Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πότε πληρώνουμε ΦΕΜ;


Recommended Posts

άρα έχει προθεσμία. Εγώ νομίζω εάν δεν είναι απαραίτητο για φάκελο πολεοδομίας, γιατί να τρέχουμε να τους παρακαλάμε να τους πληρώσουμε, χάνουμε και μέρες έτσι, όλα μαζί πριν τη φορολογική δήλωση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 710
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι συμπληρωματικά στο θέμα προκαταβολής φόρου

Προσθήκη στον νόμο 2238/94 διατάξεων με το Ν-3943/11 (ΦΕΚ-66/Α/31-3-11) περί αμοιβών και καταστάσεων στην εφορία

.................................................

β) Το πρώτο εδάφιο της παρ.4 του Αρθ-13 του ΚΦΕ αντικαθίσταται ως εξής:

"Αν ο αρχιτέκτονας ή πολιτικός μηχανικός, ο οποίος αναλαμβάνει τη σύνταξη της μελέτης ή την επίβλεψη ανέγερσης οικοδομής, συμμετέχει στην επιχείρηση που αναλαμβάνει την ανέγερση και πώληση της οικοδομής, την οποία αφορά η μελέτη ή η επίβλεψη, επιβάλλεται σε βάρος της επιχείρησης φόρος εισοδήματος, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) στο ακαθάριστο ποσό της καθοριζόμενης αμοιβής που ορίζεται από τις διατάξεις της παρ.1 του Αρθ-1 του ΠΔ-696/74 όπως ισχύει, ανεξάρτητα από κάθε άλλη επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης από φόρο εισοδήματος, πλέον εισφοράς ΟΓΑ δεκαπέντε τοις εκατό (15%) στο ποσό του φόρου."

γ) Το εδαφ.α της παρ.5 του Αρθ-13 του ΚΦΕ αντικαθίσταται ως εξής:

"Αν ο αρχιτέκτονας ή πολιτικός μηχανικός που υπογράφει τη μελέτη ή αναλαμβάνει την επίβλεψη είναι μισθωτός της επιχείρησης η οποία αναλαμβάνει τη μελέτη ή επίβλεψη ή ανέγερση της οικοδομής, η επιχείρηση μπορεί να ζητήσει να επιβληθεί σε αυτή φόρος δεκαπέντε τοις εκατό (15%) στο ακαθάριστο ποσό της καθοριζόμενης αμοιβής που ορίζεται από τις διατάξεις της παρ.1 του Αρθ-1 του ΠΔ-696/74 όπως ισχύει, πλέον εισφοράς ΟΓΑ δεκαπέντε τοις εκατό (15%) στο ποσό του φόρου."

δ) Η περιπτ.β της παρ.6 του Αρθ-50 του ΚΦΕ αντικαθίσταται ως εξής:

"β) Στο ποσό της συμβατικής αμοιβής, για τις υπόλοιπες περιπτώσεις."

ε) Οι περιπτ.α και περιπτ.β΄ και το εδαφ.γ της παρ.4 του Αρθ-52 του ΚΦΕ αντικαθίστανται ως εξής:

"α) Σε τέσσερα τοις εκατό (4%) της συμβατικής αμοιβής για εκπόνηση μελετών και σχεδίων που αναφέρονται στις περιπτ.β και περιπτ.δ της παρ.5 του Αρθ-49.

β) Σε δέκα τοις εκατό (10%) της συμβατικής αμοιβής για εκπόνηση μελετών και σχεδίων που αφορούν οποιασδήποτε άλλης φύσης έργα και για την επίβλεψη της εκτέλεσης αυτών, καθώς και των έργων της προηγούμενης περίπτωσης και της ενέργειας πραγματογνωμοσύνης κλπ για τα έργα αυτά.

Εξαιρετικά, για αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών για την επίβλεψη της εκτέλεσης κάθε είδους τεχνικών έργων που ορίζονται στις προηγούμενες περιπτώσεις, ο προκαταβλητέος φόρος επιβάλλεται πριν από τη θεώρηση των οικείων εργασιών από την αρμόδια αρχή στο ποσό της αμοιβής επίβλεψης του δικαιούχου, και προκειμένου για εκπόνηση μελετών ή σχεδίων και επίβλεψη έργων του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των κοινωφελών ή θρησκευτικών ιδρυμάτων, ο προκαταβλητέος φόρος κατά τα ποσοστά της παραγράφου αυτής υπολογίζεται στο ποσό της συμβατικής αμοιβής."

στ) Το εδαφ.ε της παρ.4 του Αρθ-52 του ΚΦΕ αντικαθίσταται ως εξής:

"Η δήλωση αυτή περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου της αμοιβής, τη διεύθυνσή του, τη συμβατική αμοιβή, τον προκαταβλητέο φόρο, την αρμόδια για τη φορολογία Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία του ίδιου και εκείνου που του ανέθεσε τη σύνταξη της μελέτης ή των σχεδίων ή την επίβλεψη, πλην των περιπτώσεων που την ανάθεση έκανε το Δημόσιο."

ζ) Μέχρι την 20ή ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους ο μηχανικός υποχρεούται να υποβάλλει, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), κατάσταση με τις έγγραφες συμφωνίες που έχει συνάψει με τους αντισυμβαλλομένους του μέσα στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο και στην οποία αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, ο ΑΦΜ του κάθε συμβαλλόμενου, το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας και η συμφωνηθείσα αμοιβή.

η) Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος υποχρεούται να υποβάλει, μέχρι την 20ή ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), κατάσταση των έγγραφων συμφωνιών που έχουν συνάψει οι μηχανικοί με τους αντισυμβαλλομένους τους μέσα στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο και στην οποία αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, ο ΑΦΜ του κάθε αντισυμβαλλομένου, το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας και η συμφωνηθείσα αμοιβή. Την ευθύνη για την υποβολή αυτή φέρει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

θ) Η ισχύς των διατάξεων των περιπτ.α έως περιπτ.η έχουν εφαρμογή από 1-7-11.

ι) Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, καθορίζεται ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής των καταστάσεων, το περιεχόμενο αυτών, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων αυτής της παραγράφου.

(Σ.Σ. Βλ. και Αποφ-1194/11 ΦΕΚ-2289/Β/13-10-11

Υποβολή από το ΤΕΕ καταστάσεων των έγγραφων συμφωνιών που έχουν συνάψει μηχανικοί)

Και Ν. 3842/11 ΑΡΘΡ. 7 ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Κ.Φ.Ε. ΠΑΡ. 5 ΑΡΘ. 49

 

 

Καλό κουράγιο

Edited by venezia
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Επειδή έχω μπερδευτέι με την υποχρέωση καταβολής ΦΕΜ. Αν για τον 4014/11 δηλώσω αμοιβή 290 ευρώ , κάτω από 300 δηλαδή υποχρεούμαι να πληρώσω ΦΕΜ ?

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχω μπερδευτέι με την υποχρέωση καταβολής ΦΕΜ. Αν για τον 4014/11 δηλώσω αμοιβή 290 ευρώ , κάτω από 300 δηλαδή υποχρεούμαι να πληρώσω ΦΕΜ ?

 

και εγώ την ίδια απορία έχω; μέχρι πιο ποσό πληρώνουμε ΦΕΜ και που το λέει;

Link to comment
Share on other sites

ΦΕΜ (4%-10%) έχει από το 1ο ευρώ.

Παρακράτηση φόρου (20%) έχει πάνω από 300€

 

Δηλαδή μου λες ότι για κάθε απόδειξη που κόβω πρέπει να πληρώνω και ΦΕΜ έστω και για 50-100 Ευρώ; Αν ναι τώρα που δεν πλήρωσα ΦΕΜ τι κάνω; Έχω πρόστιμο;

 

Μήπως μπορείς να μου πεις που το λέει αυτό Φαεθων

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Αυτό το ζήτημα πρέπει να αναρτηθεί με το μεγαλύτερο δυνατό font size στην αρχική σελίδα του michanikos.gr! Δεν πρόκειται να γλυτώσουμε αλλιώς... Μπορεί να έχει αναφερθεί και 20 φορές στις προηγούμενες σελίδες μόνο του συγκεκριμένου θέματος!

Το ΦΕΜ δεν έχει καμία σχέση με την παρακράτηση φόρου ούτε αντιστοιχεί σε ΑΠΥ! Πληρώνεται όποτε υπάρχει τέτοια υποχρέωση ακόμα και αν πρόκειται για αμοιβή 1€.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα.

Είναι πολύ συχνή η σύγχυση Προκράτησης και Προκαταβολής.

ΦΕΜ κόβουμε σε κάθε αμοιβή.

Δεν υπάρχει πάντως χρονική υποχρέωση, αρκεί να κόβεται το ίδιο οικονομικό έτος με την ΑΠΥ.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν για να το λήξουμε το θέμα.

  1. Υποχρέωση για ΦΕΜ έχουμε όταν η εργασία μας είναι υπηρεσία που εγκρίνει ή θεωρεί κάποια δημόσια αρχή.
  2. Χρονική υποχρέωση υπάρχει και αυτή είναι προ της θεώρησης από την δημόσια αρχή. Καλό είναι να αποδίδουμε ΦΕΜ μέσα στο ίδιο έτος που έχουμε κόψει την ΑΠΥ, για συμφωνία εσόδων/ΦΕΜ
  3. Υποχρέωση παρακράτησης φόρου έχει ο λήπτης της υπηρεσίας μας αν αυτός είναι επιτηδευματίας και η αμοιβή μας είναι μεγαλύτερη των 300€ αλλά η υπηρεσία μας δεν απαιτεί την έγκριση/θεώρηση από κάποια δημόσια αρχή.

 

Παραδείγματα.

  1. ΑΠΥ που αφορά μελέτη αρχιτεκτονικών για έκδοση ΟΑ. Απαιτεί ΦΕΜ και πρέπει να καταβληθεί πριν βάλει σφραγίδα/ημερομηνία ο ελεγκτής αρχιτεκτονικών.
  2. ΑΠΥ που αφορά επίβλεψη ΟΑ. Απαιτεί ΦΕΜ και πρέπει να καταβληθεί πριν θεωρηθεί η ΟΑ για ρευματοδότηση.
  3. ΑΠΥ που αφορά εργασία μας, που δεν απαιτεί την έγκριση/θεώρηση από κάποια δημόσια αρχή, για κάποιον επιτηδευματία αξίας μικρότερης των 300€. Δεν οφείλει ο επιτηδευματίας να κάνει παρακράτηση φόρου.
  4. ΑΠΥ που αφορά εργασία μας, που δεν απαιτεί την έγκριση/θεώρηση από κάποια δημόσια αρχή, για κάποιον επιτηδευματία αξίας μεγαλύτερης των 300€. Οφείλει ο επιτηδευματίας να κάνει παρακράτηση φόρου 20%.
  5. ΑΠΥ που αφορά εργασία μας για κάποιον ιδιώτη. Δεν οφείλει αυτός να κάνει παρακράτηση φόρου.

Σε αυτό που λέει ο tpanag, πως ο ΦΕΜ δεν αντιστοιχεί με ΑΠΥ, μάλλον εννοεί πως μπορούμε με ένα έντυπο ΦΕΜ να αποδώσουμε φόρο για περισσότερες της μίας ΑΠΥ.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.