Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Από όσα έχω διαβάσει σε αυτή την ενότητα καταλαβαίνω ότι δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες με δύο διαφορετικούς ιδιοκτήτες μπορούν να μπουν σε μία δήλωση.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τι ποσοστό συνιδιοκτησίας βάζουμε?

Ανάλογα με τα τετραγωνικά του καθενός?

Ανάλογα με τα ποσοστά συνιδιοκτησία του καθενός?

Link to comment
Share on other sites

Ότι ισχύει εάν έκανες μία δήλωση για μία ιδιοκτησία και έναν ιδιοκτήτη σε κτίριο με σύσταση. Μόνο που τώρα θα έχεις ξεχωριστά Φ.Κ. για κάθε ιδιοκτησία.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα,

θα ήθελα να ρωτήσω αν για τον υπολογισμό της ΥΔ διαμερίσματος λαμβάνουμε υπ'όψιν το οικοπεδο που του αναλογεί. Δηλαδή αν η αυθαιρεσία είναι 10τ.μ., το οικοπεδο που αναλογει στο διαμέρισμα είναι 35τ.μ. και ΣΔ 1 τότε για τον υπολογισμό της υπερβασης δόμησης έχουμε 10/35*1?

Link to comment
Share on other sites

συναδελφοι καλη χρονια και αλλο κακο.... να μη μας βρει!!!

1ο ερωτημα. .................

σε υποβολη Ν.4014 (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ με πληρωμενο ολο το προστιμο και ολα τα αρχεια, πλην μιας πληρωμης ΤΣΜΕΔΕ) αν αλλαξει ενας ΒΧ και γινει ΚΧ , αλλαζουν τα προστιμα;

2ο ερωτημα..................

στην πολυκατοικια εν προκειμενω, εχουμε Ο.Ι, στον Δ οροφο, εχουμε ενα οροφοδιαμερισμα με αποκλειστικη χρηση του απο πανω (και τελευταιου-εξαντλημενος ΣΔ) οροφου. Στην Ο.Α του 2004, στο δωμα εγκριθηκε αποληξη και περγκολα. Ο Δ οροφος στεγαζεται απο μονοκλινη στεγη με μεγαλο υψος, μεσα σε ενα τμημα της οποιας, βγηκε χωρος μεταβλητου μικρου υψους, που σε συνδυασμο με το κλεισιμο του Ε οροφου (περγκολα αδειας), λειτουργει σαν ανεξαρτητο διαμερισμα με προσβαση απο την αποληξη κλιμ/σιου, που μικρυνε κατα τι απο τοην εγκεκριμμενη.

α. η μεταβλητου υψους ειχε μπει σαν ΒΧ με ΥΥ ----τωρα τι κανουμε και με τι ποσοστα;

β. η αποληξη ειχε μπει στην ιδια δηλωση με την Ο.Ι σαν ΒΧ με ΥΥ (εννοειται με συναινεση)-----τωρα τι κανουμε και με τι ποσοστα;

γ. ταυτοχρονα  ειχε μπει κλεισιμο Η/Χ του Δ οροφου σαν ΚΧ και-----

δ. το κλεισιμο της περγκολας σαν ΚΧ με ΥΥ------

3ο ερωτημα ...............

στην συσταση ο Δ οροφος εχει 164 χιλ.και το δωμα τιποτα, επισης εχουν χιλιοστα αποθηκες και θεσεις σταθμευσης του υπογειου. Με αυτα τα δεδομενα, μαλλον παω για <100% και >50% , ενω ειχα βαλει <50% στην ΥΔ. Αν δεν αλλαξω τα τετραγωνικα καθολου και μπουν αυτοι οι νεοι συντ.ΥΔ, ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΡΌΣΤΙΜΟ;

4ο ερωτημα ..............

Επειδη εχω αλλη μια δηλωση στο κτιριο με υπογειο-ισογειο κοιν/στους χωρους, θα μπορουσα να μεταφερω, λετε, εδω την αυθαιρεσια που αφορα στην αποληξη του δωματος, που πια μετραει σαν ΥΔ,ΥΥ, μιας και ειναι κοιν/στος;

υποσημειωση....δεν επειγει να γινει κατι συμβολαιογραφικο, εχει μεταβιβαστει το συνολο στην νεωτερη γενια, εννοειται χωρις να περιλαμβανονται τα αυθαιρετα.

ευχαριστω εκ των προτερων.

Link to comment
Share on other sites

Ναι μεν μπορεί να αλλάζει το πρόστιμο (ως προς τον υπολογισμό)

αλλά από την στιγμή που δεν τροποποίησες τα εμβαδά 

των χώρων με Υπέρ. Δόμ. (άσχετα αν ή όχι με τον 4178 χώροι μειωτ. συντ.)

δεν σε απασχολεί.

 

 

Έχω περίπτωση ενσωμάτωσης κοινόχρηστων χώρων σε οριζόντια ιδιοκτησία.

Οι κοινόχρηστοι χώροι αποτελούν το 70% του νέου (μεγάλου) διαμερίσματος.

Πως μπορώ να βγάλω τα ποσοστά με τα οποία συμμετέχει ο κάθε συνιδιοκτήτης 

στην καρτέλα ιδιοκτητών?

Αναλογικά

με το λόγο εμβαδού οριζ. ιδιοκτησίας και κοινοχρήστων?

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα, καλή και αποδοτική χρονιά σε όλους!

 

σε ακάλυπτο χώρο (χωρίς αποκλειστική χρήση) έχει αυθαίρετα κατασκευαστεί λεβητοστάσιο προς εξυπηρέτηση των υπερκείμενων κατοικιών. Την υπαγωγή θα κάνει ο ένας ιδιοκτήτης με συναίνεση του άλλου. Ο ίδιος ιδιοκτήτης θα υποβάλλει δήλωση και για την δικιά του οριζόντια ιδιοκτησία Α΄ ορόφου. Μπορεί να συμπεριλάβει στην ίδια υπαγωγή και το κλιμακοστάσιο? Θεωρώ ότι δεν μπορεί γιατί σε περίπτωση μεταβίβασης του Α΄ ορόφου θα συμπαρασυρθεί κοινόχρηστος χώρος...?

 

ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

Link to comment
Share on other sites

Είναι η 1η φορά που αναρτώ κάτι στο Site, γι'αυτό συγχωρέστε με αν το κάνω με λάθος τρόπο.

Σχετικά με τον Ν.4178/13 και τις οριζόντιες ιδιοκτησίες θα ήθελα να ρωτήσω το εξής :

μου ανατέθηκε να δώσω βεβαιώσεις νομιμότητας για 2 διαμερίσματα του 3ου ορόφου, 1 διαμέρισμα του ανωγείου, αποθηκευτικό χώρο του υπογείου και δικαίωμα μελλοντικής επέκτασης (αέρας) σε μία τριόροφη με ανώγειο και υπόγειο οικοδομή που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη. Η οικοδομή είναι του 1978, ο ιδιοκτήτης είναι ο οικοπεδούχος και δεν έχει κάνει σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών μετά το εργολαβικό προσύμφωνο του 1978 (ενώ οι υπόλοιποι αγοραστές-ιδιοκτήτες έχουν κάνει με το συμβόλαιο αγοράς) και οι βεβαιώσεις νομιμότητας ζητήθηκαν για την συμβολαιογραφική σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών (μετά από 35 χρόνια). Στο προσύμφωνο εργολαβικό οι ιδιοκτησίες που αναφέρθηκαν περιγράφονται με τα μέτρα τους και το ποσοστό τους επί όλου του οικοπέδου.

Κατόπιν αυτοψίας δεν βρέθηκαν παραβάσεις υπέρβασης δόμησης στον 3ο, Ανώγειο και Υπόγειο χώρο στις ιδιοκτησίες του οικοπεδούχου, βρέθηκαν όμως τα εξείς :

α) τα 2 διαμερίσματα του 3ου ορ. υπολείπονται κατά 1.5 m2 το καθένα σε σχέση τα αναφερόμενα στο προσύμφωνο εργολαβικό, ενώ σε σχέση με την οικοδομική άδεια δεν υπάρχει υπ.δόμησης αλλά ένα δωμάτιο του ενός διαμερίσματος έχει μεταφερθεί στο άλλο (διαμερισμάτωση). Υπάρχει επίσης υπέρβαση εξωστών κατά 15 cm πλάτος καθώς και μικρή αλλαγή διαστάσεων κουφωμάτων (άνω του 10%) και θέσης τους (αναλυτικός προυπ.-1 παράβαση).

β) το διαμέρισμα του ανωγείου ορ. είναι εντάξει σε εμβαδό σύμφωνο με το προσ.εργολαβικό και την οικ.άδεια και διαπιστώνεται μόνο μικρή αλλαγή διαστάσεων κουφωμάτων και θέσης αυτών (αν.προυπ.-1 παράβαση)

γ) η αποθήκη του υπογείου βρέθηκε κατά 6 m2 μεγαλύτερη σε σχέση με τα αναφερόμενα στο πρ.εργολαβικό. Στο σχέδιο της οικ.αδείας φαίνεται μία εννιαία αποθήκη στο υπόγειο με πρόσβαση από το εσωτερικό κοιν. κλιμακοστάσιο ενώ κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε η ύπαρξη δύο(2) αποθηκών, η 1 εξ'αυτών του οικοπεδούχου, με εξωτερική πρόσβαση και οι δύο. Για την δημιουργία της εξ.πρόσβασης στην αποθήκη του οικοπεδούχου έγινε διαμόρφωση (κατέβασμα) του εδάφους - κάτι σαν μια μικρή ράμπα- και υπάρχει συρόμενη πόρτα 2.5m (δεν είναι γκαράζ). Φυσικά όλα αυτά δεν απεικονίζονται στην οικ.άδεια. (διαμερισμάτωση και αν.προυπ.-1 παράβαση)

δ) στο δώμα της οικοδομής (ο αέρας είναι του οικοπεδούχου) και ενώ στην οικοδομική άδεια δείχνει κοινόχρηστη καταπακτή εισόδου στο δώμα (από το κοιν.κλιμακ/σιο) και το μόνο κτίσμα που υπάρχει είναι αυτό για την στέγαση των μηχανημάτων του ασανσέρ, στην αυτοψία διαπιστώθηκε ότι υπάρχει χαμηλού ύψους 1.5 m κουβούκλιο στην περίμετρο της καταπακτής και επέκταση κατά 0.7 m στις 2 πλευρές του κτίσματος του ασανσέρ με αποτέλεσμα αυτό να έρχεται σε επαφή με το κουβούκλιο της καταπακτής. Επειδή όμως το κουβούκλιο της καταπακτής είναι σε προέκταση (καθύψος) της κοινόχρ. καταπακτής και η υπέρβαση κατά περίπου 1.5 m2 του κτίσματος του ασανσέρ είναι και πάλι σε κοινόχρηστη χρήση συμπεραίνω ότι οι παραβάσεις αυτές αφορούν τα κοινόχρηστα μέρη της οικοδομής.

Θέλω να ρωτήσω τα εξείς :

1) θα κάνω 1 αίτηση του οικοπεδούχου-ιδιοκτήτη που θα αφορά όλες τις ιδιοκτησίες που αναφέρονται στο προσύμφωνο εργολαβικό (αυτό μάλλον είναι και το σωστό διότι πρόκειται για προσύμφωνο εργολαβικό και όχι για ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες) ?

2) αν μπορώ να κάνω μια αίτηση για όλες τις ιδιοκτησίες, τις παραβάσεις που προκύπτουν με αναλυτικό προυπολογισμό μπορώ να τις συνδυάσω ώστε να μου προκύψει συνολικά 1 παράβαση (συνολικά έως 15000Ε) ή θα πρέπει να δημιουργήσω ξεχωριστά φύλλα καταγραφής για κάθε ιδιοκτησία του εργολαβικού με αποτέλεσμα να προκύψουν περισσότερες παραβάσεις (2 παραβάσεις για τα 2 διαμερίσματα του 3ου ορ., 1 παράβαση για το 1 διαμέρισμα του ανωγείου και 1 παράβαση για την αποθήκη του υπογείου-διαμόρφωση, συνολικά δηλαδή 4 παραβάσεις) ?

3) Η διαμερισμάτωση θα δηλωθεί κατά όροφο, δηλαδή θα δηλώσω 2 παραβάσεις μία για τον 3ο ορ. και μία για το υπόγειο ?

4) Το πρόβλημα σχετικά με το υπόγειο (που είναι μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που περιγράφεται στο εργολαβικό) πως θα το αντιμετωπίσω (δεν είναι υπέρβαση δόμησης ούτε αλλαγή χρήσης σε σχέση με την ΟΑ παρά μόνο αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε σχέση με την άλλη αποθήκη για το οποίο μετά από 35 χρόνια ύπαρξης της οικοδομής δεν δημιουργήθηκε ποτέ πρόβλημα) ? Μήπως δεν με ενδιαφέρει και καλύπτεται μόνο από την δήλωση διαμερισμάτωσης ?

5) για το ποσοστό μελλοντικής επέκτασης-αέρα (δώμα) θα εκδόσω βεβαίωση νομιμότητας για τον οικοπεδούχο-ιδιοκτήτη με το σκεπτικό ότι οι παραβάσεις που περιγράφηκαν ανωθεν αφορούν κοινόχρηστα μέρη και θα πρέπει να τακτοποιηθούν από όλους τους ιδιοκτήτες μελλοντικά ? Θα πρέπει να αποτυπωθεί η κατάσταση στο δώμα και να προσκομιστεί κάτοψη στο σύστημα δηλώσεων ?

Αν μπορείτε παρακαλώ δώστε απαντήσεις σχετικά με αυτά που με προβληματίζουν. Ευχαριστώ εκ των προτέρων !!!

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν θέλεις συναίνεση, εάν η πραγματικότητα συμφωνεί με τον πίνακα της Ο.Ι. του 73 και εάν ο πίνακας φέρει τις υπογραφές όλων των τότε συνιδιοκτητών, προχωράς με αυτόν.

Μου έτυχε η εξής περίπτωση σε διαμέρισμα πολυκατοικίας προ του 1975: 54τμ στην άδεια, 54τμ στον πίνακα χιλιοστών και 54τμ η πραγματική κατάσταση, με την διαφορά όμως ότι άλλαξε το περίγραμμα της ιδιοκτησίας (για λόγους ευκολίας, ας θεωρήσουμε ότι στην άδεια ήταν τετράγωνο το περίγραμμα και τελικά έγινε ορθογώνιο, με υπέρβαση προς τον κοινόχρηστο διάδρομο). Πήγα όμως και πήρα ΚΑΙ τα συμβολαιογραφικά σχέδια σύστασης ΟΙ, η οποία ήταν -δυστυχώς- η ίδια με αυτή της αδείας. Άρα δεν μπορώ να βασιστώ στον πίνακα μόνο, θέλω συναίνεση, σωστά?

Προσοχή σε ανάλογες περιπτώσεις, δεν είναι πανάκεια ο πίνακας..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.