Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Υπερβάσεις κάλυψης, δόμησης, ύψους (γενικά)


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα. Είναι η πρώτη τακτοποίηση με 4178 και λόγω της πίεσης χρόνου θα ήθελα τα φώτα σας στα εξής:


 


1)Είμαι σε ανεξάρτητη ιδιοκτησία ορόφου (οροφοδιαμέρισμα) 


2) Έχω επέκταση εξώστη και κλείσιμο αυτού (τον έκανε δλδ δωμάτιο) 9.88 μ2


3) Έχω αλλαγή περιγράμματος με συνέπεια να κερδίζει 2 μ2. (Δεν είναι κατηγορ. 3 γιατί έχω μεταβολή μήκους πλευράς άνω του 5%)


 


Οι απορίες μου είναι οι εξής:


 


Α) Επειδή η δόμηση έχει εξαντληθεί, μπορώ να μην περιλάβω το κλιμακοστάσιο ώστε να αποφύγω την υπέρβαση δόμησης? Αν ναι σύμφωνα με ποια οδηγία/εγκύκλιο κ.λπ.


 


Β) Το συμβόλαιο της ιδιοκτησίας και ο συνημμένος πίνακας χιλιοστών έχουν λάθος εμβαδό του οροφοδιαμερίσματος. Αυτό όμως επηρεάζει τα χιλιοστά επί του οικοπέδου και κατ' επέκταση και τα μ2 στην δόμηση και την κάλυψη που του αναλογεί. (στην πραγματικότητα του αναλογεί λιγότερη). Τι κάνω γι αυτό. Τι εμβαδά θα βάλω όταν έρθει η ώρα να κάνω το διάγραμμα κάλυψης?


 


3) Αν για τις αλλάγές στο περίγραμμα με έπιανε η κατηγορία 3 και επιπλέον είχα και παραβάσεις του κτιριοδομικού, (έχει καταργήσει παράθυρο, αυτό τι είναι άραγε???) πάλι βγαίνει 500ρικο?


 


4) Τέλος δεν καταλαβαίνω ότι στο Παράρτημα Α  του 4178 (σελ 2757) λέει ότι δεν μπορώ να βάλω συντελεστή τετραγωνιδίων την επιλογή 5ε (χωρίς υπερβαση δόμησης) αν ταυτόχρονα δεν έχω και υπέρβαση ύψους. Δηλαδή για το νόμο,εφόσον είμαι κάτω του 50%, είναι το ίδιο αν έχω ή αν δεν έχω υπερβαση δόμησης και κοιτάει μόνο ποσα τα αυθαίρετα τετραγωνικά ???  :confused:


Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι καλησπέρα σας

Σέ  2όροφη οικοδομή με άδεια του 1973 ( 2   ΟΙ που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη) υπάρχει αλλαγή στάθμης ισογείου   (μπάζωμα +0.50 αντί +0.20) και επομένως υπέρβαση ύψους του 2ορόφου. Το 1978  έγινε η σύσταση ΟΙ και μεταβιβάστηκε ο αέρας και ο νέος ιδιοκτήτης εξέδωσε άδεια προσθήκης ορόφου επί υπάρχοντος 2ορόφου, χωρίς να αναφέρεται η υπέρβαση ύψους του υπάρχοντος. 

Γιά τη δήλωση Ν4178 για το ισόγειο μπορώ να υπολογίσω με αναλυτικό το μπάζωμα και να αγνοήσω την υπέρβαση ύψους  της οικοδομής, αφού έπρεπε να δηλωθεί και νομιμοποιηθεί με την μεταγενέστερη έκδοση άδειας  προσθήκης 2ου ορόφου από τον ιδιοκτήτη του 2ου ορόφου?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω και γω σχετικά με το τί υπολογίζουμε στα τμ των υπερβάσεων :

Τμημα Υπόγειου που δεν προβλεπόταν στην άδεια, αλλά ειναι αποθηκη και έχει χαρακτηριστικα υπογειου όπως πρεπει.

Στο λογισμικό οκ μπαίνει υπερβαση δόμησης.

Στν επιλογή κατηγορίας όμως? μετράται ή όχι?  θα μπορούσε να μη μετρηθεί εφόσον "δεν προσαυξάνει το συντελεστή δόμησης"?

Υπάρχουν τα σχετικά ποστ 333-335, αλλά μετα την Εγκ. 4/13 - σχόλιο 16 (αρ 9, παρ.Δ-κατηγ 4) νομίζω ότι λίγο "ανοιξαν" οι επιλογές.

 

Και αν πούμε ότι δεν προσμετράται, αυτό ισχύει ακόμα και αν εχω υπόγειο που τμήμα του είναι κατω απο νομιμο περιγραμμα και τμημα του εκτος? τοτε φυσικα το "εκτος" προσμετραται, το "εντος" ομως??

γιατι έχω περίπτωση με μεγάλο υπόλοιπο, μικρά πραγματοποιημένα, που αντί για κατ. 2 (λογω και μιας αλλης μικρης μεταγενεστερης επεκτασης) παει για κατηγ 5. (αν υπολογισω τα ΠΑΝΤΑ στον αριθμητη του κλασματος). Δεν ειναι λιγο .. αλμα λογικης? μηπως να ακολουθησω την Εγκ. 4 για να ... μεινω στην Κατηγ 4? (οχι δεν ειμαι Παοκτσης)

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας ...

Σε προσθήκη ορόφου (σοφίτα ονομαζόταν αρχικά αλλά 'ξέφυγε' στο ύψος..) η οποία πραγματοποιήθηκε με άδεια στέγης, τί υπέρβαση δόμησης έχω?Θα συγκρίνω τα πραγματοποιήσιμα (του ανεξάρτητου ορόφου) με αυτά που προέβλεπε η άδεια στέγης και λαμβάνω υπόψη ότι έχω Ο.Α. ή όλα τα τετραγωνικά είναι πλέον υπέρβαση και δεν έχω Ο.Α.??

Αν μπορεί να μου απαντήσει κάποιος ....

Ευχαριστώ!!!

 

και κάτι ακόμα..σε περίπτωση που ο αρχικός ιδιοκτήτης έχει πρόστιμο από το ΙΚΑ για τον επιπλέον όροφο και στη συνέχεια το μεταβίβασε το ακίνητο στο παιδί του με συμβόλαιο, πώς γίνεται να διαγραφούν τα πρόστιμα του ΙΚΑ από τον πρώτο ιδιοκτήτη??

Edited by Μαρία 2
Link to comment
Share on other sites

Έχει μία ιδιοκτησία (προσθήκη ορόφου) η οποία είναι ολόκληρη αυθαίρετη...αφού είχες Ο.Α. για προσθήκη στέγης. Η άδεια στέγης λογικά δεν προέβλεπε Μ2 !?

 

Η ιδιοκτησία αυτή είναι Ο.Ι. , δηλαδή έχει χιλιοστά ? 

 

1) Αν έχει χιλιοστά που το θεωρώ απίθανο, συγκρίνεις τα Μ2 της προσθήκης με την δόμηση που αντιστοιχεί στην προσθήκη.

 

2) Αν δε έχει χιλιοστά που είναι το πιο πιθανό, συγκρίνεις τα Μ2 της προσθήκης με την δόμηση ολόκληρου του οικοπέδου.

Link to comment
Share on other sites

 

Τώρα έγιναν σωστά!!!

 

Για την εύρεση της Κατηγορίας:
".......i) Στην περίπτωση οικοπέδου/γηπέδου της περίπτωσης 1α του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ του ν. 4178/13 (με οικοδομική άδεια), προκειμένου να ελεγχθεί η τήρηση των προϋποθέσεων της Κατηγορίας 4 συνυπολογίζονται στην επιφάνεια των υπολοίπων αυθαιρέτων κατασκευών και η επιφάνεια αυτών οι οποίες έχουν υπαχθεί στους νόμους 3775/2009 (Α΄ 122), 3843/2010 (Α΄ 62) και 4014/2011 (Α΄ 62), που προσαυξάνουν το συντελεστή δόμησης του ακινήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια (δηλ. που αναφέρονται ως πραγματοποιούμενα στο διάγραμμα κάλυψης της οικοδομικής άδειας). Στην περίπτωση που ένα από τα παραπάνω ποσοστά παραβιάζεται, τότε αυτές υπάγονται στην Κατηγορία 5...."
Δηλαδή εδώ τα συνυπολογίζεις.
 
Για την εύρεση των συντελεστών των υπερβάσεων: 
"....Για τον υπολογισμό των ανωτέρω συντελεστών τετραγωνιδίων, τα μεγέθη των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου και σε περίπτωση συγκυριότητας ακινήτου με το μέρος των επιτρεπομένων μεγεθών που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας εκάστου συγκυρίου....".
Δηλαδή, εδώ δεν τα συνυπολογίζεις.

 

Παρακαλώ ως προς το 2ο θέλω να σε ρωτήσω αν έχεις κάποια επιπλέον πληροφόρηση γιατί οι απόψεις ποικίλλουν (ως συνήθως δηλαδή). Έχω περίπτωση μεταφοράς δήλωσης από τον 4014 στον 4178 με αλλαγή επιφανειών (λόγω ότι θέλω να συμψηφίσω πρόστιμο του ν.3843/10 σε περαιωμένη δήλωση που αρχικά κατά την υπαγωγή εις τον Ν.4014/11 ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ αυτή η δυνατότητα). Όπως καταλαβαίνεις αν αθροίσω τις υπερβάσεις και βάλω ενιαίο ποσοστό τα πρόστιμα πολλαπλασιάζονται. 

Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που θέλεις να συμψηφίσεις τα ποσά που ήδη καταβλήθηκαν με τον 3843, πρέπει να δηλώσεις και τα τ.μ. των αυθαιρεσιών που δηλώθηκαν με αυτό το νόμο, οπότε αυτά τα τ.μ. θα προστεθούν στα υπόλοιπα και ταυτοχρόνως θ' αυξηθούν οι συντελεστές των υπερβάσεων δόμησης κ.λπ.

Link to comment
Share on other sites

Σε αυθαίρετο χωρίς Ο.Α και εκτός σχεδίου έχει κτιστεί 3όροφη οικοδομή. Την υπέρβαση ύψους την βάζω μόνο στα τμ του τελευταίου ορόφου; ΝΟΜΙΖΩ ΝΑΙ αλλά κόλλησα τώρα. :confused:

Link to comment
Share on other sites

3 όροφο, εκτός σχεδίου, χωρίς ο.α. ??? Μάλιστα.... Τι να πει κανείς...

 

Ναι, νομίζω ότι ΥΥ θα βάλεις στα τμ μόνο του 3ου, αφού στην περιοχή επιτρέπεται μέχρι 2.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.