Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Δικαιολογητικά υπαγωγής στο Ν. 4495/17


Recommended Posts

Εάν υπάρχει κοινοτική άδεια οικοδομής(1984) για ανέγερση μονοκατοικίας χωρίς τετραγωνικά και μία μόνο αποδοχή κληρονομιάς(2014) που να ορίζει την κατοικία(120τμ) και μία αποθήκη(30τμ), τι κάνω? Μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτήν την άδεια ώστε να πιστοποιήσω ότι η κατοικία υφίσταται νόμιμα? Εάν όχι, με βάση ποιων τετραγωνικών θα προχωρήσω σε τακτοποίηση? Δεν υπάρχει ούτε τοπογραφικό, ούτε κάποιο άλλο έγγραφο ή σχέδιο.

Edited by Astrolavos
Link to comment
Share on other sites

Αν δεν έχεις πλήρη στοιχεία (στέλεχος Ο.Α, εγκεκριμένες κατόψεις, δ. κάλυψης, τοπογραφικό) δε έχεις εγκεκριμένα σχέδια και δεν μπορείς να συγκρίνεις ώστε να διαπιστώσεις αυθαιρεσίες. Δεν είμαι απολύτως βέβαιος και το θέτω με επιφύλαξη, για το αν με βάση τις κοινοτικές άδειες επιτρέπονταν μονοκατοικίες τέτοιας έκτασης. Πρέπει να ανατρέξεις στη νομοθεσία να δεις τι επιτρέπονταν με βάση εκείνες τις άδειες.

Η λύση είναι να θεωρηθεί το κτίριο χωρίς άδεια με τεράστιο φυσικά πρόστιμο. Επειδή εκείνες τις εποχές έκαναν πολλές "μαιμουδιές" αν έχεις τη δυνατότητα από παλιές αεροφωτογραφίες, δες μήπως η κατοικία προυπήρχε του 1983 (η άδεια μπορεί να ήταν για τα μάτια του κόσμου και να εκδόθηκε ενώ η κατοικία προυπήρχε). Έτσι θα μειωθεί το πρόστιμο και θα είναι διαχειρίσιμο.

Link to comment
Share on other sites

Εντωμεταξύ μόλις διαπίστωσα ότι τελικά η κατοικία(120τμ) χτίστηκε με Άδεια Οικοδομής απ' την Χωροφυλακή, ενώ η αποθήκη με Κοινοτική άδεια. Ψάχνοντας λίγο βρήκα ότι κοινοτικές άδειες χορηγούνταν για νέες αποθήκες έως 50τμ με απαραίτητη προϋπόθεση ότι τα κτίσματα που προϋπάρχουν στο οικόπεδο (αν υπάρχουν) πρέπει να μην έχουν χρήση αποθήκης. Αλλά πολύ θολό το τοπίο. Σε ευχαριστώ πάντως Παύλο για την απάντηση. Αν πάω στην πολεοδομία λες να βγάλω άκρη? Έχω έγγραφο της ΔΕΔΔΗΕ ότι το κτίσμα ηλεκτροδοτήθηκε για πρώτη φορά το 1984.

 

EDIT: Ερωτοαπάντηση ομάδας 38

 
955.
ερ: Συμβόλαιο γονικής παροχής του 1994 που αφορά οικόπεδο με ισόγεια μονοκατοικία και στέγη με άδεια Υποδιευθύνσεως Χωροφυλακής, η οποία κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να λογιστεί ως οικοδομική άδεια, παραπέμπει σε συμβόλαιο πώλησης του 1962 του ίδιου οικοπέδου με επίσης αναφορά στη μονοκατοικία, σύμφωνα με το απόσπασμα του συμβολαίου του 1962 που ξαναγράφεται στο συμβόλαιο του 1994. Τα τμ της μονοκατοικίας συμφωνούν στα δύο συμβόλαια. Το συμβόλαιο του 1962 είναι αδύνατο να βρεθεί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το συμβόλαιο του 1994 ως αποδεικτικό παλαιότητας, λόγω της αναφοράς που κάνει στο συμβόλαιο του 1962, προκειμένου να δηλωθεί η αυθαίρετη μονοκατοικία με το Ν.4178/13 ως κατηγορία 1 (οικία προ του 1975); Στα δικαιολογητικά πέρα από την κάτοψη του ισογείου απαιτείται και κάτοψη στέγης;
Το συμβόλαιο μπορείτε να το βρείτε είτε από το αρχείο του συμβολαιογράφου είτε από το υποθηκοφυλακείο.
 
απ: Η άδεια της χωροφυλακής είναι άδεια από τη στιγμή που ήταν ένας από τους τρόπους που μπορούσες να οικοδομήσης.
Το συμβόλαιο θεωρείται δημόσιο έγγραφο ως προς τα πράγματα που λαμβάνουν χώρα ενώπιον του συμβολαιογράφου και όχι σε ότι αναφέρεται στο συμβόλαιο.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και το Ε9. (εγκύκλιος 4 εδάφιο 22).
Edited by Astrolavos
Link to comment
Share on other sites

(από μεταφορά)

Pavlos33

 

Στο Άρθρο αυτό υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλει αίτηση ένταξης στις διατάξεις του νόμου 4495/17 και ο φερόμενος ιδιοκτήτης επί του οποίου έχουν καταλογιστεί πρόστιμα (προφανώς για την εξάλειψή - διαγραφή τους ) , επίσης είναι προφανές ότι στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείτε η συναίνεση των ιδιοκτητών ή συνιδιοκτητών (υπάρχει και το πνεύμα της εγκυκλίου 4 Άρθρο 11 Παρ. 1.α. του προηγούμενου νόμου 4178/2013) .

Γεννιέται όμως το ερώτημα : πώς πρέπει να αντιμετωπίσει στην περίπτωση αυτή ,  ο μηχανικός  , το σύνολο του εξεταζόμενου  ακινήτου ? Γιατί μπορεί σε αυτό να υπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες που ή δεν είχαν καταγραφεί την στιγμή της αυτοψίας ή που έγιναν μεταγενέστερα (και παρ όλα αυτά πριν την 18/7/2011) . Έχει δικαίωμα ο μηχανικός που εξετάζει το ακίνητο , να ασχοληθεί μόνο με τις αυθαιρεσίες επί των οποίων έχουν καταλογιστεί πρόστιμα και αν ναι , από πού πηγάζει αυτό το δικαίωμα ? Η περίπτωση αυτή είναι ιδιαίτερη γιατί μπορεί ο φερόμενος ιδιοκτήτης να μην είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου και ενώ έχει το δικαίωμα από τον νόμο να υποβάλει αίτηση στον 4495/2017 για την διαγραφή προστίμων που του έχουν καταλογιστεί , μπορεί ταυτόχρονα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ή να μην θέλει ή να μην μπορεί (άφαντος) να επιτρέψει την διενέργεια αυτοψίας στο σύνολο του ακινήτου .

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Φερόμενος είναι αυτός που μπορεί, ίσως να είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου και όχι αυτός που απλά λέει ότι είναι....

Link to comment
Share on other sites

Στον ν. 4178,  ο "φερομενος" μπηκε μεσω της εγκυκλιου 4, ενω τωρα τον αναφερουν επισημως στο αρθρο 99

 

Προφανως δεν εχει προβλεφθει η "διαδικασια" για την περιπτωση οπου, ο "φερομενος" θελει να εξοφλησει τα  προστιμα που  του  "εχουν  καταλογισθει"  για δικες του αυθαιρεσιες,

 αλλα δεν γνωριζει,  και δεν μπορει να γνωριζει εάν, εν συνεχεια, εχουν γινει και αλλες αυθαιρεσιες.

 

Δεν ειναι ουτε η πρωτη ουτε η τελευταια "ασαφεια" στο νομο.

Υποτιθεται οτι με τις εγκυκλιους που ετοιμαζουν εδω και 5 μηνες, θα διευκρινισουν τις "γκριζες ζωνες"

Αρα, ή θα περιμενει,

ή θα πληρωσει τα δικα του προστιμα  για να κανει διαγραφη  στην ΥΔΟΜ, εν οψει, ισως,  και καποιων ποινικων δικαστηριων που μπορει να εχει,

με παρατηρηση οτι τακτοποιει τα δικα του προστιμα σαν φερομενος, με βαση το νομο, αλλα δεν γνωριζει αν υπαρχουν και αλλες αυθαιρεσιες.

 

άλλο τι???

Καλο θα ηταν μια συζητηση προηγουμενως  και με την ΥΔΟΜ

 

Το ακρον αωτον της υποθεσης θα ηταν...

να εχουν ερθει καποιοι κληρονομοι ενος  μετεπειτα ιδιοκτητη,

που δεν γνωριζαν τα "τεκταινομενα"

και να εχουν κανει τακτοποιηση "ολων" :mrgreen:

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

"θ) τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού για τον ηλε- κτρομηχανολογικό έλεγχο του πίνακα των γειώσεων και των λοιπών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αν υπάρχουν για κάθε μεμονωμένη αυθαίρετη κατασκευή, εξαιρουμένων των κατοικιών, καθώς και για αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια που δεν έχουν χρήση κατοικίας. Η ανωτέρω τεχνική έκθεση μπορεί να υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ετών από την ημερομηνία υπα- γωγής και σε κάθε περίπτωση πριν από τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου,"

 

Με βάση το παραπάνω, αν έχω ρύθμιση 3όροφης οικοδομής με επικρατούσα χρήση κατοικίες χωρίς σύσταση οριζοντίου και μεταξύ άλλων εχω ενα Φ.Κ. "υπηρεσίες" λόγω επέκτασης του καταστήματος, απαιτείται η εν λόγω Τ.Ε?

 

Επίσης απαιτείται και σε πχ ισόγειες αποθήκες?

 

Και κάτι ακόμα. Αν εισάγεις ποσά ενεργειακής αναβάθμισης,αλλά τα ΠΕΑ κτλ τα έχει αναλάβει συνάδελφος, πρέπει να μπει σαν συνεργαζόμενος μηχανικος?

Edited by Alsterwasser
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι

 

 

Σε περίπτωση απώλειας φακέλου προχωράμε στην διαδικασία ανασύστασης κλπ κλπ, όπως περιγράφεται στο αρθ.99, παράγραφος στ, υποπαράγραφος γγ.

Εις οτι αφορά τον υπολογισμό των μεγεθών και υπερβάσεων στην δόμηση, υπολογίζονται βάσει των όρων δόμησης που ίσχυαν στην περιοχή κατά την περίοδο κατασκευής του ακινήτου?

 

ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Όταν έχει πεθάνει ιδιοκτήτης ακινήτου αλλά οι κληρονόμοι ακόμη δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς και δεν έχουν βάλει τα κληρονομούμενα στο Ε9 τους, καλύπτομαι στο να ανεβάσω στα δικαιολογητικά το Ε9 μόνο του αποθανόντος?

Link to comment
Share on other sites

 αλλά οι κληρονόμοι ακόμη δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς

Προσεχε! Τοτε δεν εχεις ιδιοκτητες. Ποιος σου εχει κανει την εξουσιοδοτηση?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.