Jump to content
 • Novatron
 • dimitris GM
  dimitris GM

  Δόμηση εκτός σχεδίου

  Sign in to follow this  

  Τα "τεμάχια γεωργικής εκμετάλλευσης" (δηλαδή χωράφια που είχαν παραχωρηθεί κατά χρήση αποκλειστικά για καλλιέργεια πριν από το 2003) εξαιρούνται από όλους τους πολεοδομικούς περιορισμούς της εκτός σχεδίου δόμησης και μπορούν να πολεοδομηθούν ελεύθερα.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τροπολογία, στο σχέδιο νόμου για το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, που συζητείται στη Βουλή, προβλέπονται τα ακόλουθα:

   

  "Με την προτεινόμενο διάταξη της παρ. 4 ορίζεται η ένταξη των παλαιών τεμαχίων γεωργικής χρήσης, εντός ή εντός Ζ.Ο.Ε., στο δεσμευτικό καθεστώς των γενικών διατάξεων εκτός σχεδίου δόμησης ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270Δ'/31-5-85).

   

  Με την παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν. 3147/2003 προβλέπεται ότι οι διανομές των παραχωρούμενων εκτάσεων, δυνάμει των διατάξεων της Αγροτικής Νομοθεσίας, θα ενεργούνται εφερξής σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις, όσον αφορά το εμβαδόν και την αρτιότητα των τεμαχίων. Παράλληλα λαμβάνεται μέριμνα αντιμετώπισης του προβλήματςο των προ του νόμου γενομένων διανομών προβλέπονται την αποδέσμευση των γεωτεμαχίων γενικών από τις ανωτέρω πολεοδομικές διατάξεις. Λόγω όμως της γενικότητας με την οποία διατυπώθηκε η τελευταία πρόβλεψη και του επακόλουθου προβληματισμού των υπηρεσιών εφαρμογής της διάταξης, ως προς τα ελάχιστα όρια αρτιότητας, προκύπτει ανάγκη θεσμικής ρύθμισης".

   

  Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=8923


  Sign in to follow this  


  User Feedback
  Τι εννοεί ποιος κατάλαβε;

  ίσως ότι θα γίνει η Κωπαϊδα αεροδρόμιο

  ή τα Γιαννιτσά πίστα F1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  εχει σχεση με  την παρ. 5  του  αρθρου  1  του  3147/2003,  την  οποια  την  "ξεχασαν"  και την αφησαν να ισχυει... οταν ψηφιζαν τον 4061  που καταργουσε μεγαλο μερος του 3147....
  .

  Το αρθρο αυτο διαχωριζε τα πριν το ετος 2003 κληροτεμαχια... οριζοντας οτι

   

  "δεν εμπιπτουν  στις οικειες πολεοδομικες διαταξεις, οσον αφορά το ελαχιστο οριο εμβαδου κατατμησης, την αρτιοτητα και τις χρησεις των εκτασεων..."

  Αυτη η ρυθμιση  δεν ειχε αφαρμοστει  στην πραξη,   λογω της γενικοτητας και της ασάφειας της..

   

   

  αυτες ειναι οι διευκρινισεις Καλαφατη ...για το θεμα αυτο

  και πολλα  άλλα.... αμεσου  ενδιαφεροντος

   

  [...σφαγεια, χρησεις γης, θεματα επικινδυνοτητας, απαλλαγη απο εγκριση  Αρχαιολογική Υπηρεσιας για αλλαγη ...πλακιδιων..κλπκλπ.]

   

  http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=2462&language=el-GR

   

   

  καλημερα imxotep

   

  η πιστα παει Σερρες... :smile: :-)

  Edited by dimitris GM

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω . Δηλαδή μέχρι τώρα δεν έχτιζαν ; έχτιζαν διαφορετικά; 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Όλο το θέμα γίνεται για τα νησιά που είναι να πωληθούν...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Καλά, δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε και ...."ασαφολογούμε";;;;;

  Λένε κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε, ή εγώ είμαι τόσο άσχετος που δεν καταλαβαίνω;;;;

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί κατά περίπτωση, εδώ στη Β. Εύβοια για παράδειγμα υπάρχουν κληροτεμάχια από διανομή προσφύγων στα οποία δεν επιτρέπεται η δόμηση και φυσικά δεν επιδέχονται κατάτμηση, όλα πάνε βάσει διανομής.

   

  Μακάρι τουλάχιστον να ξεπεραστεί μέσω αυτής της προτωβουλίας το ζήτημα των ορίων στα κληροτεμάχια. Όσες φορές έχω ασχοληθεί με τέτοιες περιπτώσεις τα όρια είναι χύμα στο κύμα, και παρ' όλο που τυπικά η νομαρχία έχει την ευθύνη της χάραξης μονίμως ο μηχανικός πρέπει να παίρνει πάνω του την ευθύνη για το "ευρίσκεται ως παρεχωρήθη".

   

   

  Και νομίζω πως ναι, εκτός από την πίστα F1 κάποια άλλα που είναι κόντα στη θάλασσα θα γίνουν 5άστερες τουριστικές εγκαταστάσεις...

  Edited by DIMITRIS80

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Υπάρχουν και πολύ παλιές παραχωρήσεις υπό τη σκέπη του Δασαρχείου που είχαν περιορισμό της χρήσης μόνο για γεωργία κλπ. Απ ότι καταλαβαίνω θα πιάνει και τέτοια φιλέτα.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Αυτοί που γράφουν αυτούς τους χρησμούς, έχουν πάει σχολείο;;;; Γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα;;;; Ποιά τάξη τελείωσαν;;;; Πόσα φύλλα δάφνης έχουν μασήσει;;;;;

  • Upvote 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  ετσι ειχε  αυτη η παρ. 5 του αρθρου 1 του ν 3147/2003

   

  [σιγουρα δεν ηταν και ό,τι το καλυτερο απο καθε άποψη...

  αυτο θελουν να διορθωσουν-επεξηγησουν....]

   

  και, εχει απολυτο δικηο ο ιασονας οταν μιλαει για φυλλα δαφνης.....

   

   

  5. Εκτάσεις που παραχωρούνται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου για
  την εκπλήρωση των σκοπών που προβλέπονται από τις διατάξεις της αγροτικής
  νομοθεσίας και του παρόντος, εμπίπτουν στις οικείες πολεοδομικές διατάξεις,
  όσον αφορά το ελάχιστο όριο εμβαδού κατάτμησης και την αρτιότητα των
  εκτάσεων. Οι εκτός ρυμοτομικού σχεδίου εκτάσεις που παραχωρήθηκαν μέχρι την
  έναρξη ισχύος του παρόντος για την εκπλήρωση των σκοπών που προβλέπονται από
  τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας, δεν εμπίπτουν στις οικείες
  πολεοδομικές διατάξεις, όσον αφορά το ελάχιστο όριο εμβαδού κατάτμησης, την
  αρτιότητα και τις χρήσεις των εκτάσεων.


  *** Το άρθρο 1 ,πλην της παραγράφου 5 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 37 παρ.1
  Ν.4061/2012,ΦΕΚ Α 66/22.3.2012.

  Edited by dimitris GM

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Haris14
   (μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos33)
   Καλησπέρα. Έχουμε βάλει σκοπό με τη σύντροφό μου να φύγουμε εκτός Αθηνών και κοιτάζουμε την Ερέτρια και τις γύρω περιοχές. Κυρίως για εκτός σχεδίου λόγω καλύτερων ευκαιριών.
   Τώρα έχω αρχίσει να ψάχνω ό,τι έχει να κάνει με αγορές σπιτιών ή οικοπέδων, οπότε έχω κάποιες απορίες.
   Μερικές απορίες για τα εκτός σχεδίου.
   1) Μπορώ να βγάλω οικοδομική άδεια;
   2) Δίνουν στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες;
   3) Αν με πιάσουν στη μέση των εργασιών μπορώ να τις ολοκληρώσω ή μένουν ως έχουν για πάντα;
   4) Τι πρόστιμο θα πλήρωνα περίπου για 80τμ σπίτι νεόδμητο; Θα ήταν εφάπαξ ή κάθε χρόνο;
   5) Ρεύμα, νερό, τηλέφωνο παίρνω;
   6) Αν το οικόπεδο είναι πάνω από 4 στρέμματα, αντιμετωπίζεται ως νόμιμο;
   Μπορώ να χτίσω ελεύθερα;
   Ελπίζω να μην κούρασα!
  • By jedi.Yannis
   Φρένο στην ανεξέλεγκτη εκτός σχεδίου δόμηση σε παραθαλάσσια περιοχή (Λυγγίνου) της Πάτμου, βάζει το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακυρώνοντας οικοδομική άδεια, η οποία είχε εκδοθεί το 2006 και αναθεωρήθηκε στη συνέχεια το 2011 και το 2016. Την ίδια τύχη είχαν άλλες δύο οικοδομικές άδειες σε προγενέστερο χρόνο.
   Το ΣτΕ με την 962/2018 απόφασή του έκρινε μεταξύ άλλων παράνομη την πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου με την οποία επετράπη η διαπλάτυνση αγροτικού δρόμου «προς Βαγιά - Κάμπο και προς Γερανό κατά τρόπον ώστε τα επίμαχα γήπεδα να αποκτήσουν πρόσωπο σε αυτόν».
   Το Διοικητικό Εφετείο με την την υπ' αριθμόν Α 369/2018 απόφασή του αποφαίνεται ότι είναι η ανίσχυρη η διάταξη νόμου του 2003 με την οποία, κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης, θεσπίζεται η αρτιότητα των 4.000 τετραγωνικών μέτρων ως μοναδικός όρος δόμησης των γηπέδων που υφίστανται κατά τον χρόνο ισχύος του (3212/2003, Α 308/31.12.2003) και βρίσκονται εκτός σχεδίου και εκτός των ορίων των προ του 1923 οικισμών. Ο ίδιος νόμος για την κατά κανόνα αρτιότητα καθιερώνει ελάχιστο εμβαδόν τα 4 στρέμματα και πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο είκοσι πέντε μέτρα...
   Το Εφετείο, επικαλούμενο και την πλούσια νομολογία του ΣτΕ, στο σκεπτικό του επισημαίνει ότι απαγορεύεται η δόμηση σε τυφλά εκτός σχεδίου γήπεδα διότι κατά το άρθρο 24 (παράγραφος 1 και 2) του συντάγματος επιφέρει υποβάθμιση τόσου του οικιστικού όσου και του φυσικού περιβάλλοντος.
   Και αυτό γιατί παραβιάζεται βασικός κανόνας δόμησης της εν γένει πολεοδομικής νομοθεσίας, κατά τον οποίο μπορούν να χτιστούν μόνον τα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο, «κοινό όριο δηλαδή σε κοινόχρηστο χώρο νομίμως υφιστάμενο μη προκύψαντα από ιδιωτική βούληση» και επιτρέπει την οικοδόμηση τυφλών οικοπέδων σε περιοχές εκτός σχεδίου, που από τη φύση τους και επειδή χαρακτηρίζονται από έλλειψη πολεοδομικής οργάνωσης δεν έχουν προορισμό τη δόμηση.
   Επιπρόσθετα καθιστά σαφές ότι στις εν λόγω πράξεις (οικοδομικές άδειες) δεν εφαρμόζονται οι αρχές της προστατευόμενης εμπιστοσύνης και της χρηστής διοίκησης, «δεδομένου ότι οι αρχές αυτές δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής σε περίπτωση που η κατάσταση, όπως στην προκειμένη περίπτωση, δημιουργήθηκε κατά παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος».
   Δύο εκθέσεις
   Στην απόφαση αναφέρεται επίσης ότι και η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καλυμνίων στις δύο εκθέσεις απόψεων βεβαιώνει ότι το γήπεδο για το οποίο εκδόθηκε η οικοδομική άδεια δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο. Τις οικοδομικές άδειες στο Διοικητικό Εφετείο και στο ΣτΕ προσέβαλε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
   Το ΣτΕ στην 962/2018 απόφασή του εκτός των άλλων αναδεικνύει το εύθραυστο των μικρών νησιών, ανάμεσά τους και η Πάτμος (έκταση 34 τετραγωνικών χιλιομέτρων), τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος ως ευπαθή η ευαίσθητα οικοσυστήματα, δεδομένου ότι χαρακτηρίζονται από την ενότητα και τη λιτή συμμετρία του τοπίου τους και τη στενή αλληλεξάρτηση των ανθρωπογενών συστημάτων (δημογραφικού, πολιτιστικού, κοινωνικοοικονομικού κ.λπ.) και του φυσικού περιβάλλοντος με συνέπεια να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε εξωγενείς παρεμβάσεις".
   Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο εστιάζει και στο θεσμοθετημένο προστατευτικό καθεστώς της Πάτμου, η οποία έχει κηρυχθεί στο σύνολό της τόπος ιστορικός και τοπίο χρήζον ιδιαιτέρας προστασίας, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους κ.ά.
   Όπως επισημαίνει ο Γ. Πολίτης, δικηγόρος, νομικός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Πολεοδομίας, ο οποίος υποστήριξε την αίτηση ακύρωσης στο Εφετείο, «εξοπλισμένο με απίθανες παρεκκλίσεις, το ούτως ή άλλως προβληματικό φαινόμενο της εκτός σχεδίου δόμησης συνεχίζει να αποδυναμώνει κάθε προσπάθεια ορθολογικού χωρικού σχεδιασμού και να υποβαθμίζει το περιβάλλον και το τοπίο. Γι' αυτό και πρέπει πλέον να καταργηθεί, με πρώτο βήμα την άμεση κατάργηση κάθε είδους παρεκκλίσεων και περιπτωσιολογικής φύσης διατάξεων, κατεύθυνση προς την οποία έχει συνεισφέρει τα μέγιστα η νομολογία».
   Σταυρογιάννη Λούλη (συντάκτης άρθρου στο b2green)

   Σχόλιο:
   Δεν θα έπρεπε πρώτα να καταργηθεί το δικαίωμα της κατά παρέκλιση δόμησης και μετά να ακυρώνουν άδειες που εξακολουθούν να βγαίνουν με βάση αυτό;
    

   View full είδηση
  • By jedi.Yannis
   Φρένο στην ανεξέλεγκτη εκτός σχεδίου δόμηση σε παραθαλάσσια περιοχή (Λυγγίνου) της Πάτμου, βάζει το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακυρώνοντας οικοδομική άδεια, η οποία είχε εκδοθεί το 2006 και αναθεωρήθηκε στη συνέχεια το 2011 και το 2016. Την ίδια τύχη είχαν άλλες δύο οικοδομικές άδειες σε προγενέστερο χρόνο.
   Το ΣτΕ με την 962/2018 απόφασή του έκρινε μεταξύ άλλων παράνομη την πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου με την οποία επετράπη η διαπλάτυνση αγροτικού δρόμου «προς Βαγιά - Κάμπο και προς Γερανό κατά τρόπον ώστε τα επίμαχα γήπεδα να αποκτήσουν πρόσωπο σε αυτόν».
   Το Διοικητικό Εφετείο με την την υπ' αριθμόν Α 369/2018 απόφασή του αποφαίνεται ότι είναι η ανίσχυρη η διάταξη νόμου του 2003 με την οποία, κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης, θεσπίζεται η αρτιότητα των 4.000 τετραγωνικών μέτρων ως μοναδικός όρος δόμησης των γηπέδων που υφίστανται κατά τον χρόνο ισχύος του (3212/2003, Α 308/31.12.2003) και βρίσκονται εκτός σχεδίου και εκτός των ορίων των προ του 1923 οικισμών. Ο ίδιος νόμος για την κατά κανόνα αρτιότητα καθιερώνει ελάχιστο εμβαδόν τα 4 στρέμματα και πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο είκοσι πέντε μέτρα...
   Το Εφετείο, επικαλούμενο και την πλούσια νομολογία του ΣτΕ, στο σκεπτικό του επισημαίνει ότι απαγορεύεται η δόμηση σε τυφλά εκτός σχεδίου γήπεδα διότι κατά το άρθρο 24 (παράγραφος 1 και 2) του συντάγματος επιφέρει υποβάθμιση τόσου του οικιστικού όσου και του φυσικού περιβάλλοντος.
   Και αυτό γιατί παραβιάζεται βασικός κανόνας δόμησης της εν γένει πολεοδομικής νομοθεσίας, κατά τον οποίο μπορούν να χτιστούν μόνον τα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο, «κοινό όριο δηλαδή σε κοινόχρηστο χώρο νομίμως υφιστάμενο μη προκύψαντα από ιδιωτική βούληση» και επιτρέπει την οικοδόμηση τυφλών οικοπέδων σε περιοχές εκτός σχεδίου, που από τη φύση τους και επειδή χαρακτηρίζονται από έλλειψη πολεοδομικής οργάνωσης δεν έχουν προορισμό τη δόμηση.
   Επιπρόσθετα καθιστά σαφές ότι στις εν λόγω πράξεις (οικοδομικές άδειες) δεν εφαρμόζονται οι αρχές της προστατευόμενης εμπιστοσύνης και της χρηστής διοίκησης, «δεδομένου ότι οι αρχές αυτές δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής σε περίπτωση που η κατάσταση, όπως στην προκειμένη περίπτωση, δημιουργήθηκε κατά παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος».
   Δύο εκθέσεις
   Στην απόφαση αναφέρεται επίσης ότι και η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καλυμνίων στις δύο εκθέσεις απόψεων βεβαιώνει ότι το γήπεδο για το οποίο εκδόθηκε η οικοδομική άδεια δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο. Τις οικοδομικές άδειες στο Διοικητικό Εφετείο και στο ΣτΕ προσέβαλε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
   Το ΣτΕ στην 962/2018 απόφασή του εκτός των άλλων αναδεικνύει το εύθραυστο των μικρών νησιών, ανάμεσά τους και η Πάτμος (έκταση 34 τετραγωνικών χιλιομέτρων), τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος ως ευπαθή η ευαίσθητα οικοσυστήματα, δεδομένου ότι χαρακτηρίζονται από την ενότητα και τη λιτή συμμετρία του τοπίου τους και τη στενή αλληλεξάρτηση των ανθρωπογενών συστημάτων (δημογραφικού, πολιτιστικού, κοινωνικοοικονομικού κ.λπ.) και του φυσικού περιβάλλοντος με συνέπεια να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε εξωγενείς παρεμβάσεις".
   Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο εστιάζει και στο θεσμοθετημένο προστατευτικό καθεστώς της Πάτμου, η οποία έχει κηρυχθεί στο σύνολό της τόπος ιστορικός και τοπίο χρήζον ιδιαιτέρας προστασίας, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους κ.ά.
   Όπως επισημαίνει ο Γ. Πολίτης, δικηγόρος, νομικός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Πολεοδομίας, ο οποίος υποστήριξε την αίτηση ακύρωσης στο Εφετείο, «εξοπλισμένο με απίθανες παρεκκλίσεις, το ούτως ή άλλως προβληματικό φαινόμενο της εκτός σχεδίου δόμησης συνεχίζει να αποδυναμώνει κάθε προσπάθεια ορθολογικού χωρικού σχεδιασμού και να υποβαθμίζει το περιβάλλον και το τοπίο. Γι' αυτό και πρέπει πλέον να καταργηθεί, με πρώτο βήμα την άμεση κατάργηση κάθε είδους παρεκκλίσεων και περιπτωσιολογικής φύσης διατάξεων, κατεύθυνση προς την οποία έχει συνεισφέρει τα μέγιστα η νομολογία».
   Σταυρογιάννη Λούλη (συντάκτης άρθρου στο b2green)

   Σχόλιο:
   Δεν θα έπρεπε πρώτα να καταργηθεί το δικαίωμα της κατά παρέκλιση δόμησης και μετά να ακυρώνουν άδειες που εξακολουθούν να βγαίνουν με βάση αυτό;
    
  • By sta 11
   Καλημέρα,
   Μήπως γνωρίζει κάποιος αν γίνεται η συνένωση σε εκτός σχεδίου ενός άρτιου κατά κανόνα και ενός άρτιου κατά παρέκκλιση με το δεύτερο να παίρνει 250 μ2 έτσι ώστε να μην χάνει την αρτιότητα του και συνεπώς την παρέκκλιση του? κ ρωτάω αν γίνεται γιατί βλέπω διάφορες συζητήσεις περί του θέματος άλλα μόλις με ενημέρωσαν από την ΥΔΟΜ οτι το αγροτεμάχιο που προκύπτει πρέπει να είναι κατά κανόνα κ όχι το αντίθετο. 
  • By Effie Piplikatsi
   Καλημέρα σας,
   υπάρχει ένα οικόπεδο εντός σχεδίου με κάθετη ιδιοκτησία 50/50. Ο ένας (θείος) ιδιοκτήτης έχει χτίσει το μισό της επιτρεπόμενης δόμησης του. Ο άλλος (ανιψιός) που θέλει τώρα να χτίσει μπορεί να χρησιμοποιήσει από τα τετραγτωνικά που άφησε ο θείος?
   Π.χ αν το οικόιπεδο χτίζει 200τμ και σε κάθε ιδιοκτήτη αναλογούν τα 100 , ο ένας έχτισε τα 50τμ. Μπορεί ο άλλος να χτίσει αντί μόνο 100, 150τμ ?
   Θεωρητικά βάσει συμβολαίου (που όμως δεν αναφέρει την 50/50 δόμηση, μόνο την 50/50 ιδιοκτησία) όχι , αλλά μήπως υπάρχει τρόπος?
   Ευχαριστώ εκ των προτέρων
   Δεν αναρτούμε το ίδιο ερώτημα σε παραπάνω από ένα θέμα καθώς δημιουργούμε σύγχυση στους συμμετέχοντες και διαμοιρασμό των απαντήσεών τους. Τυχόν όμοια μηνύματα θα διαγράφονται.
   Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
   Ευχαριστώ, danaikaterina
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.