Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμοιβή μηχανικού, Φορολογικά


bt.architecture

Recommended Posts

tpanag μην τα λες σε εμένα αυτά. Μια απλή αποτύπωση της πραγματικότητας έκανα και τίποτα παραπάνω. Να ζητήσετε τα ρέστα από όλους αυτούς που τόσα χρόνια δεν σεβάστηκαν καμία ελάχιστη αμοιβή - από τοπογραφικές εργασίες μέχρι μελέτες βιομηχανικών κτηρίων.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συμφωνώ απολύτως ότι πρέπει να χρεώνουμε παραπάνω από την ελάχιστη αμοιβή - το πόσο θα διαμορφωθεί ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Άλλωστε πρέπει σιγά - σιγά να συνηθίζουμε όλοι μας στο γεγονός ότι από Γενάρη και μετά όπως όλα δείχνουν ελάχιστες αμοιβές δε θα υπάρχουν και μόνοι μας θα απαντούμε στο ερώτημα "πόσο να χρεώσω" για κάθε εργασία.

 

Η ελάχιστη αμοιβή που προτείνει το ΤΕΕ είναι τόσο μα τόσο πολύ ελάχιστη που νομίζω ότι μόνο κακό μας κάνει και μόνο που ορίστηκε - ίσως να ήταν καλύτερα να άφηναν τις τιμές να διαμορφωθούν ελεύθερα.

Διότι τώρα ο κάθε ιδιώτης ακούει ότι η αμοιβή του μηχανικού είναι 1000λ=232,53 ευρώ και ήδη θεωρεί ότι είναι ένα ακόμη άδικο χαράτσι (βλ.ΜΜΕ), και κολλάει εκεί. Το ότι είναι ΕΛΑΧΙΣΤΗ και ΜΟΝΟ για 5ωρη απασχόληση, το ότι ΔΕΝ εμπεριέχει το ΦΠΑ, το ότι μηχανικοί άνω 10ετίας θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβουν και να φορολογηθούν για 1500λ ή 2000λ είναι ζητήματα που περνούν στα ψιλά....

 

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κάθε φακέλου περιέγραψα πιο πάνω 8 βήματα - μπορεί να είναι και πολύ παραπάνω. Η 5ωρη απασχόληση είναι ανέκδοτο - με μέτριους υπολογισμούς χρειάζεται 3πλάσιος χρόνος, μπορεί και περισσότερο, ο καθένας θα κρίνει.

 

Γι΄αυτό λέω ότι μάλλον είναι κακό που το ΤΕΕ όρισε μια τέτοια ελάχιστη αμοιβή - όταν πρέπει δικάιως να υπολογίσεις πχ τρία 5ωρα θα είναι αμέσως

3*232 ευρώ*ΦΠΑ 21%= περίπου 850 ευρώ.

Θα έχει ακούσει ο κάθε ιδιοκτήτης στην TV ότι το χαράτσι για το μηχανικό, οι "κρυφές χρεώσεις του νέου Νόμου" είναι 230 ευρώ και θα έρχεσαι μετά εσύ κλαι θα του λες 850 ευρώ!

Χίλιες φορές καλύτερα να μην υπήρχε ελάχιστη να συγκρίνει, και να πασαρεύει...

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα για τό εξάμηνο θα δωθεί παράταση αφού με την κρίση πού υπάρχει ο Έλληνας θα αρχίσει το Σεπτέμβριο να ρωτάει τι γίνεται , τον Όκτώβριο θα πηγαίνουν μαζικά στούς μηχανικούς και θα γίνει ο πανικός στίς πολεοδομίες.

Δεν θα βρούν παράθυρο ότι και καλά η εργάσια είναι κάτω από 5 ώρες και άρα να χρεώσουν 500λ ωστε και οι άνω δεκαετίας να χρεώσουν 232Ε;

Link to comment
Share on other sites

ειδατε που η ελαχιστη αμοιβη οταν διαστρεβλωνεται λογω εξωτερικων παραγοντων προκαλει τεραστια προβληματα?

 

λενε για ελαχιστη αμοιβη 232 ευρω και ολοι συμφωνουμε οτι παρολο που ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ η δουλεια με 232 ευρω, επειδη γνωριζουμε απο τωρα οτι ελαχιστη=πραγματικη σε αυτη τη μαμημενη χωρα, κλαιμε τη μοιρα μας. Οπως κλαιμε τη μοιρα μας τοσα χρονια για τις ελαχιστες που διαστρεβλωνονται απο τα λαμογια που κανουν 40% κατω στους κατασκευαστες για να παρουν τη δουλεια. και τι μπορουμε να κανουμε? τιποτα. δεν φτανει που η τιμη της πιατσας ισοδυναμει ουσιαστικα με τις ελαχιστες, τις παμε και προς τα κατω!

 

ελαχιστες δεν υπαρχουν πουθενα στο κοσμο, αν υπηρχαν καταργηθηκαν το 70 και το 80 γιατι τελικα καταλαβε η συντεχνια οτι το μακροπροθεσμο συμφερον ειναι χωρις αυτες.

 

αν δεν υπηρχε ελαχιστη στο θεμα των ΗΧ, ο καθενας μας θα χρεωνε ο,τι νομιζε. οποιος χρεωνε 200 ευρω και 250, απλα θα εμπαινε μεσα πανηγυρικα και θα γλυτωναμε και την υπαρξη του οι υπολοιποι. Οποιος ειχε τα αντερα να χρεωσει 800αρια και 1000αρια θα πεταγε (γιατι για εμενα η δουλεια που θα απαιτηθει ακομη και για απλες περιπτωσεις, ειναι για τουλαχιστον 1000αρικο ανα ΗΧ και αμα κατσετε να τα υπολογισετε αναλυτικα θα δειτε οτι εχω δικιο).

 

αναγνωριζω βεβαια οτι σε σχεση με τις υπολοιπες δουλειες που η πιτα ειναι μικρη και δυσκολη, εδω με τους ΗΧ θα γινει χαμος οσο πλησιαζουμε τις ημερομηνιες. το λεω για να μην αρχισουμε παλι τις ιστοριες. ξερω τι συμβαινει πρακτικα.

 

εγω προσωπικα οπως εχει η κατασταση δεν αναλαμβανω ουτε μια υποθεση τακτοποιησης, γιατι και οι 10-15 που μου ειχαν ερθει το εδεσαν κορδονι με αυτα που ακουν οτι η χρεωση ειναι 232 ευρω ολα μεσα. και επειδη ψιλικατζη εμενα δεν θα με κανει το λαμογιο γκολντεν μποη που τα σκεφτηκε αυτα για να καθομαι να εξηγω σε τσιπηδες που εχουν στο μαξιλαρι 5000 ευρω και λυπουνται να δωσουν 700 στο μηχανικο τους (για να σωσουν τη παρανομια των 10.000 βεβαια), απλα απεχω απο αυτη τη γελοια διαδικασια.

 

ακου 200 ευρω για να γλυτωσει ο αλλος τη παρανομια των χιλιαδων ευρω με την υπογραφη τη δικη μου...

Link to comment
Share on other sites

ΠΡΟΣΟΧΗ !!

 

Για αποφυγή του φαινομένου "ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ", προσέξτε την λεπτομέρεια ότι η αμοιβή είναι ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Ανακοίνωση του ΤΕΕ για τις αμοιβές νομιμοποίησης ημιυπαίθριων χώρων

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/files_TEE/tee2010hmiypethr.pdf

 

Το απόσπασμα αναφέρθηκε και πριν, αλλά δεν δόθηκε η κατάλληλη σημασία

"Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, η

ημερήσια αποζημίωση για Μηχανικό έως 10ετούς εμπειρίας (για

απασχόληση 5 τουλάχιστον ωρών και λ=0,23253), ορίζεται σε

1000.λ=232,53 ευρώ."

 

Αν ανέβει το λ ανεβαίνει η αμοιβή.

Αν χρειαστείτε παραπάνω χρόνο ανεβαίνει η αμοιβή.

Στην Αττική 5 ώρες τουλάχιστον θες στον δρόμο για το ακίνητο το γραφείο και την πολεοδομία.

Αν υπολογίσετε τους φόρους και το κόστος της μετακίνησης τα 232 δεν φτάνουν για καλημέρα.

 

howard_roark: Ελάχιστες αμοιβές δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες επειδή έχει λάβει μέτρα η πολιτεία για διασφάλιση της ελάχιστης αποδεκτής ποιότητας μελετών και εργασιών. Αν κάποιος δεν είναι σωστός ρισκάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εκεί. Στην χώρα μας δεν υπάρχει αντίστοιχη πολυτέλεια, οπότε οι ελάχιστες αμοιβές είναι ένα μέσο διατήρησης της ποιότητας σε ικανοποιητικά επίπεδα. Μεταξύ μηχανικών με την ίδια αμοιβή ο πελάτης θα προτιμήσει τον καλύτερο.

Link to comment
Share on other sites

τα γνωριζω και τα συζητησαμε εκτενως σε αλλο θρεντ.

 

απλα ειναι τοσο χαρακτηριστικη η περιπτωση αυτη που ηθελα να το επισημανω.

 

οσο για τη χρονοχρεωση, αυτα ειναι ψιλα γραμματα για τους βλαχους, αφου καποιος θα κανει τον πιο απλο ΗΧ με 200 ευρω, ολοι μετα θα λενε "εσυ γιατι θες πιο πολύ?" κι ας εχουνε τη πιο μπερδεμενη υποθεση του κοσμου. Στην καλυτερη θα μας λενε οτι δεν ξερουμε και τη δουλεια μας.

Link to comment
Share on other sites

Ρε μάγκες,σας βλέπω να τρελαίνεστε σαν τις κλώσσες (όχι εσένα φίλε howard roark...) για τον όγκο της δουλειάς κ τον όγκο της δουλειάς κ τον όγκο της δουλειάς........

 

Εγώ χθες είπα στον 1ο πελάτη που ρώτησε (υπ' όψιν,ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΜΕ ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ,ΦΟΥΛ ΚΟΜΠΛΕ):

 

''232,5 + φπα ΜΟΝΟ για την έκθεση,διότι θα μου έρθει το νταβατζιλίκι του ΤΕΕ,δεν μπορώ να το γλυτώσω ειδικά σε τέτοιους καιρούς,οπότε το δελτίο ΠΡΕΠΕΙ να κοπεί σε αυτό το ύψος.Αν θέλετε να αναλάβω όλη τη διαδικασία,προσθέστε αμοιβή 300 ευρώ''.

 

Ο άνθρωπος είχε 2 οριζόντιες ιδιοκτησίες,άρα θα πάρω περίπου 750 ευρώ.

 

Ε ΠΟΣΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΤΟΥ ΠΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ Κ@ΛΟΥ,ΠΟΥ ΟΝΤΩΣ ΤΡΩΕΙ ΧΡΟΝΟ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ Π=Α=Ν=Ε=Υ=Κ=Ο=Λ=Η?????????

Link to comment
Share on other sites

[email protected] και αν στην πορεία αποδειχθεί Π=Α=Ν=Δ=Υ=Σ=Κ=Ο=Λ=Η λες να καταφέρεις να κερδίσεις εξτρά χρήματα για τον ΚΟΠΟ ΣΟΥ ?

 

Για σκέψου το και πάρε το μηδέν πρώτα πριν απαντήσεις. :mrgreen:

 

Τα λέγαμε το μεσημέρι ρε.................στην Ελλάδα ο επιστήμονας τείνει να είναι είτε κλέφτης είτε κάποιος που εκμεταλλεύεται τη σφραγίδα του και μας εκβιάζει εμάς τους φτωχούς πλην τίμιους πολίτες της Ελλάδος........που δε φταίμε σε τίποτα.

 

Ο εργολάβος τον έκλεισε.

Αλλά εσύ γιατί τον πήρες ?

Αφού όλοι έτσι κάνουν.

Και στο δρόμο πολλοί περνάνε με κόκκινο το ρισκάρεις ?

Εεεεεεεεεεε........................δεν είναι το ίδιο.

 

Χέστα ρε [email protected] εγώ το μηχανιλίκι θα το κάνω support επάγγελμα ................γιατί ειδάλλως θα σφάξω κανέναν εντελώς.

Link to comment
Share on other sites

[email protected] και αν στην πορεία αποδειχθεί Π=Α=Ν=Δ=Υ=Σ=Κ=Ο=Λ=Η λες να καταφέρεις να κερδίσεις εξτρά χρήματα για τον ΚΟΠΟ ΣΟΥ

 

Φίλε σε αυτή τη ζωή,για να φας παντεσπάνι πρέπει ΤΑΥΤΌΧΡΟΝΑ να τρέφεσαι και με κόπρανα.

 

Αν δεν παρέχεις αυτές τις υπηρεσίες,που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι υποστηρικτικές,τότε ο πελάτης ΔΕΝ σε γουστάρει.......

 

Ας μην κάνουμε κ εμείς τα λάθη των προηγούμενων γενιών μηχανικών.....Δεν δεχόμαστε από τους ίδιους πελάτες μόνο δουλειές-φιλέτο,αλλά όταν πρέπει να κάνουμε κ αγγαρείες γι' αυτούς,ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.Διότι,αν ικανοποιηθεί ο πελάτης,τότε είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να μας μείνει κ στο μέλλον.

 

Όταν ο πελάτης πληρώνει,έστω και αυτό το ποσό,τότε τον εξυπηρετούμε.Διότι,είτε είναι τακτικός,οπότε δεν τίθεται θέμα,είτε είναι περαστικός,οπότε του δείχνεις καλό χαρακτήρα με τέτοια εξυπηρέτηση,είτε είναι κακός,οπότε του λες ότι για αυτή τη δουλειά θες 200.000 ευρώ.

 

Ζήτα του εσύ μία ανθρώπινη αμοιβή,κ αν δεν θέλει πες του να πάει αλλού.Αλλά ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ αμοιβή ζήτα του,όχι θεϊκή....Και πάντα σκεπτόμενος μέσα στα πλαίσια της λογικής που μόλις παρέθεσα.

Link to comment
Share on other sites

γενικα συμφωνουμε zavi

 

το σπασιμο να σου πω την αληθεια δεν το ειχα σκεφτει γιατι οσοι μου ειχαν ερθει ηταν ασχετοι και δεν καταλαβαιναν κιολας τι τους ελεγα για σχεδια και αιτησεις οποτε θα ειχα τρεξιμο.

 

σχετικα με την αντιμετωπιση του θεματος συμφωνω παντως 100%

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.