Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Μετράνε αντίστροφα την 30ετία 557.470 αυθαίρετα Κατηγορίας 5


    Ημερομηνία λήξης έχουν όλα τα τακτοποιημένα αυθαίρετα με μεγάλες παραβάσεις(!). Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως τα τακτοποιημένα αυθαίρετα που ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία 5 (αυτά δηλαδή που δεν έχουν οικοδομική άδεια ή έχουν υπέρβαση -τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%) θα ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους (που πλήρωσαν ή έχουν προγραμματίσει να πληρώσουν το σχετικό πρόστιμο) για 30 χρόνια και μετά θα κατεδαφίζονται…

    Και με τα έως τώρα στοιχεία μιλάμε για να ένα πρόβλημα που αγγίζει πάνω από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες (με τον πραγματικό αριθμό να είναι πολύ μεγαλύτερος). Κι αυτό διότι σήμερα, τα παντελώς αυθαίρετα κτίσματα που έχουν δηλωθεί ανέρχονται σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) σε 557.470 (με τον συνολικό αριθμό των δηλώσεων κτιρίων με αυθαιρεσίες να ανέρχεται σε 1.642.000). Ετσι, αν στον προαναφερόμενο αριθμό προστεθεί και αυτός των παντελώς αυθαιρέτων που οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να τα τακτοποιήσουν, φαίνεται το μέγεθος του προβλήματος.

    Ελλειψη αξιοπιστίας. Το πραγματικό ωστόσο πρόβλημα περιγράφεται με δυο λέξεις. Ποιες είναι αυτές; «Ελλειψη αξιοπιστίας». Μιλάμε για την έλλειψη αξιοπιστίας που διακατέχει τη σχέση πολίτη – κράτους. Κι αυτό διότι οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν τέτοιου είδους αυθαίρετα, τα οποία είτε τακτοποίησαν είτε πρόκειται να τακτοποιήσουν, ήξεραν μέχρι και πριν από μερικές μέρες (με βάση τα όσα προβλέπονταν από τους σχετικούς νόμους) ότι τα αυθαίρετά τους τακτοποιούνταν προσωρινά για 30 χρόνια, και στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στην περιοχή όπου βρίσκονται (με τη δημιουργία ζωνών υποδοχής συντελεστή δόμησης) και την αγορά από πλευράς των αυθαιρετούχων του συντελεστή δόμησης που τους «λείπει», θα εξαιρούνταν οριστικά από την κατεδάφιση.

    ΑΠΟ ΝΟΜΟ ΣΕ ΝΟΜΟ

    Και αυτή η άποψη είναι εδραιωμένη από το ’13 με τον νόμο 4178/ 2013 (που είναι γνωστός και ως νόμος Καλαφάτη). Ο νόμος κρίθηκε συνταγματικός από ΣτΕ και το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε πως τα αυθαίρετα με τις μεγάλες παραβάσεις θα μπορούν να νομιμοποιούνται πλήρως ύστερα από 30 χρόνια και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει εξαγορά συντελεστή δόμησης από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων εφόσον έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια πόλης (δηλαδή ο πολεοδομικός σχεδιασμός).

    Αλλά για να είμαστε απολύτως ακριβείς, το διάστημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, και ξεκινάει από το ’11, με τον νόμο 4014/2011 (γνωστό και ως νόμο Μπιρμπίλη).

    Ο νόμος αυτός μπορεί να κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας (το σκεπτικό τού ανώτατου δικαστηρίου, μεταξύ άλλων, ήταν ότι ο νόμος δεν προέβλεπε εξατομικευμένη εξέταση κάθε αυθαίρετης οικοδομής, τόσο σε σχέση με το είδος και την ένταση της δόμησης όσο και σε σχέση με την επιβάρυνση δηλαδή κάθε περιοχής), αλλά με τον νέο νόμο που ακολούθησε το ’13, στήθηκε «γέφυρα» για να μπουν όσοι ιδιοκτήτες έκαναν αίτηση τακτοποίησης με τον νόμο Μπιρμπίλη, στις ευεργετικές διατάξεις του ν. 4178/2013. Και τέσσερα χρόνια αργότερα, το ’17 επί ΣΥΡΙΖΑ, προστέθηκε ένας ακόμη – αυτή τη φορά – πιο ελκυστικός νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, ο νόμος 4495/2017 (γνωστός και ως νόμος Σταθάκη).

    Στην ουσία δηλαδή τα εννέα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων είχαν μια συγκεκριμένη εικόνα για το τι πρέπει να κάνουν για να μη χάσουν το αυθαίρετο κτίσμα τους. Τώρα το σκηνικό αλλάζει. Διότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται με το νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας», που έχει τεθεί ήδη σε διαβούλευση, αποκλείεται κάθε νομιμοποίηση αυθαιρέτων μέσω της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης.

    Τα χρήματα ωστόσο από την τακτοποίηση εισπράχθηκαν (υπολογίζονται σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ) και θα εξακολουθούν να εισπράττονται από κράτος (είναι σε εκκρεμότητα προς είσπραξη τουλάχιστον άλλα 2 δισ. ευρώ).

    ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΜΕΤΑ 30 ΕΤΗ

    Τώρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος ισχυρίζονται πως «με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του παρόντος δεν μπορούν να κάνουν τίποτα». Κοινώς αυτό… μεταφράζεται ως εξής: ένας ιδιοκτήτης τακτοποιεί το αυθαίρετο κτίσμα πληρώνοντας τα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, αλλά τα παιδιά του – στην πράξη – δεν μπορούν να το έχουν, αφού ύστερα από 30 χρόνια θα πρέπει να το κατεδαφίσουν…


    Πηγή: https://www.in.gr/2020/08/07/economy/imerominia-liksis-gia-ta-aythaireta/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    "Αλλά για να είμαστε απολύτως ακριβείς, το διάστημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, και ξεκινάει από το ’11, με τον νόμο 4014/2011 (γνωστό και ως νόμο Μπιρμπίλη). "

     

    .....για να ειμαστε "απολυτως ακριβεις" ειναι του Παπακωνσταντινου αυτο το  έκτρωμα.

    Link to comment
    Share on other sites

    3843 μπιρμπιλο  νομος έχει ίδια  με κατ5   την  αντιμετώπιση των ΗΧ.Το ωραίο είναι ότι τα περισσότερα κατ 5 είναι εκτός σχεδίων πόλης (ας μας πουν βέβαια πώς θα αντιμετωπίσουν τα προκηπια).Το οτι επι 4178 δεν συνδυαζοταν η Κατ5 το έχουν λάβει υπόψιν?Αν καταργηθεί η εκτος σχεδιου τότε σκέψου να το κατεδαφισεις και να μην μπορείς να κτισεις. Το ΣτΕ περιμένει στην γωνία αλλα ποιος υπουργός από δ αυτούς θα ζει σε 30 χρόνια??Οπότε μία είναι η λύση  να διατηρηθούν οι νόμοι ως έχει μόνο που μετά από τριάντα χρόνια  να ξαναμπούν να δηλώσουν για αλλά τριάντα. Με παλαιότητά φυσικά....

    Edited by Elounda
    Link to comment
    Share on other sites

    3 δρόμους έχει η ζωή: 1) Κατεδαφίζεις κυριολεκτικά αλλά επειδή υπάρχουν εκλογές αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε ακίνητα που είναι σε μειονότητα. 2) Ξαναβάζεις τέλη διατήρησης ή εξαιρείς οριστικά.

    3) Αυτό που φαίνεται να έγινε τελικά σε πολλές "σοβαρές" χώρες: δεν ήταν στην ουσία πιο σοβαρές αλλά ήταν πιο παλιά τα πρώτα τους πολεοδομικά "διαμάντια" και με το χρόνια κατέρρευσαν.

    Link to comment
    Share on other sites

    Εντελώς λάθος να αναδημοσιεύονται εδώ μέσα τέτοια επικίνδυνα άρθρα για τους ιδιοκτήτες που πλήρωσαν ή έχουν σκοπό να πληρώσουν για να τακτοποιήσουν το αυθαιρετο τους και για τους μηχανικούς που περιμένουν ένα εισόδημα από αυτή την δουλειά. Είναι ένα άρθρο μόνο για να μαζέψει κάμποσα κλικ στην σελίδα και τίποτα άλλο. Αν κάποιος Μηχανικος πιστεύει αυτά που γράφονται σε αυτό τότε καλύτερα να αλλάξει επάγγελμα. 

    Link to comment
    Share on other sites

    11 λεπτά πριν, SALOUSTROS said:

    Εντελώς λάθος να αναδημοσιεύονται εδώ μέσα τέτοια επικίνδυνα άρθρα για τους ιδιοκτήτες που πλήρωσαν ή έχουν σκοπό να πληρώσουν για να τακτοποιήσουν το αυθαιρετο τους και για τους μηχανικούς που περιμένουν ένα εισόδημα από αυτή την δουλειά. Είναι ένα άρθρο μόνο για να μαζέψει κάμποσα κλικ στην σελίδα και τίποτα άλλο. Αν κάποιος Μηχανικος πιστεύει αυτά που γράφονται σε αυτό τότε καλύτερα να αλλάξει επάγγελμα. 

    Συμφωνώ ότι η ποιότητά του είναι χαμηλή. Όσον αφορά το τι σκοπούς έχει ταλανίζομαι. Δε μπορώ να καταλάβω αν τέτοια άρθρα προσπαθούν να μαζέψουν έσοδα για το κράτος ή να κάνουν αντιπολίτευση (αν δεν κάνω λάθος το in.gr συνήθως με το πασόκ/κινάλ ήταν οπότε είναι δύσκολο να μαντέψεις πολιτική σκοπιμότητα) αν και πάντα υπάρχει η τυπική περίπτωση του να είναι κοινό clickbait όπως λες.

    Edited by curzondax
    Link to comment
    Share on other sites

    με αυτά και αυτά και τα διαφορά τερτίπια και τους αντιστιχους νόμους νιώθω Ντροπή που λέγομαι μηχανικός και ιδιαίτερα σε πελάτες μου αλλοδαπους που είχαν την ατυχία να αγοράσουν σπίτια με τον 3843 ,τους ενημέρωσα ότι πρέπει να ξαναμπούν στον 4178 και μετά ότι είναι πάλι παράνομοι και πρέπει να ξαναπληρώσουν για να Τακτοποιήσουν  τα , του σπιτιού τους με τον 4495/17 .Ακουσα την λέξη απαταιωνας και ψεύτης για πρώτη φορά και αφού ρώτησαν και άλλους και τους δικηγόρους και τους συμβολαιογραφους και κατάλαβαν ότι όλοι είμαστε θύματα των πολιτικών και των επιδιώξεων τους ξαναπληρωσαν για να τακτοποιήσουν τα σπίτια τους που όμως σε τριάντα χρόνια , κάποιοι από αυτούς θα τα γκρεμίσουν!!!!!!!!!!!!!!!

     

    Edited by antonopoulos
    ορθογραφικο λαθος
    Link to comment
    Share on other sites

    8 ώρες πριν, antonopoulos said:

    είχαν την ατυχία να αγοράσουν σπίτια με τον 3843 ,τους ενημέρωσα ότι πρέπει να ξαναμπούν στον 4178 και μετά ότι είναι πάλι παράνομοι και πρέπει να ξαναπληρώσουν για να Τακτοποιήσουν  τα , του σπιτιού τους με τον 4495/17.

    Δεν κατάλαβα τι εννοείς. Δικαιοπραξίες επιτρέπονται αν έγινε περάτωση του 3843 ή πληρώθηκε το 30% του προστίμου του 4178. Αν μιλάς για ημιτελείς δηλώσεις δε βλέπω την ευθύνη της πολιτείας.

    Link to comment
    Share on other sites

    Συγνώμη  αυθαίρετο  εκτίσαν ,  λάδωσαν   από  δω  και  από  κει πλήρωσαν  τσιλιαδόρους,   διπλάσια  η  και  τριπλάσια  μεροκάματα  χωρίς  ΙΚΑ , 

    εμπιστευτήκαν  τον  κάθε αγράμματο  σαλταδόρο  ξέρω -μπορώ -κάνω  δεν  πλήρωσαν  μηχανικό    και κοιτάξτε  τι  πήραν  :

    Aυθαίρετο  κτίσμα που ανα  πάσα  στιγμή,  μπορεί  να  πέσει  και  να  τους  πλακώσει  σε  ένα  σεισμικό  συμβάν  αέρα , χίονι ,  ποιότητα  ελεεινή  , που  τους  

    αναγκάζει κάθε  τρεις και  λίγο  να βάζουν μεγάλα  ποσά  για  συντηρήσεις,  ενώ εξαιτίας  της  θέσης  του αυθαιρέτου σε εκτάσεις χωρίς πολεοδομικό  σχεδιασμό  

    κινδυνεύουν από  πλημμύρες  και  έντονα  καιρικά  φαινόμενά  (ρέματα ) με κίνδυνο μεγάλες απώλειες  σε ανθρώπινες  ζώες. 

    Εάν  θα  πρέπει  να  πάρουν  και  χρηματικό έπαθλο   για  το  κατορθώματα  αυτό  ,  τότε  θα  πρέπει  όλοι  να  βοηθήσουμε.

    Αποψή  μου  είναι  δύσκολο  να  ενεργοποιηθεί  η 30 ετία  ,  θα  τα  αφήσουν  να πέσουν   και  όσοι  έχουν  χρήματα  να  τα  συντηρούν

    με  μπαξίσι  στις  δομές  αυτού  του  τουρκοβαλκανικού  κρατιδίου  που  για  λόγους  γεωγραφικών  σκοπιμοτήτων και πλουσίου  υπεδάφους   εντάχθηκε το 1979  στην Ε.Ε.

    και  ευτυχώς  μπορεί  ακόμα να  συζητά με  σοβαρά κράτη  και  να νομοθετεί .

    Σ:  Eκτός από τα αυθαίτερα - αυθαίρετα  εκτός σχεδίου έχουμε  και  τα  νόμιμα εντός  οικισμών χωρίς  σχέδιο  δηλαδή στα  χωράφια πατέντα της  λαμπρής  μεταπολίτευσης.

    Εύγε  σε όλους!!!

    Ήθελα  να  συμπληρώσω ότι  σε  αυτόν τον  ρημαγδό πολλοί  συμπολίτες μας που  τα  φέρνουν  και  έφερναν δύσκολα  στα  οικονομικά 

    ήθελαν να  βάλουν  τα  παιδία τους  κάτω από  ένα  κεραμίδι  για  να  ζήσουν με  αξιοπρέπεια ,  εδώ έπρεπε  να  υπάρχει  ένα  στιβαρό  κράτος

    που  να  τους βοήθησει  και  να  τους αποτρέψει  από  τέτοιες επιλογές , δυστυχώς το  κράτος  απουσιάζει  και  απουσίαζε.

    εδώ μπορεί  να γίνει  ένας διαχωρισμός , πρώτη κατοικία , εξοχική κατοικίας,  για τις  δύσκολες περιπτώσεις.

     

     

    Edited by loser
    Link to comment
    Share on other sites

    3 ώρες πριν, loser said:

    [..] θα  τα  αφήσουν  να πέσουν   και  όσοι  έχουν  χρήματα  να  τα  συντηρούν

    με  μπαξίσι  στις  δομές  αυτού  του  τουρκοβαλκανικού  κρατιδίου  που  για  λόγους  γεωγραφικών  σκοπιμοτήτων και πλουσίου  υπεδάφους   εντάχθηκε το 1979  στην Ε.Ε.

    και  ευτυχώς  μπορεί  ακόμα να  συζητά με  σοβαρά κράτη  και  να νομοθετεί .

    Σ:  Eκτός από τα αυθαίτερα - αυθαίρετα  εκτός σχεδίου έχουμε  και  τα  νόμιμα εντός  οικισμών χωρίς  σχέδιο  δηλαδή στα  χωράφια πατέντα της  λαμπρής  μεταπολίτευσης.

    Δε μ'αρέσουν αυτές οι σκέψεις αλλά όχι για το λόγο που μάλλον νομίζεις (κοινός πατριωτισμός): δε νομίζω ότι οι άλλες χώρες αποτελούνται από καλύτερους ανθρώπους κατά βάθος.

    Τα πολεοδομικά "σχέδια" πολλών "ανώτερων" και "καλύτερων" ευρωπαϊκών χωρών της δύσης ήταν άκρως απαράδεκτα για δεκαετίες και αιώνες.

    Η Ελλάδα είναι υπερβολικά νέα χώρα (συμβολαιογραφικά και πολεοδομικά) που ξεκίνησε τα εμφανή λάθη της το 20ο αιώνα και όχι τον 15ο.

    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.