Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 4 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Σε σύσταση Ο.Ι. του 1978 (εποχή που δεν υπήρχε η έννοια της μεζονέτας), ένα διαμέρισμα του τελευταίου ορόφου (4ος) πολυκατοικίας πήρε το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης τμήματος της ταράτσας (5ος) και σε ένα τμήμα αυτής, δίπλα στο κλιμακοστάσιο, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε "ξενώνας" που επικοινωνεί με εσωτερική σκάλα με το διαμέρισμα του 4ου. Στη σύσταση περιγράφονται οι δύο αυτοί χώροι (διαμέρισμα 4ου και ξενώνας του 5ου) με τα αντίστοιχα χιλιοστά τους και την εσωτερική λειτουργία τους, στην ιδιοκτησία του 4ου. 

Ο ιδιοκτήτης αυτής της ιδιοκτησίας αύξησε την επιφάνεια του ξενώνα στη δεκαετία του '90 και τώρα θέλει να νομιμοποιήσει την αυθαίρετη επέκταση. Το ερώτημα είναι αν αυτό θα υπολογισθεί στο σύνολο της επιφάνειας 4ου και 5ου, ως ενιαίας ιδιοκτησίας, και όχι στην επιφάνεια του 5ου.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα,

Ημιυπαίθριος χώρος (εννοώντας εξώστης με στέγη που στηρίζεται σε κατακόρυφα μεταλλικά στοιχεία) για τον οποίο γίνεται τακτοποίηση μαζί με άλλες υπερβάσεις στον Ν4495/2017, μετράει για τον υπολογισμό της κατηγορίας 4;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ θερμά για την άμεση απάντηση.

Θεωρείτε άρα ότι η αναφορά που γίνεται για τους ημιυπαίθριους αφορά σε μη ανοιχτούς ημυιαπαίθριους χώρους κατά ΝΟΚ, ή σε ημυιπαίθριους χώρους που κλείσθηκαν;

Link to comment
Share on other sites

On 17/9/2020 at 11:19 ΠΜ, alexandra_k said:

 ή σε ημυιπαίθριους χώρους που κλείσθηκαν;

Ναι και ρυθμίστηκαν με προηγούμενους νόμους.

 

39 λεπτά πριν, SEKKARA said:

Ανοικτό υπόστεγο που τακτοποιείται με αναλυτικό προσμετρά στο εμβαδό των αυθαιρέτων στην εύρεση της  κατηγορίας;

Όχι.☺

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,όταν μια πυλωτή κλείσει και γίνει διαμέρισμα αυθαίρετα, στα τετραγωνικά της αυθαιρεσίας μετράνε και οι τοίχοι που ήταν νόμιμοι από την οικοδομική άδεια?

Link to comment
Share on other sites

Και οι τοίχοι των η/υ γιατί δεν μετράνε;

Παράθεση

Επίσης, διευκρινίζονται τα εξής :

α) Στην επιφάνεια του αυθαιρέτου για τον υπολογισμό του προστίμου συμπεριλαμβάνεται και η περιμετρική φέρουσα ή μη τοιχοποιία. Για υπερβάσεις σε χώρους με νόμιμο περίγραμμα (π.χ. κλείσιμο ημιυπαιθρίου χώρου, εγκατάσταση κύριας χρήσης σε υπόγειο, πατάρια, σοφίτες, κ.λ.π) το πρόστιμο υπολογίζεται επί της καθαρής επιφάνειας χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η επιφάνεια έδρασης της νόμιμης τοιχοποιίας.

(από την εγκ. 2)

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

ξεμπαζωμένο υπόγειο στα όρια του ισογείου με χρήση αποθήκης θα το μετρήσω στο πρόστιμο σαν ΥΔ <50% μειωτικού συντελεστή 0.5.

H απορία μου είναι αν μπαίνει στον υπολογισμό της κατηγορίας 4 αφού στο νόμο λέει οτι στον υπολογισμό των ποσοστών για την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα ενώ στην εγκύκλιο 2 λέει μόνο για αυθαίρετους κλειστούς χώρους που προσαυξάνουν το συντ/στη δόμησης?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.