Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      9.014


  2. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      18.900


  3. Επιστάτης

    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      26


  4. ΙΑΣΟΝΑΣ

    ΙΑΣΟΝΑΣ

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      17.511


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 11/01/2025 in Δημοσιεύσεις

  1. Καλησπέρα. Ο κλεισμένος ΗΧ (ρυθμισμένος με 3843) είναι η μόνη αυθαιρεσία ή θα τακτοποιήσεις και άλλες υπερβάσεις;
    1 point
  2. .....Τοποθετώ κλιματιστικά απο το 1986.....οτι κ αν σου πουν , κανένα κλιματιστικό δεν εχει cop5....ο @Didonis σου τα λέει όμορφα.....αλήθεια , έχεις δει παγωμένο εξωτερικό στοιχείο κλιματιστικού ? ...
    1 point
  3. nik, μεγάλο παιδί είσαι, κάνε ό,τι σε φωτίσει ο ΜΑΤΣ...
    1 point
  4. πρόνοια=εφάπαξ παροχή σε είδος και σε χρήμα αφορά στην υγεία (σε είδος=χάπια κλπ, χρήμα =μπαγιόκο)
    1 point
  5. Συμφωνώ με ΙΆΣΟΝΑ. Δυστυχώς το ΣΥΠΟΘΑ αργεί όπως γνωρίζεις. Αν έχεις αποφασίσει να κάνεις τα δικά σου τότε μην ρωτάς εδώ, διότι ξέρεις ποια θα είναι η απάντηση (αυτή δηλαδή που πήρες).
    1 point
  6. Mήπως μπορείς να ανεβάσεις την κάτοψη του ορόφου και το δ. κάλυψης για να έχουμε εικόνα;
    1 point
  7. Δεν υπάρχει αυθαιρεσία όταν με τις αποκλίσεις (έως 2%) των διαστάσεων του κτιρίου δεν παραβιάζονται κοινόχρηστοι χώροι του σχεδίου πόλεως. Ούτε όταν με τις αποκλίσεις (έως 2%) της θέσης του κτιρίου δεν παραβιάζονται κοινόχρηστοι χώροι του σχεδίου πόλεως και το κτίριο βρίσκεται εντός των ορίων του οικοπέδου. Ως προς την απόσταση Δ δεν γίνεται αναφορά στις διατάξεις για τις ανεκτές αποκλίσεις. Η δική μου γνώμη είναι ότι δεν υπάρχει κατασκευή προς υπαγωγή.
    1 point
  8. Βεβαίωση χώρου κυρίας χρήσεως @Keyser Söze δίνεται μόνο όταν ο χώρος, ακόμα και αν έχει ρυθμιστεί με τους νόμους των αυθαιρέτων, πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Μία εξ αυτών είναι ο αερισμός.
    1 point
  9. Εν προκειμένω @freecat δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Δεν γίνεται να ρυθμιστεί το διαμέρισμα εξ ημισείας σε δύο δηλώσεις. Άρθ.99, §α του Ν4495 αίτηση: μπορεί, κατ’ επιλογή των ιδιοκτητών, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας. Η πρώτη δυνατότητα είναι η υποβολή δήλωσης για όλη την οικοδομή. Εάν δεν γίνεται, προχωράς σε δήλωση διαμερισμάτωσης και υπέρβασης δόμησης για το διαμέρισμα.
    1 point
  10. Γιατί δεν είναι σωστό @freecat; Χρεώνεται μία παράβαση διαμερισμάτωσης και υπέρβαση δόμησης ίση με το εμβαδόν του διαμερίσματος.
    1 point
  11. Έχω απαντήσει πιο πάνω ότι ασχολείσαι αποκλειστικά με την οριζόντια που τακτοποιείς, δεν ασχολείσαι με το παρκινγκ.
    1 point
  12. Το ότι υπάρχει ένα κοινόχρηστο γκαράζ δεν επηρεάζει την οριζόντια ιδιοκτησία σου αν εννοείς αυτό. Οπότε τακτοποιείς κανονικά την ιδιοκτησία του 1ου ορόφου...εκτός αν εννοείς κάτι άλλο.
    1 point
  13. @katrmp Η διάταξη που παρέθεσες δεν ισχύει πλέον. Η υπαγωγή για ρύθμιση με τον ισχύοντα νόμο δεν είναι απαραίτητη. Επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης εφόσον η νέα χρήση δεν απαγορεύεται από ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο ή την περιοχή του ακινήτου ή δεν απαγορευόταν κατά τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή κατά τον χρόνο εγκατάστασης της νέας χρήσης (4495/17, άρθρο 107, παρ. 9). Τα παραπάνω εφαρμόζονται σε τακτοποιημένους χώρους σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3775/09 και 3843/10, καθώς και σε κατασκευές που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των νόμων 4014/11, 4178/13, 4495/17 και για τις οποίες έχει περαιωθεί η σχετική διαδικασία ή έχει εξοφληθεί το 30% του συνολικού προστίμου (4495/17, άρθρο 107, παρ. 5, εδάφ. α).
    1 point
  14. Άρθρο 99, εδάφιο α: «αίτηση: Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ’ επιλογή των ιδιοκτητών, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης». Εάν τα δύο τμήματα, ένα για κάθε διώροφο, του συνολικού γηπέδου είχαν οριστεί ως κάθετες θα μπορούσε να γίνει ρύθμιση μόνο της μίας. Τώρα, όμως, έχουμε τέσσερις οριζόντιες. Άρα είτε κάνεις μία δήλωση για όλο το γήπεδο είτε περισσότερες, αλλά μόνο για τις οριζόντιες. Βάσει της διάταξης που παρέθεσα δεν γίνεται να συμπεριληφθούν κοινόχρηστοι χώροι σε δήλωση οριζοντίων ιδιοκτησιών.
    1 point
  15. Ο φωταγωγός μήπως ήταν εκτός του εγκεκριμένου κτιριακού όγκου; Αν ναι, τότε πως είναι έγκυρη η ρύθμισή του με τον 3843; κ.λπ.
    1 point
  16. @janna---Η δική μου αντιμετώπιση θα ήταν να δηλώσω το σύνολο των παραβάσεων, συμπεριλαμβανομένων όσων ρυθμίστηκαν με τη δήλωση του Ν.3843. Στην καρτέλα «πρόσθετα στοιχεία» γίνεται «εισαγωγή παλαιότερων προστίμων». Έτσι είμαι σίγουρος ότι έχουν ρυθμιστεί σωστά οι αυθαιρεσίες, ενώ αξιοποιώ το ποσό που είχε καταβληθεί διότι αφαιρείται από το υπολογιζόμενο πρόστιμο.
    1 point
  17. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Η ερμηνεία του ΤΕΕ Πελοποννήσου φαίνεται να δικαιολογείται από τη διατύπωση της διάταξης. Η εγκύκλιος, όμως, διαφωνεί.
    1 point
  18. Για τον συμψηφισμό δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Για τον προσδιορισμό της αυθαιρεσίας στο υπόγειο συγκρίνεις την πραγματοποιημένη κατάσταση με την κάτοψη της άδειας. Η σύσταση, ως προς την τακτοποίηση, δεν μας ενδιαφέρει.
    1 point
  19. Δεν είσαι υποχρεωμένος να εντάξεις το ρυθμισμένο (με τον 3843) ΗΧ στον 4495. Μπορείς να δηλώσεις μόνο τη λοιπή παράβαση.
    1 point
  20. Η αλλαγή στις διαστάσεις του ανοίγματος, προφανώς, δεν είναι αλλαγή διαρρύθμισης. Συνιστά αυθαιρεσία σύμφωνα με τον 4495/17 (όπως και με τον προγενέστερο 4178/13).
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.