Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σοφίτα


Recommended Posts

Μια απορία, τώρα που αναβαθμίστηκε το προγραμμα του ΤΕΕ:

Για νομιμα υπάρχουσες στέγες που ομως έχουν υπερβει το μεγιστο υψος στεγης στην περιοχή κατα την κατασκευή (χωρις υπερβαση του μεγιστου επιτρεπομενου της περιοχής για κτιρια δηλ. κατασκευαστηκε 2,60 αντι για το μεγιστο 2,00μ για στεγη αλλά εντός του μεγιστου των 15,50μ), δηλώνουμε τα τετραγωνικά της στεγης σαν βοηθητικο χωρο με μοναδικη παραβαση υπερβαση υψους με συντελεστη 0,20? Το ποσοστο υπερβασης υψους στην περιπτωση ειναι 0,60/2,00 ή 0,60/15,50?

 

Καλησπέρα, αν ο χώρος κάτω απο τη στέγη δεν έχει αλλάξει χρήση σε κατοικία ώστε να έχεις και υπέρβαση δόμησης, θα έχεις μοναδική παράβαση υπέρβασης ύψους και θα πας με το 0,20.

Σύμφωνα με την απάντηση θ4 θα είναι 0,60/15,50 το ποσοστό υπέρβασης

Link to comment
Share on other sites

Αναθεώρηση άδειας για προσθήκη στέγης σε 2όροφο επί pilotis. Η στέγη τελικά δεν κατασκευάστηκε σε όλη την έκταση της πλάκας αλλά σε τμήμα μόνο αυτής. Το συνημμένο "katopsi.tif" είναι αποτύπωση. Η τομή (tomi.tif) είναι η εγκεκριμένη. Εγκεκριμένο ύψος στον κορφιά 2,20m. Πραγματικό 2,65m. Προφανώς στην πράξη διατηρήθηκε η κλίμακα ανόδου από τον 2ο όροφο προς το δώμα που προβλεπόταν στην αρχική άδεια ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση στην "σοφίτα", αλλά και στον ελεύθερο χώρο του δώματος που πρακτικά παρέμεινε (αν και όπως φαίνεται στην τομή της αναθεώρησης δεν θα έπρεπε να υφίσταται πλέον). Η πρόσβαση δηλαδή στη "σοφίτα" είναι από το κεντρικό κλιμακοστάσιο και όχι από εσωτερικό χώρο του οροφοδιαμερίσματος του Β ορόφου. Για τον εν λόγω χώρο είχε ήδη κατατεθεί φάκελος για την τακτοποίηση με 3843 εν γνώσει της υπέρβασης ύψους των 45cm. Είχα συμπεριλάβει στο εμβαδό τότε και το κλιμακοστάσιο των 11τ.μ. (γιατί δε μπορούσα να δικαιολογήσω αλλιώς την ύπαρξή του μετά την αναθεώρηση όπου όπως είπα ο χώρος κάτω από τη στέγη θεωρείτο άβατος και μη φωτιζόμενος και δεν θα έπρεπε να υφίσταται καν κλιμακοστάσιο). Οπότε το θεώρησα τμήμα της συνολικής κατοικίας που διαμορφώθηκε.

Τώρα λέω να το εντάξω στον 4014 (μισό πρόστιμο περίπου αν καταφέρω και πάει με μειωτικό 0,5). Στο ΥΠΕΚΑ προχθές μου είπαν ότι αυτό κανονικά πρέπει να θεωρηθεί όροφος και όχι σοφίτα καθώς επίσης και ότι η μη κατασκευή της στέγης σε όλη την έκταση δεν τους απασχολεί καθώς δεν υπάρχει "υπέρβαση" (που ο 4014 ασχολείται) και καλό θα ήταν να πάω στην πολεοδομία απλά για άδεια όσον αφορά αυτό.

Εγώ διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό ως όροφου σε αυτή την περίτπωση, καθώς η υπέρβασή μου είναι μόλις 45cm σε σχέση με τα εγκεκριμένα. Τι προτείνετε να κάνω; ΥΔ ΚΧ; ΥΔ ΒΧ (για να πάρει και τον 0,5); Να αφήσω τον φάκελο του 3843 ως έχει και να κάνω νέα δήλωση με 4014 απλά και μόνο για την υπέρβαση ύψους των 45 εκατοστών; Με προβληματίζει σε αυτή την τελευταία περίπτωση το ότι θα συμβεί το εξής παράδοξο: η τακτοποίηση της χρήσης θα ισχύει για 40 χρόνια, ενώ η τακτοποίηση της υπέρβασης ύψους μόνο για 30! Κάντε έναν κόπο και δείτε τα σκαναρισμένα σχέδια και πείτε μια γνώμη γιατί άκρη δε βλέπω να βγαίνει αλλιώς... Έξυνε το κεφάλι του ο τύπος στο ΥΠΕΚΑ...

sxedia.zip

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι, νομίζω ότι πρέπει να ανακεφαλαιώσουμε τα συμπεράσματα που έχουμε σχετικά με τις σοφίτες. Δεδομένου οτι στην Ελλάδα οι περισσότερες των περιπτώσεων είναι άδεια για στέγη, έγινε υπερύψωση και κατέληψε διαμέρισμα. Πως το αντιμετωπίζουμε:

1) Βάζουμε τα καθαρά τ.μ. που δημιουργήθηκαν με Υ.Δ. ( δεν θα μπώ στο αν θέλει 0,5 ή όχι εδώ μάλλον στην κρίση μας). Βέβαια τι ωοούμε καθαρά, πάνω από ποιό ύψος είναι ένα θέμα.

2) Το τμήμα της στέγης που υπερβαίνει το ύψος της ΑΔΕΙΑΣ το συγκρίνω με το μέγιστο ύψος της περιοχής για στέγη και από την διαίρεση τους βλέπω αν υπερβαίνει το 20% ή όχι και βάζω. Αν υπερβαίνω το μέγιστο της περιοχής δεν παίζει ρόλο στον υπολογισμό γιατι εδώ συγκρίνουμε σε σχέση με την άδεια. Έτσι σε νέο φύλλο υπολογισμού βάζω τα τ.μ. του τμήματος αυτου με Υ.Υ. χωρίς να ασχοληθώ με δόμηση αφου την έβαλα στο πρώτο φύλλο.

 

Αυτά κατα την γνώμη μου είναι τα βήματα, περιμένω τα σχόλια σας.

Link to comment
Share on other sites

Κάποια γνώμη έστω (γιατί κατηγορηματική απάντηση δε νομίζω ότι είναι εφικτό να δοθεί ούτε από τους ίδιους τους εμπνευστές του νόμου) για το post #102; Τι θα κάνατε εσείς ρωτάω. Το συνημμένο έχει 15 downloads ήδη. Χρειάζεται να βοηθήσω σε κάποια ασάφεια; Στην αρμόδια πολεοδομία που έθεσα επίσης το θέμα σήμερα, προκοπή δεν είδα επίσης πέρα από το ότι μάλλον μου έβγαλαν και τη στέγη αυθαίρετη και ότι μάλλον θα πρέπει να βάλω και άλλο ένα 500αρικό για αλλαγή όψεων... Βασικά δε με έπεισε ότι είχε και μεγάλη γνώση του αντικειμένου ο τύπος... Να υπολογίσω τη στέγη με αναλυτικό για να ξεπεράσω το "σκόπελο" της μη κατασκευής της ακριβώς όπως τα εγκεκριμένα και να πληρώσει 500άρικο επιπλέον αυτή και να βάλω ΥΔ ΒΧ για την κατοικία που δημιουργήθηκε; Αν πρόκειται να θεωρηθεί ΥΔ ΚΧ (άρα "όροφος" όπως λένε) και να χάσω και τη νομιμότητα της στέγης μέσω της αναθεώρησης που ήδη υπάρχει (ή έστω τη δυνατότητα νομιμοποίησης αντί για τακτοποίηση) και μου βγει 15 χιλιάρικα τελικά η ιστορία για 30 χρόνια "τακτοποίησης" μόνο, φωνάζω αύριο συνεργείο να ξηλώσω τη στέγη, τη σηκώνω και την κάνω οριζόντια να μη χάνω και ωφέλιμο ύψος στα άκρα του σπιτιού και τελειώνει η υπόθεση!

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

tpanag,

 

Κατ'εμε αν θελεις να αγνοησεις την προηγουμενη ρυθμιση με 3843 σιγουρα θα παει ως ΥΔΒΧ απο τη στιγμη που εδω και τρεις μηνες παραμενει ο ορος σοφιτα χωρις περαιτερω διευκρινησεις.

Προσωπικα θα τακτοποιουσα μονο την υπερβαση υψους αφηνοντας τον 3843 σε ισχυ. Θα υπολογιζα το εμβαδο που ξεπερνα το εγκεκριμενο της αναθεωρησης και θα πηγαινα με 0,2, σωρις δημιουργια επιπλεον χωρων δηλαδη.

Το προστιμο θα βγει εξαιρετικα μικρο και χωρις ιδιαιτερο κοπο απο τη μερια σου.

Προσωπικα με το μπαχαλο που επικρατει φοβαμαι (ακομα) να ακυρωσω ρυθμισεις με τον 3843, ακομα κι αν βγαινουν οικονομικοτερα τωρα.

Αναφορικα με το οτι το ενα θα ισχυει για 30 και το αλλο για 40 πιστευω οτι δεν υπαρχει προβλημα.

Δεν ξερω τι γινεται και αν επηρρεαζει το τμημα που δεν κατασκευαστηκε, αλλα αυτο που σου ειπε για αδεια στην πολεοδομια ακουγεται λογικο.

Αυτα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

 

1) Σε ερώτησή μου προς το ΤΕΕ στις 28/12/2011, μου είπαν ότι για περιπτώσεις στις οποίες π.χ. διώροφες κατασκευές με στέγη έγιναν τριώροφες (το κεντρικό/εσωτερικό κλιμακοστάσιο αντί να σταματάει στον α' όροφο, συνέχισε στον β' όροφο), ο οποίος β' όροφος για οροφή έχει την στέγη, το πας ως ΥΔ ΚΧ, με το κλιμακοστάσιο να μετράει στα τμ (λογικό αφού ουσιαστικά δημιουργήθηκε μία νέα αυτοτελής ιδιοκτησία, η οποία έχει ξεχωριστή πρόσβαση).

Δεν θεωρείται δηλαδή ως "σοφίτα" μια τέτοια περίπτωση. Εννοείται έχουμε και υπέρβαση ύψους, το οποίο συγκρίνουμε σύμφωνα με το μέγιστο της περιοχής, και επιπλέον θα πρέπει να ελέγξουμε ξεχωριστά αν τηρήθηκε ΚΑΙ το ύψος της στέγης (το οποίο αν δεν τηρήθηκε, πάει με το νέο 0,20 ή 0,40 συντελεστή). Συναίνεση από όλους τους ιδιοκτήτες, εκτός αν κάποιος έχει το δικαίωμα στο υψούν.

 

2) Οι "σοφίτες" που λαμβάνονται υπόψιν ως ΥΔ ΒΧ, είναι οι χώροι αυτοί που προϋπήρχαν στην άδεια, και απλά μεγάλωσε η επιφάνειά τους, και συνήθως είναι αυτοί που ανήκουν ήδη σε μία ιδιοκτησία (δηλαδή η είσοδος γίνεται από ένα διαμέρισμα και όχι από κοινόχρηστο χώρο). Για τις περιπτώσεις αυτές, μόνο ΥΔ ΒΧ, δίχως αναλυτικό για την "έξτρα" στέγη (αφού "πληρώνεται μέσω της ΥΔ ΒΧ).

 

3) Αναλυτικό μόνο για τις περιπτώσεις στις οποίες οι στέγες είναι μη βατές και μεγάλωσαν σε διαστάσεις. Έλεγχος όμως και για υπερβάσεις ύψους

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

 

1) Σε ερώτησή μου προς το ΤΕΕ στις 28/12/2011, μου είπαν ότι για περιπτώσεις στις οποίες π.χ. διώροφες κατασκευές με στέγη έγιναν τριώροφες (το κεντρικό/εσωτερικό κλιμακοστάσιο αντί να σταματάει στον α' όροφο, συνέχισε στον β' όροφο), ο οποίος β' όροφος για οροφή έχει την στέγη, το πας ως ΥΔ ΚΧ, με το κλιμακοστάσιο να μετράει στα τμ (λογικό αφού ουσιαστικά δημιουργήθηκε μία νέα αυτοτελής ιδιοκτησία, η οποία έχει ξεχωριστή πρόσβαση).

 

Καλά πες τους, έχω περίπτωση χώρου με πρόσβαση απ'το κλιμακοστάσιο, αλλά με ελεύθερο ύψος 2,30 (<2,40 ελ. για χαρακτηρισμό κ.χ. - κτιριοδομικός) και προορίζεται για χρήση πλυσταριού-αποθήκης, δηλαδή παραµονή ατόµων για διάστημα μικρότερο των δύο ώρων το εικοσιτετράωρο (ελάχιστο για χαρακτηρισμό κ.χ. - κτιριοδομικός). Λοιπόν;

Edited by Jonous
Link to comment
Share on other sites

"επιπλέον θα πρέπει να ελέγξουμε ξεχωριστά αν τηρήθηκε ΚΑΙ το ύψος της στέγης (το οποίο αν δεν τηρήθηκε, πάει με το νέο 0,20 ή 0,40 συντελεστή). "

Εστω οτι η δικη μου περιπτωση δεν ειναι σοφιτα, καθως σηκωθηκε η στεγη 1,00μ και ο βοηθητικος χωρος της Ο.Α. εχει γινει αυτοτελης ιδιοκτησια κ η προσβαση ειναι οχι απτο διαμερισμα αλλα απο το κεντρικο κλιμακοστασιο.Οποτε στο φυλλο καταγραφης εχω ΥΔΚΧ κ υπερβαση υψους συγκρινομενο με το επιτρεπομενο της περιοχης.Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι το υψος της στεγης...Πρεπει να βαλω 2ο φυλλο καταγραφης για τη στεγη ως υπερβαση υψους?αυτο δεν εννοειται οτι μπαινει απτο 1ο οπου εχω υπερβαση υψους?

Οποιος μπορει να βοηθησει παρακαλω..!

Link to comment
Share on other sites

@jonous:

Εφόσον η χρήση είναι βοηθητική (και στα σχέδια που θα φτιάξεις αλλά και στην περιγραφή της τεχνικής έκθεσης, θα το βάλεις ως πλυσταριό/αποθήκη), τότε θεωρώ πως θα πάει ΥΔΒΧ με ΥΥ.

 

@mmmRmm

Έχεις ΥΔΚΧ με ΥΥ (δηλαδή θεωρείται ως νέος όροφος και όχι ως σοφίτα, ασχέτως που δεν υπάρχει πλάκα για οροφή). Αν όμως η στέγη από 1,5μ (καθαρό) έγινε 2μ (καθαρό) - άρα άλλαξε και η κλίση της - , τότε έχεις 2ο φύλλο καταγραφής με μόνο ΥΥ της στέγης που είναι από 1,50μ έως 2μ (άρα και στην κάτοψη στέγης θα βάλεις το περίγραμμα περιμετρικά του κορφιά με την συγκεκριμένη υπέρβαση για να βρεις τα σωστά τμ υπέρβασης). Θα λάβεις ως αρχή αφετηρίας του ύψους της στέγης, εκεί που τελειώνει η οπτοπλινθοδομή του αυθαίρετου νέου ορόφου.

Edited by cv01302
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.