Jump to content
 • Novatron
 • dimitris GM
  dimitris GM

  Πάρτι για νέα γενιά αυθαιρέτων

  «Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει στη χώρα οργανωμένο και ολοκληρωμένο σύστημα τηλεπισκοπικής παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, με αεροφωτογραφίες είτε δορυφορικές εικόνες, ώστε επιτέλους να νομοθετηθεί μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη "κόκκινη γραμμή" ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα». Τη δήλωση αυτή έκανε κλείνοντας την πόρτα του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), που καταργήθηκε με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση και από χθες έπαψε να λειτουργεί οριστικά, ο τελευταίος πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Μουτεβελής, πλαισιωμένος από τους επιστημονικούς συνεργάτες του, μιλώντας στους δημοσιογράφους σε εκδήλωση αποχαιρετισμού.

   

  Όλοι γνώριζαν

   

  Η καταργημένη πλέον διοίκηση του ΟΚΧΕ υποστήριξε ότι «είχε κατ' επανάληψη θέσει το θέμα στους εκάστοτε αρμοδίους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος τα τρία τελευταία χρόνια και ότι τελικώς όχι μόνο δεν εισακούστηκε, αλλά εμποδίστηκε να προχωρήσει στην προμήθεια ψηφιακής φωτομετρικής κάμερας, ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου, κόστους περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, με εξασφαλισμένη κοινοτική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης, που θα επέτρεπε την αεροφωτογράφιση της χώρας κάθε τρία χρόνια, για συνεχή παρακολούθηση και αποτελεσματικό έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης».

  Η δέσμευση λοιπόν του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη ότι με το νέο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, το οποίο εισάγεται σήμερα για επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θα μπει «κόκκινη γραμμή» αποτροπής μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων, με τελευταίο όριο ακριβώς δύο χρόνια πριν, δηλαδή την 28η Ιουλίου του 2011, ημερομηνία ισχύος του νόμου Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον οποίο άρχισε ο κύκλος νομιμοποιήσεων με πρόστιμα από τις ανακοινώσεις του ΟΚΧΕ, προκύπτει ότι δεν συνοδεύεται από τις αναγκαίες τεχνολογικές και ελεγκτικές διασφαλίσεις.

   

  Εκτιμάται ότι την τελευταία διετία «φύτρωσαν» δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα, κυρίως βίλες σε περιοχές υψηλής εμπορικής αξίας, όπως σε Μύκονο, Χαλκιδική κ.λπ. και κτήρια κάθε είδους χρήσεων (κατοικίες, εμπορικά κέντρα, γραφεία κ.λπ.) με πολεοδομικές υπερβάσεις. Ο λόγος είναι ότι η νομιμοποίησή τους με πρόστιμο έγινε φθηνότερη και ελκυστικότερη από ό,τι η ανέγερσή τους με νόμιμη οικοδομική άδεια.

   

  Το Συμβούλιο της Επικρατείας απαιτεί για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων να προκύπτει ο χρόνος κατασκευής τους από αεροφωτογραφίες και επίσημα κρατικά έγγραφα. Παρά τις διακηρύξεις και τις καλές προθέσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται ότι δεν διαθέτει μια πλήρη αποτύπωση του δομημένου χώρου για το διάστημα από τον Ιούλιο του 2011 έως σήμερα.

  Η τελευταία πλήρης απεικόνιση της ελληνικής επικράτειας που υπάρχει είναι οι ορθοφωτοχάρτες που εκπόνησε η εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.» για το διάστημα 2007-2009. Οσο για το μέλλον πάλι υπάρχει εκκρεμότητα.

   

  Μετά την κατάργηση του ΟΚΧΕ το υπουργείο Περιβάλλοντος προσδοκά να αποκτήσει δορυφορικές εικόνες από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου των Κοινοτικών Επιδοτήσεων προς τους αγρότες, τον λεγόμενο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έχει εκδηλώσει την πρόθεση να υλοποιήσει σχετικό πρόγραμμα.

   

  Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι του ΟΚΧΕ χθες, ο συγκεκριμένος Οργανισμός προς το παρόν υπολειτουργεί, ενώ ο σχετικός διαγωνισμός έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες και δεν έχει ακόμη ούτε καν προκηρυχθεί.

   

  Πηγή: http://www.enet.gr/?i=portofoli.el.home&id=376246
  User Feedback
  Δόξα τω Θεώ, στον 21ο αιώνα οι δορυφόροι κάνουν συνέχεια βόλτες και φωτογραφίζουν ασταμάτητα. Πηγαίνεις σε δύο τρεις εταιρίες γεωεπισκόπισης (σαν αυτές που δίνουν τις φωτογραφίες στην google), και ψωνίζεις μία σειρά φωτογραφίες για την περίοδο και την περιοχή που σε ενδιαφέρει, στην ανάλυση που θες.

   

  Εξάλλου, αν είναι μόνο για πιστοποίηση παλαιότητας, δεν χρειάζεται να είναι ορθοφωτοχάρτης, αρκεί απλή φωτογραφία με πιστοποιημένη ημερομηνία λήψης.

   

  Τώρα, το παράδειγμα της Μυκόνου έχει γίνει κουραστικό. Είναι ένα νησάκι 15km Χ 10km, χωρίς ούτε ένα δέντρο... Αν κάτσει ένα παιδάκι να παίξει "βρες τις διαφορές" με μία παλιά και μια νέα φωτογραφία της Μυκόνου, θα βρει όλα τα νεόδμητα σε λιγότερο από ένα μήνα.

   

  Αλλά, είπαμε, δεν είναι ότι δεν μπορούν, δεν θέλουν.

  • Upvote 3

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Κυνήγι χαμένου θησαυρού για τα προ του 1975 και 1983
   

  Χιλιάδες ιδιοκτήτες χωρίς ντοκουμέντα

  Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις οι απερχόμενοι εκπρόσωποι του ΟΚΧΕ αποκάλυψαν επίσης ότι οι ιδιοκτήτες παλαιών αυθαιρέτων θα πρέπει να επιδοθούν σε «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» για να αποδείξουν με αεροφωτογραφίες το χρόνο κατασκευής τού ακινήτου τους.

  Οι σχετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ προβλέπουν νομιμοποίηση για τα σπίτια προ του 1975 με 500 ευρώ και τα προ του 1983 με έκπτωση του προστίμου κατά 85%. Αν δεν μπορέσει ο ιδιοκτήτης να τεκμηριώσει με αεροφωτογραφία ή άλλο δημόσιο έγγραφο, που είναι μάλλον σπάνιο και δυσεύρετο σε αυτές τις περιπτώσεις, την παλαιότητα του κτηρίου, τότε χρόνος ανέγερσης λαμβάνεται η 1/1/2004 και θα πληρώσει ολόκληρο το πρόστιμο, δηλαδή σε κάθε περίπτωση πολλαπλάσιο ποσό.

  Σχετικά ο Γ. Μουτεβελής είπε χθες στους δημοσιογράφους ότι «οι αεροφωτογραφικές απεικονίσεις της επικράτειας (με εξαίρεση τις περιόδους 1945, 1960 και 2007-2009, που θεωρούνται πλήρεις), σε οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο από το 1929 μέχρι σήμερα είναι τμηματικές και σποραδικές απεικονίσεις».

  Για παράδειγμα, για τον τόπο καταγωγής του πρωθυπουργού, το Νομό Μεσσηνίας, ο κ. Μουτεβελής ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν καθόλου αεροφωτογραφίες του 1975 στο αρχείο του ΟΚΧΕ. Σε αυτή την περίπτωση ένας πολίτης από τη Μεσσηνία, και με δεδομένο ότι η πολιτεία δεν γνωρίζει τι υπάρχει συνολικά στα δημόσια και στα ιδιωτικά αρχεία αεροφωτογραφιών, θα πρέπει να αναζητήσει αεροφωτογραφίες που τον ενδιαφέρουν για την περιοχή του σε άλλες πηγές, εκτός του αρχείου του ΟΚΧΕ, χωρίς να είναι βέβαιο εάν υπάρχει αποδεικτική αεροφωτογραφία για την περιοχή ενδιαφέροντός του».

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα θα γίνει κόκκινη

  ή από τις κόκκινες γραμμές των κυβερνήσεων (σαν αυτές για τα αυθαίρετα κ.α..)

  ή από τα κόκκινα δάνεια

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ας φρόντιζε το κράτος , δεκαετίες τώρα , να εντάξει όλη την χώρα η τουλάχιστον τα νησιά , τις αστικές και ημιαστικές περιοχές σε ΓΠΣ , χρήσεις γης και σχέδια πόλης και τότε τα αυθαίρετα θα ήταν μικροπαραβάσεις οπότε αν ίσχυε ο όγκος και όχι ο ΣΔ , όλα θα ήταν πιό απλά .

   

  Αλλά πόσα κομμάτια του δημοσίου τομέα κυρίως , αλλά και κάποια του ιδιωτικού , δεν έτρωγαν καλά από την αυθαίρετη δόμηση ?

   

  Ολοι ξέρουμε πόσο μεγάλος ήταν ο τζίρος .

  • Upvote 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Πολλές δηλώσεις «πικρίας» από τον κ. Μουτεβελή, και πολλές ενέργειες (π.χ. παραχώρηση υλικού σε ΠΣΔΑΤΜ & ΤΕΕ) σωστές μεν, ύποπτες όμως για τον χρόνο όπου εκδηλώθηκαν, αφού η πρόθεση κατάργησης του ΟΚΧΕ ήταν δηλωμένη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακόμα, η οποία και όρισε τον συγκεκριμένο πρόεδρο.

   

  Η εικόνα που έχω εγώ από τον ΟΚΧΕ/ΕΚΧΑ αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα, οι ίδιοι υπάλληλοι, στα ίδια γραφεία στους ίδιους χώρους. Υπάλληλοι του ΥΠΕΚΑ όλοι τους, πλέον με διάθεση στην ΕΚΧΑ. Το σύστημα δουλεύει, απλά δεν γίνονται παραγγελίες μέχρι να βγάλει ΑΦΜ η ΕΚΧΑ, απ' ότι μου λένε. Αυτή την εικόνα έχω, αν κάποιος συνάδελφος ξέρει κάτι διαφορετικό, καλοδεχούμενο. Αλλά νομίζω ότι το μόνο θύμα της κατάργησης του ΟΚΧΕ είναι τα μέλη της διοίκησης.

   

  Και προσωπικά δεν με «χαλάει» καθόλου σε τέτοιες συγχωνεύσεις να διατηρείται το προσωπικό και να μειώνονται τα διοικητικά συμβούλια.

   

  Τίποτα προσωπικό με τον κ. Μουτεβελή. Μακάρι η ΕΚΧΑ να συνεχίσει το έργο των τελευταίων ετών, και μακάρι να πέσουν λίγο οι τιμές για τις Α/Φ.

   

  Όσο για την Μεσσηνία, μια ματιά στο Γεω-ευρετήριο της ΓΥΣ έχει αεροφωτογραφίες των 1960, 1962, 1963, 1964, 1972, 1973, και χωρίς πολύ ψάξιμο. Άρα, ας μην στενοχωρούνται οι φίλοι μεσσήνιοι...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Φωτογραφίες υπάρχουν.

   

  Όσο για τον αυθαιρετούχο που έχτισε το 1979, αλλά οι φωτογραφίες είναι του 1978 και του 1985, λυπάμαι...

   

  Αυθαίρετο έχτισε, δεν το έβαλε στον Τρίτση, δεν το έβαλε στον 4014, κι ωστόσο δεν του έκανε κανείς καταγγελία να πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής του...

   

  Η συμπόνια έχει και όρια.

  • Upvote 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ρε δε μας χ@#$%@# και οι αυθαιρετούχοι που θα κατσουμε να σκασουμε για τις παρανομίες τους. 

  • Upvote 4

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ρε παιδιά γιατί δέν λένε οτι πολύ απλά Α/Φ για την 28/7/2011 δέν υπάρχουν, κί αν υπάρχουν κάποιες είναι πολύ λίγες και για συγκεκριμένες περιοχές. Ακόμη και σε ιδιωτικές εταιρίες να ψάξει κανείς σπάνια να βρεί μία που να τον ενδιαφέρει απο άποψη χρονολογίας, χώρια που τα ποσά που ζητάν είναι αστρονομικά.

  Επίσης αν θυμάστε οι περισσότεροι είχε γίνει ντόρος τότε με τις Α/Φ της Μυκόνου και της Σαντορίνης, οι εν λόγω Α/Φ ήταν τραβηγμένες τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώμβρη του 2011 αλλά έιχαν πλασαριστεί για Αυγουστίατικες ενώ η συγκριση έγινε με Α/Φ του Μαρτιου - Απριλίου 2011, οπότε για ποιά κόκκινη γραμμή και πράσινα άλογα μιλάμε. Αν οι κύριοι του ΥΠΕΚΑ έχουν τις Α/Φ στην συγκεκριμένη ημερομηνία (28//7/2011) ας τις δώσουν στην δημοσιότητα να αρχίσει το πανηγύρι.  

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να βάλουμε μία νέα "κόκκινη γραμμή" με την ψήφιση του νέου νόμου, υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να καλυφθεί με Α/Φ όλη η Ελλάδα μέσα σε μία μέρα;

  Edited by ted78
  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Ξένια αρχιτέκτονας
   Καλημέρα, 
   Ο Δήμος προέβη σε τοποθέτηση ενός παγκακιού ακριβώς έξω από την είσοδο του καταλύματος μου, με σκοπό να κλείσει την άμεση πρόσβαση μου στην πλατεία κι όλα αυτά χωρίς κάποια μελέτη αλλά καθαρά για προσωπικούς λόγους. 
   Υπάρχει κάποια νομοθεσία που να καθιστά αυτή την πράξη παράνομη η αυθαίρετη;
   Ευχαριστώ
  • By 3DR ENGINEERING SOFTWARE
   Την Δευτέρα 09/03/2020  και ώρες 17:55 - 19:00, 
   Θα πραγματοποιηθεί Δωρεάν Διαδικτυακό (webinar) Σεμινάριο με θέμα : "Μελέτη Στατικής Επάρκειας Αυθαίρετων  Κατασκευών  με Παλαιούς Κανονισμούς (Θεωρία & Πράξη)"
   Πρόγραμμα:
   * 17:55 - 18:00: Είσοδος στην πλατφόρμα
   * 18:00 - 18:40: Μελέτη Στατικής Επάρκειας Αυθαίρετων  Κατασκευών  με Παλαιούς Κανονισμούς | Θεωρία  [Κανονιστικά Πλαίσια, Απαιτήσεις, Έλεγχοι, Παραδοτέα κ.α.]
   * 18:40 - 18:55: Παράδειγμα Μελέτης Στατικής Επάρκειας Αυθαίρετης  Κατασκευής  με Παλαιούς Κανονισμούς
   * 18:55 - 19:00: Ερωτήσεις - Απαντήσεις
    
   Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν εδώ:https://register.gotowebinar.com/register/9215212966282203149
  • By Engineer
   Μπαράζ ελέγχων ξεκινούν οι ελεγκτές δόμησης τους επόμενους μήνες σε περισσότερα από 67.000 αυθαίρετα, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις υπαγωγής τους στους νόμους περί τακτοποίησης και έχουν πληρώσει μέρος ή το σύνολο των σχετικών προστίμων, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.
   Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πρόκειται για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που προβλέπονται μεν από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για το 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων, αλλά από το 2011 έως και σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει.
   Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν έχουν καταλήξει ακόμα στον ακριβή μηχανισμό αντιμετώπισης των παρατυπιών, πιθανότατα όμως τα απλά λάθη να μπορούν να διορθώνονται ακόμη και από τον ίδιο τον μηχανικό ο οποίος υπέβαλε τη δήλωση, ώστε να μην οδηγείται το σύνολο των περιπτώσεων σε προσφυγές στα δικαστήρια.
   Θα εξετάζεται σειρά παραμέτρων, όπως η πληρότητα και η εγκυρότητα των δικαιολογητικών, αλλά και συγκεκριμένες αποκλίσεις. Στις περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων, πάντως, θα υπάρχουν κυρώσεις τόσο για τον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου όσο και για τον μηχανικό που υπέγραψε τη δήλωση, ο οποίος θα έρχεται αντιμέτωπος ακόμα και με το ενδεχόμενο απώλειας της άδειας άσκησης επαγγέλματος.
   Το ποινολόγιο
   Σε δηλώσεις που αφορούν σε σφάλματα που δεν κρίνονται σοβαρά. Για αυτά τα λάθη ο μηχανικός, ο οποίος έχει διαχειριστεί τη δήλωση, θα έχει τη δυνατότητα να ξαναμπεί σε αυτήν και να τα διορθώσει. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται, π.χ., η ελαφριά απόκλιση στα δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα μιας αυθαιρεσίας, μικροί χώροι που δηλώθηκαν ως βοηθητικοί αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν χώρους κύριας χρήσης. Τα στοιχεία αυτά θα διορθώνονται από τον μηχανικό και ακολούθως θα επαναπροσδιορίζεται το ύψος του προστίμου, το οποίο καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου. Σε εκείνες στις οποίες ο ελεγκτής δόμησης θα επιμείνει στο λάθος της αρχικής δήλωσης αυθαιρέτων και θα υπάρχει διαφωνία με τον μηχανικό που υπέβαλε την αρχική δήλωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ΤΕΕ θα κληθεί να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή με στόχο, εάν αυτό καταστεί εφικτό, να μη φτάσουν στα δικαστήρια οι υποθέσεις που δεν ενέχουν δόλο. Σε όσες δηλώσεις χαρακτηριστούν ψευδείς και αφορούν, για παράδειγμα, περιπτώσεις αυθαιρέτων, οι οποίες δεν θα έπρεπε εξαρχής να έχουν υπαχθεί στους νόμους περί τακτοποίησης, όπως τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί μετά τον Ιούλιο του 2011 ή βρίσκονται σε περιοχές που εξαιρούνται της τακτοποίησης (δάση, αναδασωτέες εκτάσεις κ.λπ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις η δήλωση υπαγωγής στον νόμο θα ακυρώνεται, η αναστολή κατεδάφισης θα ανακαλείται, θα επιβάλλονται τα υψηλά προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ δεν προβλέπεται επιστροφή των ποσών που έχουν πληρωθεί ως δόσεις του προστίμου τακτοποίησης. Κυρώσεις όμως θα έχει και ο μηχανικός, καθώς στις περιπτώσεις που θα αποδειχθεί ότι εν γνώσει του υπέβαλε ψευδή δήλωση θα περνά από Πειθαρχικό Συμβούλιο, με κίνδυνο αφαίρεσης ακόμα και της άδειας άσκησης επαγγέλματος.
   View full είδηση
  • By Engineer
   Μπαράζ ελέγχων ξεκινούν οι ελεγκτές δόμησης τους επόμενους μήνες σε περισσότερα από 67.000 αυθαίρετα, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις υπαγωγής τους στους νόμους περί τακτοποίησης και έχουν πληρώσει μέρος ή το σύνολο των σχετικών προστίμων, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.
   Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πρόκειται για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που προβλέπονται μεν από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για το 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων, αλλά από το 2011 έως και σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει.
   Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν έχουν καταλήξει ακόμα στον ακριβή μηχανισμό αντιμετώπισης των παρατυπιών, πιθανότατα όμως τα απλά λάθη να μπορούν να διορθώνονται ακόμη και από τον ίδιο τον μηχανικό ο οποίος υπέβαλε τη δήλωση, ώστε να μην οδηγείται το σύνολο των περιπτώσεων σε προσφυγές στα δικαστήρια.
   Θα εξετάζεται σειρά παραμέτρων, όπως η πληρότητα και η εγκυρότητα των δικαιολογητικών, αλλά και συγκεκριμένες αποκλίσεις. Στις περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων, πάντως, θα υπάρχουν κυρώσεις τόσο για τον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου όσο και για τον μηχανικό που υπέγραψε τη δήλωση, ο οποίος θα έρχεται αντιμέτωπος ακόμα και με το ενδεχόμενο απώλειας της άδειας άσκησης επαγγέλματος.
   Το ποινολόγιο
   Σε δηλώσεις που αφορούν σε σφάλματα που δεν κρίνονται σοβαρά. Για αυτά τα λάθη ο μηχανικός, ο οποίος έχει διαχειριστεί τη δήλωση, θα έχει τη δυνατότητα να ξαναμπεί σε αυτήν και να τα διορθώσει. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται, π.χ., η ελαφριά απόκλιση στα δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα μιας αυθαιρεσίας, μικροί χώροι που δηλώθηκαν ως βοηθητικοί αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν χώρους κύριας χρήσης. Τα στοιχεία αυτά θα διορθώνονται από τον μηχανικό και ακολούθως θα επαναπροσδιορίζεται το ύψος του προστίμου, το οποίο καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου. Σε εκείνες στις οποίες ο ελεγκτής δόμησης θα επιμείνει στο λάθος της αρχικής δήλωσης αυθαιρέτων και θα υπάρχει διαφωνία με τον μηχανικό που υπέβαλε την αρχική δήλωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ΤΕΕ θα κληθεί να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή με στόχο, εάν αυτό καταστεί εφικτό, να μη φτάσουν στα δικαστήρια οι υποθέσεις που δεν ενέχουν δόλο. Σε όσες δηλώσεις χαρακτηριστούν ψευδείς και αφορούν, για παράδειγμα, περιπτώσεις αυθαιρέτων, οι οποίες δεν θα έπρεπε εξαρχής να έχουν υπαχθεί στους νόμους περί τακτοποίησης, όπως τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί μετά τον Ιούλιο του 2011 ή βρίσκονται σε περιοχές που εξαιρούνται της τακτοποίησης (δάση, αναδασωτέες εκτάσεις κ.λπ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις η δήλωση υπαγωγής στον νόμο θα ακυρώνεται, η αναστολή κατεδάφισης θα ανακαλείται, θα επιβάλλονται τα υψηλά προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ δεν προβλέπεται επιστροφή των ποσών που έχουν πληρωθεί ως δόσεις του προστίμου τακτοποίησης. Κυρώσεις όμως θα έχει και ο μηχανικός, καθώς στις περιπτώσεις που θα αποδειχθεί ότι εν γνώσει του υπέβαλε ψευδή δήλωση θα περνά από Πειθαρχικό Συμβούλιο, με κίνδυνο αφαίρεσης ακόμα και της άδειας άσκησης επαγγέλματος.
  • By Nikos Nimas
   Για τον νόμο 4495 που μπορώ να βρω αεροφωτογραφίες;
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.