Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Εγγραφείτε στην ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Στις περιπτώσεις του ΓΟΚ73 το μπόνους του 5% (και τον υπολογισμό του) το έγραφαν στα σχέδια που είχαν το ρόλο του ΔΚ. Επίσης υπήρχε σχεδόν πάντα σχέδιο κάτοψης δώματος.

Στον ΓΟΚ55 δεν υπήρχε ποτέ κάτοψη δώματος και ο περιορισμός αφορούσε τα 10 τετραγωνικά (με τους τοίχους) εκτός απόληξης.

Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά ήταν κατασκευές πάνω από το κτήριο, οπότε η αυθαιρεσία τεκμηριώνεται στην υπέρβαση των περιορισμών του εκάστοτε κανονισμού.

 

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Γιατί το "κουράζετε" τόσο πολύ βρε λεβέντες; Δεν φαίνονται στα εγκεκριμένα σχέδια (δυό ολόκληρα δωμάτια λέει ο συνάδελφος ότι είναι), είναι αυθαίρετα και χρήζουν ρύθμισης! Τέλος.

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε
On 10/12/2025 at 9:25 ΠΜ, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

... Δεν φαίνονται στα εγκεκριμένα σχέδια.....

....είναι αυθαίρετα και χρήζουν ρύθμισης! Τέλος.

ισχύει.....

Το τι θα μπορούσε να κάνει χρήση (επιφάνειες ή άλλο) βάση των τότε πολεοδομικών διατάξεων ή το τι έδειξε ή ξέχασε να δείξει ΔΕΝ μας αφορά.

Ελέγχουμε τι δείχνουν τα σχέδια της Οικοδομικής Άδειας, ότι δεν δείχνουν ή είναι διαφορετικό από την υφιστάμενη κατάσταση χρήζει ρύθμισης.

 

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ Iάσονα και Κώστα με τις καλημέρες μου. Για τις τακτοποιήσεις ελέγχεται (δεν εξετάζουμε το αν είναι σωστό η λάθος) η υφιστάμενη κατάσταση σε αντιπαραβολή με τα εγκεκριμένα σχέδια της άδειας. Αν δεν τα έδειξαν δυστυχώς καταλογίζονται ως αυθαίρετα. Εξάλλου στα παλιά (κατηγορίας 1) όλα σουμάρονται με παράβολο (η γνωστή και ως κατηγορία παραβόλου). Η εύρεση κανονισμών της εποχής ανέγερσης ενδιαφέρει στις νομιμοποιήσεις με τις τότε διατάξεις (αν επιλεγεί).

Δημοσιεύτηκε

Μην το λες το "παλιά"!!! Πώς θα το αποδείξει; Αφού είναι κοινόχρηστα! Ποιος θα έχει βάλει στο Ε9 του τις επιφάνειες αυτές; Ουδείς!

Δημοσιεύτηκε

Οι αεροφωτογραφίες τόσο παλιά "... είναι για τα μπάζα" και η ΣΟΙ είπε ο συνάδελφος ότι, δεν τα αναφέρει...

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας συνάδελφοι θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με 2 αυθαίρετες κατασκευές σε δώμα πολυκατοικίας:

1) Κατασκευή αποθήκης 6,4 τ.μ. (υλικά κατασκευής: γυψοσανίδες και κεραμίδια)-> Μπορεί να πάει κατηγορία 3 (ύψος 2,48) (αποθήκη μέγιστης επιφάνειας 15 τ.μ. και ύψους έως 2,50 μέτρα) ; 

2)κατασκευή σπιτιού 33,73 τ.μ. (υλικά κατασκευής: γυψοσανίδες, τούβλα, υποστυλώματα...)-> κατηγορία 4

Έχω υπέρβαση δόμησης 23% (αποθήκη και σπίτι) και σχετικά με την υπέρβαση ύψους: η αποθήκη έχει ύψος 2,50μ όπως και το σπίτι. Με βάση τον Νοκ το επιτρεπόμενο ύψος είναι 17,25μ. Οι εν λόγω κατασκευές δεν το ξεπερνούν. Αλλά πώς συμπληρώνεται η ΥΥ στο σύστημα; και επειδή αφορούν αποκλειστική χρήση πώς δηλώνονται; πάει με αναλυτικό;

3)Σχετικά με τη μελέτη στατικής επάρκειας με βάση τον 4495 ->η κατασκευή στο δώμα κτιρίων μέχρι το είκοσι τοις εκατό (20%) της επιφάνειας αυτού, σε αυτών εντάσσονται και οι δύο αυθάιρετες κατασκευές; Επίσης, αυτό που λέει για το 20% στη περίπτωση που οι συγκεκριμένες επιφάνειες αφορούν αποκλειστική χρήση θα είναι το 20% της επιφάνειας της αποκλειστικής χρήσης ή συνολικά του δώματος πολλαπλασιασμένο με το ποσοστό συνιδιοκτησίας; 

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Δημοσιεύτηκε (edited)
On 22/12/2025 at 9:32 ΜΜ, stavgian said:

Καλησπέρα σας συνάδελφοι θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με 2 αυθαίρετες κατασκευές σε δώμα πολυκατοικίας:

Καλησπέρα.

1) Αποθήκη μόνο σε ισόγειο και υπόγειο, σε όροφο δεν δικαιολογείται αποθήκη. Με υπέρβ. δόμησης κυρίων χώρων υπάγεται. 

2) το ύψος εφόσον δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο ύψος,  υπάγεται με αναλυτικό. Θα το αναφέρεις στην τεχν. σου έκθεση και θα υπολογίσεις τα πρόσθετα υλικά στον αναλυτικό προϋπολογισμό.

3) συνολικά του δώματος.

Edited by ekaterini
  • Like 1
  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Πολυκατοικία με οριζόντιες ιδιοκτησίες - διαμερίσματα του 1982. Η πυλωτή περιγράφεται στην σύσταση με 5 θέσεις. Οι θέσεις φαίνονται κανονικά σε κάτοψη πυλωτής της σύστασης ως Ρ1, Ρ2..κτλ. Ή άδεια είναι παλιά και δεν υπάρχει πράξη γκαράζ όμως δείχνει και αυτή τις θέσεις.

Το κουλό είναι ότι οι θέσεις αυτές της πυλωτής πουθενά δεν αναφέρονται ως παρακολουθήματα ή χώροι αποκλειστικής χρήσης των διαμερισμάτων στην σύσταση ούτε έχουν χιλιοστά. Δηλαδή συμβολαιογραφικά απλά υπάρχουν ορφανές.

Στην πράξη τώρα εκεί γίνεται μάχη για το ποιος θα παρκάρει ενώ τμήμα της πυλωτής έχει κλείσει και έχει γίνει αποθήκες των διαμερισμάτων αυθαίρετα και χωρίς συμβόλαια.

Μπορώ να πάω εκεί και

α) να κάνω τακτοποίηση οτι υπάρχει σήμερα στο όνομα όποιων συνιδιοκτητών το επιθυμούν χωρίς να αναφέρω ποιος είναι ιδιοκτήτης. Δηλαδή π.χ. η πολυκατοικία έχει 10 ιδιοκτήτες και οι 7 μου αναθέτουν να κάνω την τακτοποίηση σε κοινόχρηστο χώρο πυλωτής για νομιμοποίηση περιγράμματος θέσεων στάθμευσης και δημιουργία αποθκών χωρίς να λέω σε ποιον ανήκουν αυτά ?

β) Ακολούθως γίνεται τροποποίηση σύστασης με κάποιο ποσοστό 51% ή 67% για να διανεμηθούν αυτές οι ιδιοκτησίες ?

Το άρθρο 98 λέει συνεχώς για επέκταση ή αλλαγή υπάρχουσας Ο.Ι. σε κοινόχρηστο. Εγώ σήμερα δεν έχω Ο.Ι. στην πυλωτή. Μπορώ μόνο να ερμηνεύσω ότι διαμερίσματα Ο.Ι. επεκτείνονται στην πυλωτή με χώρους αποκλειστικής χρήσης. Στέκει αυτό ?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.