Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 3 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Η μεταβίβαση θα γίνει στο Κατάστημα 1.  Η πρώτη εικόνα είναι της σύστατης και η δεύτερη της Άδειας.

ΣΥΣΤΑΣΗ-ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.jpg

ΚΑΤΟΨΗ ΑΔΕΙΑΣ.jpg

Edited by Αθηνά Θεοδώρου
Link to comment
Share on other sites

Αν και περίμενα να έχεις στείλει κάτοψη με το ένα layer την αποτύπωση και το από κάτω τη σύσταση, θα σου πω ότι mirror κάτοψη δεν έχεις.Άσε που η κατηγορία 3 μιλάει για "κτιριο" και όχι για οριζόντιες. Περισσότερο για στροφή 90 μοιρών μοιάζει να έχει επέλθει στις ιδιοκτησίες, κρίνοντας από την πλευρά διάστασης 14.60 μ. Το κλιμακοστάσιο έχει πάει σε άλλη θέση. Η γνώμη μου για μια τέτοια περίπτωση, όπου κάθε οριζόντια ιδιοκτησία έχει κατασκευαστεί σε άλλη θέση και δεν είναι απλώς μια προέκταση σε μια όμορη ιδιοκτησία (για να είχαμε διαμερισμάτωση) είναι η νομιμοποίηση με πληρωμή παράβολου. Έτσι θα ρυθμιστούν όλες οι ιδιοκτησίες της κάτοψης με σωστό τρόπο  και θα αποτυπωθεί σωστά και ο φέρων οργανισμός ο οποίος ενδεχομένως έχει και αυτός αλλάξει.

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα, άδεια σε επαγγελματικό κτίριο του 1969 χωρίς εξώστες. Κατασκευή με εξώστες άνωθεν κοινοχρήστου χώρου (έξω από τη ρυμοτομική). Τι μπορούμε να κάνουμε με τον Ν.4495/17? 

Διαβάζω στο Άρθρο 96: γγ) αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών που προκαλεί υπέρβαση της επιφανείας τους έως είκοσι τις εκατό (20%). Συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης και ανοικτοί εξώστες που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης, εφόσον εξασφαλίζεται κάτω από την επιφάνειά τους καθαρό ελεύθερο ύψος τουλάχιστον τριών (3) μέτρων,

Βέβαια υπήρχε και η Εγκύκλιος 3 στο Ν.4178/13 που έλεγε ότι:

"Οι περιπτώσεις αυθαιρέτων ανοιχτών εξωστών ανεξαρτήτως µεγέθους, που υφίστανται προ ν. 1577/85 υπάγονται στο εδάφιο δ της παρούσας Κατηγορίας, δεδοµένου ότι δεν ίσχυε περιορισµός της επιφανείας τους από τις τότε ισχύουσες πολεοδοµικές διατάξεις, µε αποτέλεσµα να µην προκύπτει η υπέρβαση επιφάνειας των εξωστών, που ορίζεται στο εδάφιο αυτό."

Αλλά στο Ν.4495/17 τι γίνεται, πρέπει να είμαι στο 20%? Γιατί στην περίπτωση μου ήταν 0 (μηδέν) η επιφάνεια εξωστών σύμφωνα με την άδεια οπότε όποια και αν είναι η κατασκευασμένη επιφάνεια δεν είμαι στο 20%.

ευχαριστώ

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Κατ αναλογία  εφαρμογή της εγκυκλίου και υπαγωγή σε κατηγορία 3. Στην ΤΕ αναφέρεις και το σχετικό εδάφιο της εγκ. 3 ν. 4178. Ο άλλος δρόμος είναι η νομιμοποίηση του εξώστη.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα!

Κατασκευή στο δώμα για το ασανσέρ που δεν φαίνεται στην άδεια, έχει ύψος 2,20 και είναι κάτω των 15τμ μπορώ να το περάσω σαν αποθήκη κατηγορίας 3;

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

παρακαλώ πείτε μου τη γνώμη σας:

αποτυπώνουμε ένα κτίριο και το εμβαδό του είναι 1 μ2 μεγαλύτερο από αυτό τις άδειας (το ποσοστό απόκλισης ως προς το εμβαδό είναι 0.7 %). Οι διαστάσεις του είναι όπως αυτές της άδειας με μικρές αποκλίσεις (κάτω του 2% και κάτω από 10 εκ). 

Στο τοπογραφικό λοιπόν αναγράφεται η μέτρηση όπως βρέθηκε (μαζί με τους σοβάδες) καθώς και το εμβαδό που προκύπτει από αυτήν (αυξημένο δηλαδή κατά 1 μ2).

Στέλνοντας την βεβαίωση 4495 στη συμβολαιογράφου μου ζητά είτε να αλλάξω το εμβαδό που εμφανίζεται στο τοπογραφικό (δηλαδή να μην είναι κατά 1 μ2 μεγαλύτερο) είτε να τακτοποιήσω αυτό το 1 μ2 ως κατ 3. )

Η δική μου γνώμη είναι πως δεν πρέπει να κάνω κανένα από τα παραπάνω αλλά απλώς να γράψω ρητά την αλήθεια στην τεχνική έκθεση:

α) κατά την αποτύπωση βρέθηκε εμβαδό 151 μ2. Η αποτύπωση περιλαμβάνει και τα επιχρίσματα.

β) βάσει άδειας είναι 150 μ2

γ) η αποτύπωση περιλαμβάνει και το πάχος των επιχρισμάτων (2.5 cm από κάθε πλευρά), των οποίων το συνολικό εμβαδό πάχους είναι 1 μ2. ΕΠομένως εμβαδό κτιστού είναι 150 μ2.

δ) το κτίριο εμφανίζει πολύ μικρές αποκλίσεις στις διαστάσεις των πλευρών του  πολύ κα΄τω του 2%,  

Με βάση τα παραπάνω δεν υπάρχει υπέρβαση (αφού το κτίριο έχει διαστάσεις εντός των προβλεπομένων αποκλίσεων).

Ωστόσο για να είμαι απόλυτα σωστός θέλω να γράψω το εμβαδό που βρήκαμε στη μέτρηση (δηλαδή 1 μ2 παραπάνω) καθώς και τις πραγματικές τελικές διαστάσεις.

 

Ερωτήσεις:

  1. Ειναι σωστό αυτό που σκέφτομαι ή όχι? 
  2. Οταν έχουμε αποκλίσεις κάτω του 2% αναγράφουμε το εμβαδό που προκύπτει ή το εμβαδό της άδειας ? (θεωρώ αυτό που προκύπτει το οποίο δεν χρήζει τακτοποιήσεως)

 

Link to comment
Share on other sites

όταν μετράμε διαστάσεις και εμβαδά, το πάχος του σοβά δεν υπολογίζεται. Αυτό εφαρμόζεται συνήθως(ορίζεται και στον ΝΟΚ)

Θεωρώ οτι δεν χρειάζεται να αναγράφεται το εμβαδόν και οι διαστάσεις εφόσον είμαστε μέσα στις αποκλίσεις , οι συμ/φοι και υποθηκοφύλακες μπερδέυονται και δεν γνωρίζουν κάτι άλλο πέρα από τα τετραγωνικά που γράφει ο τίτλος για αυτό και για οποιαδήποτε διαφορά ζητάνε τακτοποίηση. 

Link to comment
Share on other sites

εγώ θεώρησα πως είναι σωστότερο αφού μετριέται με ακρίβεια να αναγράφεται ακριβώς τι έχουμε. Επομένως η γνώμη σου είναι να αναφέρω το εμβαδό σαν να είχα αφαιρέσει τον σοβά.

 

Το άλλο το περίεργο: αν εχω αποκλίσεις κάτω του 2% στις διαστάσεις προφανώς θα έχω κάποια απόκλιση στο εμβαδό - μικρή μεγάλη κάποια θα έχω. Σε εκείνη την περίτπωση δεν αναφέρω το νέο εμβαδό  αλλά αναγράφω αυτό της άδειας ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.