Τύμβο Καστά μόνο κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο [βίντεο & εικόνες] </a></p>
    1 point
  7. Τα Χριστούγεννα είναι μαγεία .... Σου ξυπνάνε όμορφες αναμνήσεις........ κάποτε το ΄94 και το ΄84 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
    1 point
  8. Κατηγορία 3 σαν αποθήκη θα δηλωθεί. Δεν έχεις υποχρέωση να το δηλώσεις με βάση τις γενικές διατάξεις υπολογισμού προστίμου. Όμως, αν διαπιστώσεις ότι το πρόστιμο με βάση τις γενικές διατάξεις προκύπτει χαμηλότερο το ξανασκέφτεσαι.
    1 point
  9. Καλησπέρα,συμφωνώ 100% με τις απαντήσεις του akis73.Δεν "σπάμε" διοικητικές πράξεις στο ίδιο ακίνητο κατά βούληση .Πρέπει να επικοινωνήσεις με την Υδομ και να ακολουθήσεις τις οδηγίες,για να αναθεωρήσεις με εεμκ ή με άδεια ανάλογα με συνολικό προϋπολογισμό,είδος εργασιών κλπ.
    1 point
  10. δεν είναι αναγκαίο. Παραμένει για διδακτικούς λόγους. Καλή επιτυχία να έχεις εσύ.
    1 point
  11. Δεν ξέρω από πού προκύπτει το άνω των 6 εκ. ή 5 εκ.Σε ποιο άρθρο είναι?
    1 point
  12. Ναι, θεωρώ σωστή αυτή την προσέγγιση. Ο νόμος επιτρέπει τις αποκλίσεις σε περίγραμμα. Θεωρώ η εγκύκλιος βάζει και το ύψος για να βοηθήσει και τις περιπτώσεις με μικρή απόκλιση σε αυτό, όχι για να εμποδίσει περιπτώσεις σαν τη δική σου.
    1 point
  13. Δεν είμαι σίγουρος αν την υπέρβαση των διαστάσεων κλειστού χώρου (έστω και μικρές) αν επιτρέπεται να τη βάλεις με αναλυτικό. Επίσης την υπέρβαση ύψους με αναλυτικό υπάρχει και η άποψη ότι πρέπει να πληρωθεί με παράβολο (250) και όχι με επιμετρηση (μπετά, τοιχοποιίες, κλπ)
    1 point
  14. Σε αυτή την περίπτωση όμως ο λογιστής (ή η ΔΟΥ) δε θα σου ζητήσει για ποιο λόγο κάνεις την τροποποιητική και που βρήκες αυτό το εμβαδόν εφόσον δεν υπάρχει σε κάποια άδεια-τακτοποίηση; Τι θα πω ότι το μέτρησα εγώ σήμερα χωρίς να φαίνεται σε κανένα επίσημο έγγραφο; Δεν ξέρω και αυτό μου φαίνεται κάπως. Διόρθωσε με σε παρακαλώ αν κάνω λάθος..
    1 point
  15. Καλησπέρα. Έχω απαντήσει ακριβώς για την περίπτωσή σου και εξηγώ το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσεις. Τώρα για τα πρόστιμα διατήρησης, πρέπει να συνεννοηθείς με την πολεοδομία και για τον αν θα γίνει αυτοψία. Εσύ τώρα μπορείς να συγκρίνεις τη δική μου απάντηση και απαντήσεις άλλων συναδέλφων και να χρησιμοποιήσεις αυτή που θεωρείς πιο σαφή και τεκμηριωμένη. Υ.Γ. Θα παρακαλούσα τους συναδέλφους να μην επιβάλλουν την άποψη τους, όταν αυτή διαφέρει από την άποψη άλλων συναδέλφων, επικαλούμενοι δήθεν ατεκμηρίωτες και ανυποστήρικτες απαντήσεις. Το φόρουμ είναι για να συζητάμε, να ανταλλάσσουμε απόψεις και ο καθένας να επιλέγει αυτή που θεωρεί την ιδανικότερη για την περίπτωση του.
    1 point
  16. Καλημέρα. Ακριβώς αυτό επισημαίνω και εγώ. Δε γίνεται να βάλουμε κατ. 4. Και δεν είναι μόνο πως το εξηγούμε στην πολεοδομία, έτσι κι αλλιώς δε γίνεται.
    1 point
  17. Δεν ανήκει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις κατ.4 που ανέφερες(και γενικά στην κατ. 4) και εξηγώ γιατί. Στο παράρτημα του νόμου(το παράρτημα επίσης ανήκει στο νόμο) λέει βάζουμε ναι στο πεδίο της άδειας όταν υπάρχει οικ. άδεια στο οικόπεδο, όχι όταν θα υπάρξει (μόλις βγεις η άδεια νομιμοποίησης). Θα κλείσω κ εγώ την κουβέντα εδώ λέγοντας πως όλες αυτές τις ημέρες συζήτησα και με άλλους γνωστούς μου συνάδελφους οι οποίοι είχαν την ίδια άποψη με μένα, άποψη την οποία είχαν η πολεοδομία, το helpdesk του τεε και οι ερωτοαπαντήσεις του τεε Πελοποννήσου. Οπότε η δικιά μου συμβουλή προς και προς άλλους συναδέλφους που έχουν παρόμοιες περιπτώσεις είναι υπομονή μήπως βγει κάποια εγκύκλιος που να επιτρέπει την κατ. 4 ή ξανανοίξει η κατ. 5 ή αλλιώς άδεια νομιμοποίησης με πρόστιμα ανέγερσης.
    1 point
  18. Γεια...υπάρχει κάποια γραμμή δόμησης στο διάγραμμα κάλυψης στα 2,50 μ.από το όριο με τον δρόμο? Σε ποιο ΠΔ υπάγεται ο οικισμός?δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτει η παραβίαση,αυτό εννοώ...
    1 point
  19. Εύλογο!μόνο την προσωπική μου άποψη μπορώ να σου πω-πχ.η ΟΙ που ρυθμίζω είναι κατοικία αλλά αν δεν μπορεί να διαπιστωθεί το 50% τουλάχιστον επιφάνειας του κτιρίου ως χρήση κατοικίας,θα μεταπηδήσω στην κατ.2.Υπάρχουν κτίρια όπου εμφανώς μπορεί να γίνει χρήση του ευνοικού συντελεστή,π.χ.τριώροφο χωρίς ΣΟΙ με ισογειο κατ/μα που καταλαμβάνει το 1/3 της επιφάνειας.Και άλλα στα οποία ,όπως αναφέρεις, δεν μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα...Και κάπως έτσι γίναμε όλοι Ηρακλής Πουαρώ!
    1 point
  20. @loserΚαλησπέρα-αν μου επιτρέπετε κι εμένα μια παρέμβαση στο παραπάνω θέμα-εφόσον η επικρατούσα χρήση του κτιρίου είναι κατοικία,ακόμη και κατάστημα να υπήρχε στο υπόγειο κατασκευής προ 75 που θέλεις να ρυθμίσεις,θα εντασσόταν στην Κατ.1-η χρήση του αυθαίρετου χώρου δεν εμποδίζει την επιλογή κατηγορίας 1-η επικρατούσα χρήση κατοικίας στο κτίριο μόνο μπορεί να την αποκλείσει,(εάν δεν υπάρχει).Αυτό αποσαφηνίστηκε με τον ν.4546/2018 (άρθρο 34,παρ.33) όπου αντικαταστάθηκε στην Κατηγορία 1 η αρχική φράση "αυθαίρετες κατασκευές σε κτίριο με επικρατούσα χρήση κατοικία" του ν.4495 με την φράση"αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης,κατοικιών ή μη,σε κτίρια με επικρατούσα χρήση κατοικίας".😀
    1 point
  21. Καλημέρα!Σύμφωνα με το άρθρο 42 του ν.4495,παρ.5β για αποπερατωμένο φέροντα οργανισμό,μπορεί να γίνει μετά την λήξη της αναθεώρηση της ισχύος της για 4 έτη.
    1 point
  22. Σωστά!εκτός αν συνδέεται λειτουργικά με το ισόγειο οπότε θα βάλεις μειωτικό 0,30.☺️
    1 point
  23. 1.Όλοι δικαιούνται να κάνουν αίτηση.Βάλε τον πατέρα αφού θα τρέχει και θα πληρώνει και πάρε υπ.δηλ.συναινέσεων απ τους 2 γιους. 2.Ναι.Άλλη κατοικία. 3.Μπορεί.Ναι. 4.Σίγουρα του αιτούντα.Βάλε και των παιδιών αφού συναινούν,για να φαίνεται το δικαίωμα τους.
    1 point
  24. Τακτοποίησέ το σαν εξ' ολοκλήρου αυθαίρετο κατηγορίας 1.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.