Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

43 λεπτά πριν, antloukidis said:

Αν δείξεις ΦΒ στο ΠΕΑ ενώ δεν υπάρχουν, το ΠΕΑ είναι λάθος και συ είναι πιθανό να έχεις κυρώσεις.

Μπορείς, αν θέλεις, να δείξεις τα ΦΒ στο σενάριο.

Δεν εννοω αυτο. Εγω κανω τη μελετη τωρα. Η ερώτηση είναι, αν δειξω φωτοβολταϊκό τώρα και το βγαλω Α+, θα πρεπει μετα και ο εν. επθεωρητης να το βγαλει Α+ ή θα μπορεί και Α;

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, hkamp said:

Ναι, θα υπάρχει πρόβλημα. Το κτίριο πρέπει να βγαίνει ότι λέει η ΜΕΑ, η οποία ΜΕΑ θα πρέπει να το κατατάσσει σε κατηγορία τουλάχιστον ίση με Α.

Οπότε αν η ΜΕΑ λέει Α+ το ΠΕΑ θα πρέπει να είναι και αυτό Α+.

Ευχαριστώ πολυ! Κι εγω αυτη την εντύπωση είχα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα και χρόνια πολλά συνάδελφοι.

 
Έχω μια ερώτηση να σας  κάνω γιατί δεν θυμάμαι αν το έχω ξανααντιμετωπίσει στο παρελθόν και γέρασα...:D :D :D 
 
Έχω ΠΕΑ για μια πώληση μονοκατοικίας (μαζί με το οικόπεδο εννοείται), όπου έχουμε ισόγεια κατοικία (θερμαινόμενο προφανώς) και υπόγεια αποθήκη (μη θερμαινόμενο). Επίσης μία ανεξάρτητη απόθήκη στο οικόπεδο που προέκυψε από τακτοποίηση.
 
Σημειωτέον το ισόγειο με την υπόγεια αποθήκη ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ (ΣΚΑΛΑ).
 
Η απάντησή μου στον ιδιοκτήτη/συμβολαιογράφο ήταν ότι θα βγάλω ΠΕΑ μόνο για το ισόγειο με χρήση κατοικία (μονοκατοικία φυσιολογικά) και δεν θα αναφέρω πουθενά (ούτε θα συνυπολογίσω) τα τετραγωνικά της υπόγειας αποθήκης. Επίσης δεν θα φάινεται σε κανένα χαρτί και η ανεξάρτητη απόθήκη που είναι σε άλλη θέση στο οικόπεδο.
 
Δηλαδή αν είναι 100τμ ισόγεια κατοικία, 50τμ υπόγεια αποθήκη και 20τμ ανεξάρτητη αποθήκη, θα εκδόσω μόνο για 100τμ κατοικία και τίποτα άλλο (προφανώς υπολογιστικά θα έχει από κάτω την μη θερμαινόμενη αποθήκη). Οι απόθήκες δεν βγάζουν ΠΕΑ έτσι κι αλλιώς. Το ότι είναι μέσα στον όγκο της μονοκατοικίας με προβληματίζει βασικά η υπόγεια αποθήκη μή πως πρέπει να την περιγράψω σαν ΜΘΧ.
 
Πολλές φορές μπερδεύουμε στο μυαλό μας τα ΠΕΑ, τον ΚΕΝΑΚ με τον ΓΟΚ..
 
Κάνω κάπου λάθος?
 
Ευχαριστώ.
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, νομίζω ότι στην περίπτωσή σου και εφόσον πρόκειται για μονοκατοικία σε επαφή με μθχ αποθήκης τότε αυτη δεν μπορεί να παραληφθεί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα συμπεριλάβεις την απ/κη σαν μθχ όχι με το U/2 αλλά με περιγραφή σαν ξεχωριστό χώρο και τις διαχωριστικές επιφάνειες της με τον θχ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ συνάδελφε. Αυτό με τρώει κι εμένα για αυτό ρώτησα. Πιστεύω ότι θέλει περιγραφή ΘΧ και ΜΘΧ (συνολική επιφάνεια 150τμ - ωφέλιμη 100τμ όσο είναι το ισόγειο)..

Αν κάποιος συνάδελφος έχει γνώμη ας πει αν και μάλλον για εκεί πάμε..

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους μηχανικούς. 

Η ερώτηση που θα ήθελα να αναρτήσω στο γκρουπ έχει να κάνει με ΜΕΑ σε πολυκατοικία (με 9 οριζόντιες ιδιοκτησίες). Πρέπει να βγει Α κατηγορία γεγονός αρκετά δύσκολο. Το ερώτημα μου έχει να κάνει με τα συστήματα αυτόματου ελέγχου για θέρμανση και ψύξη. Μπορώ να τα βάλω κατηγορία Β θεωρώντας ανεξάρτητο λειτουργικό χώρο την κάθε οριζόντια ιδιοκτησία(από τη στιγμή φυσικά που έχω αυτονομία σε κάθε διαμέρισμα)? Επιπλέον αν στην ψύξη χρησιμοποιήσω τελευταίας τεχνολογίας Air Condition καλύπτωντας το 50% των απωλειών μπορώ να βάλω κατηγορία Α? 

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς συνάδελφε είναι υποχρεωτικό από τον ΚΕΝΑΚ παρ 3.1.4 : 

<<Σε όλα τα κτίρια απαιτείται ανεξάρτητος αυτόματος έλεγχος της λειτουργίας των τερματικών μονάδων σε επίπεδο αυτόνομων χώρων (ανά λειτουργικό χώρο) με την ύπαρξη, κατ' ελάχιστον, θερμοστάτη και θερμοστατικών βαλβίδων.>>

Δηλαδή, άσχετα με την κατηγορία αυτοματισμών, κάθε αυτόνομος χώρος, ακόμη και το λουτρό, θα πρέπει να καθορίζει μόνος του την θερμοκρασία του. Πχ αν βάλεις θερμοστατικές βάνες σε όλα τα σώματα.

 

Δεν αρκεί πλέον ένας θερμοστάτης σε κάθε οριζόντια ιδιοκτησία ούτως ή άλλως. Αν τηρείς και τα υπόλοιπα του πίνακα 5.5 της ΤΟΤΕΕ1 στην κατηγορία αυτοματισμών Β κατατάσσεται σε αυτήν.

Στην ψύξη είναι πιο δύσκολα τα πράγματα γιατί εκεί εκτός από τα παραπάνω συνήθως δεν καλύπτονται όλοι οι χώροι. Και δεν έχει να κάνει αυτό με τις απώλειες. Το 50% αφορά τους μηνιαίους βαθμούς κάλυψης και έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργούμε τις τοπικές μονάδες ψύξης (συνήθως ανάβεις μόνο το σαλόνι και όχι τις κρεβατοκάμαρες το μεσημέρι και αντίστροφα το βράδι). Αν δεν καλύπτεις με ψύξη όλους τους χώρους έχεις δύο συστήματα. Ενα κανονικό και ένα θεωρητικό. Το θεωρητικό παρασύρει στην ψύξη σε όλο το κτίριο στην κατηγορία αυτοματισμών Δ.

* Αν οδηγηθείς στη λύση των Φ/Β να έχεις υπόψιν ότι αυτά θα πρέπει να εξυπηρετούν τις κατοικίες και σε καμιά περίπτωση τους κοινόχρηστους χώρους για να τα συμπεριλάβεις στην ΜΕΑ σου.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Σε υφιστάμενη κατοικία (με τακτοποίηση κατηγορία 2 προ του 1983), θα κατασκευάσουμε θερμοπρόσοψη 7 εκ. στην βόρεια και στην δυτική πλευρά στα πλαίσια του προγράμματος εξοικονομώ. 

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης θέλει να μονώσει και τις άλλες δύο πλευρές (δεν έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα), αλλά επειδή δεν θέλει να μικρύνουν πολύ οι εξώστες, θα τοποθετηθεί θερμοπρόσοψη 3 εκ.

Οταν γίνει το δεύτερο ΠΕΑ, θα υπάρξει πρόβλημα επειδή θα έχουμε μόνωση μόνο 3 εκ.?

ούτως ή άλλως δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα και θα κατασκευαστεί με έξοδα του ιδιοκτήτη, αλλά μήπως απαγορεύεται η κατασκευή θερμοπρόσοψης με 3 εκ. σε υφιστάμενο κτίριο?

image.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.