Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Gousgounis

    Gousgounis

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      1.631


  2. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      9.014


  3. ppanag

    ppanag

    Core Members


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      2.008


  4. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      18.900


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 09/07/2024 in Δημοσιεύσεις

  1. Καλησπέρα, η περιοχή είναι εκτός αντικειμενικού με τις τιμές για εντός/εκτός να είναι 950/500 αντίστοιχα. Επειδή όμως ο χάρτης της εφορίας δείχνει ονομάτα οδών εκεί περά είμαι της άποψης ότι ειναι εντός άρα τα 950 της εφορίας που είδες είναι σωστά. Μπορείς να τσεκάρεις με Υδομ Πυλαίας-Χορτιάτη αν είναι η περιοχή είναι υπό ένταξη στο σχέδιο.
    3 points
  2. Στον έλεγχο φορολογικών ελέγχεται μόνο η προκαταβολή. Απο τη στιγμή που έχεις πληρώσει προκαταβολή και το έργο έχει πάρει ΑΜΟΕ, τα υπόλοιπα είναι αρμοδιότητα του ΕΦΚΑ.
    2 points
  3. 4. Φορολογικα αν σας ερθει ελεγχος τι γινεται?
    1 point
  4. sdtopo, αν κατάλαβα καλά, ο συνάδελφος μιλάει για τμήμα κτιρίου εντός πρασιάς, όχι ρυμοτομούμενο (τέμνεται από την ΟΓ, όχι από την ΡΓ). rvasilop, εφόσον ισχύει αυτό που είπα παραπάνω, η τακτοποίηση εξαρτάται αν έχει γίνει πριν ή μετά το 1983. Πριν, είναι κατηγορία 2, προχωράει κανονικά. Μετά, είναι κατηγορία 5, δεν γίνεται τίποτα αυτή τη στιγμή.
    1 point
  5. Σεμινάρια ή διάβασμα ΚΑΙ πρακτική εξάσκηση, δουλεύοντας με έμπειρους επαγγελματίες. Η θεωρία πρέπει να ακολουθείται από πράξη για να εμπεδώνεται !!!
    1 point
  6. Ο μεταγενέστερος έλεγχος έχει ολοκληρωθεί; Πώς και δεν πρόσεξαν το λάθος; (1 πράγμα έμεινε να ελέγξουν 😂) Η ΥΔΟΜ ελέγχει τον ΠΙΝΑΚΑ 1, ώστε να βεβαιώσει ότι ταιριάζει με τα πολεοδομικά στοιχεία της άδειας και συνεπώς ότι πληρώθηκε η σωστή προκαταβολή που λέει και ο gousgousgounis πολύ σωστά ... Τα σημαντικά είναι στον ΕΦΚΑ όμως, όπου το έργο πρέπει να έχει σωστή εικόνα. Μήπως είναι σημαντικότερο να γίνει μεταβολή του έργου στον ΕΦΚΑ και να πληρωθεί η ανάλογη συμπληρωματική προκαταβολή (αν προκύπτει) ??? Όταν διορθωθεί ο πίνακας, θα αυξηθεί ο αριθμός απαιτούμενων ημερομισθίων ή θα μειωθεί ???
    1 point
  7. Άρα, εσύ εφόσον έχεις την μεταβολή επιφάνειας εντός 5% αναγράφεις τη νέα επιφάνεια και αναφέρεις ότι η επέκταση έγινε άνωθεν Κ.Χ οικοπέδου. Συντάσσεις νέα κάτοψη με την νέα επιφάνεια. Στη συνέχεια αναζητείται η συμβολαιογραφική λύση για τροποποίηση σύστασης (πιθανώς μονομερής) σύμφωνα με το άρθρο 98. ( εκ κατασκευής και ίδια αυθαιρεσία σε όλους τους ορόφους ή εντός νόμιμου όγκου, εκ κατασκευής και παρέλευση δεκαετίας κλπ).
    1 point
  8. @ElissavetB Υπάρχει ένα θολό τοπίο σχετικά με τις επεκτάσεις επί των κοινοχρήστων. Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ 91/2024 περί μη συνταγματικότητας υπαγωγής επί των κοινοχρήστων η οποία όμως αφορά υπόθεση επέκτασης ισόγειας κατοικίας στην πιλοτή η οποία υπήχθη στον 4178 με πλειοψηφία. Αλλά ξεκάθαρα, η απόφαση αυτή δεν έχει απολύτως κανένα νόημα σε περίπτωση πολυκατοικίας η οποία έχει επεκταθεί πχ στον κοινόχρηστο ακάλυπτο, σε όλους τους ορόφους, ειδάλλως βλέπουμε όλους τους συνιδιοκτήτες να αλληλοκαταγγέλλονται για την ταυτόσημη αυθαιρεσία! Διαστροφή! Οπότε για την υπόθεση σου, η παρ.7 του 98 ισχύει, και η μονομερής μπορεί να πραγματοποιηθεί, βάσει Νόμου και αδιάφορα προσωπικών ερμηνειών. Μήπως υπάρχει άλλη αυθαιρεσία που δεν ικανοποιεί κάποιες από τις προϋποθέσεις, και αρνείται η συμβολαιογράφος;
    1 point
  9. Καλημέρα, Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! Δεν έχει το δικαίωμα της μονομερούς τροποποίησης της σύστασης όταν η αυθαίρετη κατασκευή υφίσταται από την ανέγερση ΚΑΙ σε όλους τους ορόφους (σύμφωνα με το αρ. 98, παρ. 7); Ή, σύμφωνα πάλι με την ίδια παρ., λόγω του γεγονότος ότι έχει παρέλθει δεκαετία από την τέλεση της αυθαιρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύς του 4495/17, και δεν έχει εκδοθεί απόφαση που να διατάζει την κατεδάφιση;
    1 point
  10. To πρόβλημα ανακύπτει μετά από αγωγή των συνιδιοκτητών όταν το αυθαίρετο καταπατά Κ.Χ και συνήθως κερδίζεται η υπόθεση στο δικαστήριο. Στο είπαν οι συνάδελφοι και στο ανέλυσαν. Τα παράπονα στο ΥΠ.ΕΝ και στο ΣτΕ.
    1 point
  11. Καλησπέρα και από εμένα και σου εύχομαι κάθε επιτυχία στη ζωή σου. Θα σου μιλήσω λίγο και για τη δουλειά των Τοπογράφων. Έχουμε και εμείς ένα ευρύτατο πεδίο που μπορείς να απασχοληθείς, από Ιδιώτης, εργαζόμενος μέχρι και Δημόσιος Υπάλληλος. Επίσης έχουμε μεγάλη γκάμα εφαρμογών. Από την απλή Τοπογραφία, στην Οδοποιία και τα Υδραυλικά, το Κτηματολόγιο και τη Φωτογραμμετρία. Στην Ελλάδα, ναι, οι Πολιτικοί Μηχανικοί έχουν απορροφήσει όλα μας τα δικαιώματα (όχι όμως και τις αντίστοιχες γνώσεις). Αλλά επίσης μπαίνουν κάθε χρόνο περίπου 1000 πολιτικοί μηχανικοί συν αυτούς από τα αντίστοιχα ΤΕΙ, ενώ Τοπογράφοι (ΑΕΙ+ΤΕΙ) κάπου 300(;). Άρα καταλαβαίνεις τί σημαίνει για τον ανταγωνισμό στο μέλλον σου. Έχουμε από τα πιο κουλ μηχανήματα (GPS, Total Station, Laser Scanners, Drones, Lidar…) και η τεχνολογία μας εξελίσσεται. Αντίστοιχα αυτό είναι και το μειονέκτημά μας. Για να ξεκινήσεις χρειάζεσαι κεφάλαιο. Επίσης μπορείς να ασχοληθείς με συγκεκριμένα softwares και να εξειδικευτείς σε αυτά (Autocad, GIS κλπ). Τέλος, από όσους τοπογράφους έχω γνωρίσει στη ζωή μου (και πίστεψέ με γνωρίζω αρκετούς του κλάδου μου) όλοι είμαστε ευτυχισμένοι με αυτό που ασχοληθήκαμε και δε θα το αλλάζαμε ποτέ!!! Καλή επιτυχία σε ότι και αν διαλέξεις!!!
    1 point
  12. ξεκαθάρισε πρώτα αν είναι οικόπεδο (εντός σχεδίου / οικισμού) ή είναι γήπεδο εκτός σχεδίου. Με βάση αυτό μπορείς να τσεκάρεις με το Τοπογραφικό της αρμόδιας ΥΔΟΜ όρους δόμησης όπως και αρτιότητα οικοδομησιμότητα. Όπως και επιτρεπόμενες ή μη χρήσης. Έχοντας αυτά ως δεδομένο εσύ θα εκτιμήσεις την βέλτιστη δυνατότητα αξιοποίησης ή δόμησης του.
    1 point
  13. Βάζεις όσους συμμετέχουν στην αναθεώρηση. Αν δεν αλλάζουν πλήρως οι μελέτες για να υπολογιστεί η αμοιβή τους εξ'ολοκλήρου ως νέα, το πρόγραμμα έχει επιλογή για αναθεώρηση με ποσοστό. Αν δεν έχεις αλλαγή στις επιφάνειες, δε προκύπτουν συμπληρωματικες κρατήσεις ΚΗ και υπέρ ΔΟΥ
    1 point
  14. @PERDA Το ότι δεν αλλάζει η κατηγορία χρήσης δεν έχει σημασία. Κριτήριο αποτελεί κατά πόσον επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αν αλλάζουν οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους. Ούτε τα φορτία σχεδιασμού ούτε η κατηγορία σεισμικής σπουδαιότητας αλλάζουν. Για τα μηχανολογικά γνωρίζεις εσύ. Σε περίπτωση που εκτελεστούν εργασίες λόγω της αλλαγής χρήσης, εκδίδεις ΕΕΔΜΚ. Εάν όχι, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ως προς την αλλαγή χρήσης.
    1 point
  15. Όντως έπρεπε να ανεβάσεις το υπογεγραμμένο pdf που σου ενέκρινε η εταιρία ΑΕΚΚ (δεν είναι σπάνιο χωρίς να σε ειδοποιήσουν να σου άλλαξουν τις ποσότητες σε σχέση με το xls που τους έστειλες. Πονηριές...) Πάντως Στην "Προβολή Λεπτομεριών" -> "Αρχεία" δίπλα απο κάθε αρχείο αναγράφεται το κλειδί. και οι φωτογραφίες (αν είναι σε jpg) δεν έχουν υδατογράφημα όμως αν μπείς στο https://services.tee.gr/adeiapublic/faces/searchDocFile και δώσεις το κλειδί, θα στις κατεβάσει. Στείλ' τους απλά το κλειδί και ας κατεβάσουν το "θεωρημένο" ecxel απο το παραπάνω link.
    1 point
  16. Καλησπέρα. Θέλω να κάνω ενημέρωση μίας άδειας χωρίς αλλαγές σε μελέτες και στην ομάδα έργου έχει όλους τους μηχανικούς της άδειας. Είναι σωστό να διαγράψω π.χ. τον τοπογράφο, τον μηχανολόγο, τον στατικό? Γιατί κάθε φορά χρειάζεται να ψάχνεις όλους τους μελετητές για να δώσουν έγκριση.
    1 point
  17. Παραθέτω την Αίτηση που μου έστειλαν από το ΤΕΕ για όσους ενδιαφέρονται. ΑΙΤΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.pdf
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.