Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 09/16/2023 in all areas

 1. ΑΡΘΡΟ 15 ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΑΠΟ ΕΞΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΩΜΑΤΑ Απαγορεύεται η ελεύθερη απορροή των όμβριων από τα δώματα, τους ανοικτούς ημιϋπαίθριους χώρους και τους εξώστες. Πρέπει τα όμβρια ύδατα να εγκιβωτίζονται με περιμετρικές κατασκευές ύψους τουλάχιστο 0.05 m και να αποχετεύονται με αγωγούς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του κανονισμού αυτού.
  2 points
 2. ναι θα γίνω. Θα βρείτε νέο μηχανικό που θα του έχετε εμπιστοσύνη και ας χάσετε λεφτά γιατί αργότερα θα χάσετε και περισσότερα. Ψάχνετε να βρείτε απαντήσεις μέσω φόρουμ και διαδικτύου για τέτοια θέματα και χωρίς να είστε ειδικός. Το πρόβλημα με τη δόμηση λέγεται ΝΟΚ , είναι περίπλοκος με πολλές εγκυκλίους και τροποποιήσεις που ακόμα και μεταξύ μας προκαλεί πολλές διαμάχες λόγω διαφορετικών ερμηνειών. Επίσης ένα άλλο ζήτημα είναι και το επαγγελματικό, γιατί να σας ενημερώσω για κάτι που έχω φάει τα χρόνια μου να μάθω, ακόμα το μαθαίνω μεσώ ενημερώσεων και εσείς το θέλετε δωρεάν μέσω ενός φόρουμ; Οπότε ακούστε τη συμβουλή που σας έδωσαν και άλλοι συνάδελφοι και βρείτε μηχανικό της εμπιστοσύνης σας γιατί το θέμα είναι σοβαρό
  1 point
 3. Αυτό το ορίζει ο κατασκευαστής. Την επιλογή την κάνει ο χρήστης. Για σκυρόδεμα η μέτρηση βάσει κανονισμού γίνεται στα 2/3 του πάχους αρα μιλάμε για τύπου Concrete Moisture Probe (CMP). Υπάρχουν διάφορες εταιρείες.
  1 point
 4. Η άποψη είναι από το Google Earth και είναι μηνός Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Στο σημείο 1 είναι η "καναλοποίηση του ποταμού" με το στενότερο υλοποιημένο ήδη σημείο στη θέση όπου το 2020 υπήρχε το πνιγμένο Κέντρο Υγείας. Στο σημείο 2 είναι η πρώην θέση του ιδιωτικού γυμναστήριου το οποίο σήμερα βρίσκεται ολόσωμο μέσα στο ποτάμι. Η ίδια θέση στον ιστορικό φωτοχάρτη ήταν το φρύδι της ιστορικής κοίτης του ποταμού και ταυτόχρονα όριο του δασικού. Στο σημείο 3, μπορεί κάποιος συνάδελφος από την περιοχή να μας πληροφορήσει τι ακριβώς ήθελε να κάνει ο δήμαρχος-περιφερειάρχης ;
  1 point
 5. Θεωρώ ότι δεν θα είναι μόνο οι νέοι συνάδελφοι. Νομίζω ότι είναι κάτι που κυριαρχεί στη σημερινή εποχή. Στο πρόσφατο μουντομπάσκετ κάποιος σχολιαστής ανέφερε ότι το "σκεπτόμενο μπάσκετ" δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλέον και το σύγχρονο μπάσκετ προστάζει ταχύτητα και παραγωγικότητα . Τροφή για σκέψεις για το αντικείμενο του μηχανικού, ειδικά και μετά τις έντονες καταστροφές υποδομών που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και όχι μόνο (πλημμύρες, σεισμοί κλπ) για το αν χρειαζόμαστε, διαβασμένους, καταρτισμένους, σκεπτόμενους και έμπειρους μηχανικούς. Μεγάλη επίσης συζήτηση για το ρόλο της επιστήμης σήμερα (όχι μόνο στη μηχανική)
  1 point
 6. γιατί έτσι ορίζει η πολεοδομική νομοθεσία
  1 point
 7. Η αυθαίρετη κατασκευή στέγης υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό, ασχέτως ύψους. Η υπέρβαση του επιτρεπομένου λόγω στέγης αντιστοιχεί στην επιφάνεια που καλύπτεται από αυτήν. Υπερβολικό ή όχι, έτσι είναι.
  1 point
 8. Άλλο πράγμα να κάνεις σκαρίφημα επειδή το θέλεις και άλλο να πρέπει να το κάνεις. Και άλλο πράγμα η εκτίμηση κόστους με το μάτι και άλλο ο προϋπολογισμος κόστους με τιμολόγια και προμέτρηση από αποτύπωση. Ο έλεγχος προσβασιμότητας δεν τα απαιτεί. Δεν απαιτεί καν την νομιμότητα του κτιρίου. Φυσικά, όποιος θέλει μπορεί να τα κάνει και ακόμα περισσότερα. Θα είναι όμως από δική του επιλογή και δεν θα μπορεί να παραπονεθεί πως η αποζημίωση είναι μικρή. Αυτός έκανε περιττή δουλειά.
  1 point
 9. Το πατάρι έχει την ίδια χρήση με τον υποκείμενο χώρο, του οποίου αποτελεί παράρτημα.
  1 point
 10. Η σύνδεση της εγγραφής στο ΤΕΕ με την ένταξη στον ασφαλιστικό φορέα δεν υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια. Κατά πόσο σε συμφέρει, εξαρτάται από το αν (και πώς) σκοπεύεις να ασκήσεις το επάγγελμα στην Ελλάδα. Δεν αναφέρομαι στο κόστος της ετήσιας συνδρομής, αλλά στο όφελος από την απόκτηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για αρκετούς συμπολίτες μας (παλαιότερων εποχών, κυρίως) η εγγραφή στο ΤΕΕ προσδίδει κύρος στον μηχανικό.
  1 point
 11. Αν είναι ενσωματωμένη (εγκιβωτισμένη) σε σταθμό απομάκρυνσης, για να μη χρειαστείς σκάψιμο θα πρέπει η είσοδός των λυμάτων και αποβλήτων, να είναι πιο κάτω από το επίπεδο του χαμηλότερου υποδοχέα. Συνήθως αυτό είναι η λεκάνη. Λεπτομέρειες θα πάρεις από τον προμηθευτή. Ψάξε στο διαδίκτυο, υπάρχουν πληθώρα αναφορών, video κλπ.
  1 point
 12. Οι παγομηχανές δεν έχουν θερμική ούτε και ψυκτική ισχύ, όσον αφορά το ερωτηματολόγιο. Αυτό που βάζεις είναι η κινητήρια ισχύς του συμπιεστή, αλλά και των ανεμιστήρων του συμπυκνωτή και του εξατμιστή. Το μεγάλο φορτίο όμως είναι ο συμπιεστής.
  1 point
 13. Μα το άρθρο 98 δεν αναφέρει καν πως θα το εντάξεις στα φύλλα καταγραφής. Όταν έχεις επεκταθεί σε κοινόχρηστο χώρο που δεν μέτρησε ποτέ στην δόμηση (π.χ. ακάλυπτο) προφανώς και πας με ΥΔ. Όταν όμως επεκτείνεσαι σε κλειστό κοινόχρηστο χώρο που μέτρησε στην δόμηση (π.χ. κλιμακοστάσιο) πας με ΔΔ. Δεν νοείται να βάλεις ΥΔ όταν δεν έχει πραγματοποιηθεί τέτοια. Το να πας με ΔΔ βέβαια δεν σε απαλλάσει από την υποχρέωση για τις απαραίτητες συναινέσεις κτλ.
  1 point
 14. Γιά τόν ΕΦΚΑ είμαι «Ελεύθερος Επαγγελματίας» (μού στέλνει ειδοποιητήριο κάθε μήνα - τό πληρώνω μόνος μου) καί μέ τόν μοναδικό μου εργοδότη («πελάτη») έχω υπογράψει «Ιδιωτικό Συμφωνητικό» που τό έχω, μάλιστα, αναρτήσει στή σχετική πλατφόρμα τής ΑΑΔΕ. Τού κόβω ανελλιπώς ΤΠΥ γιά τίς αμοιβές μου. Στόν κωδικό 07 τού Ε3, πρέπει νά επιλέξω «ΝΑΙ» ή «τίποτα»? Η παραπομπή (5) τού κωδικού 07 εξηγεί «Είστε επιτηδευματίας που φορολογείται με τις διατάξεις της περίπτωσης στ, παρ.2 του άρ. 12 του ν. 4172/2013;» Ρωτώ, γιατί ανάλογα μέ τό τί θά επιλέξεις στόν κωδικό 07, αλλάζουν όλα σχεδόν τά νούμερα στό Ε3.
  -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
 • Our picks

  • Νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων
   Με νέα Εγκύκλιό του ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/42966/1311 19.04.2024 παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Η εγκύκλιος αναφέρει:

   Σε συνέχεια της (2) σχετικής Οδηγίας προς του δήμους της χώρας, με την οποία επισημάνθηκαν αφενός η έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (σχετ.1) και αφετέρου οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι δήμοι στο πλαίσιο των προβλέψεων του εν λόγω κανονισμού, και μετά από πληθώρα ερωτημάτων που υποβλήθηκαν επί της εφαρμογής του κανονισμού από δήμους και πολίτες ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής
   του, διευκρινίζονται τα εξής:

   Α. Γενικά:

   Ο κανονισμός αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση του βαθμού πυρασφαλείας των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας του κοινού, του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και των ακινήτων με περιορισμό της συμβολής τους στην μετάδοση της φωτιάς. Σημαντικός παράλληλα στόχος του κανονισμού είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία του κοινού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

   Β. Πεδίο εφαρμογής:

   Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.
   • 9 replies
  • Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το «Ανακαινίζω -Νοικιάζω» - Αναλυτικά οι όροι του προγράμματος
   Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Ανακαινίζω -Νοικιάζω».

   Το πρόγραμμα επιδοτεί την ανακαίνιση και επισκευή 12.500 κενών ακινήτων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει σε ιδιώτες, ώστε να καθίστανται κατάλληλα για εκμίσθωση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, οι οποίες μπορούν να ανέρχονται μέχρι του ύψους των 10.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τόσο τα απαιτούμενα υλικά όσο και τις εργασίες. Με την ένταξη στο πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή έως 2.000 ευρώ.

   Το προς ανακαίνιση ακίνητο:

   δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή


   οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ


   η κατοικία δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.
   Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση και παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

   • 0 replies
  • Παράταση της προθεσμίας για την προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για ΑμεΑ του ΝΟΚ ως 30.04.2024
   Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/33888/542 (1)

   Τροποποίηση της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης «Παράταση των προθεσμιών των παρ. 4 και 10 του άρθρου 26 “Προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα” του ν. 4067/2012 “Νέος Οικοδομικός Κανονισμός”» (Β’ 7028)

   Άρθρο 1

   Τροποποίηση του άρθρου 1 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης

   Το άρθρο  1 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 (Β’  7028) απόφασης, όπως είχε τροποποιηθεί με την υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/34068/570/29-3-2023 (Β’ 2018) απόφαση, τροποποιείται ως προς τον χρόνο λήξης της παράτασης και διαμορφώνεται ως εξής:

   «Παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.04.2024 η προθεσμία του δεύτερου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 26 του ν. 4067/2012. Για το ίδιο διάστημα παρατείνεται η αναστολή κυρώσεων για τα ανωτέρω αναφερόμενα κτίρια.».

   Άρθρο 2

   Τροποποίηση του άρθρου 2 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 απόφασης

   Το άρθρο  2 της υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/139606/1662/30.12.2022 (Β’  7028) απόφασης, όπως είχε τροποποιηθεί με την υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/34068/570/29-3-2023 (Β’ 2018) απόφαση, τροποποιείται ως προς τον χρόνο λήξης της παράτασης και διαμορφώνεται ως εξής:

   «Παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.04.2024 η καταληκτική προθεσμία αναστολής κυρώσεων του τέταρτου εδαφίου της περ. (α) της παρ. 10 του άρθρου 26 του ν. 4067/2012 και, αντιστοίχως, η προθεσμία ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαμορφώσεων του πέμπτου εδαφίου της ίδιας περίπτωσης και η καταληκτική ημερομηνία αναστολής του έκτου εδαφίου, που αφορά στην υποχρέωση της παρ. 3 του άρθρου 59 του ν. 4495/2017 (Α’ 167).».

   Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ-ΔΕΣΕΔΠ-33888-542_2024.pdf
   • 1 reply
  • Ανάρτηση δεκαεφτά (17) συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων για το πρόγραμμα Εξοικονομώ Επιχειρώ
   1.  Θέματα Επιλεξιμότητας Αιτήσεων

   1.1.  Η Επιχείρηση μας δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς τομείς και έχει δηλωμένους στην Εφορία τους αντίστοιχους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ). Πρέπει όλοι οι ΚΑΔ να είναι επιλέξιμοι με βάσει το παράρτημα 5 του Οδηγού ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε αίτηση στο Πρόγραμμα;

   Όχι δεν είναι απαραίτητο εφόσον η δραστηριότητα των επιλέξιμων ΚΑΔ πραγματοποιείται σε εγκαταστάσεις που είναι διακριτές από αυτές των μη επιλέξιμων και το επενδυτικό σχέδιο αφορά μόνο σε αυτές. Σε αυτήν την περίπτωση στο πληροφοριακό σύστημα δηλώνεται τουλάχιστον ένας επιλέξιμός ΚΑΔ.
   • 0 replies
  • Μελέτη ΙΟΒΕ: Οι τάσεις, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ανάπτυξης των Κατασκευών στην Ελλάδα
   Η μελέτη που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων - ΤΜΕΔΕ και το ΙΟΒΕ, καταγράφει τη μεγάλη ανάπτυξη που έχει σημειώσει ο κλάδος των κατασκευών, με αύξηση του αντικειμένου κατά 84% από το 2017 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, υπογραμμίζει τις μεγάλες προσδοκίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια με ώθηση από τους υψηλούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Όπως εκτιμά το ΙΟΒΕ,τα έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές επενδύσεις (περιλαμβάνοντας τις επενδύσεις σε κατοικίες) θα κινητοποιήσουν κατά την περίοδο 2024 – 2026 συνολικά πόρους άνω των 52 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης και της τραπεζικής χρηματοδότησης.

   Έτσι οι επενδύσεις σε Κατασκευές –κυρίως στις υποδομές– εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ την περίοδο 2024 - 2026.
   • 0 replies
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.