Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση γενικά περί ΚΕΝΑΚ


katrmp

Recommended Posts

Αν δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης σε αποθήκη, τότε ναι, θέλει. Σαν τι όμως, δεν ξέρω. Είναι σαν ο ιδιοκτήτης, να έχει ένα κατάστημα στο ισόγειο του με τέτοια χρήση στη άδεια, που όμως είναι ξενοίκιαστο, και τώρα το χρησιμοποιεί για αποθήκη, να κληθείς να εκδόσεις ΠΕΑ για την κατοικία από πάνω και να θεωρήσεις το ισόγειο σαν μ.θ.χ. λόγω της τωρινής χρήσης του.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δυστυχώς, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα αρμοδίως.

Από τη μια (πρέπει να) λαμβάνουμε υπόψη μας ό,τι πραγματικά υπάρχει, από την άλλη, υπάρχει ανακολουθία μεταξύ άδειας (νόμιμης κατάστασης) και πραγματικότητας.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως αυτά τα τελευταία μηνύματα, θα έπρεπε να μεταφερθούν σε κάποιο από τα νήματα "Χρήση κτηρίου" ή "ΠΕΑ σε ενοικίαση", αλλά ας το κρίνει ο συντονιστής. Για την ώρα συνεχίζω εδώ.

 

Έτσι είναι tetris. Άλλοτε φαίνεται να υπερισχύει η χρήση με την οποία ένα κτήριο εμφανίζεται στην οικοδομική του άδεια και άλλοτε η πραγματική χρήση.

 

Το πρώτο, συμβαίνει όταν για την πραγματική χρήση, δεν προβλέπονται κάποιες σχετικές ελάχιστες απαιτήσεις συνθηκών άνεσης των χρηστών ή μέγιστες τιμές εγκατεστημένης ισχύος, οπότε δεν προβλέπεται και κατά συνέπεια δεν μπορεί και να εκδοθεί ΠΕΑ, γι' αυτή τη χρήση. Παράδειγμα: κτήριο ή κτηριακή μονάδα, για την οποία υπάρχει οικοδομική άδεια με χρήση "κατάστημα" ή "γραφεία", και η οποία ενοικιάζεται για χρήση αποθήκης και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για αλλαγή χρήσης. Υπερισχύει η χρήση που φαίνεται στην οικοδομική άδεια και απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για την χρήση που εμφανίζεται στην Ο.Α.

 

Το δεύτερο, συμβαίνει όταν για την πραγματική χρήση, προβλέπεται και απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ, ενώ στην Ο.Α. το συγκεκριμένο κτήριο, εμφανίζεται με χρήση για την οποία ούτε προβλέπεται ούτε και απαιτείται ΠΕΑ. Εδώ, υπερισχύει η πραγματική χρήση, άσχετα από το αν έχει γίνει η προβλεπόμενη από το νόμο αλλαγή χρήσης, και απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ, για την πραγματική χρήση.

 

Υπάρχει και η περίπτωση, της πραγματικής χρήσης η οποία είναι διαφορετική από την προβλεπόμενη στην Ο.Α. και που και για τις δύο, και προβλέπεται και απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ. Και αν μεν, έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία της αλλαγής χρήσης, τότε κανένα πρόβλημα. Αν όμως δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, τότε υπάρχει θέμα. "Κατάστημα" στην Ο.Α., "Γραφείο" στην ενοικίαση, πάμε και το βλέπουμε πριν τη διαμόρφωση του χώρου και τοποθέτηση των όποιων η/μ συστημάτων -> ΠΕΑ για χρήση "Κατάστημα". Καμία σχέση με την πραγματικότητα δηλαδή, αν πηγαίναμε να το εξετάσουμε δύο εβδομάδες ή ένα μήνα μετά.

 

Ίσως πει κάποιος, ότι θα πρέπει να ακολουθούνται οι νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες για την αλλαγή χρήσης. Δεν διαφωνώ, αλλά τότε να προβλέπεται από το νόμο η υποβολή στο Taxisnet, του σχετικού εγγράφου πριν την ενεργειακή επιθεώρηση ή με κάποιο τρόπο να λαμβάνονται απευθείας στοιχεία από τις ΥΔΟΜ, πάλι πριν την ενεργειακή επιθεώρηση, καθώς οι ενεργειακοί επιθεωρητές δεν είναι ελεγκτές νομιμότητας.

 

Και βεβαίως - βεβαίως, υπάρχουν και τα αυθαίρετα. Εκεί ποια χρήση σύμφωνα με ποια Ο.Α.;

 

Αστειότητες όλα τα παραπάνω, και να βλέπω κι εκείνο το απόσπασμα στη ύλη των σεμιναρίων, στη σελίδα 8 (9 του αρχείου pdf) της ΔΚ-1 συγκεκριμένα, που λέει ότι:

<<Στη χώρα μας, οι τιμές αναφοράς για κάθε χρήση κτηρίου και κλιματική ζώνη αναμένεται να καθοριστούν σε εθνικό επίπεδο, μετά την καταγραφή και συγκέντρωση δεδομένων κατανάλωσης ενέργειας από ένα σημαντικό δείγμα κτηρίων και ικανό να καθορίσει σωστά όρια τιμών. Η συγκέντρωση αυτών των δεδομένων θα γίνει κατά τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων των ελληνικών κτηρίων>>. Πως θα γίνει αυτό, ωρέ παλικάρια; Με όλα τα παραπάνω καραγκιοζιλίκια;

Και να μην τα ματαλέμε για την αστειότητα των θεωρητικών συστημάτων.

Λύσεις υπάρχουν, αλλά υπάρχει, εξίσου, και πλήρης αδιαφορία από τη μεριά των (αν)αρμοδίων.

Link to comment
Share on other sites

4-5 περιπτώσεις για να καταλάβω κάποια πράγματα. Το βασικό ερώτημα στην αποτύπωση του κτιρίου ποιες τιμές U χρησιμοποιώ για τα κατακόρυφα αδιαφανή

 

1) Σπίτι του 1985 χωρίς μελέτη μόνωσης που είναι αμόνωτο. Παίρνω τις τιμές του πίνακα 3.4;

2) Σπίτι του 1985 με μελέτη μόνωσης, το οποίο στην πράξη είναι όμως αμόνωτο. Πάλι το ίδιο;

3) Σπίτι του 1985 χωρίς μελέτη το οποίο διακρίνουμε ότι έχει κάποια μόνωση. Πάμε με τον 3.4 και το δεξιά μέρος του πίνακα;

4) Σπίτι του 2008 με μελέτη θερμομόνωσης η οποία δεν έχει εφαρμοστεί. 

5) Σπίτι του 2008 χωρίς μελέτη και μονωμένο. Από τον 3.5;

 

Βασικά μπερδεύομαι λίγο να καταλάβω πότε χρησιμοποιούμε το κομμάτι του πίνακα 3.4.α που λέει με ανεπαρκή θερμομονωτική προστασία... Πότε ακριβώς ισχύει αυτό;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Αν και βρήκα κάτι σχετικό 1-2 σελίδες πιο πριν, να ρωτήσω συγκεκριμένα:

 

Έχουμε κτήριο με 3 ορόφους, όπου ο κάθε όροφος έχει από 5 μικρά διαμερίσματα.

Ολόκληρος ο 1ος όροφος ανήκει στον πελάτη μας, ο οποίος επιθυμεί να νοικιάζει τα διαμερίσματα, συνεπώς θέλει ΠΕΑ.

Η ερώτηση είναι: Μπορούμε να κάνουμε 1 ΠΕΑ για ολόκληρο τον 1ο όροφο μόνο ή θέλει 5 ξεχωριστά?

 

ΥΓ: Δεν είναι σύμφωνοι όλοι για να βγει ΠΕΑ σε ολόκληρο το κτήριο.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον έχει γίνει σύσταση Ο.Ι. θα βγάλεις 5 πιστοποιητικά. Το πεα βγαίνει σε επίπεδο ιδιοκτησίας (ή κτιρίου), όχι σε επίπεδο ιδιοκτήτη.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή αν υπάρχουν 5 ξεχωριστά διαμερίσματα αλλά δεν έχει γίνει σύσταση Ο.Ι., δεν μπορείς να βγάλεις 5 πιστοποιητικά;

Link to comment
Share on other sites

hkamp

Αν δεν έχει γίνει σύσταση δεν υφίστανται ξεχωριστές ιδιοκτησίες, ΚΑΕΚ κλπ για κανένα διαμέρισμα, σε κανέναν όροφο.

Πώς θα βγάλεις πιστοποιητικό για καθένα χωριστά; Εκτός αν πρόκειται για τον μοναδικό όροφο.

Edited by albert
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θεωρώ πως μπορείς να βγάλεις για το καθένα χωριστά.

Σε αντίθεση με τις προϋποθέσεις υπαγωγής στον 4178 όπου έχει μεγάλη σημασία η ύπαρξη σύστασης, όσον αφορά το ΠΕΑ έχει περισσότερο να κάνει (όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι) με την πραγματική κατάσταση του κτιρίου δεδομένου ότι επιχειρεί να μετρήσει πραγματικά μεγέθη. Θεωρώ ότι αν έχεις πχ ένα κτίριο με 5 καταστήματα που όμως δεν έγινε ποτέ σύσταση, μπορείς κανονικά αν θέλεις να βγάλεις ΠΕΑ για ένα από αυτα.

Όπως επίσης σε αντίθετη περίπτωση που μου έτυχε, είχα στα χαρτιά 5 οριζόντιες ιδιοκτησίες στον όροφο μιας πολυκατοικίας που στην πράξη γκρεμίστηκαν οι τοίχοι και είναι ενιαίος χώρος. Ε προφανώς εκεί θα βγει ένα ΠΕΑ αναγκαστικά άσχετα που η σύσταση λέει 5 ιδιοκτησίες δεν μπορώ να θεωρήσω αόρατους τοίχους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.