Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α11] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων


Recommended Posts

ii.  Το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά διηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο, των οποίων η χρήση απαιτεί ΜΣΕ, είναι μικρότερο σε επιφάνεια από 20 τ.μ..

 

Νομίζω ότι αυτό που υπογραμμίζεις είναι ερμηνεία που ξεφεύγει κάπως από το κείμενο

Όντως η εμηνεία ξεφεύγει, απλά έχω την αντίληψη πως το πνεύμα του νόμου είναι αυτό που περιγράφω. Κι αυτό το "ανά διηρημένη ιδιοκτησία" μπερδεύει κάπως τα πράγματα. Για ποιο λόγο το έχουν προσθέσει? Γιατί να παίζει κάποιο ρόλο ο τρόπος που έγινε η σύσταση των ιδιοκτησιών στη στατικότητα? Μήπως μας λένε έμμεσα να ασχοληθούμε με τις υπερβάσεις μόνο της δικής μας διηρημένης ιδιοκτησίας (σε περίπτωση που αυτή υφίσταται και δεν τακτοποιούμε τις αυθαιρεσίες όλου του κτιρίου) για να κρίνουμε αν απαιτείται μελέτη ή όχι? Αφού πολλές από τις υπερβάσεις των άλλων διηρημένων ιδιοκτησιών, στις οποίες συνήθως δεν έχουμε πρόσβαση, είναι σίγουρο πως δεν θα μπορούν να εντοπιστούν με μια ματιά του κτιρίου από έξω. Μήπως είναι μικρότερο το ρίσκο αν δεν κάνεις κοινή δήλωση (αν δεχτούμε ότι και οι υπερβάσεις των κατοικιών επηρεάζουν την τελική μας απόφαση)?

Δεν επιμένω όμως γιατί δεν είχα ποτέ παρόμοια περίπτωση. Ο δρόμος της ασφάλειας είναι πάντα ο καλύτερος οπότε όντως είναι προτιμότερο να κοιτάξεις το iv.

 

ΥΓ. Μήπως έχετε καμία γνώμη για το #100 αυτού του θέματος?

http://www.michanikos.gr/topic/35836-%CE%9111-%CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF-%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%84%CF%81%CF%89%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%AE-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82/page-10?do=findComment&comment=743149

Link to comment
Share on other sites

Ναι προφανώς σου λέει να ασχοληθείς με τις υπερβάσεις της δικιάς σου Ο.Ι. και μόνο. Για αυτό το αναφέρει. Δεν μπορείς να ξέρεις τι αυθαίρετα υπάρχουν στις άλλες Ο.Ι. .  Δεν αμφιβάλει κανένας για αυτό. 

 

Αλλά εγώ στην δικιά μου περίπτωση μόνο και μόνο για την δικιά μου Ο.Ι. (Β' όροφος με υπέρβαση 45Μ2) έχω πρόβλημα. 

 

Υ.Γ. Φυσικά αν κάνεις κοινή δήλωση θα πρέπει να προσθέσεις όλες τις υπερβάσεις για τον έλεγχο της εξαιρέσης   iv. και μόνο (τέμνουσα βάσης).

Link to comment
Share on other sites

Για αυτά της δικής μου περίπτωσης στο άλλο παρεμφερές θέμα τι γνώμη έχεις?

 

1. Μήπως δεν απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας αν η επικρατούσα χρήση του κτιρίου είναι κατοικία επειδή: 160τμ (νόμιμος βιοτεχνικός χώρος ισογείου με είσοδο από τον ακάλυπτο) + 30τμ (αυθαίρετο μεταλλικό πατάρι βιοτεχνικού χώρου) < 180τμ (σύνολο διαμερισμάτων κατοικίας Α’ ορόφου) +50τμ (κοινόχρηστος χώρος που εξυπηρετεί αποκλειστικά τις κατοικίες).

2. Για μεταλλικό πατάρι > 20τμ απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας?

Link to comment
Share on other sites

1. Έτσι όπως τα γράφεις έχεις επικρατούσα κατοικία....άρα δεν θες.

 

2. Τι επικρατούσα έχεις στο κτίριο ? Ελέγχεις με τέμνουσα βάσης.

Link to comment
Share on other sites

Το 1 και το 2 αναφέρονται στο ίδιο κτίριο. Κι εγώ κατοικία πιστεύω ότι έχω επικρατούσα χρήση εξαιτίας του 1.

 

Βέβαι η εγκύλιος 3 Αρθ. 11 Παρ. 8α γράφει: Ως επικρατούσα χρήση νοείται η χρήση που καλύπτει ποσοστό µεγαλύτερο του 50% της επιφάνειας των υφισταµένων χρήσεων (νοµίµων και αυθαιρέτων), µη συµπεριλαµβανοµένης της επιφάνειας των κοινοχρήστων χώρων του κλιµακοστασίου.

 

Μόνο του κλιμακοστασίου? Οι υπόλοιποι κοινόχρηστοι χώροι? Κι αν οι κοινόχρηστοι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις κατοικίες (αφού ο βιοτεχνικός χώρος δεν έχει πρόσβαση από τους κοινόχρηστους χώρους)? Δεν μπορούν να προστεθούν στο συνολικό εμβαδόν των κατοικιών για της εύρεση της επικρατούσας χρήσης του κτιρίου?

 

Και κάτι άλλο, όχι σχετικό με την υπόθεση, αλλά που το έχω απορία: Οι χώροι που τακτοποιήθηκαν με 3843 ή 3775 συνυπολογίζονται για την εύρεση του ορίου των 20τμ των αυθαιρέτων κατασκευών (που δεν απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας) ή θεωρούνται νομίμως υφιστάμενοι?

 

Και γιατί δεν αναφέρει τίποτα το ΦΕΚ στο σημείο αυτό για τις αυθαίρετες αλλαγές χρήσης<20τμ? Αυτές δεν εξαιρούνται? Ποια είναι η γνώμη σας?

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Έχω πάλι μία απορία με την στατική επάρκεια και χρειάζομαι βοήθεια...

 

Στο παρακάτω οικόπεδο έχω δύο κτίρια εντελώς αυθαίρετα χωρίς άδεια.

 

post-86-0-26274600-1416304976_thumb.jpg

 

Το ένα κτίριο είναι μία μικρή ισόγεια κατοικία 50μ2.

 

Το άλλο είναι διώροφο με ισόγειο κατάστημα 110μ2 το οποίο έχει και βοηθητικούς χώρους w.c. - αποθήκης 10μ2 και είναι ενιαίοι σαν χώροι. Και έχει και Ά όροφο κατοικία 110μ2. 

 

Εγώ θα κάνω κοινή δήλωση και για τα δύο κτίρια. 

 

1) Τι επικρατούσα χρήση επιλέγω για την δήλωση ? Κανονικά δεν είναι κατοικία ?

 

2) Στην ΥΑ της στατικής επάρκειας όμως μιλάει για επικρατούσα χρήση ανά κτίριο. Η επικρατούσα χρήση του διωρόφου είναι κατάστημα ? 

 

3) Με λίγα λόγια χρειάζεται μελέτη στατικής επάρκειας η δήλωση ? Μπορώ να την αποφύγω ?

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

1. Στη δηλωση δεν δηλωνεις επικρατουσα χρηση. Καθε ΦΚ εχει την χρηση του.

 

2. Ναι και γω ετσι το καταλαβαινω.

 

3. Δεν νομιζω να μπορεις να την αποφυγεις.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει τερυ. Την δηλώνεις στην κυρια σελιδα της δηλωσηςκαι απο αυτην κρινεται αν θα σου ζητηθει Στ. επαρκεια και ΤΕ μηχανολογου. Άλλο η χρηση του Φ.Κ.

 

Για αυτο ρωτάω...τι επ. χρηση θα βάλω ?? Βάζω επ. χρηση οικοπεδου ?

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο nik ότι υπάρχει στο κύριο φύλλο έξω, με σκοπό όπως λενε αυτοι στο ΤΕΕ τον υπολογισμο του παραβολου. Το θεμα λοιπόν δεν ειναι αν θα σου βγαλει το συστημα απαίτηση - αυτό ξεπερνιέται, αλλά τί λέει ο νόμος.

Για την ΤΕ Η/Μ εφόσον δεν έχουμε εξαιρέσεις κλπ στο αριστερό κτίριο θα την κάνεις, στο δεξιό όχι.

Για την Στατική επάρκεια, δυστυχώς πάλι θα γίνει αφού επικρατούσα = κατάστημα λόγω των wc. Η ΥΑ αναφέρεται σε ΚΤΙΡΙΟ στην επικρατούσα. εκτός αν πεις οτι τα wc ειναι ανεξάρτητο κτίσμα στατικώς! και πας στο 50% ακριβως και τη γλυτωσεις (τραβηγμενο βεβαια λιγο εε??)

Προφανως ομως για το κτισμα κατοικίας δε θα γινει ΜΣΕ αλλά Δεδοτα.

Έτσι τα αντιλαμβάνομαι εγώ.

 

 

Να ρωτήσω και γω τώρα κάτι : εχω βιοτεχνικό με παράβαση την υπερβ. ύψους στο υπόγειο 85 εκ, και απο κει και περα η ανωδομη στο τμημα γραφειων ειναι ενταξει, ενω στο χωρο παραγωγής εχει υπέρβαση 25 εκ. Τα 25 εκ οριακα μπορω να πω οτι πιανουν την ανοχη του ΕΚως και δεν ασχολούμαι με την ανωδομή?. Τα 85 εκ υπογειου όμως?? Πώς μπορω να αποφυγω τη ΜΣΕ? μπορώ να πω οτι τηρηθηκε το περιγραμμα του φορεα (παρα τη διαφορα στο υψος υπογειου) και σε συνδυασμό με την μη υπερβαση πχ του 10% κατακορυφων λογω της παράβασης να ..πεσω στα μαλακά?

Εναλλακτικά, επειδή η παραβαση θα παει κατηγορία 3 αφού μιλαμε για μία ιδιοκτησία - άρα <20% σε βιοτεχνικό, θα μπορουσα ισως πιο απλοικα να πω οτι στην κατηγορία 3 αρθρο 9 δεν απαιτειται στα δικαιολογητικά η στατική επάρκεια / τρωτότητα.

Απλά προσπαθώ αφενός να μη βάλω τον πελάτη σε διαδικασία μελέτης 10000 σε υπόθεση με πρόστιμα το 1/5 σε κτίριο μεγάλο και κατασκευης 2000, αφετέρου όμως να είμαι κάπως καλυμμενος και εγώ.

Είναι εκτός σχεδίου αλλά υπάρχουν υψόμετρα στα τοπογραφικά.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω με τον sarcs.

 

Δεν θυμομουνα οτι υπαρχει στο κεντρικο φυλλο η επιλογη "επικρατουσα χρηση".

 

 

sarcs

Το υπογειο καλυπτει το 20% για να πας κατηγορια 3?

Λογικα παντως θα εισαι μεσα σε μια απο τις δυο εξαιρεσεις. Ή αυξηση της τεμνουσας βασης μικροτερη απο 10% ή αυξηση στα κατακορυφα φορτια μικροτερη απο 10%.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.