Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Τρελός Επιστήμων

    • Πόντοι

      12

    • Περιεχόμενα

      256


  2. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      9

    • Περιεχόμενα

      9.002


  3. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      7.357


  4. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      18.892


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 29/01/2025 in Δημοσιεύσεις

  1. Χαρίδημε...στείλε ΕΓΣΑ αν και κατά 99% τόσο θα είναι.
    2 points
  2. Γιατί όπως σου προανέφερα "το όργανο θα μετρήσει λανθασμένα mA διέγερσης του ΔΔΕ". Γιατί το λέω αυτό: Έστω ότι έχεις φορτίο που έχει διαρροή συνολικά προς γείωση 10 mA. Έστω επίσης ότι ο ΔΔΕ ενεργοποιείται νταν στα 30 mA. Όταν θα πας εσύ να μετρήσεις τον ΔΔΕ, το μηχάνημά σου θα κάνει τεχνητή διαρροή ρεύματος με κυματομορφή "ράμπας" και θα διαπιστώσει ότι στα 20 mA τριπάρει ο ΔΔΕ. Οπότε εσύ θα νομίζεις ότι τριπάρει στα 20 mA, ενώ τριπάρει στα 30 mA στην πραγματικότητα. Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι με τη δοκιμή αυτή ελέγχεις τον ΔΔΕ μονάχα, δεν ελέγχεις την εγκατάσταση. Αν ο ΔΔΕ τριπάρει κανονικά με το μηχάνημά σου, χωρίς φορτία από κάτω, τότε θα τριπάρει κανονικά και σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, αρκεί η εγκατάσταση να μην είναι προβληματική.
    2 points
  3. Σωστά. Τα κάνει το όργανο μόνο του, δε χρειάζεται οδηγία. Σου μετράει χρόνο trip με ρεύμα ράμπας, σου μετράει ρεύμα trip, τάση που ανεβάζει η γείωση με το ρεύμα trip (Uc), καθώς και χρόνο trip για διάφορα ρεύματα. Όχι. Στη συγκεκριμένη δοκιμή τον ΔΔΕ ελέγχεις, δεν ελέγχεις τα τερματικά κυκλώματα. Τα τερματικά κυκλώματα τα ελέγχεις με άλλες δοκιμές. Το κρίσιμο στη συγκεκριμένη δοκιμή είναι να δοκιμάσεις τον ΔΔΕ ανευ φορτίου στην εγκατάσταση, γιατί ήδη με φορτία μέσα και μικροδιαρροές από αυτά, το όργανο θα μετρήσει λανθασμένα mA διέγερσης του ΔΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι το καλύτερο σημείο να μετρήσεις τον ΔΔΡ είναι στον πίνακα, στους ακροδέκτες εξόδου αυτού, με τις ασφάλειες που τροφοδοτούν την εγκατάσταση κατάντι του ΔΔΕ κατεβασμένες. Ναι. Σε λίγες δεκάδες ms συνήθως ενεργοποιείται ο ΔΔΕ (40-50ms...) Όπως σου απάντησα και στο άλλο post που έκανες, λογικά δε θα πηγαίνει γείωση στο κύκλωμα όπου δεν ενεργοποιείται ο ΔΔΕ.
    2 points
  4. 1. Κανένα πρόβλημα με τη διαφορά της διάστασης. Η επιτρεπτήγ απόκλιση αφορά μόνο στο εμβαδόν 2. Τα ΣΧΟΟΑΠ ή ΓΠΣ, επιτρέπουν τις παρεκκλίσεις σε περιοχές όπου προβλέπεται οικιστική επέκταση. Συνεπώς, δεν έχεις πρόβλημα. Καλού-κακού όμως, επιβεβαίωσέ το και από την ΥΔΟΜ 3. Καμία (ουσιαστική) διαφορά μεταξύ Κοινοτικού και Δημοτικού δρόμου. Άλλωστε, στη σχετική παράγραφο του άρθρου 1 αναφέρεται : "Ως Δημοτικοί ή Κοινοτικοί οδοί για την εφαρμογή του παρόντος..."
    2 points
  5. Καλησπέρα Άκη Ναι αφού είναι κενοί χώροι, χωρίς μια καρέκλα και ενα γραφείο να υποδηλώνουν χώρο γραφείου, για μένα είναι βοηθητικοί χώροι (όπως διαπίστωσες κι εσυ κατά την αυτοψία σου), ανεξάρτητα αν στην άδεια χαρακτηρίζεται χώρος γραφείων. Πάγια τακτική, καταγράφουμε και χαρακτηρίζουμε τους χώρους, κατα το χρόνο της αυτοψίας.
    1 point
  6. Θα συμφωνήσω με την άποψη του συνάδελφου @tetris. Χρήση εμπόριο, που περιλαμβάνει και τα γραφεία του ισογείου (εφόσον δεν έχουν ξεχωριστή είσοδο) και τον όροφο ως αποθηκευτικό χώρο.
    1 point
  7. Αυτό τα συνοψίζει όλα. Ευχαριστώ.
    1 point
  8. Δεν νομίζω οτι επηρεάζονται οι σοφίτες από τις εξελίξεις. Γιατί να επηρεαστούν οι καημένες; Ηδη προβληματικές είναι με την στέγη απο πάνω...
    1 point
  9. Κάτι δεν πάει καλά με τη σύνδεση της γείωσης στο ρολόι του ΔΕΔΔΗΕ ή στον πίνακά σου. Εμένα εκεί πάει το μυαλό μου, αλλά πιο έμπειροι συνάδελφοι ίσως έχουν να προτείνουν περισσότερα.
    1 point
  10. Όταν λέμε αντίσταση βρόχου σφάλματος, εννοούμε την αντίσταση που βλέπει το ρεύμα κατά τη διαδρομή L-PE. Όταν λέμε αντίσταση βρόχου (σκέτο) εννοούμε την αντίσταση που βλέπει το ρεύμα κατά τη διαδρομή L-Ν. Σφάλμα εννοεί το πρότυπο γενικά το ρεύμα προς PE, ενώ βραχυκύκλωμα το ρεύμα L-N. Συμβατικές ορολογίες είναι αυτά για να συνεννοούμαστε. Όλα πλην της κανονικής κατάστασης σφάλματα είναι. Η αντίσταση βρόχου σφάλματος μετριέται και στο ΤΝ και στο ΤΤ. Γιατί να μη μετριέται στο ΤΤ; Και στο ΤΤ σε νοιάζει. Ειδικά στο ΤΤ μάλλον σε νοιάζει.
    1 point
  11. Ο άλλος λόγος είναι να έχεις κόψει την τροφοδοσία του κυκλώματος που δοκιμάζεις (που δε ρίχνει τον ΔΔΕ) και να μην το έχεις καταλάβει. Ή μπορεί το κύκλωμα που δε ρίχνει τον ΔΔΕ να μην προέρχεται από τον συγκεκριμένο ΔΔΕ.
    1 point
  12. Θα το έβαζα όλο εμπόριο, μιας και τα γραφεία του ισογείου αποτελούν μέρος της κύριας χρήσης, ενώ ο όροφος δεν έχει συγκεκριμένη χρήση (ανεξάρτητα από το τι αναφέρει η άδεια)
    1 point
  13. Αυτό αρκεί, για να μην εκδοθεί ΠΕΑ.
    1 point
  14. Σε αυτά που δεν ενεργοποιούν τον ΔΔΕ, πάρε μια μπαλαντέζα, κούμπωσέ τη σε αυτά τα κυκλώματα, πήγαινέ τη κοντά στα άλλα που ενεργοποιούν τον ΔΔΕ και τζιτζίκισε τα αυτάκια της γείωσης της μπαλαντέζας και της πρίζας που ρίχνει τον ΔΔΕ, ώστε να διαπιστώσεις συνέχεια αγωγού γείωσης. Το καλύτερο θα ήταν να τζιτζικίσεις με μπάρα γείωσης στον πίνακα.
    1 point
  15. επειδή μας πήδ**ες , ( ποσταρες παντου ) εσυ , σφάλμα βρόγχου , πόσο βγάζεις ?
    1 point
  16. Γράψε εταιρία. Τυπικά είναι όλα αυτά για συστημικούς λόγους καταχώρησης. Για τα κλιμακοστάσια, έχουμε το εξής . Από τον κτιριοδομικό αποτελούν χώρους βοηθητικής χρήσης, ενώ σε άδειες προ ΝΟΚ (ΓΟΚ 85) προσμετρούσαν στη δόμηση. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να κάνεις τέτοιο διαχωρισμό. Εξάλλου στον πίνακα χρήσεων θα βάλεις παντού την κύρια χρήση που είναι η χρήση κατοικίας. Αν κρίνεις ότι κάτι χρειάζεται επεξήγηση μπορείς να γράφεις στα σχόλια δεξιά της κάθε γραμμής (πίνακας επιφανειών).
    1 point
  17. Παντού βάζεις τα στοιχεία της εταιρίας! Ο νόμιμος εκπρόσωπος μόνο, υπογράφει τα διάφορα έγγραφα (π.χ. εξουσιοδότηση, υπεύθυνη δήλωση κ.λπ.) και τίποτα περισσότερο. Δεν ξεχνάς πάντα όπου χρειαστεί κάτι να υπογραφεί ν' αναφέρεται η φράση "...ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας κ.λπ.". Επίσης ανεβάζεις στο σύστημα το ΦΕΚ (ή άλλο έγγραφο) από το οποίο προσδιορίζεται η νόμιμη εκπροσώπηση της εταιρίας. Εφόσον δεν υφίσταται ΣΟΙ τα τ.μ. κλιμακοστασίων κ.λπ. αθροίζονται στους χώρους κύριας χρήσης κάθε ορόφου.
    1 point
  18. Για Κερατέα 750 για εντός, 600 για εκτός (δεν διευκρίνισες) Για το 2ο είναι λάθος οι συντ/νες, ξαναδές τις.
    1 point
  19. @Thanassis L. Eίμαι της ίδιας γνώμης. Μέσω της Υ.Δ ουσιαστικά το βάρος πέφτει στον ιδιοκτήτη. Κατά την προσωπική μου άποψη δεν θα πρέπει στην Τ.Ε να αναγράφεται το παραμικρό για ύπαρξη-απώλεια Ο.Α. Καταχωρείς "χωρίς Ο.Α" με απόλυτη ευθύνη του ιδιοκτήτη (έχεις φροντίσει να λάβεις πριν την υπαγωγή την Υ.Δ η οποία είναι έτσι και αλλιώς απαιτούμενο δικαιολογητικό και για τα υπόλοιπα στοιχεία του ακινήτου), ο οποίος θέλει να κάνει τη δουλειά του γρήγορα και οικονομικά. Επιπροσθέτως, το να δηλώνεται χωρίς Ο.Α δεν σημαίνει ότι γλιτώνει πρόστιμο. Από πολεοδομική σκοπιά, το "όχι" στην Ο.Α, δεν επηρεάζει το ακίνητο, αφού κατηγορία 1,2 και 3 (που μπορούν να δηλωθούν ακόμη και σε ακίνητο χωρίς Ο.Α) οδηγούν το ακίνητο σε οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση και βάσει των διατάξεων του ΝΟΚ, θεωρείται νομίμως υφιστάμενο. Υ.Γ Παρεμπιπτόντως, χρόνια πολλά για την ονομαστική σου εορτή.
    1 point
  20. Όσα όργανα κι αν στηθούν, η δουλειά (με τον κλασικό τρόπο) δεν γίνεται. Ο βράχος δεν είναι χώμα για να τον "φέρεις" εκεί που θέλεις. Απαιτούνται κατακόρυφοι οδηγοί/φρεάτια και παράλληλη (με το μεγαλο σφυρί) χρήση μικρού σφυριού κι (ενδεχομένως) κομπρεσέρ. Και, κυρίως, έμπειρο χωματουργό. Γιαυτό είπα ότι στοιχίζει περισσότερο
    1 point
  21. Σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης συστήματος δηλώσεων από το ΤΕΕ (ν. 4178) όταν συνυπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες πέραν της διαμερισμάτωσης, αυτή καταχωρείται ως μια επιπλέον λοιπή παράβαση (χωρίς προφανώς σύνταξη αναλυτικού). Αναφορικά με τον εξώστη, αρχικά θα ελέγξεις εάν βρίσκεται άνωθεν κοινόχρηστου χώρου πόλης. Αν ναι, τότε αυτός θα πρέπει να υπαχθεί αποκλειστικά και μόνο στην κατηγορία 3.
    1 point
  22. Καλησπέρα σας και καλή χρονιά. Επανέρχομαι, καθότι μετά από προσωπική εμπειρία, είδα ότι τα ρελέ διαρροής πέφτουν με ονομαστικό ρεύμα σε χρόνο τάξεως λίγων δεκάδων ms. Αν λοιπόν και τα τρία καινούργια ρελέ πέφτουν σε τόσο μεγάλους χρόνους όπως λες (εκατοντάδες ms), μάλλον το όργανο δοκιμών σου κάπου χάνει... Αν και τα προαναφερθέντα όρια ισχύουν, με βάση τα πρότυπα.
    1 point
  23. Όποιος διαφωνεί με αυτά που γράφω, μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του εδώ με επιχειρήματα, για να διορθωνόμαστε εάν σφάλλουμε.
    1 point
  24. https://eclass.duth.gr/modules/document/file.php/TMB325/!0.6 Masonry - Behavior%2Bexample.pdf σελ 11 έχει ένα σκαρίφημα που μπορεί να σε βοηθήσει. εκτός επιπέδου είναι η ένταση που μπορεί να ανατρέψει τον τοίχο, εντός επιπέδου η ένταση που μπορεί να δημιουργήσει της χιαστι διατμητικές ρωγμές.
    1 point
  25. Ο κανονισμός ΕΛΟΤ 60364 λέει ότι οι χρόνοι διακοπής για ΤΝ σύστημα με φασική τάση 230 VAC είναι 400 ms (παράγραφος 411.3.2.2, πίνακας 41.1). Γιατί το 300 ms λες ότι είναι εκτός των χρονικών ορίων; Επίσης βρήκα αυτές τις προδιαγραφές με βάση πρότυπα που σου λένε max break time 300 ms για 30 mA ρεύμα διαρροής και όχι 24 mA που τα ρίχνεις στις δοκιμές σου με τη ράμπα. Προδιαγραφές με βάση Αυστραλιανά πρότυπα: Προδιαγραφές με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα. Άρα μου φαίνεται ότι είσαι κομπλέ και τσάμπα ανησυχείς.
    1 point
  26. Λοιπόν, στο ΦΕΚ 4825 Β' της 24.12.2019, στην παράγραφο 4, αναγράφεται ρητώς πως η προστασία με ΔΔΡ γραμμών που τροφοδοτούν αποκλειστικά πίνακες διανομής είναι προαιρετική. Συμπληρωματικά, αυτό που μπόρεσα να βρω στο ΕΛΟΤ 60364 για κυκλώματα διανομής είναι η ακόλουθη οδηγία για την ασφάλιση των κυκλωμάτων διανομής (411.3.2.3, 411.3.2.4 παράγραφοι): Η αντίσταση βρόχου σφάλματος στον Υποπίνακα για τη γραμμή τροδοδοσίας αυτού από τον Πίνακα Διανομής (που τροφοδοτεί τον Υποπίνακα) θα πρέπει να είναι τέτοια που σε περίπτωση σφάλματος μεταξύ φάσης και γειωμένου μέρους ή αγωγού, το ρεύμα που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να ανοίγει την ασφάλεια στον Πίνακα Διανομής σε χρόνο <5 sec για ΤΝ σύστημα και <1 sec για ΤΤ σύστημα.
    1 point
  27. Έχετε πρωτίστως συμφωνήσει ιδιαίτερη αμοιβή για αυτή την εργασία που αναλαμβάνετε;
    1 point
  28. Μπορείτε με τους δύο τρόπους που αναφέρθηκαν. Δεν είναι όμως δουλειά Μηχανικού αυτό!
    1 point
  29. @ElissavetB Συμφωνώ με την τοποθέτηση του Ιάσωνα. Η απομείωση εμβαδού της Ο.Ι εμπίπτει στο άρθρο 98 παρ. 7 και αν δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μας διαφεύγει θα μπορέσει ο ιδιοκτήτης με μονομερή τροποποίηση της σύστασης να εξαιρέσει από την ιδιοκτησία του το τμήμα που ο κοινόχρηστος χώρος εισήλθε εις βάρος της (0,39 τ.μ). Συνεπώς, από την στιγμή που συντάσεις νέα κάτοψη και εμβαδομετρείς τα πάντα, δεν θα εξαιρέσεις από την εμβαδομέτρηση την μεταβολή της επιφάνειας (<2%) που αναφέρεις. Στην τεχνική έκθεση της υπαγωγής θα αναγράψεις επ ακριβώς τι συμβαίνει. Οι αποφάσεις περί συμβολαίων αφορούν μετά τον ιδιοκτήτη και την συμβολαιογράφο της υπόθεσης.
    1 point
  30. Ξεχνώντας τον εξώστη κ.λπ. (όπως ζήτησες) κατά τη γνώμη μου το "πρόβλημα" είναι η επέκταση της ΟΙ σε κοινόχρηστο χώρο! Η οποία προφανώς δεν αποτελεί διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου! Ρυθμίζεται ως ΥΔΚΧ. Απαιτείται συναίνεση των συνιδιοκτητών του ακινήτου και στη συνέχεια τροποποίηση της ΣΟΙ κ.λπ. Κι αφού αναγκαστικά θα γίνουν όλα αυτά, υποβάλλεις νέα κάτοψη συμπεριλαμβάνοντας όλες τις υπόλοιπες διαφορές και επεξηγείς στην τεχνική έκθεση τις διαφορές της εμβαδομέτρησης. Υ.Γ. Να μην λυπάσαι κανέναν! Όλα οφείλει και να τα αλλάξει και να γίνουν σωστά! Εσένα δεν θα σε λυπηθεί κανένας....
    1 point
  31. Καλημέρα σε όλους Έχουμε κατοικία με ουδετερογείωση TNS. Μετράται η αντίσταση Z μιας ηλεκτρικής γραμμής 0.34 Ohm. (το όργανο προφανώς εκτελεί έλεγχο φάσης - ουδετέρου) Μετράται στην ίδια γραμμή ο βρόχος σφάλματος 6,74 Ohm. (το όργανο προφανώς εκτελεί έλεγχο φάσης - γείωσης) Το ίδιο επαναλαμβάνεται και σε άλλη γραμμή και στον πίνακα με παρόμοια αποτελέσματα. Ερώτηση : Δεδομένου ότι : α) ο βρόχος σφάλματος περιλαμβάνει όλη τη κλειστή διαδρομή, ήτοι αγωγός, υποσταθμός, επιστροφή κλπ, β) ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ επίσης ότι έχουμε ΟΥΔΕΤΕΡΟΓΕΙΩΣΗ, δηλ. ο βρόχος εδώ, είτε πρόκειται για μέτρηση αντίστασης γραμμής, είτε πρόκειται για μέτρηση αντίστασης βρόχου σφαλματος, διαφοροποιείται μόνο στο τμήμα του αγωγού (γείωσης ή ουδετέρου) : Μετρητή ΔΕΗ - Ηλ. Πίνακα - τελικής γραμμής (διότι ουδέτερος αγωγός και αγωγός γείωσης συνδέονται στο μετρητή) γ) οι διατομές αγωγών είναι ίδιες Δεν θα έπρεπε οι τιμές να είναι παρόμοιες ? Τι λέτε ? Χάνω κάτι ? Αν ήταν σύστημα ΤΤ να καταλάβω τις διαφορές καθώς εκεί συμμετέχει η αντίσταση γείωσης.
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 61 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
    • Τα προγράμματα επιδότησης για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών για το 2025
      Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των ελληνικών κατοικιών είναι παλιά κτίρια κατασκευασμένα πριν το 1990, που έχουν φθαρεί από το χρόνο και χρειάζονται άμεσα ανακαίνιση.

      Όμως η πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να τα επισκευάσει και προσπαθεί να βρει τρόπους για να επιδοτηθεί για τις απαιτούμενες εργασίες. Αυτό μάλιστα δείχνει και το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για τα προγράμματά ανακαίνισης και «Εξ οικονομώ».

      Η πολιτεία στα πλαίσια αυτά δίνει τη δυνατότητα σήμερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να επιδοτηθούν με διάφορους τρόπους για τις κατάλληλες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

      Ποιοι είναι οι τρόποι επιδότησης κατοικίας για ανακαίνιση;

      Οι τρόποι για να πετύχουμε ανακαίνιση με επιδότηση όπως ισχύουν σήμερα είναι οι εξής:

      Α. Ένταξη στο πρόγραμμα «Eξ’Οικονομώ2025» για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ενεργειακής αναβάθμισης

      Β. Ένταξη στο πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

      Γ. «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

      Δ. «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»

      Ε. Ενεργειακή αναβάθμιση και έκπτωση του προστίμου από τακτοποιήσεις για κτίσματα, τα οποία είναι αυθαίρετα ή έχουν αυθαίρετες προσθήκες.

      Ποιες θεωρούνται ενεργειακές επεμβάσεις που επιδοτούνται;

      Μόνωση της ταράτσας




      Αν το νερό απειλεί εξωτερικούς χώρους του ακινήτου σας, όπως η ταράτσα, τότε πρέπει να γίνει μόνωση για να σταματήσετε την εισβολή της υγρασίας στις οροφές της κατοικίας. Αν δεν αντιμετωπίσετε την υγρασία στην πηγή της, δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε καμία εργασία ανακαίνισης στο εσωτερικό του σπιτιού.
      • 2 απαντήσεις
    • ΑΣΕΠ: 1Κ/2025- Η προκήρυξη για την πλήρωση 314 θέσεων στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)- Ποιες ειδικότητες μηχανικών περιλαμβάνονται
      Στο Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκεται για δημοσίευση η 1Κ/2025 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ η οποία αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας τριακοσίων δεκατεσσάρων (314) θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν.4765/2021.

      Πιο συγκεκριμένα οι ειδικότητες Μηχανικών που θα ζητηθούν, άρα θα έχουν και το δικαίωμα να κάνουν αίτηση είναι οι παρακάτω: 

      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Μηχανικών Περιβάλλοντος


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών


      ΠΕ Μηχανικών Ειδ. ΠΕ Χημικών Μηχανικών


      ΠΕ Περιβάλλοντος Ειδ. ΠΕ Περιβάλλοντος


      ΤΕ Μηχανικών Ειδ. ΤΕ Ηλεκτρονικών


      ΤΕ Μηχανικών Ειδ. ΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών


      ΤΕ Περιβάλλοντος Ειδ. ΤΕ Περιβάλλοντος


      ΔΕ Τεχνικού Ειδ. ΔΕ Μηχανολόγων




       

      Οι λεπτομέρειες που αφορούν τον αριθμό και τις θέσεις της Προκήρυξης έχουν καταχωρισθεί στο παρακάτω αρχείο: https://info.asep.gr/sites/default/files/2025-02/Πίνακες κατανομής θέσεων 1Κ_2025.pdf
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.