Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Παράταση για την Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων


    Σε συνέχεια της προαναγγελτικής ανακοίνωσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 29.03.2024, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, σχετικά με την εφαρμογή του «Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων», δίνονται οι εξής παρατάσεις:

    • Για τα υφιστάμενα κτίρια, το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και η Τεχνική Έκθεση με τα συνοδευτικά τους στοιχεία, υποβάλλονται από τον εξουσιοδοτημένο διαχειριστή έως την 10η Μαΐου 2024. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου υποβάλλει τη δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας μέχρι την 10η Ιουνίου 2024.
    • Για τους οικισμούς, οι ΟΤΑ ολοκληρώνουν το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και την Τεχνική Έκθεση ως προς τη διαμόρφωση άκαυστης ζώνης και τυχόν διαβάθμιση αυτής περιμετρικά των ορίων του οικισμού έως την 26η Μαΐου 2024.

    Σε ό,τι αφορά στην υποχρέωση της Πολιτείας για την αντιπυρική προστασία των οικισμών που βρίσκονται εντός ή σε επαφή με τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο, θα υλοποιήσει, άμεσα, πρόσθετο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην άμεση σύνταξη των προβλεπόμενων τεχνικών εκθέσεων και την κατά προτεραιότητα άμεση υλοποίηση αυτών, με στόχο τη δημιουργία περιμετρικών ζωνών πλάτους 10 μέτρων και αφορά σε οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις εντός υψηλών δασών στις περιοχές ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

    Τα μέτρα προληπτικής προστασίας

    Για την αντιπυρική περίοδο του 2024, στα ακίνητα του πεδίου εφαρμογής με υφιστάμενα κτίρια εφαρμόζονται μόνο τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας, δηλαδή:

    • Εξασφάλιση καθαρής από καύσιμες ύλες πρόσβασης στο ακίνητο,
    • Τακτικός καθαρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει τακτικό κλάδεμα και καθαρισμό δένδρων και θάμνων από τυχόν υπάρχοντα ξερά, αραίωμα της µη ανθεκτικής στη φωτιά δενδρώδους βλάστησης, κοπή κλαδιών που εφάπτονται ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιρίου, καθαρισμός εδάφους (πευκοβελόνες), κούρεμα χόρτων.
    • Τακτικός έλεγχος και συντήρηση του αρδευτικού συστήματος, καθαρισμός στεγών και υδρορροών από καύσιμες ύλες.
    • Μεταφορά υλικών που τυχόν αποθηκεύονται ελεύθερα στο ακίνητο, όπως απορρίμματα, καυσόξυλα, δοχεία με καύσιμα, χρώματα κ.λπ. σε κλειστό χώρο ή πυράντοχο ερμάριο.
    • Σύνταξη από τον ή τους ιδιοκτήτες του ακινήτου του σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης, δηλαδή μίας λίστας ελέγχου και ενεργειών που θα αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητας σε περίπτωση συµβάντος πυρκαγιάς, στην οποία καταγράφονται οι απαραίτητες ενέργειες πριν την εκκένωση του κτιρίου, καθώς και ο τρόπος διαφυγής των χρηστών από το ακίνητο σε ασφαλές μέρος.
    • Σχεδιασμός των περιμετρικών ζωνών προστασίας σε οικισμούς, δηλαδή των τριών επιπέδων διαβαθμισμένης προστασίας γύρω από κτίριο, όπου γίνεται διαδοχική μείωση των καύσιμων υλών όσο πλησιάζουμε σε αυτό.

    Μετά από νέα ερωτήματα που κατατέθηκαν στα συναρμόδια Υπουργεία για την εφαρμογή του Κανονισμού, θα ακολουθήσει στις αμέσως επόμενες ημέρες σχετική, διευκρινιστική εγκύκλιος.





    GTnews

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Ερώτηση :

    Τα 300μ θα είναι όπως φαίνονται στους δασικούς χάρτες ( μεσώ π.χ του κτηματολογίου όπου φαίνονται οι οριζόντιες προβολές και όχι οι  επί του εδάφους αποστάσεις  ) ή θα πρέπει να μετράμε (αφού βέβαια πρώτα εντοπίσουμε στο έδαφος το όριο της δασικής περιοχής) επί του εδάφους  απόσταση?

    Στον νόμο δεν διευκρινίζεται.

    Προφανώς αν υπάρχει κλίση του εδάφους (τα τελείως οριζόντια είναι προφανώς ελάχιστα )θα υπάρχουν από μικρές έως μεγάλες διαφορές και ετσι ένα ακίνητο μπορει να είναι μέσα ή έξω των 300μ.

    Link to comment
    Share on other sites

    11 ώρες πριν, Apollon said:

    Αυτό που ρώτησες, με την οριζόντια η κεκλιμένη απόσταση. Είναι αυτονόητο. Κάνεις μελέτη, ΕΓΣΑ 87.

    Μπορείς να μου πεις τι εννοεί ο νόμος 300μ; Εδώ μιλάμε για απόσταση από όριο δασικού χάρτη 300μ.

    Το προφανές είναι η κεκλιμένη απόσταση επί του εδάφους . Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με την σχ. εγκύκλιο (εκτός αν η εγκύκλιος εννοεί ότι θα πρέπει οι δήμοι να βγάλουν τοπογραφικά συνεργεία να εντοπίσουν τους υπόχρεους ). Εσύ π.χ τι θα κάνεις;

    {αν είναι η οριζόντια προβολή (που λαμβάνεται υπ όψιν στα τοπογραφικά) τότε φανταστείτε ένα ακίνητο στην βάση κατακορύφου πρανούς λόφου ύψους 500 μ,   και ο δασικός χάρτης να είναι στην κορυφή του λόφου, με την οριζόντια προβολή από το ακίνητο μέχρι τα όρια του δασικού χάρτη να είναι ας πούμε 50 μ.Είναι ή δεν είναι μέσα στα όρια του νόμου που ο σκοπός του είναι η προφύλαξη λόγω πυρκαγιών;}

    Συνδύασε το με την εγκύκλιο του Υπουργείου που ζητά από τους δήμους να εντοπίσουν τα  ακίνητα για να ειδοποιήσουν τους υπόχρεους .

    "να ενημερώσουν τους δημότες για την ισχύ του κανονισμού και τις υποχρεώσεις που απορρέουν
    από αυτόν. Προτείνεται, βάσει των αναρτημένων δασικών χαρτών
    (https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension), να εντοπίσουν τις περιοχές χωρικής τους

    αρμοδιότητας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού για να δοθούν ειδικότερες
    οδηγίες στους δημότες που διαμένουν σε κτίρια εντός αυτών"

     

     

    9 ώρες πριν, venezia said:

    Νέο ΦΕΚ (2194/Β/10-4-24) παράτασης προθεσμιών για την Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων !!

     

    Βλέποντας το Υπουργείο την ανοησία του αρχίζει τις εξαιρέσεις (ρίχνοντας βέβαια την ευθύνη στο αρμόδιο τεχνικό που θα συντάξει την έκθεση).

    Edited by kfil
    Link to comment
    Share on other sites

    On 4/13/2024 at 1:50 PM, kfil said:

    Μπορείς να μου πεις τι εννοεί ο νόμος 300μ; Εδώ μιλάμε για απόσταση από όριο δασικού χάρτη 300μ.

    Το προφανές είναι η κεκλιμένη απόσταση επί του εδάφους . Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με την σχ. εγκύκλιο (εκτός αν η εγκύκλιος εννοεί ότι θα πρέπει οι δήμοι να βγάλουν τοπογραφικά συνεργεία να εντοπίσουν τους υπόχρεους ). Εσύ π.χ τι θα κάνεις;

    {αν είναι η οριζόντια προβολή (που λαμβάνεται υπ όψιν στα τοπογραφικά) τότε φανταστείτε ένα ακίνητο στην βάση κατακορύφου πρανούς λόφου ύψους 500 μ,   και ο δασικός χάρτης να είναι στην κορυφή του λόφου, με την οριζόντια προβολή από το ακίνητο μέχρι τα όρια του δασικού χάρτη να είναι ας πούμε 50 μ.Είναι ή δεν είναι μέσα στα όρια του νόμου που ο σκοπός του είναι η προφύλαξη λόγω πυρκαγιών;}

    Αυτό το ακίνητο που λες, τι εμβαδόν έχει? Γιατί εάν είναι σε οριζόντια προβολή θα είναι μικρό, εάν όμως λάβουμε το εμβαδόν σε κεκλιμένo επίπεδο θα είναι πολύ μεγαλύτερο, και άρα κλέβουμε τον ιδιοκτήτη..... :P

    Συνάδελφε, σε βλέπω και ζορίζεσαι με το θέμα της κεκλιμένης / οριζόντιας απόστασης και δεν σου απαντάει και κανείς (2 threads στο φόρουμ). Δεν ξέρω τις λεπτομέρειες του συγκεκριμένου νόμου, αλλά τα 300μ, και οποιαδήποτε απόσταση, το προφανές στους μηχανικούς για τέτοια αντικείμενα (οριοθετήσεις) είναι τα 300μ στο χαρτί, δηλαδή σε προβολή, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα στο ΕΓΣΑ 87. Μπορεί το "προφανές" στον τον κυρ. Βασίλη που σπέρνει το χωράφι να είναι τα 300μ σε "ευθεία όπως πάει προς τα κάτω" γιατί τόσο το περπατάει / τράβηξε μία μεζούρα και το μέτρησε, αλλά ο κυρ. Βασίλης δεν είναι μηχανικός.

    Επίσης, εγώ θα έβρισκα και την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των δύο πολυγώνων (δασικού ορίου και οικοπέδου) και θα έλεγχα αυτήν την απόσταση. Τουλάχιστον έτσι κάνω με την απόσταση γηπέδων από θάλασσα / ρέματα κτλ κτλ. Ούτε μία στο εκατομμύριο δεν έχω σκεφτεί να πάρω κεκλιμένη απόσταση, πως εσύ το θεωρείς προφανές με ξεπερνάει.

    Edited by Apollon
    Link to comment
    Share on other sites

    Και πάλι σκέφτεσαι λάθος .

    Δεν αναφέρομαι στο πως μετράς τα ακίνητα για τοπογραφικούς λόγους (οριζόντια  προβολή σωστά) αλλά για το τι εννοεί ο νομοθέτης όταν απαιτεί απόσταση μικρότερη των 300μ για την πυροπροστασία..

    Αφού λοιπόν σε ξεπερνάει (πολύ εύκολα όπως φαίνεται) πες μου .

    Αν ο δασικός χάρτης είναι στην κορυφή κατακόρυφης πλαγιάς ύψους 800μ και το άκρο του ακινήτου σου είναι στην βάση της πλαγιάς (ας πούμε σε απόσταση από την βάση της  20 μ ) τότε είναι (πάντα για την πυροπροστασία ) εντός των 300μ από τον δασικό χάρτη και επομένως πρέπει να ληφθούν μέτρα (αφού η οριζόντια προβολή θα είναι περίπου 20 μ); Ελπίζω να έγινα κατανοητός .

     

    Όπως θα δεις αν διαβάσεις απαντήσεις άλλων συναδέλφων το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό ή τουλάχιστον δεν είναι διευκρινισμένο .

    Επι τη ευκαιρία διάβασε και τον σχετικό νόμο αφού είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις και εσύ τέτοιο θέμα.

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.odt δηλωση εκτελεσης εργασιων πυροπροστασια.pdf Εγκύκλιος ΥΠΕΝ ΔΑΟΚΑ 28909-848 Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων.pdf ΕΝΤΥΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.pdf νομος για αντιπυρικη.pdf Οι 20 λόγοι που καθιστούν τη νέα Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων, άδικη & εσφαλμένη • B2Green.pdf ΥΠΕΝ_ Εγκύκλιος καθιστά υποχρεωτική την προληπτική πυροπροστασία και την σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας - Page 7 - Ειδήσεις - Michanikos.pdf φεκ παρατασης με μετρα.pdf

    Link to comment
    Share on other sites

    Και αν η γιαγιά μου είχε ροδες θα ήταν πατίνι;

    Τέλος πάντων, εγινες κατανοητός απλά είναι αντιεπιστημονικο και λάθος.

    Παίρνεις την οριζόντια απόσταση. Τέλος.

    Edited by Apollon
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.