Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Χώροι με μειωτικό συντελεστή (Υπόγεια, σοφίτες, πατάρια)


Recommended Posts

Στις εγκυκλίους αναφέρει πως το πατάρι δεν χρειάζεται να είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΝΟΚ για να πάρει μειωτικό. Οπότε βγάλε την ερμηνεία του ΝΟΚ από την εξίσωση!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,5k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

 

Συναδελφοι καλησπερα.

Μια γρηγορη ερωτησουλα μιας και εχω καιρο να ασχοληθω.

Για να παρει μειωτικο συντελεστη ανοικτος εξωστης (παταρι) καταστηματος χωρις να ειναι λειτουργικα ανεξαρτητο απο το κατω καταστημα και χωρις να εχει αυτονομη εισοδο, τι αλλες προυποθεσεις πρεπει να πληρουνται?

 

Υπαρχει οριο υψους? Κατι αναφορικα με κτηριοδομικο?

 

Οι ερωταπαντησεις του ΥΠΕΚΑ λενε...

Ο μειωτικός συντελεστής εφαρμόζεται σε υπόγειες στάθμες που είναι σύμφωνες με τον ορισμό της παρ. 24 του άρθρου 2 του ν. 1577/85 (ΦΕΚ 210 Α’), όπου αναφέρεται ότι «Υπόγειο είναι όροφος ή τμήμα ορόφου, του οποίου η οροφή βρίσκεται έως 1,50 μ. ψηλότερα  από  την  οριστική  στάθμη  του  εδάφους.», σε  εσωτερικούς  εξώστες  (πατάρι) κατά τον ορισμό της παρ. 28 του άρθρου 2 του ν. 4067/12 (ΦΕΚ 79 Α’) και σε σοφίτες κατά  τον  ορισμό  της  παρ.  81  του  άρθρου  2  του  ν.  4067/12  (ΦΕΚ  79  Α’) ανεξαρτήτως επιφανείας.
 
Ο ΝΟΚ λεει...
28. Εσωτερικός εξώστης (πατάρι) είναι προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός χώρου, όπου η υποκείμενη επιφάνεια πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης, έχει προσπέλαση αποκλειστικά από το χώρο αυτόν, αποτελεί λειτουργικό παράρτημα της χρήσης αυτής, έχει συνολικό εμβαδόν μικρότερο του 70% της επιφάνειας του υποκείμενου χώρου, δεν θεωρείται όροφος και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία. 
 
Δηλαδη για να χαρακτηριστει παταρι μια κατασκευη και να τακτοποιηθει με μειωτικο θα πρεπει να μην υπερβαινει το 70% του υποκειμενου οροφου?
Στην περιπτωση μου που ο ιδιοκτησης εκλεισε και το αλλο μισο με μεταλλικη κατασκευη κι ετσι εχει 100% της καλυψης, δε δικαιουται 0,5?

 

 

 

Στις εγκυκλίους αναφέρει πως το πατάρι δεν χρειάζεται να είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΝΟΚ για να πάρει μειωτικό. Οπότε βγάλε την ερμηνεία του ΝΟΚ από την εξίσωση!!!!

 Αρα ...ασχέτος αν εχει κλεισει ολο το παταρι ή το 70%...παίρνει μειωτικό.Σωστα;

Link to comment
Share on other sites

Εγκύκλιος 4 άρθρο 18

 

"36) Παρ. 6 : ∆ιευκρινίζεται οτι η αναφορά στο άρθρο 2 του ν. 4067/12 αφορά αποκλειστικά στον ορισµό της σοφίτας. Ο µειωτικός συντελεστής 50% εφαρµόζεται σε κάθε περίπτωση κατασκευής αυθαίρετου εσωτερικού εξώστη/παταριού και σοφίτας, καθώς και σε κάθε περίπτωση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης νοµίµου εσωτερικού εξώστη/παταριού ή χώρου στέγης και ανεξαρτήτως µεγέθους."

Link to comment
Share on other sites

Ναι, το ρωταω απλα διοτι οι ερωταπαντησεις επονται χρονικα της εγκυκλιου 4, η οποια ερχεται να ερμηνευσει το Νομο, σε καποιο σημειο του οποιου κανει μνεια στο ΝΟΚ.

 

Υ.Γ. Αλέξανδρε αγαπώ τη φώτο προφίλ σου  :shock:

Καπως ετσι εγιναν τα ματια μου.... :mrgreen:

Edited by Inzaghi
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σε αυθαιρετο οροφο 'τυπου σοφιτα' ειναι δλδ εντος στεγης αλλα δεξια κ αριστερα οι παρειες ειναι σηκωμενες, δε βαζω μειωτικο. Ομως τα τμηματα που δεν ειναι προσβασιμα λογω υψους (ειναι χτισμενα) μπορω να βαλω μειωτικο, τι λετε?

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα. αυθαίρετος κλειστός χώρος ~10τ.μ. σε επέκταση στον Α' όροφο αυτοτελούς οικοδομής κατοικίας σε επέκταση του κυρίως χώρου που χρησιμοποιείται ως κλιμακοστάσιο για την πρόσβαση στο δώμα μπορεί να πάει με μειωτικό συντελεστή? ο χώρος δεν επικοινωνεί με το υπόλοιπο σπίτι αλλά έχει ανεξάρτητη πρόσβαση από το μπαλκόνι. κατασκευασμένος με τσιμεντοσανίδες 

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.