Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όλη η δραστηριότητα

Αυτή η ροή ανανεώνεται αυτόματα

  1. Past hour
  2. Καλησπέρα σας, Έχω κάνει μια τακτοποίηση σε μια κατοικία η οποία βρίσκεται εντός χαρακτηρισμένου αρχαιολογικού χώρου βάσει του αρχαιολογικού κτηματολογίου. Το πρόβλημα μου είναι οτι εξοφλήθηκε το πρόστιμο με εφάπαξ καταβολή καθώς δεν είχα δει πως απαιτούνται οι εγκρίσεις των επιτροπών του αρθρου 116. Γνωρίζεται μήπως μπορώ να καταθέσω στις επιτροπές χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα με το γεγονός πως το το πρόστιμο είναι ήδη εξοφλημένο; Θα πρέπει να κάνω αίτημα να επιστραφεί το ποσό και να το ξανακαταθέσουμε κατόπιν της γνωμοδότησης;
  3. Σήμερα
  4. Συναδελφοι καλησπερα, Σε οριζοντια ιδιοκτησια εχει βγει ΕΕΔΜΚ και ΗΤΑ. Στην πραγματικοτητα εκτος μεταβολων στα ανοιγματα εχει σταθμες, κλεισιμο παραθυρου και διαμερισματωση. Μπορει να γινει τακτοποιηση εκ νεου και διορθωση ΗΤΑ;
  5. Δεν θα σώσω εγώ τον κόσμο αγαπητέ/η επειδή δεν διάβασα ένα πραγραφάκι του άρθρου. Οπότε το να με θίγεις λόγω της ιδιότητας μου (χωρίς καν να με γνωρίζεις) είναι τουλάχιστον απρεπές! και όχι δεν έχω καμία αγωνία, δεν ξέρω καν προς τα που πέφτει ο Δήμος Σιθωνίας.
  6. Μπόνους δόμησης, για εκκλησάκι, δεν υπάρχει. Το πιο πιθανό είναι να είναι αυθαίρετο. Αν έχει τακτοποιηθεί, μπορείς να το κατεδαφίσεις με τη σχετική άδεια. Αν δεν έχει τακτοποιηθεί, δεν γίνεται αγοραπωλησία. Επίσης, για να μη συμπεριληφθεί στο φόρο μεταβίβασης, μπορεί να εκδοθεί άδεια κατεδάφισης (η οποία πρέπει να εκτελεστεί εντός του χρόνου ισχύος της) πριν το συμβόλαιο. Για λεπτομέρειες, συνεννοήσου με το συμβ/φο και το μηχανικό σου.
  7. Καλησπέρα, αν η τελευταία γραμμή στα διαφανή ειναι κενή, σβήστη.
  8. [οπως προανεφεραν και οι συναδελφοι] ΣτΕ 2056/2014 [αποσπασμα] 7. Επειδή, ακολούθως, ο νόμος 1337/1983 (ΦΕΚ 33/Α/1983) καθιέρωσε νέο σύστημα για την πολεοδόμηση ορισμένης περιοχής. Το σύστημα αυτό χαρακτηρίζεται από τρία στάδια, από τα οποία διέρχεται η πολεοδόμηση της περιοχής, δηλαδή - το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, - την πολεοδομική μελέτη - και την εφαρμογή της. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί την γενική πρόταση πολεοδομικής οργανώσεως των πολεοδομικών ενοτήτων, που διατυπώνεται μετά από εκτίμηση των οικιστικών αναγκών και των προβλεπόμενων επιπτώσεων της πολεοδομικής ρυθμίσεως στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο περιλαμβάνει κατ' αρχήν γενικούς ορισμούς και κατευθύνσεις ως προς τα θέματα του πολεοδομικού σχεδιασμού, δημογραφικά, οικονομικά, ενεργειακά, κυκλοφοριακά κ.λ.π. (άρθρο 2 του νόμου 1337/1983). Η πολεοδομική μελέτη αποτελεί εξειδίκευση των προτάσεων και προγραμμάτων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Η έγκρισή της έχει τις συνέπειες εγκρίσεως σχεδίου πόλεως κατά τις διατάξεις του από 17-07-1923 νομοθετικού διατάγματος. Κύρια χαρακτηριστικά της αποτελούν η ρυμοτομική διαρρύθμιση μιας περιοχής και ο καθορισμός των όρων και περιορισμών δομήσεως (άρθρο 6 του νόμου 1337/1983). Το τρίτο στάδιο της εφαρμογής περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την πραγμάτωση της πολεοδομικής μελέτης (καθορισμό τμημάτων που αφαιρούνται για εισφορά γης, τμημάτων που ρυμοτομούνται για κοινόχρηστους χώρους.
  9. Μετά από πολλά χρόνια ήρθε κα αυτή η στιγμή να ακούσουμε Και αυτό. Ο tetris έχει δίκαιο, όπως και τις περισσότερες φορές. Τα Γ.Π.Σ. (Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια) είναι μελέτες που βασικά "προτείνουν" πράγματα που .... πρέπει να γίνουν (πχ επεκτάσεις, αλλαγές χρήσεις γης κλπ. κλπ). Πολλά από αυτά έγιναn-εφαρμόστηκαν και άλλαξαν πράγματι καταστάσεις. Αμέτρητα όμως ΓΠΣ, που πήραν & ΦΕΚ. παραμένουν στα συρτάρια των Τ. Υ. των δήμων...... Θα έπρεπε και εσύ να μας πεις με τι είδος οικισμό έχεις να κάνεις................ Συνήθως ξεκινάμε με "μιάμιση αράδα" (όπως εσύ εδώ) και μπορεί αργότερα να φτάσουμε σε κατεβατά δίνοντας μας διάφορα στοιχεία.
  10. Καλησπέρα σας Μετά από καταγγελία & αυτοψία της Πολεοδομίας διαπιστώθηκε λόγω εσφαλμένου τοπογραφικού αυθαιρεσία σε κτήριο κατοικίας με άδεια του 2020 (πιο αναλυτικά διαπιστώθηκε μικρότερη έκταση - κτίσμα μέσα σε όμορο-κακή εφαρμογή του οικοπέδου συνοικισμού). Η άδεια ανακλήθηκε το 2023 και επιβλήθηκαν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για το ανεγερθέν κτίσμα.Με εξαγορά όμορης έκτασης προ μηνός λύθηκε το πρόβλημα της έκτασης.Βάσει των ανωτέρω ήθελα να ρωτήσω τα εξής : Α.Δεδομένου οτι εξέλειπαν οι λόγοι της ανάκλησης (δόμηση εκτός ιδιοκτησίας) γίνεται να γίνει άρση της ανάκλησης της άδειας και αναθεώρησή της; (Ορθώς ανακλήθηκε , αλλά λόγω νεοτέρων στοιχείων γίνεται άρση ανάκλησής της;-H οικεία Πολεοδομία έχει την άποψη οτι δεν γίνεται άρση της ανάκλησης) Παραθέτω και απόσπασμα της 903/2012 απόφασης Αρείου Πάγου : "Εφόσον η ανάκληση της άδειας νομιμοποίησης εχώρησε με μόνη την αιτιολογία της μη τακτοποίησης του οικοπέδου από τον ιδιοκτήτη του, η μεταγενέστερη τακτοποίηση, συνεπαγόμενη μεταβολή των συνθηκών επί των οποίων βασίσθηκε η ανάκληση της άδειας, δικαιολογεί την ανάκληση της ανακλητικής πράξης" Β.Επί του ακινήτου , πλέον γίνεται να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης και βάσει του αρθ. 125ΙΑ παρ. 4α του Ν.4495/17 ο ιδιοκτήτης πληρώνει : 20% του προστίμου ανέγερσης και πρόστιμο μή έγκαιρης κατεδάφισης εως την ημέρα έκδοσης της άδειας. Αυτό το πρόστιμο μη έγκαιρης κατεδάφισης το άρθ.125ΙΓ παρ.2 λέει οτι ισούται με το 50% του προστίμου ανέγερσης. Η εγκύκλιος 2/31.5.2019 που αφορούσε το παλίο άρθ. 94 όριζε ως πρόστιμο διατήρησης "το 50% του διαμορφωθέντος κατά τα ανωτέρω προστίμου ανέγερσης" Το ερώτημά μου είναι αν ισχύει και εδώ το ίδιο : Δηλαδή αν το πρόστιμο μη έγκαιρης κατεδάφισης(=διατήρησης) είναι το 50% του 20% του προστίμου ανέγερσης ή αν είναι το 50% του αρχικού. Αριθμητικά με τιμή ζώνης 800 € και αυθαίρετο 100 τ.μ έχω : 1.Πρόστιμο ανέγερσης = 20% Χ 800 Χ 100 = 20% Χ 80 000,00 € = 16 000,00 € 2.Πρόστιμο μη έγκαιρης κατεδάφισης = 50% Χ 16.000,00 € = 8 000,00 € ή 50%Χ 800 Χ 100 = 40 000,00 € Ευχαριστώ προκαταβολικά για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις σας.
  11. Καλησπέρα σας!!! Αντιμετωπίζω το ίδιο θέμα αλλά είναι όλα συμπληρωμένα σωστά. Γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει; Ευχαριστώ πολύ!!!
  12. Καλησπέρα σας! ΤΖ για Μαραθώνος 3 Κορωπί. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  13. Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προσκαλεί τα Μέλη του να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στις νέες Μόνιμες Επιτροπές που πρόκειται να συγκροτήσει. Οι Μόνιμες Επιτροπές, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΤΕΕ, αποτελούν Όργανα με εισηγητικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα για τα θέματα που παραπέμπονται σε αυτές και η λειτουργία τους ρυθμίζεται με σχετικό Κανονισμό. Τα θεματικά αντικείμενα των υπό συγκρότηση νέων Μονίμων Επιτροπών είναι: ΜΕ Θεμάτων Δημοσίων Έργων ΜΕ Θεμάτων Μελετών Δημοσίων Έργων ΜΕ Θεμάτων Ιδιωτικών Έργων ΜΕ Θεμάτων Μελετών Ιδιωτικών Έργων (Πολεοδομική Νομοθεσία) ΜΕ Θεμάτων Ενέργειας ΜΕ Θεμάτων Περιβάλλοντος ΜΕ Θεμάτων Πληροφορικής ΜΕ Θεμάτων Δημόσιας Διοίκησης ΜΕ Θεμάτων Απασχόλησης – Εργασιακού Πλαισίου και Θεμάτων Ασφάλειας και Υγιεινής της Εργασίας ΜΕ Θεμάτων Νέων Μηχανικών ΜΕ Θεμάτων Ποιότητας ΜΕ Θεμάτων Παιδείας και Επιμόρφωσης ΜΕ Θεμάτων Έρευνας και Καινοτομίας ΜΕ Θεμάτων Ανάπτυξης ΜΕ Θεμάτων Βιομηχανίας ΜΕ Θεμάτων Διεθνών Σχέσεων ΜΕ Θεμάτων Πολιτικής Προστασίας ΜΕ Ελευθέρων Επαγγελματιών Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά μέχρι τις 15 Ιουλίου 2025. Αίτηση συμμετοχής: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSexGQH-Do3rJWaFXPyg9vA6rWrbl5Vl44Yt7uYFFMV_f9QznA/viewform View full είδηση
  14. Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, προσκαλεί τα Μέλη του να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στις νέες Μόνιμες Επιτροπές που πρόκειται να συγκροτήσει. Οι Μόνιμες Επιτροπές, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΤΕΕ, αποτελούν Όργανα με εισηγητικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα για τα θέματα που παραπέμπονται σε αυτές και η λειτουργία τους ρυθμίζεται με σχετικό Κανονισμό. Τα θεματικά αντικείμενα των υπό συγκρότηση νέων Μονίμων Επιτροπών είναι: ΜΕ Θεμάτων Δημοσίων Έργων ΜΕ Θεμάτων Μελετών Δημοσίων Έργων ΜΕ Θεμάτων Ιδιωτικών Έργων ΜΕ Θεμάτων Μελετών Ιδιωτικών Έργων (Πολεοδομική Νομοθεσία) ΜΕ Θεμάτων Ενέργειας ΜΕ Θεμάτων Περιβάλλοντος ΜΕ Θεμάτων Πληροφορικής ΜΕ Θεμάτων Δημόσιας Διοίκησης ΜΕ Θεμάτων Απασχόλησης – Εργασιακού Πλαισίου και Θεμάτων Ασφάλειας και Υγιεινής της Εργασίας ΜΕ Θεμάτων Νέων Μηχανικών ΜΕ Θεμάτων Ποιότητας ΜΕ Θεμάτων Παιδείας και Επιμόρφωσης ΜΕ Θεμάτων Έρευνας και Καινοτομίας ΜΕ Θεμάτων Ανάπτυξης ΜΕ Θεμάτων Βιομηχανίας ΜΕ Θεμάτων Διεθνών Σχέσεων ΜΕ Θεμάτων Πολιτικής Προστασίας ΜΕ Ελευθέρων Επαγγελματιών Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά μέχρι τις 15 Ιουλίου 2025. Αίτηση συμμετοχής: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSexGQH-Do3rJWaFXPyg9vA6rWrbl5Vl44Yt7uYFFMV_f9QznA/viewform
  15. Καλημέρα. Λυπάμαι αμα υπάρχει και καπου αλλού η ερώτηση αλλά εψαξα και δεν βρηκα απάντηση: Αμα αγορασω ενα σπίτι που έχει εκκλησάκι στο οικοπεδο (μαλλον θα το έχτισε ο προηγούμενος για να εκμεταλλευτει κάποια μπόνους δόμησης) μπορώ να το γκρεμισω ή θα μπλέξω; Ευχαριστώ πολύ.
  16. Αυτό θα ήταν μεγάλο πρόβλημα : ήδη οι κεντρικές υπηρεσίες είτε ελέγχουν και εισηγουνται μελέτες στα Κεντρικά Συμβούλια (τμήμα μελετών), είτε αναθέτουν μελέτες/ερευνητικά (τμήμα μελετών), είτε δημοπρατούν και επιβλέπουν έργα (τμήμα έργων). Ο φόρτος ειναι ήδη τεράστιος, με υποστελεχωμένες μάλιστα υπηρεσίες. Ακούνε δημόσιο, όμως δεν είναι όλες οι υπηρεσίες το ίδιο.
  17. Η πολεοδομία κάνει λάθος. Το ΓΠΣ δεν καθορίζει όρια οικισμών, απλώς τα αναφέρει. Το ΓΠΣ προτείνει επεκτάσεις και καθορίζει χρήσεις γης. Άλλωστε και το όριο του οικισμού έχει ΦΕΚ, και μάλιστα παλαιότερο. Αν επιμένουν, ζήτα την απάντηση γραπτώς και τεκμηριωμένη
  18. Καλησπέρα σας, γνωρίζετε αν υπάρχει διαπιστωτική του αρ. 109 για τη Δημοτική Κοινότητα Κηφισιάς (Αττική); Τι τιμή ζώνης λαμβάνω στην εκτός σχεδίου; ΕΓΣΑ Χ: 481438.166 Υ: 4214116.403 Ευχαριστώ πολύ!
  19. ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ! ΕΓΩ ΕΧΩ ΑΓΩΝΙΑ ΜΗ ΤΥΧΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΡΡΟΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΝΩ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΑΓΩΝΙΑ ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΄Η ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΔΙΑΡΡΟΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΣΠΑΣΙΜΟ ΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΑΓΩΓΟΥ) παρά την παρατήρηση δεν έβαλες ειδικότητα οπότε δεν δήλωσες αν είσαι Μηχανικός Επικουρικά γράφεις και με κεφαλαία ενώ δεν είναι επιτρεπτό από τους κανόνες. Σε βάζουμε στην ομάδα των ιδιωτών. Didonis
  20. Στον Στ' όροφο πολυκατοικίας με δρόμο Πλάτους 10μ όπου Ο.Γ. = Ρ.Γ. , έχω εσοχή στην όψη. Βάσει αδείας έχω στέγαση από τον από πάνω εξώστη 0,65μ εκτός ιδεατού που όμως δεν καλύπτει τον ιδιοκτήτη και θέλει να κάνει ένα στέγαστρο ή πέργκολα όσο πιο πολύ μπορεί για σκίαση. Το στέγαστρο ή πέργκολα ως στέγαση δώματος ως προς το πλάτος του δεν έχει όριο 1/4 Δ. Δεσμεύεται όμως από το ιδεατό στερεό ? Υπάρχει δέσμευση για μέγιστο πλάτος 1/10Π = 1,00μ προεξοχή από το ιδεατό στερεό στην περίπτωση μου ? Αν κάνω πέργκολα μπορεί να είναι εντός ιδεατού ? Το άρθρο 19 λέει ότι η πέργκολα δεν μπορεί να είναι εντός ιδεατού όταν είναι πάνω από το μέγιστο ύψος. Εγώ είμαι εντός μέγιστου ύψους.
  21. Έχω περίπτωση που ραδιοφωνικός σταθμός Α έκλεισε πριν από χρόνια και ραδιοφωνικός σταθμός Β πήρε τον ιστό της κεραίας από άτομα που δουλεύανε στον παλιό σταθμό Α και θα τον στήσουν με τον ίδιο τρόπο. Το αρχείο του σταθμού Α δεν υπάρχει. Έχω τα εξής ερωτήματα: 1) Η δήλωση στατικής επάρκειας που ζητάει η ΕΕΔΜΚ, είναι για νέες κεραίες; Αν το πάω με μετατόπιση/μεταφορά κεραίας - ξαναστήσιμο, χρειάζεται; 2) Η κεραία είναι στύλος με αντιρίδες με συγκεκριμένες διαστάσεις. Αυτό που θα αλλάξει είναι οι αποστάσεις για τις βάσεις των συρματόσχινων από την βάση του στύλου. Αν τελικά θέλει δήλωση στατικής επάρκειας θέλει και έλεγχο αντοχής των υλικών (επειδή είναι μεταχειρισμένα - αλλά σε καλή κατάσταση) ή μόνο επίλυση του νέου στατικού φορέα; Υ.Γ. Δεν κάνω εγώ την στατική μελέτη φυσικά, ότι χρειαστεί θα το κάνει ΠΜ, αλλά με ρώτησε ο συνάδελφος (και το ψάχνω επειδή τρέχω τα υπόλοιπα γύρω από την άδεια) αν θα πρέπει να ελέγξουμε τον παλιό ιστό ως προς το αν είναι συντηρημμένος (προδιαγραφές υλικών) και θα ανεβάσει πολύ το κόστος. Υ.Γ. 2 Η κεραία ήταν παλιά στον Υμηττό (γύρω στο 1995). Εκείνη την περίοδο ήθελε άδεια και στατική μελέτη η κεραία για πολεοδομία ή τις υπολογίζανε οι εγκαταστάτες (όπως κάνει η ΔΕΗ για τους στύλους της;) 'Ακυρο το ποστ. Τελικά είχα ραδιοφωνική κεραία και εξαιρείται, από αυτές που θέλουν ΕΕΔΜΚ. Σόρρυ για το trouble, είχα ρωτήσει σε δέκα μεριές (ΤΕΕ, ΥΔΟΜ, συνεργάτες) και το είδα μετά....
  22. Μπήκες στην διαδικασία να κάνεις νέο προφίλ για να μου την πεις πλαγίως για ποιον λόγο? Επειδή δεν διάβασα ένα παραγραφάκι του άρθρου?? για να θίξεις την ιδιότητα μου?? Φαντάζομαι οτι όλοι ο αγωγοί του αποχετευτικού δίκτυο του Δήμου Σιθωνίας είναι τόσο καλά φτιαγμένοι που δεν διαρρέουν μέσω του Υ.Ο. στην θάλασσα ε? Μερικοί άνθρωποι είστε παράδειγμα προς αποφυγήν. Μετά λέτε γιατί δεν πάει καλά ο κλάδος.
  23. Αυτό το "β) δεν επιτρέπεται η επέκταση της χρήσης των κινήτρων διά της αναθεώρησης, εκτός αν η επέκταση δύναται να προσμετρηθεί στα πολεοδομικά μεγέθη, σύμφωνα με τις ισχύουσες, κατά τον χρόνο αναθεώρησης, διατάξεις, " με οδηγεί στη σκέψη ότι σε αυτές τις άδειες, που ναι μεν έχουν κάνει χρήση των "bonus" αλλά όχι εξάντλησή τους, δε μπορείς με αναθεώρηση να βάλεις ούτε ένα κυβικό στον όγκο. Συνεπώς, αντιλαμβάνομαι ότι καταργείται η έννοια της αναθεώρησης αυτών των αδειών λόγω αλλαγής πολεοδομικών μεγεθών [αύξηση], έστω και για μικρά μεγέθη, εφόσον θεωρείται επέκταση της χρήσης, όπως π.χ. στην πιο πάνω περίπτωσή το 5% του άρθρου 25 στο ΣΔ και κατ' επέκταση στο ΣΟ.
  1. Φόρτωση περισσότερων δραστηριοτήτων
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.