Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όλη η δραστηριότητα

Αυτή η ροή ανανεώνεται αυτόματα

  1. Past hour
  2. Καλημέρα θα ήθελα τ.ζ για τακτοποίηση για Χ:307533 & Y:4379792, ευχαριστώ.
  3. Σήμερα
  4. 1) Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος ΦΕΚ 3002Β-2024.pdf
  5. Ακριβώς 1. Το κράτος αποποιείται των (όποιων) ευθυνών του για ελλιπή μέσα πυρόσβεσης, και πετάει το μπαλάκι στους Δήμους 2. Οι Δήμοι προσδοκούν οικονομικά οφέλη λόγω των προστίμων Το πώς θα ελεγχθούν τόσες δηλώσεις, και με ποιά κριτήρια θα γίνεται ο έλεγχος, είναι προς διερεύνηση...
  6. Ρίζες ή κλαδιά και καρποί που πέφτουν στο γειτονικό ακίνητο (Άρθρα 1008-1009 ΑΚ)
  7. Μετά τον β' έλεγχο από Ε.Δ ή Ο.Α παύει να ισχύει. Επομένως θα πάτε με έκδοση νέας Ο.Α
  8. Ας πούμε δεν είχα την σωστή κατεύθυνση από τον μηχανικό 😐 Σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται; Μπορεί να γίνει και πάλι αναθεώρηση; Και να περάσει και τρίτος ελεγκτής;
  9. Εύλογο το ερωτημά σου Tim22, το είχα θέσει και εγώ πριν λίγο καιρό, απάντηση δεν πήρα, αλλά από τον σχολιασμό του συναδέλφου pavlos33, δεν βλέπω και να υπάρχει τελικά απάντηση. Το δεν μας διαφωτίζει, αλλά δυστυχώς είναι μάλλον η σύνοψη της πραγματικότητας. Φαντάζομαι σου λέει ότι θα κάνεις τον υπολογισμό όπως συμφέρει για τη δήλωση, με την έννοια, πώς θα σε κατηγορήσει κάποιος μετέπειτα, και βάσει ποιας ερμηνείας αφού τέτοια ξεκάθαρη δεν υπάρχει; Ναι μεν ο νόμος υπερισχύει της εγκυκλίου, αλλά σε πολλά θέματα όλοι έχουμε εφαρμόσει τις οδηγίες της τελευταίας. Προσωπικά πιστεύω πως εννοεί ότι γίνεται να συγκρίνουμε με τα επιτρεπόμενα που γράφει η άδεια, άσχετα αν είναι σωστά και συμφωνούν με τους τότε όρους δόμησης, κατά το σκεπτικό που αναφέρουν συχνά στις Ε/Α από το ΤΕΕ, πως άδεια που δεν έχει ακυρωθεί παράγει ισχυρά αποτελέσματα. Αν ωστόσο η άδεια δεν γράφει αριθμό για τα επιτρεπόμενα μεγέθη ή θέλουμε να είμαστε πιο επιμελείς θα ελέγξουμε τους όρους δόμησης που ίσχυαν τότε. Πιο σίγουρη λύση είναι βέβαια το να ελέγξουμε με τα σημερινά επιτρεπόμενα. Αλλά και εκεί υπάρχουν προβλήματα: Τι γίνεται, για παράδειγμα, αν το οικόπεδο δεν είναι σήμερα άρτιο επειδή ας πούμε έχει μπει η περιοχή σε ΓΠΣ; Αν έχουν αλλάξει οι πλαγιές αποστάσεις προς το δυσμενέστερο; Μια αυστηρή σύγκριση με τους σημερινούς όρους δόμησης θα έπρεπε να κρίνει ως αυθαίρετα και αδειοδοτημένα τμήματα που παραβιάζουν τις αποστάσεις.. Το γιατί διαφοροποιήθηκε θεωρώ πως εύκολα θα μπορούσε να είναι αστοχία του συντάκτη να το γράψει αντίστοιχα και όχι ότι θέλει να υποδείξει τη διαφορά σε σχέση με τη λογική στην επιλογή κατηγορίας. Ίσως αυτό ήθελε και να διορθώσει /συμπληρώσει η εγκύκλιος. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι, και ο ίδιος ο νόμος (μέσω του παραρτήματος Α) προτρέπει σε σύγκριση με όρους δόμησης παρελθόντα χρόνου, όταν στους οικισμούς γράφει ότι (πρέπει να) συγκρίνουμε με τους όρους δόμησης που ίσχυαν το 2011 και όχι τους σημερινούς.
  10. Παράταση έως τις 21 Ιουνίου της προθεσμίας εφαρμογής των μέτρων πυροπροστασίας των δασικών ακινήτων ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι στόχος της σχετικής νομοθεσίας είναι «να έχουμε τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται» και όχι η επιβολή προστίμων. Συγκεκριμένα στο περιθώριο του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) που πραγματοποιείται στην Αθήνα ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε: «Από τον Μάιο του 2023 ισχύει ο κανονισμός για τα ακίνητα που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάση, να έχουν τεχνική έκθεση πυροπροστασίας και να υπάρχουν κάποιοι βασικοί καθαρισμοί φέτος γύρω από τα ακίνητα αυτά. Η σχετική ημερομηνία αποφασίσαμε να παραταθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου για να διευκολυνθούν οι πολίτες αλλά και οι μηχανικοί δασολόγοι γεωπόνοι που κάνουν τις τεχνικές εκθέσεις, να ολοκληρώσουν το έργο». «Είναι πολύ σημαντικό, φέτος που ο χειμώνας ήταν παρά πολύ θερμός και έχουμε μειωμένη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, να υπάρξουν αυτοί οι καθαρισμοί και τα κλαδέματα γύρω από τα σπίτια και να απομακρυνθούν οι καύσιμες ύλες. Γιατί μέσα στα οικόπεδα είναι λογικό ότι δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος, είναι δουλειά των ιδιοκτητών να φροντίσουν για την πυροπροστασία μέσα στο οικόπεδο τους και γύρω από το κτήριό τους», σημείωσε. «Ο στόχος αυτών των κανονισμών δεν είναι να μπουν πρόστιμα, είναι να έχουμε τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται. Σε κάθε περίπτωση, να ξέρουν και οι μηχανικοί, οι δασολόγοι ή οι γεωπόνοι που κάνουν τις σχετικές εκθέσεις ότι ο κανονισμός προβλέπει ενδεικτικά δράσεις. Θα πρέπει οι ίδιοι να πάρουν την απόφαση για την πυροπροστασία των σχετικών κτηρίων. Η έμφαση η δική μας είναι στο να γίνει η προετοιμασία. Τα πρόστιμα δεν είναι σκοπός ούτε αυτοσκοπός», κατέληξε.
  11. Γειά σας Ανεβάζω μια φωτογραφία για να εξηγήσω το πρόβλημα που έχω. Βλέπετε τα Leyland που έχει φυτέψει ο γείτονας και πως έρχονται μέσα στον δικό μας ακάλυπτο Τα δένδρα είναι 3. Εκεί που σταθμεύει το όχημα και δεξιά του, βρίσκονται 2 νόμιμες υπαίθριες θέσεις στάθμευσης. Ποιό είναι το πρόβλημα; Αυτά τα δένδρα πετάνε ένα είδος διάφανου ρετσινιού. Η θέση κολλητά στη μεσοτοιχία έχει αχρηστευτεί εντελώς και ακόμα και εκεί που είναι το όχημα, έρχεται ρετσίνι με τον αέρα. Το όχημα πρέπει να πάει σε πλυντήριο για να καθαριστεί και είναι η 2η φορά το τελευταίο 3μηνο. Θεωρώ ότι αν φέρω συνεργείο να τα κουρέψει κατακόρυφα στη μεσοτοιχία, δε θα λύσει το πρόβλημα αφού ο αέρας θα συνεχίσει να φέρνει ρετσίνια.Απλά θα μετριαστεί. Τα ξερά φύλλα που βρωμίζουν καθημερινά ( Φαίνεται το στρώμα στη βάση της μάνδρας) δε με απασχολούν. Υπάρχει λύση για αυτό το θέμα;. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν είναι συζητήσιμος. Παλαιότερα υπήρχε στην πρόοσοψη του ένα τεράστιο δένδρο που επίσης ήταν προβληματικό. Απείχε μισό μέτρο από την περίφραξη και έγερνε προς τον δρόμο. Εκεί στάθμευαν ενοικιαστές του και διαμαρτυρήθηκαν ότι τα οχήματα τους καταστρέφονται. Η απάντηση του ήταν, να μη σταθμεύουν εκεί. Τελικά το δένδρο ξεράθηκε και ησύχασαν.
  12. Χθες
  13. Κλήθηκα να ελέγξω (Β΄στάδιο τελικό) μια ισόγεια οικία. Διαπιστώθηκε ότι η τοποθέτηση του κτίσματος έγινε με μια μικρή στροφή εντός του οικοπέδου. Το οικόπεδο στην αρχή είναι στενό και προς τα πίσω ανοίγει, ήτοι το πρόσωπο είναι μικρότερο από την οπίσθια πλευρά του οικοπέδου. Η στροφή αυτή δημιουργεί πρόβλημα στην μπροστινή αριστερή γωνία της οικίας. Μέτρησα την αριστερή πλάγια απόσταση 2,40μ αντί των 2,50μ όπως δείχνουν τα εγκεκριμένα σχέδια. Πως μπορώ να το ξεπεράσω με αποκλίσεις; ... λείπουν 10 εκ Το πόρισμα (Α΄στάδιο) του αρχικού μηχανικού ήταν θετικό...όταν έλεγξε την θεμελίωση.
  14. Όπως βλέπεις υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ νόμου και εγκυκλίου. Τα έχουμε συζητήσει χρόνια πριν όλα αυτά και άκρη δεν βγάζουμε. Οπότε, κάνεις ότι κρίνεις καλύτερο. Λέει για μεγέθη άδειας. Ποια μεγέθη; Αυτά που προέβλεπε η άδεια ή τους όρους δόμησης που ίσχυαν στο ακίνητο κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας; Κανείς δεν θα απαντήσει με σιγουριά βεβαίως. Αν εννοούν τα μεγέθη που προέβλεπε η άδεια στο να υλοποιηθούν, γιατί διαφοροποιήθηκε από την αντιμετώπιση για την εύρεση κατηγορίας και πόσο μάλλον, από το λεκτικό του νόμου (αλλά και του 4178); Δεν ξέρω αν είχες ξεκινήσει νωρίτερα το ερώτημα και είχες διευκρινίσει ότι έχεις οριζόντια ιδιοκτησία, αλλά αν έχεις ο επιμερισμός βάσει χιλιοστών της θα γίνει στην επιτρεπόμενη δόμηση και κάλυψη (παρά το ότι όπως έχουμε ξαναπεί δεν στέκει).
  15. Βάσει της εγκυκλίου 2 αναφέρεται ότι εφόσον υπάρχει άδεια, είναι δυνατή η σύγκριση με τα μεγέθη της άδειας. Δηλαδή ΥΔ = επιφάνεια αυθαιρεσίας / (επιτρεπόμενη δόμηση σήμερα ή κατά την άδεια επί ποσοστό συνιδιοκτησίας) Ομοίως για την ΥΚ, όπου όπως έχεις αναφέρει και εσύ, κανονικά χρειάζεται επιμερισμός βάσει του ακριβούς λεκτικού του άρθρου, αν και δεν έχει λογική. Είναι λάθος το παραπάνω σκεπτικό;
  16. Κοίτα οι σωληνώσεις είναι χάλκινες ή χαλύβδινες συνήθως, τα εξαρτήματα είναι συνήθως αλουμινίου όπως και το mulriblock (το εξάρτημα που ρυθμίζει την πίεση και την ροή του αερίου που χρησιμοποιείται για την καύση). Το multiblock είναι πάντα συνδεδεμένο με την γείωση του κυκλώματος. Υπάρχει ηλεκτρική συνέχεια, ναι. Θα το επιβεβαιώσω και με πολύμετρο και θα επανέλθω Τωρα όσο για τον ΔΔΕ οκ ισχύει αυτό που λες αλλά δεν νομίζω πως αλλάζει πολλά. Κι αν κολλήσει; Αν είναι παλιό σπίτι και δεν υπάρχει καν; Δεν ξέρω δεν μου φαίνεται και πολύ καλή ιδέα αυτή η πρακτική και ψάχνω κάποιο συγκεκριμένο εδάφιο στον κανονισμό που να λέει συγκεκριμένα πως όλα τα ηλεκτρόδια πρέπει να συνδέονται αποκλειστικά και μόνο στον κύριο ζυγό. Όσοι έχουν κάνει επανελέγχους και όντως έχουν μετρήσει αντίσταση γείωσης, σε παλιά σπίτια βλέπουν μεγάλα νούμερα. Εύκολα ένα καινούριο ηλεκτρόδιο έχει μικρότερη.
  17. Για να μην βρεθείς σε διαδικασία να αποδεικνύεις τα αυταπόδεικτα (φαντάζομαι φοβάσαι ενδεχόμενο καταγγελίας) να επιλέξεις καλαμωτή (το αναφέρει ρητά στον ΝΟΚ) και θα έχεις ήσυχο το κεφάλι σου. Αν οπωσδήποτε θέλεις να τοποθετήσεις ξύλο, άφησε μικρές αποστάσεις, ώστε να επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με τον ορισμό, ο προορισμός της πέργκολας (αναρρίχηση φυτών, κλπ)
  18. Απορία δική μου..... Αφού αν κατάλαβα καλά τώρα πρόσφατα καλέσατε 2ο ελεγκτή.... γιατί δεν είχες κάνει την αναθεώρηση πριν το κάλεσμα, να την έφτιαχνες και να μη ξαναπληρώνεις ελεγκτές διαδικασίες χρόνοι και χρήμα κλπ? η "βάση" όπως το ονομάζεις, αν λειτουργεί ως θεμέλιο έχει ελεγχθεί για αυτό? Υ.Γ. Και ο Μηχανικός σας Μελετητής και Επιβλέποντας της άδειας τι σας πρότεινε να γίνει? Ο ίδιος είναι ο μοναδικός που έχει την πλήρη εικόνα και δεδομένα για να σας απαντήσει επίσημα.
  19. Έγινε, ευχαριστώ! Αναγκαστικά κάπως θα πακτωθουν με πηχάκια από πάνω. Δεν ξέρω αν παίζει και ρόλο η απόσταση μεταξύ των καλαμιών/κορμών ώστε να μην φαίνεται συμπαγές...
  20. Για τους συντελεστές προσαύξησης πολεοδομικών μεγεθών συγκρίνεις ως εξής. Καταγράφεις τους αυθαίρετους χώρους βάσει των εγκεκριμένων σχεδίων (πχ αυθαίρετη επέκταση σε νόμιμο κτίριο 20 τμ. ΄Θα έχεις ΥΔ=ΥΚ=20 τμ). Έστω στο οικόπεδο η επιτρεπόμενη δόμηση με βάση τους σημερινούς όρους δόμησης είναι 360 τμ και η κάλυψη 120 τμ. Θα έχεις ΥΔ=20/360 και ΥΚ=20/120. Η επιλογή ανάμεσα σε ισχύοντες όρους δόμησης κατά την έκδοση άδειας ή σημερινούς (ανάλογα ποιο συμφέρει περισσότερο) γίνεται για τον προσδιορισμό της κατηγορίας 4 ή 5.
  21. Μετά το πέρας του δεύτερου ελεγκτή (προς κλείσιμο φακέλου) για να κατασκευαστεί αποθήκη κήπου (9 τμ) υπάρχει η δυνατότητα της αναθεώρησης ή χρειάζεται έκδοση νέας άδειας; Η βάση της είναι ήδη στην υπάρχουσα άδεια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
  22. Το κατέβασα το manual και λέει ότι αν αναβοσβηνει με αυτή την συχνότητα αναμένουμε σωστή τάση dc/ac .Απλα δίπλα ακριβώς έχω άλλους 2 ίδιους ινβερτερ (που λειτουργούν κανονικα )και έκανα τραμπα τα dc και πάλι δεν δούλεψε.Οποτε θεώρησα πως κάποια βλάβη έγινε εσωτερικά του ινβερτερ
  23. Είναι φυσιολογικό να ανανοσβήνει το λαμπάκι; Το μάνουαλ της συσκευή το έχεις; Αν ναι ανέβασέ το εδώ αν θες.
  24. H καλαμωτή επιτρέπεται καθώς αναφέρεται ρητά στον ορισμό της πέργκολας. Κατά τη γνώμη μου και άλλο υλικό εκτός καλαμιού δεν αλλάζει κάτι. Αρκεί να μην υπάρχει κάτι συμπαγές στην οροφή της και προσδώσει χαρακτήρα στεγασμένου χώρου μόνιμης κατασκευής.
  25. Καλά τα λες. Υπάρχει. Αλλά δε νομίζω να κάνει μπαμ από το ρεύμα που θα περάσει μέχρι να ανοίξει ο ΔΔΕ. Είσαι σίγουρος ότι υπάρχει ηλεκτρική συνέχεια σωλήνα αερίου και γείωσης κτηρίου μέσω της συσκευής του καυστήρα; Το έχεις διαπιστώσει θέλω να πω;
  26. Αντικατάσταση υφιστάμενης στέγης και επέκταση της σε όλη την επιφάνεια της πλακας, πάει φυσικά με άδεια. Σοφίτα μπορεί να γίνει εντός της; Αν ναι, με τι μέγιστο ύψος και ποσό χαμηλά θα πρέπει να σβήσει; Δε με νοιάζει να μην μετρήσει στην δόμηση, υπαρχει υπόλοιπο συντελεστή. Θ ανοιχθεί και οπή στην πλάκα για εσωτερική πρόσβαση. Είμαι σε οικισμό κάτω των 2k κατοίκων και το κτίσμα έχει εξαιρεθεί από κατεδάφιση ως κατ2 του 4495. Τέλος, ελεγκτής απαιτείται τόσο στην άδεια στέγης όσο και σοφίτας;
  27. Καλησπέρα σας! Σε ξύλινη πέργκολα αν μπει χοντρό καλάμι ή στην ίδια διάμετρο κορμός καστανιάς ή ευκαλύπτου τίθεται θέμα άδειας;
  1. Φόρτωση περισσότερων δραστηριοτήτων
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.