Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Εγγραφείτε στην ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Όλη η δραστηριότητα

Αυτή η ροή ανανεώνεται αυτόματα

  1. Past hour
  2. @tetris To θέμα που προέκυψε (και ορθώς κατά τη γνώμη μου) από νέους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στην οικοδομή είναι το ότι αν τα καταστήματα δεν πληρώνουν κοινόχρηστα και δαπάνες συντήρησης ανελκυστήρα, τα ποσοστά δαπανών των καταστημάτων θα πρέπει να ενσωματωθούν αναλογικά σε αυτά των διαμερισμάτων μέχρι να φτάσουν 1000/1000 και να τα προσαυξήσουν. Με απλά λόγια, τα διαμερίσματα να πληρώνουν και τις αναλογούσες δαπάνες των καταστημάτων. Όπως προείπαμε, ναι μεν είναι παράλογο να πληρώνουν τα καταστήματα, αλλά ο νόμος της οικοδομής είναι η ΠΣΟΙ και ο κανονισμός.
  3. Σήμερα
  4. Αν εξασφαλίζεις την απαιτούμενη επιφάνεια φύτευσης, την υπόλοιπη τη διαχειρίζεσαι όπως θέλεις. Θα πρέπει, όμως, να προβλέψεις και τα δέντρα (για τα οποία ΔΕΝ επαρκεί το βάθος των 40 εκ.)
  5. Δεν είναι τόσο σπλό το θέμα. Από τη στιγμή που υπήρχε προφορική συμφωνία που αναγνώριζε το σφάλμα της ΣΟΙ, σωστά (σύμφωνα με την κοινή λογική) δεν πλήρωναν. Όμως, η ΣΟΙ είναι νόμος. Η προσωρινή λύση που μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι την τροποποιηση της σύστασης, είναι να πληρώνουν τις δαπάνες αυτές όσοι εκ των παλαιών ιδιοκτητών τις πλήρωναν μέχρι σήμερα. Κι επειδή δεν είμαστε νομικοί, ας αναλάβουν οι αρμόδιοι...
  6. Καλημέρα, σε έκδοση άδειας μικρής κλίμακας που θα γίνει αντικατάσταση αλουμινένιων ανοιγμάτων σε όψη κτιρίου, υποχρεούμαι να κάνω ΣΔΑ ; Θέλω να πω πέραν του ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό που θα αφαιρεθεί, έχω ακούσει ότι τα παίρνουν οι αλουμινάδες. Και σε κάθε περίπτωση τι αναφέρω στην τεχνική έκθεση; Ευχαριστώ
  7. Στην κλήρωση είχαμε 80 συμμετοχές εκ των οποίων ήταν έγκυρες ήταν οι 79. Κατόπιν κλήρωσης την άδεια χρήσης του προγράμματος SDBox Diamond κερδίζει: Το μέλος @DimKaras με την δημοσίευση: Μπορούν να επικοινωνήσει μαζί μου ως την Τρίτη 27/01/2026 με π.μ. ή e-mail για να ενημερωθεί για την διαδικασία παραλαβής του δώρου του. Όλοι οι συμμετέχοντες κερδίζουν πρόσβαση για μια ΔΩΡΕΑΝ ζωντανή παρουσίαση SDBOX – Χάρτες & Κτηματολόγιο (20 λεπτών) μέσω Google Meet με θέμα: • Χάρτες (OSM, Google, συγχώνευση tiles, DXF) • Κτηματολόγιο (λήψη, γεωαναφορά, εισαγωγή σε CAD) • Πρακτικές ροές εργασίας με SDBOX σε πραγματικά παραδείγματα για την οποία θα γίνει ενημέρωση στο παρόν θέμα με επόμενη δημοσίευση.
  8. Ο ΣΕΑΑ δημοσίευσε τις ταξινομήσεις επιβατικών οχημάτων για τον Δεκέμβριο του 2025 και έτσι, πλέον, έχουμε στη διάθεσή μας τις ετήσιες ταξινομήσεις αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων για όλο το έτος. Πρόκειται για άλλη μια χρονιά-ρεκόρ για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας, αν και η αύξηση σε σχέση με πέρυσι ήταν μόλις 20%, επηρεασμένη από τις περιστασιακές διακοπές-παύσεις των επιδοτήσεων μέσα στη χρονιά. Συνολικά τον Δεκέμβριο διατέθηκαν 2.496 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ένα νεο ρεκόρ σε επίπεδο μήνα, τόσο σε απόλυτο νούμερο, όσο και σε μερίδιο, αντιπροσωπεύοντας το 23,22% της αγοράς. Ωστόσο, ο Δεκέμβριος ανέκαθεν ήταν καλός μήνας για τα EVs τα τελευταία χρόνια και το 2025 δεν ήταν εξαίρεση (τον Δεκέμβριο του 2024 το μερίδιο ήταν 20%). Εκ των 2.496 του μήνα, τα 1.149 ήταν αμιγώς ηλεκτρικά (BEVs) και τα 1.347 ήταν plug-ins. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα PHEVs ξεπέρασαν φέτος τα BEVs, ανατρέποντας την εικόνα που διαμορφώθηκε το 2024. Τι έγινε, λοιπόν, σε επίπεδο έτους; Tαξινομήθηκαν 8.892 BEVs (οριακά περισσότερα από το 2024) και 11.657 PHEVs, συνολικά 20.549 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ρεκόρ-έτους προφανώς, ενώ σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 37% στις ταξινομήσεις PHEVs, σε σχέση με το 2024. Το μερίδιο των BEVs επί του συνόλου των ταξινομήσεων του έτους έφτασε το 6,17% (έναντι 6,42% το 2024) και των PHEVs, το 12,53% (από 6,09% το 2024). Υπολογίζεται οτι από το 2019 έχουν ταξινομηθεί περίπου 30.100 BEVs και 41.200 PHEVs, τα οποία πλέον αποτελούν το 0,52% και το 0,72% του συνολικού στόλου επιβατικών οχημάτων στην Ελλάδα, με βάση και τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε ο ACEA. Τα “αμιγώς θερμικά” μοντέλα βενζίνης και diesel, μη συμπεριλαμβανόμενων δηλαδή των “απλών” και ήπια υβριδικών μοντέλων (MHEV-HEV), σημειώσαν μεγάλη μείωση ταξινομήσεων, κατά 20%. Αντίστοιχα μεγάλη άνοδο όμως είχαμε για τα HEVs (+24,65%), που αντιστάθμισαν αυτή την κατάσταση. Έτσι, τα μη υβριδικά μοντέλα είχαν 35% μερίδιο αγοράς για όλο το 2025, ενώ τα HEVs έφτασαν το 50%.
  9. Ο ΣΕΑΑ δημοσίευσε τις ταξινομήσεις επιβατικών οχημάτων για τον Δεκέμβριο του 2025 και έτσι, πλέον, έχουμε στη διάθεσή μας τις ετήσιες ταξινομήσεις αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων για όλο το έτος. Πρόκειται για άλλη μια χρονιά-ρεκόρ για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας, αν και η αύξηση σε σχέση με πέρυσι ήταν μόλις 20%, επηρεασμένη από τις περιστασιακές διακοπές-παύσεις των επιδοτήσεων μέσα στη χρονιά. Συνολικά τον Δεκέμβριο διατέθηκαν 2.496 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ένα νεο ρεκόρ σε επίπεδο μήνα, τόσο σε απόλυτο νούμερο, όσο και σε μερίδιο, αντιπροσωπεύοντας το 23,22% της αγοράς. Ωστόσο, ο Δεκέμβριος ανέκαθεν ήταν καλός μήνας για τα EVs τα τελευταία χρόνια και το 2025 δεν ήταν εξαίρεση (τον Δεκέμβριο του 2024 το μερίδιο ήταν 20%). Εκ των 2.496 του μήνα, τα 1.149 ήταν αμιγώς ηλεκτρικά (BEVs) και τα 1.347 ήταν plug-ins. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα PHEVs ξεπέρασαν φέτος τα BEVs, ανατρέποντας την εικόνα που διαμορφώθηκε το 2024. Τι έγινε, λοιπόν, σε επίπεδο έτους; Tαξινομήθηκαν 8.892 BEVs (οριακά περισσότερα από το 2024) και 11.657 PHEVs, συνολικά 20.549 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ρεκόρ-έτους προφανώς, ενώ σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 37% στις ταξινομήσεις PHEVs, σε σχέση με το 2024. Το μερίδιο των BEVs επί του συνόλου των ταξινομήσεων του έτους έφτασε το 6,17% (έναντι 6,42% το 2024) και των PHEVs, το 12,53% (από 6,09% το 2024). Υπολογίζεται οτι από το 2019 έχουν ταξινομηθεί περίπου 30.100 BEVs και 41.200 PHEVs, τα οποία πλέον αποτελούν το 0,52% και το 0,72% του συνολικού στόλου επιβατικών οχημάτων στην Ελλάδα, με βάση και τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε ο ACEA. Τα “αμιγώς θερμικά” μοντέλα βενζίνης και diesel, μη συμπεριλαμβανόμενων δηλαδή των “απλών” και ήπια υβριδικών μοντέλων (MHEV-HEV), σημειώσαν μεγάλη μείωση ταξινομήσεων, κατά 20%. Αντίστοιχα μεγάλη άνοδο όμως είχαμε για τα HEVs (+24,65%), που αντιστάθμισαν αυτή την κατάσταση. Έτσι, τα μη υβριδικά μοντέλα είχαν 35% μερίδιο αγοράς για όλο το 2025, ενώ τα HEVs έφτασαν το 50%. View full είδηση
  10. Ευχαριστούμε πολύ!
  11. Χθες
  12. Ναι. Στα σχόλια αναφέρεις ότι πρόκειται για το ΚΑΕΚ οικοπέδου (οι ΚΧ δεν διαθέτουν ΚΑΕΚ και αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστή ιδιοκτησία για συστημικούς λόγους)
  13. Σε μια πολυκατοικια που έχει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας επιθυμώ να βγάλω ΗΤΚ για τους κοινόχρηστους χώρους. Τι ΚΑΕΚ θα αναγράψω; Του οικοπέδου δλδ ...... / 0 / 0 ;
  14. Καλησπέρα, σε εντός σχεδίου οικόπεδο υπήρχε σύμφωνα με την Ο.Α διώροφη κατοικία με υπόγειο. Λόγω κατασκευής του κτιρίου σε στάθμη ψηλότερη από αυτήν που προβλεπόταν, το υπόγειο δεν έχει προϋποθέσεις υπογείου και θεωρείται ισόγειο με ταυτόχρονη μετατροπή του σε χώρο κύριας χρήσης (κατοικία) χωρίς να αποτελεί ανεξάρτητο χώρο. Για την εύρεση της κατηγορίας θα συνυπολογίζατε την επιφάνεια αλλαγής χρήσης του πρώην υπογείου;
  15. Καλησπέρα σας. Αντιμετωπίζω την εξής περίπτωση: Πελάτης θέλει μεταβίβαση σε Ο.Ι. κατοικίας ΥΠ1 υπερυψωμένου υπογείου. Στην Ο.Α. που εκδόθηκε το 1973 μπορώ να συμπεράνω ότι είχε υπολογιστεί στη δόμηση όλο το υπόγειο. Η Ο.Ι. κατοικίας ΥΠ1 προέρχεται από αλλαγή χρήσης και διάσπαση μιας μεγαλύτερης αποθήκης. Δηλαδή στην Ο.Α. υπήρχε μια αποθήκη, στη συνέχεια στην σύσταση Ο.Ι. έχει διασπαστεί σε δύο αποθήκες την ΥΠ1 & ΥΠ2 και σήμερα οι αποθήκες που ανήκουν σε διαφορετικούς ιδιοκτήτες έχουν μετατραπεί σε κατοικίες. Ως κατασκευή προ '75 δηλώνω τις όποιες αυθαιρεσίες επί της ΥΠ1, δηλ. την αλλαγή χρήσης και την διαμερισμάτωση; Θα πρέπει να ζητηθεί η συναίνεση του όμορου ιδιοκτήτη ή η από κοινού δήλωση; Ευχαριστώ
  16. Καλησπέρα. Έχω το ίδιο προβλημα. Πολιτικο μηχανικό φέρατε καο εντοπισε το προβλημα;
  17. Το ότι μέχρι τώρα δεν πλήρωναν είναι μπούρδα δικαιολογία! Και οι εταιρίες έκδοσης κοινοχρήστων κάνουν βλακείες! Δεν υπάρχει καλύτερη τεκμηρίωση από τον πίνακα της ΣΟΙ! Αν συνεχίσουν να τσινίζουν αρκεί ένα εξώδικο κ.λπ. και να πάρει τη νομική οδό το θέμα... Άσε που τους εξυπνάκηδες μπορείς να βρεις πολλούς έμμεσους τρόπους να τους εξαναγκάσεις!
  18. Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξαπολύσετε τη δική σας πολύπλευρη επίθεση;
  19. Συνάδελφοι της ίδιας άποψης είμαι. Απλά καταλαβαίνετε το πρακτικό μέρος. Επειδή μέχρι τώρα τα καταστήματα (προφορικές συμφωνίες) δεν πλήρωναν θα πρέπει να τεκμηριώνεται ο λόγος που πλέον θα κληθούν να πληρώσουν ενώ ταυτόχρονα, η εταιρία κοινοχρήστων στον τρέχοντα πίνακα, έχει αποδώσει μηδενικές δαπάνες σε αυτά, για τα κοινόχρηστα και το κόστος συντήρησης του ανελκυστήρα.
  20. Ακολουθείται με ιερή ευλάβεια αυτό ακριβώς που γράφει η ΣΟΙ και ο Πίνακας Κατανομής Χιλιοστών - Δαπανών! Μπορεί να αλλάξει αποκλειστικά και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του 100% των συνιδιοκτητών και με συμβολαιογραφική πράξη! Ουδείς θα ασχοληθεί με το παράλογο ή μη κάποιων όρων!
  21. Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απαντήση. Τώρα όσον αφορά τις δοκούς η μελέτη αναφέρει ότι στα ανοίγματα των δοκών κάμπτονται οι μισοί και οι άλλοι μισοί προεκτείνονται μέχρι την παρειά του υποστυλώματος στο γειτονικό άνοιγμα. Δεν αναφέρει κάτι παραπάνω ως προς το ποιοι είναι οι οπλισμοί. Για την δοκό Δ1 π.χ. από την εμπειρία σας στο άνοιγμα γράφει στη κάτω παρειά "2Φ16 + 2Φ18" ποιος οπλισμός είναι ο καμπτόμενος ; ο Φ16 ή Φ18 ;
  22. @tetris Σ' ευχαριστώ. Αυτό ακριβώς είναι το ερώτημα. Βάσει της σύστασης, ως αναφέρω παραπάνω, τα καταστήματα πρέπει να πληρώνουν δαπάνες κοινοχρήστων και ανελκυστήρα; (λογικά συμφωνούμε ότι πρέπει ασχέτως του ότι αυτό είναι λάθος). Όταν λες τροποποίηση, φαντάζομαι εννοείς της σύστασης και όχι κάτι πιο εύκολο
  23. Ο πίνακας κοινοχρήστων ΔΕΝ μπορεί να παραβιαστεί. Μπορεί όμως να τροποποιηθεί
  24. Σχεδιάζω πολυκατοικία της οποίας το υπόγειο (χώροι στάθμευσης) επεκτείνονται τα όρια του οικοπέδου. Αν έχω εξασφαλίσει την απαιτούμενη φύτευση σε τμήματα που η φύτευση έχει 40 εκατοστα χώμα, μπορώ σε τμήμα άνωθεν του υπογείου να έχω 20 εκατοστά χώμα ή και πλακόστρωση;
  1. Φόρτωση περισσότερων δραστηριοτήτων
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.