Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξώστες


Recommended Posts

Γενικά συμφωνώ, αλλά με μπερδεύει το εξής κομμάτι της ερμηνειας : "αν έχει γίνει κάποια αυθαίρετη κατασκευή που δεν επιτρέπεται στις θέσεις αυτές, όπως πχ οι κλειστοί χώροι ή αυθαίρετος εξώστης ή στέγαστρο έξω από το επιτρεπόμενο πλάτος εξώστη" .

Ως επιτρεπόμενο πλάτος εξώστη θεωρω αυτο που αναφέρεται στα σχέδια της άδειας (ουσιαστικά όμως ειναι εκτος Ρ.Γ. και Ο.Γ.) και η προσθήκη εγινε πάνω σε αυτο το τμήμα (εξάλλου δεν εχει γινει καμια μετατροπή στις διαστάσεις του εξώστη). Και η παραπάνω διευκρίνιση αναφέρει οτι μονο τα εκτός του εξωστη τμηματα δεν μπορουν να τακτοποιηθούν (αρα τα εντός μπορουν;). Δεν ξέρω πως πηγάζει όλο αυτό σε σχέση με το κείμενο του νόμου, αλλά η διευκρινιση αφηνει παραθυρο ότι μπορεί.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 473
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε περίπτωση που έχω εξώστη πάνω από κοινόχρηστο (με ΓΟΚ 73), σε ψηλό όροφο, ο οποίος όμως αλλού μεγάλωσε σε πλάτος, και επιπλέον επεκτάθηκε κατά μήκος, μπορώ να τακτοποιήσω (ανοιχτός εννοείται)?

γιατί στο άρθρο 23, πέρα από το γνωστό εδάφιο για τους εξώστες, στο αα) λέει ότι εξαιρείται "αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση που εγκαταστάθηκε πάνω από εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης"? μήπως αυτό το αα) με κόβει τελείως και κακώς ερμηνεύει η Λεμπέση τα δικά της?

τότε βεβαια γιατί μπήκε θα μου πείτε το παρακάτω εδάφιο για τους εξώστες?

Απ ότι βλέπω, ή δίνω βεβαίωση και προσπαθώ να το αναφέρω το θέμα του εξώστη (πατώντας στα περί οριζ. ιδιοκτησίας που έχουν αναπτυχθεί ήδη στο φόρουμ), ή κάνω τακτοποίηση, με ρίσκο πάλι γιατί δε το βλέπω πλήρως ξεκάθαρο το θέμα.

Καμιά γνώμη?

αν τα είχαν κάνει τότε απ ότι διαβάζω στον ΓΟΚ 73 αρ. 84 θα ήταν σύννομα, τώρα όμως? να πάω για νομιμοποίηση οικοδομή 15 διαμερισμάτων 40 χρονών? πλάκα θα είχε!

υ.γ. : το διαμέρισμα είναι πολυ μεγάλο και σχεδόν τέλειο σε σχέση με τα σχέδια, η περιοχή καλή, η οικοδομή όμως παλιά. Ούτε έγκριση εργασιων δε θα βγαζει ο νέος ιδιοκτήτης με τους εξώστες!

Τί λέτε, Το δίνω , το τακτοποιώ ή τους αποχαιρετώ?

 

Συνεχίζω με την απορία μου και λέω ?

μήπως αν καταλήξω ότι σίγουρα οι επεκτάσεις εξωστών που έγιναν, ήταν στο επιτρεπόμενο τότε εύρος πάνω από κοινόχρηστο, μπορώ να τα τακτοποιήσω? (βάσει βέβαια της ερμηνείας της Λεμπέση, αφού το κείμενο του 4014 αρ. 23 παρ 3 σηκώνει πολλές μεταφράσεις.

Πχ τώρα που ξανασκέφτηκα, στο αα) λέει "αν η αυθαίρετη κατασκευή είναι ΣΕ κοινόχρηστο" και όχι ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ, άρα δεν αφορά τους εξώστες.

Άρα από εδάφιο αα) λέω ότι είμαι οκ (?) και πρέπει να ερμηνεύσω το εδάφιο δ) δ) "η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί στο εντός του εύρους του εξώστη τμήμα πάνω από κοινόχρηστο χώρο της πόλης", το οποίο το ερμηνευεσε η Λεμπέση, οχι όμως το υπουργείο.

Καμια γνώμη?

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Σε μια οικοδομή στην οποία προβλεποταν η κατασκευη 2 εξωστων με απόσταση 1.5μ περιπου ο ενας απο τον αλλο, κατασκευαστηκε αν αυτων ενας ενιαιος.

Αυτο το κομματι που προβλεποτανε να ειναι κενο αλλα επι της ουσιας κατασκευαστηκε εξωστης ειναι πανω απο κοινοχρηστο χωρο της πολης.

Αλλα η αυθαιρετη κατασκευη, παρα το οτι βρισκεται πανω απο κοινοχρηστο χωρο της πολης δεν βρισκεται εντος του ευρους του εξωστη, μιας και δεν προβλεποταν εκει να υπαρχει εξωστης και κατασκευαστηκε, αυθαιρετα.

Ρυθμιζεται η οχι?

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω να ρυθμίζεται (όχι ακόμη τουλάχιστον), επειδή "το αποτύπωμά της" είναι σε κοινόχρηστο χώρο της πόλης.

Link to comment
Share on other sites

το έχω ρωτήσει κι αλλού, αλλά εδώ ίσως ειναι πιο κατάλληλο.

 

πώς υπολογίζεται το πρόστιμο για μπαζωμένη βεράντα σε άδεια (1978) με ΓΟΚ 73 ? στο ΓΟΚ 73 δεν μετραγε σε καλυψη και δόμηση.

 

Όμως η μπαζωμένη βεραντα ειναι 2,20μ από το όριο του οικοπέδου σε δημοτική οδό (οικισμός κατω των 2000 τωρα, οικισμός προ του 23 όταν βγηκε η άδεια)

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

 

εχω δύο περιπτώσεις με εξώστη μέσα σε πρασιά και θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με το πως τακτοποιείται.

 

α) η πρασιά έχει πλάτος 6 μετρα. Στην άδεια το κτιριο και οι εξώστες είναι μέσα από την οικοδομική γραμμή οριακά. Πραγματοποιήθηκε μετακίνηση κτιρίου περίπου 60-70 εκ. και τώρα ο εξώστης βρίσκεται στην πρασιά κατά 60-70 εκ. Τακτοποιώ μόνο τη μετακίνηση του κτιριού ή κάνω κάτι και για τον εξώστη που βρίσκεται στην πρασιά? Εσεις θα βάζατε μετακίνηση κτιρίου για 60-70 εκ?

 

β) η πρασιά έχει πλάτος 6 μετρα. Στην άδεια το κτιριο και οι εξώστες είναι μέσα από την οικοδομική γραμμή οριακά. ο εξώστης μεγάλωσε περίπου 60-70 εκ μέσα στην πρασιά . Τακτοποιώ το μεγάλωμα του εξώστη ή κάνω κάτι για τον εξώστη που βρίσκεται μέσα στην πρασιά? Μήπως να μη βάλω καν το μεγάλωμα του εξώστη για 60-70 εκ?

Link to comment
Share on other sites

1. Ναι στη μετακίνηση του κτιρίου. Επίσης ναι και στην παράβαση του εξώστη εντός πρασιάς.

2. Ναι στο μεγάλωμα του εξώστη. Επίσης ναι και στην παράβαση του εξώστη εντός πρασιάς.

Link to comment
Share on other sites

το έχω ρωτήσει κι αλλού, αλλά εδώ ίσως ειναι πιο κατάλληλο.

 

πώς υπολογίζεται το πρόστιμο για μπαζωμένη βεράντα σε άδεια (1978) με ΓΟΚ 73 ? στο ΓΟΚ 73 δεν μετραγε σε καλυψη και δόμηση.

 

Όμως η μπαζωμένη βεραντα ειναι 2,20μ από το όριο του οικοπέδου σε δημοτική οδό (οικισμός κατω των 2000 τωρα, οικισμός προ του 23 όταν βγηκε η άδεια)

 

Η μπαζωμένη βεράντα δεν μπαίνει σε κάλυψη - δόμηση ούτε με το ΓΟΚ του 85. Το ότι είναι 2.20 από το όριο, τι μας ενδιαφέρει;

Αν δεν φαίνεται στην άδεια θελει τακτοποίηση με αναλυτικό, 500 €.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.