Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      18.892


  2. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      9.002


  3. kan62

    kan62

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      4.737


  4. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      54


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 26/02/2025 in Δημοσιεύσεις

  1. Από τις διαστάσεις του χώρου φαίνεται ότι ο "ΗΧ" είναι ένας απλός εξώστης μεταξύ δύο λειτουργικών προεξοχών (έρκερ), σαν αυτόν που ρώτησε σε αντίστοιχο θέμα ο @Faethon11, οπότε κατά ΓΟΚ73 μετρούσαν οι προεξοχές αλλά όχι και ο εξώστης. Τακτοποίηση δεν βλέπω να απαιτείται ... απαιτείται όμως εξέταση και άλλων στοιχείων.
    1 point
  2. Στον ΓΟΚ 73 δεν υπήρχε η έννοια του Η.Χ, την οποία εισήγαγε ο ΓΟΚ 85. Η δόμηση προσδιορίζονταν διαφορετικά με τον τότε κανονισμό και οι στεγασμένες βεράντες (τύπου Η.Χ) λαμβάνονταν στη δόμηση. Ο Η.Χ που αναφέρεις, από τη στιγμή που δεν εμφανίζεται στα εγκεκριμένα σχέδια της Ο.Α σαφώς και θα πρέπει να δηλωθεί. Προσοχή στην εμβαδομέτρηση του διαμερίσματος. Δεν θα βάλεις και τον Η.Χ στην επιφάνεια κλειστών χώρων. Επομένως, πρώτα τακτοποιείς και μετά εκδίδεις ΗΤΚ.
    1 point
  3. @MariaAn95 Καλησπέρα. Στην ορθότατη τοποθέτηση του Άκη να προσθέσω ότι θα πρέπει να εξετάσεις και τη νομιμότητα του διαμερίσματος στο οποίο προτίθεσαι να εκδόσεις ΕΕΔΜΚ. Προσοχή στο θέμα φωταγωγού (αν το μπάνιο έχει άνοιγμα σε αυτόν). Πολλές φορές, οι φωταγωγοί έχουν αλλάξει θέση κατά την κατασκευή, με αποτέλεσμα, το διαμέρισμα να καταλαμβάνει τον προβλεπόμενο από Ο.Α και σύσταση οροφοκτησίας, φωταγωγό. Επιπλέον, έλεγχο για το μέγιστο επιτρεπόμενο προϋπολογισμό των 25.000 Ευρώ (συνολικά), υπέρβαση του οποίου σε αποκλείει από την έκδοση ΕΕΔΜΚ και σε πηγαίνει σε έκδοση Ο.Α. Συνήθως σε μια ανακαίνιση ενός τυπικού διαμερίσματος δεν θα τον ξεπεράσεις. Τέλος, να προσέξεις το στατικό κομμάτι με την υπάρχουσα πλάκα στο μπάνιο, πάνω στην οποία λογικά θα πατάει και ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας.
    1 point
  4. Καλησπέρα, με βάση τα στοιχεία που παραθέτεις η απ/κη στο δώμα δεν φαίνεται να συνδέεται κάπως με την οριζόντια του 3ου ορόφου. Οπότε είναι κοινόκτητη και δεν χρειάζεται να περιγραφεί. Αν θες να συμπεριληφθεί στην οριζόντια τότε πρέπει να γίνει τροπ/ση της σύστασης για να γίνει παρακολούθημα ή ενναλακτικά να πάρει χιλιοστά. Στην φωτογραφία που παραθέτεις εκτός από την απόληξη στο δώμα φαίνεται και κατοικία τύπου σοφίτας. Αν η εν λόγω ιδιοκτησία έχει χιλιοστά, τότε προσωπικά θα περνούσα και 4ο όροφο στα στοιχεία του οικοπέδου.
    1 point
  5. Οι χρήσεις καθορίζονται όπως οι κύριες χρήσεις του κτιριοδομικού κανονισμού. Αν λοιπόν έχεις πολυκατοικία διαμερισμάτων θα βάλεις χρήση "κατοικία" σε κάθε γραμμή του πίνακα. Οι "λοιπές χρήσεις" επιλέγονται όταν καμία από τις προς επιλογή χρήσεις δεν υπάρχει. Στα σχόλια μπορείς να προσθέτεις ό,τι κρίνεις απαραίτητο. Ο "μελλοντικός κοινόχρηστος" (ουσιαστικά το δώμα που θα προκύψει εάν και εφόσον υπάρξει δυνατότητα καθ ύψους προσθήκης θα καταχωρηθεί όταν προκύψει η τροποποίηση της σύστασης. Σήμερα, αν δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην υφιστάμενη ΠΣΟΙ, δεν καταχωρείς κάτι τέτοιο.
    1 point
  6. Κατά την γνώμη μου η θέση στάθμευσης που δεν υπάρχει στην Ο.Α. θέλει τακτοποίηση με Ν.4495/17 διότι πάντοτε συγκρίνουμε την πραγματικότητα με την Ο.Α και αν υπάρχουν διαφορές συμβουλευόμαστε και την σύσταση ώστε να δούμε αν τεκμαίρεται και η συναίνεση συνιδιοκτητών.
    1 point
  7. Κάθετη απαγορεύεται στο εκτός σχεδίου από το 1977. Μόνη δυνατότητα να υπάρχει κτίσμα που έχει ενταχθεί στοις διατάξεις 4495/17
    1 point
  8. Αυτό που προσέχουμε στα εντός ζώνης των 500 μ, είναι να μην κατατμήσουμε σε τμήματα <1000 μ² Επίσης, θέλει ψάξιμο μήπως, με την κατάτμηση υπάρχει πρόβλημα τακτοποίησης των αυθαιρέτων (που, έτσι κι αλλιώς, πρέπειι να έχουν τακτοποιηθεί πριν την κατάτμηση)
    1 point
  9. Ηταν μια εποχη που δεν ξεραμε να συνδέσουμε τα ψιψικινια με τα κοκοψοψια...... AQO_GAHwb7vJ70K_I48WWOhOXA4eCwpORKvNL1SK9Es-HfF49lkJz3D3mvUSN0pwEBK-qnVmTnSwpv9V1fZXWX-A.mp4
    1 point
  10. Μέσα από ένα μικρό αλλά περιεκτικό άρθρο (στο περιοδικό ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, έτους 1920, συνημμένο παρακάτω) του ακαδημαϊκού αρχαιολόγου Αντωνίου Κεραμόπουλου https://el.wikipedia.org/wiki/Αντώνιος_Κεραμόπουλος μαθαίνουμε αρκετά πράγματα τα οποία ακόμη μας απασχολούν στους πολεοδομικούς σχεδιασμούς κατά το έτος 2025, δηλαδή 105 χρόνια μετά ! Ο λόγος που μας απασχολούν ακόμη είναι ότι απλά τα ξεχνάμε ... ας τα θυμηθούμε λοιπόν : 1) Ερώτημα : Ποιες είναι οι βασικές αρχές της πολεοδομίας ; Απάντηση : στην εικόνα απόκομμα ... 2) Ερώτημα : Τι οδηγεί την οικοδομική παράδοση και τις συνήθειες των κατοίκων ; Απάντηση : Οι κλιματολογικές συνθήκες. 3) Ερώτημα : Τι είναι το έρκερ ; Απάντηση : Γέννημα της προαιώνιας σοφίας του ελληνικού λαού. 4) Ερώτημα : Ποιος υπήρξε ο πρώτος νόμος αυθαιρέτων, πότε και γιατί ; Απάντηση : Ο νόμος του Ιππίου (υιός Πεισιστράτου), τον 6ο π.χ. αιώνα, για εισπρακτικούς λόγους. archimedes_1920_ΕΡΚΕΡ.pdf
    1 point
  11. Είτε με τον ένα τρόπο, είτε με τον άλλο θα πληρώσει. Στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο+ αμοιβή σου, στη δεύτερη μεγαλύτερη αμοιβή σου λόγω της ενημέρωσης Ο.Α που θα εκδόσεις. Σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο πλάτος εξωστών, κάτι το οποίο ενδεχομένως συνεπάγεται και σε υπέρβαση της εγκεκριμένης τους επιφάνειας (αν δεν έχεις μικρότερη υλοποιημένη διάσταση στην άλλη πλευρά), θα πρέπει να διερευνήσεις, εάν με τη νέα επιφάνεια υπάρχει υπέρβαση ποσοστού (κατά ΓΟΚ 85 είχαμε Η.Χ<=20% και ΗΧ+εξώστες<=40%). Δες και το άρθρο 42 παρ. 10 10. Ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας, ανεξάρτητα από τον χρόνο ισχύος της οικοδομικής άδειας, πραγματοποιείται στις εξής περιπτώσεις : α) αλλαγή ιδιοκτήτη, β) τροποποιήσεις των μελετών, εφόσον δεν μεταβάλλονται τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης, όγκου, ύψους, οι πλάγιες και οπίσθιες αποστάσεις και ο υπολογισμός των αναγκών σε χώρους στάθμευσης (άρθρο 39 παρ.3β του ν.4495/2017) του διαγράμματος κάλυψης γ) μεταβολές των διαστάσεων του κτιρίου ή του οικοπέδου, εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται κοινόχρηστοι χώροι. Οι αποκλίσεις αυτές δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερες του δύο τοις εκατό (2%), με μέγιστο τα είκοσι (20) εκατοστά όσον αφορά το κτίσμα, ή μεγαλύτερες του δύο τοις εκατό (2%), με μέγιστο τα σαράντα (40) εκατοστά όσον αφορά τα μήκη των πλευρών του οικοπέδου και με την προϋπόθεση υποβολής τυχόν απαραίτητων εγκρίσεων από άλλους φορείς ή συλλογικά όργανα, δ) αποκλίσεις θέσης του κτιρίου, εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται κοινόχρηστοι χώροι. Οι αποκλίσεις αυτές δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερες του δύο τοις εκατό (2%), με μέγιστο τα δέκα είκοσι (20) εκατοστά όσον αφορά τη θέση του κτίσματος και με την προϋπόθεση υποβολής τυχόν απαραίτητων εγκρίσεων από άλλους φορείς ή συλλογικά όργανα.
    1 point
  12. "Διευκρινίζεται επίσης ότι ο κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ούτε στην περίπτωση που υπάρχει εντός αυτών κτίσμα βοηθητικής χρήσης για την αποθήκευση εξοπλισμού, εργαλείων και υλικών που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση γεωργικής δραστηριότητας"
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 61 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
    • Τα προγράμματα επιδότησης για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών για το 2025
      Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των ελληνικών κατοικιών είναι παλιά κτίρια κατασκευασμένα πριν το 1990, που έχουν φθαρεί από το χρόνο και χρειάζονται άμεσα ανακαίνιση.

      Όμως η πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να τα επισκευάσει και προσπαθεί να βρει τρόπους για να επιδοτηθεί για τις απαιτούμενες εργασίες. Αυτό μάλιστα δείχνει και το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για τα προγράμματά ανακαίνισης και «Εξ οικονομώ».

      Η πολιτεία στα πλαίσια αυτά δίνει τη δυνατότητα σήμερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να επιδοτηθούν με διάφορους τρόπους για τις κατάλληλες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

      Ποιοι είναι οι τρόποι επιδότησης κατοικίας για ανακαίνιση;

      Οι τρόποι για να πετύχουμε ανακαίνιση με επιδότηση όπως ισχύουν σήμερα είναι οι εξής:

      Α. Ένταξη στο πρόγραμμα «Eξ’Οικονομώ2025» για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ενεργειακής αναβάθμισης

      Β. Ένταξη στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

      Γ. «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

      Δ. «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»

      Ε. Ενεργειακή αναβάθμιση και έκπτωση του προστίμου από τακτοποιήσεις για κτίσματα, τα οποία είναι αυθαίρετα ή έχουν αυθαίρετες προσθήκες.

      Ποιες θεωρούνται ενεργειακές επεμβάσεις που επιδοτούνται;

      Μόνωση της ταράτσας




      Αν το νερό απειλεί εξωτερικούς χώρους του ακινήτου σας, όπως η ταράτσα, τότε πρέπει να γίνει μόνωση για να σταματήσετε την εισβολή της υγρασίας στις οροφές της κατοικίας. Αν δεν αντιμετωπίσετε την υγρασία στην πηγή της, δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε καμία εργασία ανακαίνισης στο εσωτερικό του σπιτιού.
      • 2 απαντήσεις
    • ΑΣΕΠ: 1Κ/2025- Η προκήρυξη για την πλήρωση 314 θέσεων στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)- Ποιες ειδικότητες μηχανικών περιλαμβάνονται
      Στο Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκεται για δημοσίευση η 1Κ/2025 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ η οποία αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας τριακοσίων δεκατεσσάρων (314) θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν.4765/2021.

      Πιο συγκεκριμένα οι ειδικότητες Μηχανικών που θα ζητηθούν, άρα θα έχουν και το δικαίωμα να κάνουν αίτηση είναι οι παρακάτω: 

      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Μηχανικών Περιβάλλοντος


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Χημικών Μηχανικών


      ΠΕ Περιβάλλοντος Ειδ. ΠΕ Περιβάλλοντος


      ΤΕ Μηχανικών Ειδ. ΤΕ Ηλεκτρονικών


      ΤΕ Μηχανικών Ειδ. ΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών


      ΤΕ Περιβάλλοντος Ειδ. ΤΕ Περιβάλλοντος


      ΔΕ Τεχνικού Ειδ. ΔΕ Μηχανολόγων




       

      Οι λεπτομέρειες που αφορούν τον αριθμό και τις θέσεις της Προκήρυξης έχουν καταχωρισθεί στο παρακάτω αρχείο: https://info.asep.gr/sites/default/files/2025-02/Πίνακες κατανομής θέσεων 1Κ_2025.pdf
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.