Jump to content
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Leaderboard

 1. Διογένης

  • Points

   3

  • Posts

   22


 2. Engineer

  Engineer

  Administrators


  • Points

   2

  • Posts

   12,518


 3. jbosdas

  jbosdas

  Συντονιστής


  • Points

   1

  • Posts

   2,330


 4. killertomato

  killertomato

  Core Members


  • Points

   1

  • Posts

   1,453


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 09/16/2023 in all areas

 1. ΑΡΘΡΟ 15 ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΑΠΟ ΕΞΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΩΜΑΤΑ Απαγορεύεται η ελεύθερη απορροή των όμβριων από τα δώματα, τους ανοικτούς ημιϋπαίθριους χώρους και τους εξώστες. Πρέπει τα όμβρια ύδατα να εγκιβωτίζονται με περιμετρικές κατασκευές ύψους τουλάχιστο 0.05 m και να αποχετεύονται με αγωγούς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του κανονισμού αυτού.
  2 points
 2. ναι θα γίνω. Θα βρείτε νέο μηχανικό που θα του έχετε εμπιστοσύνη και ας χάσετε λεφτά γιατί αργότερα θα χάσετε και περισσότερα. Ψάχνετε να βρείτε απαντήσεις μέσω φόρουμ και διαδικτύου για τέτοια θέματα και χωρίς να είστε ειδικός. Το πρόβλημα με τη δόμηση λέγεται ΝΟΚ , είναι περίπλοκος με πολλές εγκυκλίους και τροποποιήσεις που ακόμα και μεταξύ μας προκαλεί πολλές διαμάχες λόγω διαφορετικών ερμηνειών. Επίσης ένα άλλο ζήτημα είναι και το επαγγελματικό, γιατί να σας ενημερώσω για κάτι που έχω φάει τα χρόνια μου να μάθω, ακόμα το μαθαίνω μεσώ ενημερώσεων και εσείς το θέλετε δωρεάν μέσω ενός φόρουμ; Οπότε ακούστε τη συμβουλή που σας έδωσαν και άλλοι συνάδελφοι και βρείτε μηχανικό της εμπιστοσύνης σας γιατί το θέμα είναι σοβαρό
  1 point
 3. Αυτό το ορίζει ο κατασκευαστής. Την επιλογή την κάνει ο χρήστης. Για σκυρόδεμα η μέτρηση βάσει κανονισμού γίνεται στα 2/3 του πάχους αρα μιλάμε για τύπου Concrete Moisture Probe (CMP). Υπάρχουν διάφορες εταιρείες.
  1 point
 4. Η άποψη είναι από το Google Earth και είναι μηνός Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Στο σημείο 1 είναι η "καναλοποίηση του ποταμού" με το στενότερο υλοποιημένο ήδη σημείο στη θέση όπου το 2020 υπήρχε το πνιγμένο Κέντρο Υγείας. Στο σημείο 2 είναι η πρώην θέση του ιδιωτικού γυμναστήριου το οποίο σήμερα βρίσκεται ολόσωμο μέσα στο ποτάμι. Η ίδια θέση στον ιστορικό φωτοχάρτη ήταν το φρύδι της ιστορικής κοίτης του ποταμού και ταυτόχρονα όριο του δασικού. Στο σημείο 3, μπορεί κάποιος συνάδελφος από την περιοχή να μας πληροφορήσει τι ακριβώς ήθελε να κάνει ο δήμαρχος-περιφερειάρχης ;
  1 point
 5. Θεωρώ ότι δεν θα είναι μόνο οι νέοι συνάδελφοι. Νομίζω ότι είναι κάτι που κυριαρχεί στη σημερινή εποχή. Στο πρόσφατο μουντομπάσκετ κάποιος σχολιαστής ανέφερε ότι το "σκεπτόμενο μπάσκετ" δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλέον και το σύγχρονο μπάσκετ προστάζει ταχύτητα και παραγωγικότητα . Τροφή για σκέψεις για το αντικείμενο του μηχανικού, ειδικά και μετά τις έντονες καταστροφές υποδομών που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και όχι μόνο (πλημμύρες, σεισμοί κλπ) για το αν χρειαζόμαστε, διαβασμένους, καταρτισμένους, σκεπτόμενους και έμπειρους μηχανικούς. Μεγάλη επίσης συζήτηση για το ρόλο της επιστήμης σήμερα (όχι μόνο στη μηχανική)
  1 point
 6. γιατί έτσι ορίζει η πολεοδομική νομοθεσία
  1 point
 7. Η αυθαίρετη κατασκευή στέγης υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό, ασχέτως ύψους. Η υπέρβαση του επιτρεπομένου λόγω στέγης αντιστοιχεί στην επιφάνεια που καλύπτεται από αυτήν. Υπερβολικό ή όχι, έτσι είναι.
  1 point
 8. Άλλο πράγμα να κάνεις σκαρίφημα επειδή το θέλεις και άλλο να πρέπει να το κάνεις. Και άλλο πράγμα η εκτίμηση κόστους με το μάτι και άλλο ο προϋπολογισμος κόστους με τιμολόγια και προμέτρηση από αποτύπωση. Ο έλεγχος προσβασιμότητας δεν τα απαιτεί. Δεν απαιτεί καν την νομιμότητα του κτιρίου. Φυσικά, όποιος θέλει μπορεί να τα κάνει και ακόμα περισσότερα. Θα είναι όμως από δική του επιλογή και δεν θα μπορεί να παραπονεθεί πως η αποζημίωση είναι μικρή. Αυτός έκανε περιττή δουλειά.
  1 point
 9. Το πατάρι έχει την ίδια χρήση με τον υποκείμενο χώρο, του οποίου αποτελεί παράρτημα.
  1 point
 10. Η σύνδεση της εγγραφής στο ΤΕΕ με την ένταξη στον ασφαλιστικό φορέα δεν υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια. Κατά πόσο σε συμφέρει, εξαρτάται από το αν (και πώς) σκοπεύεις να ασκήσεις το επάγγελμα στην Ελλάδα. Δεν αναφέρομαι στο κόστος της ετήσιας συνδρομής, αλλά στο όφελος από την απόκτηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για αρκετούς συμπολίτες μας (παλαιότερων εποχών, κυρίως) η εγγραφή στο ΤΕΕ προσδίδει κύρος στον μηχανικό.
  1 point
 11. Αν είναι ενσωματωμένη (εγκιβωτισμένη) σε σταθμό απομάκρυνσης, για να μη χρειαστείς σκάψιμο θα πρέπει η είσοδός των λυμάτων και αποβλήτων, να είναι πιο κάτω από το επίπεδο του χαμηλότερου υποδοχέα. Συνήθως αυτό είναι η λεκάνη. Λεπτομέρειες θα πάρεις από τον προμηθευτή. Ψάξε στο διαδίκτυο, υπάρχουν πληθώρα αναφορών, video κλπ.
  1 point
 12. Οι παγομηχανές δεν έχουν θερμική ούτε και ψυκτική ισχύ, όσον αφορά το ερωτηματολόγιο. Αυτό που βάζεις είναι η κινητήρια ισχύς του συμπιεστή, αλλά και των ανεμιστήρων του συμπυκνωτή και του εξατμιστή. Το μεγάλο φορτίο όμως είναι ο συμπιεστής.
  1 point
 13. Μα το άρθρο 98 δεν αναφέρει καν πως θα το εντάξεις στα φύλλα καταγραφής. Όταν έχεις επεκταθεί σε κοινόχρηστο χώρο που δεν μέτρησε ποτέ στην δόμηση (π.χ. ακάλυπτο) προφανώς και πας με ΥΔ. Όταν όμως επεκτείνεσαι σε κλειστό κοινόχρηστο χώρο που μέτρησε στην δόμηση (π.χ. κλιμακοστάσιο) πας με ΔΔ. Δεν νοείται να βάλεις ΥΔ όταν δεν έχει πραγματοποιηθεί τέτοια. Το να πας με ΔΔ βέβαια δεν σε απαλλάσει από την υποχρέωση για τις απαραίτητες συναινέσεις κτλ.
  1 point
 14. Γιά τόν ΕΦΚΑ είμαι «Ελεύθερος Επαγγελματίας» (μού στέλνει ειδοποιητήριο κάθε μήνα - τό πληρώνω μόνος μου) καί μέ τόν μοναδικό μου εργοδότη («πελάτη») έχω υπογράψει «Ιδιωτικό Συμφωνητικό» που τό έχω, μάλιστα, αναρτήσει στή σχετική πλατφόρμα τής ΑΑΔΕ. Τού κόβω ανελλιπώς ΤΠΥ γιά τίς αμοιβές μου. Στόν κωδικό 07 τού Ε3, πρέπει νά επιλέξω «ΝΑΙ» ή «τίποτα»? Η παραπομπή (5) τού κωδικού 07 εξηγεί «Είστε επιτηδευματίας που φορολογείται με τις διατάξεις της περίπτωσης στ, παρ.2 του άρ. 12 του ν. 4172/2013;» Ρωτώ, γιατί ανάλογα μέ τό τί θά επιλέξεις στόν κωδικό 07, αλλάζουν όλα σχεδόν τά νούμερα στό Ε3.
  -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
 • Our picks

  • Πώς θα είναι η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιίας και άλλες παράκτιες πόλεις αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας
   Τη στιγμή που παγκόσμιοι ηγέτες και αντιπρόσωποι πολλών χωρών συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι για την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα μια νέα ανάλυση δείχνει πώς πόλεις που φιλοξένησαν προηγούμενες συνόδους κορυφής αλλά και μνημεία και πλατείες ακόμα και στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν – αν όχι να βυθιστούν εντελώς – από την άνοδο στης στάθμης των ωκεανών.

   Η αύξηση της ρύπανσης που έχει προκαλέσει την υπερθέρμανση του πλανήτη έχει οδηγήσει ήδη στην ένταση της σφοδρότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων με  σοβαρές ξηρασίες, θανατηφόρες πλημμύρες και ταχεία τήξη των παγετώνων και των πάγων σε όλο τον κόσμο.

   Πώς θα είναι ο Πειραιάς
   • 1 reply
  • Εκδόθηκε η 3ΓΒ/2023 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ με 1259 θέσεις ΠΕ Μηχανικών
   Εκδόθηκε η 3ΓΒ/2023 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, με 1259 θέσεις ΠΕ Μηχανικών. 

   Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, σε συνέχεια της ανακοίνωσης μας για τα αποτελέσματα Διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, ενημερώνει ότι απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η 3ΓΒ/2023 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ που αφορά στην πλήρωση συνολικά τεσσάρων χιλιάδων διακοσίων εβδομήντα έξι (4.276) θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης από επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού (Β’ Στάδιο) σε φορείς του δημοσίου, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4765/2021.

   Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σημειώνει ότι είναι μεν θετικό το πλήθος των προσφερόμενων θέσεων (που αφορούν στα έτη 2023 και 2024), αλλά αφενός δεν επαρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες και το γερασμένο προσωπικό, από την άλλη όπως ακριβώς είδαμε και με την 13Κ/2021 οι παραιτήσεις θα είναι τόσες που θα μείνουν πάρα πολλές θέσεις ακάλυπτες, κυρίως λόγω εξευτελιστικών αποδοχών. Το παραπάνω ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι επιτυχόντες Μηχανικοί του Διαγωνισμού είναι μόλις 1390, πολύ λίγοι παραπάνω δηλαδή από τις ζητούμενες θέσεις (1259)!

   ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ


   ΠΛΗΘΟΣ ΑΣΕΠ 3ΓΒ/2023


   ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ

    

   ΓΡΑΠΤΟΥ

   ΠΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ


   177


   163
   ΠΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ


   119


   157
   ΠΕ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΩΝ-ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


   13


   37
   ΠΕ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


   169


   161
   ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


   1


   19
   ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


   4


   37
   ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


   33


   81
   ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


   432


   405
   ΠΕ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


   188


   136
   ΠΕ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


   34


   143
   ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


   36


   52
   ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


   53


    
   ΣΥΝΟΛΟ


   1.259


   1.391
   ΠΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ


   297


    

   • 3 replies
  • Από 1η Ιανουαρίου 2024 υποχρεωτική εφαρμογή πληρωμών μέσω IRIS για ελεύθερους επαγγελματίες
   Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό, δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής.

   Αυτό ορίζει το άρθρο 46 του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, φέρνοντας την ενεργοποίηση του μέτρου πολύ νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, όπως είχε ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και αφορούσε ενεργοποίηση της διάταξης από την 1η Δεκεμβρίου 2024.

   Έτσι, το σύστημα IRIS μπαίνει στην καθημερινότητα καταναλωτών και όλων των ελεύθερων επαγγελματιών σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για συναλλαγές έως 500 ευρώ χωρίς χρεώσεις για τους επαγγελματίες, με τις πληρωμές να εκτελούνται άμεσα, ακόμα και χωρίς τη χρήση τηλεφωνικού αριθμού.
   • 2 replies
  • Εξετάσεις πιστοποίησης Εκτιμητών Ακινήτων και Μηχανολογικού Εξοπλισμού
   Ο Φορέας Πιστοποίησης Προσώπων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ-ΦΠΠ) διοργανώνει εξετάσεις για την πιστοποίηση προσώπων που κατέχουν συγκεκριμένους τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως προς τα εξής παρακάτω Σχήματα Πιστοποίησης:

   Εκτιμητές Ακινήτων, με διακριτικό τίτλο TCG-CV(RE), και


   Εκτιμητές Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Εξοπλισμού (ΜΕΕ) με διακριτικό τίτλο TCG-CV(M&E)
   • 0 replies
  • Σε λειτουργία το Μητρώο Μηχανικών Ελεγκτών Προσεισμικού ελέγχου
   Ξεκινά η νέα εφαρμογή «Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου» για την υποβολή αιτήσεων από Μηχανικούς προκειμένου να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου.

   Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει αναλάβει για λογαριασμό της Πολιτείας την κατάρτιση ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου, οι οποίοι θα διενεργήσουν τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων όπου στεγάζονται φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία.

   Όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια.
   • 1 reply
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.