Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 125 - Ν. 4495/17] Μεταφορά δηλώσεων υπαγωγής από παλαιότερους νόμους αυθαιρέτων


Recommended Posts

  • 1 month later...

Σε δήλωση 4014 που έχει ολοκληρωθεί κατηγορίας 5, ο ιδιοκτήτης θέλει να το πουλήσει; μεταφέρω 4178 ή 4495; μπορώ που είναι κατηγορίας 5;

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα μεταφέρεις στον Ν 4178/13 και μετά στον Ν 4495/17.
Δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω κατηγορίας, αφού πρόκειται για δήλωση που μεταφέρεται στον ισχύοντα νόμο.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα,

θέλω να μεταφέρω δύο δηλώσεις από τον 4178 στον 4495, εν τω μεταξύ όμως για το ακίνητο είχε εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακας για εξωτερική θερμομόνωση, τίθεται θέμα για την μεταφορά της δήλωσης; Θα πρέπει να την μνημονεύσω στην νέα δήλωση του 4495; ή αφού είναι μεταγενέστερη των αυθαίρετων κατασκευών, έχει εκδοθεί νόμιμη άδεια και δεν επηρεάζει τις ιδιοκτησίες (στο εσωτερικό τουλάχιστον) μπορώ να την αγνοήσω;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Και να θέλεις δεν μπορείς να την αγνοήσεις καθώς στη νέα κάτοψη που θα σχεδιάσεις θα πρέπει να τεκμηριώσεις και εκείνο το πάχος θερμοπρόσοψης που θα εμφανίζεται. Από την στιγμή που η άδεια εκδόθηκε νομίμως (θεωρώ δεδομένο αφού είχε πρώτα ρυθμιστεί το ακίνητο με Ν. 4178) δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Αναφέρεις και την άδεια αυτή όπως και την άδεια ανέγερσης. Η μεταφορά στο νόμο δεν γίνεται επειδή δεν ήταν τακτοποιημένο, αλλά γιατί "εκμεταλλεύεσαι" θετικότερες διατάξεις σε ό,τι αφορά την εξαίρεση από κατεδάφιση και το ύψος προστίμου. 

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Pavlos33 said:

καθώς στη νέα κάτοψη που θα σχεδιάσεις θα πρέπει να τεκμηριώσεις και εκείνο το πάχος θερμοπρόσοψης που θα εμφανίζεται

Να ρωτήσω επί αυτού, ποια τακτική συνίσταται στην παρουσίαση των σχεδίων αποτύπωσης;

Εφόσον ως αναφορά παίρνουμε τις διαστάσεις χτίστη, α)σημειώνετε και τις επενδύσεις σαν επιπλέον γραμμή, β)βάζετε αυτό που μετράτε (με τις επενδύσεις) και στους υπολογισμούς λαμβάνετε υπόψη τις διαστάσεις χτίστη (χωρίς τις επενδύσεις) ή γ)σχεδιάζετε μόνο τις διαστάσεις χτίστη και στην τεχνική έκθεση εξηγείτε ότι προκύπτουν χωρίς τις επενδύσεις;

Γιατί στην τελευταία περίπτωση δεν φαίνεται στο σχέδιο η θερμομοπρόσοψη (αν και θα αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή).

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ερώτηση

Μεταφορά από 4178 στον 4495

Παλαιότερα απ’ ότι γνωρίζω στην μεταφορά σε έβαζε η πλατφόρμα ως ημερομηνία αρχικής υπαγωγής την ημερομηνία που γίνεται η μεταφορά.

Με αποτέλεσμα και να χάνεις το δικαίωμα κάτ. 5 και προσαυξήσεις 30% και στον υπολογισμό και ενδεχόμενα αυξήσεις στο παράβολο.

Θυμάμαι κάποια πιο πρόσφατη αλλαγή σ αυτό και ώστε να μη χάνεις την κατ.5 και κρατά την αρχική ημερομηνία υπαγωγής στον 4175.

1.       Οπότε αν γνωρίζει κάποιος πιο συγκεκριμένα αν σήμερα με την μεταφορά διατηρεί την αρχική ημερομηνία υποβολής του 4178?

2.       Διατηρεί το δικαίωμα κάτ. 5?

3.       Διατηρεί το ίδιο παράβολο (εφόσον φυσικά δεν έχουν αλλάξει σημαντικά τα μεγέθη της υπαγωγής και η δεσπόζουσα χρήση του ακινήτου)?

4.       Σε περίπτωση που αλλάζει το παράβολο όμως χάνει τα 1 και 2 ως έχων εκ νέου παράβολο?

Κάθε γνώση ή ακόμα πιο καλά εμπειρία για αυτά θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα.

Link to comment
Share on other sites

*Didonis ημερομηνία υπαγωγής παραμένει η ημερομηνία μεταφοράς.
Όπως προβλέπεται νομοθετικά, η υπαγωγή στην κατηγορία 5 επιτρέπεται σε δηλώσεις που μεταφέρονται από τους προηγούμενους νόμους.
Η δυνατότητα έχει ενσωματωθεί στην πλατφόρμα του ΤΕΕ.
Στο οικονομικό κομμάτι:
Δεν χρεώνεται άλλο παράβολο.
Το πρόστιμο υπολογίζεται ξανά και αφού αφαιρεθεί από το σύστημα το προηγούμενο ποσό, πληρώνεις τα ρέστα.
Επιπρόσθετα, πρέπει να καταβληθεί και το ποσοστό ανταπόδοσης του ΤΕΕ.

Edited by Justice_Guard
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ @Justice_Guard ...

θα κάνω και μια προσπάθεια για τσεκ και με το χέλπ τέσκ αν καταφέρω να πιάσω γραμμή για την ημερομηνία μεταφοράς μπας και.... (η διαφορά στον υπολογισμό του προστίμου είναι περίπου στο 50%)...

 

Edit

Έγινε και το τσεκ στο χελπ ντέσκ

Ναι όπως το είπες. Λαμβάνει την ημερομηνία της μεταφοράς οπότε πάει με το +35% υπολογισμού των προστίμων όπως προβλέπει ο 4495

 

Edited by Didonis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Didonis!!!! κι εγώ έχω κάτι αντίστοιχο και περιμένω απάντηση από help desk. 

Εγώ έχω περαιωμένη δήλωση Ν4178/13 άλλου μηχανικού με κατηγορία 4 και τώρα θέλω να το μεταφέρω 4495 και να το βάλω κατηγορία 5. Εσύ κατάλαβες ότι γίνεται αυτό σωστά? Πάντως αυτό καταλαβαίνω κι εγώ από την παράγραφο 1(στ) του άρθρου 96 της κατηγορίας 5. Έτσι δεν είναι? Εντάξει κι ας υπολογιστεί το πρόστιμο με +35%.

ΥΓ: αν για κάποιο λόγο με συμφέρει μπορώ να αναόιξω τη δήλωση στο 4178 και να το πάω κατηγορία 5 εκεί σωστά?(στο τέλος του άρθρου 99 λέει: 

Η προθεσμία της παρ.11 του άρθρου 51 του ν.4643/2019 (Α193), περί ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών για την υπαγωγή σε νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων, παρατείνεται, και η παρ.11 διαμορφώνεται ως εξής :

11.          Για τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν.4178/2013, οι οποίες δεν μεταφέρονται στον ν.4495/2017 (Α167) και τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν.4014/2011 (Α209) που έχουν μεταφερθεί στον ν.4178/2013, ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέχρι και την 31η.12.2024.[Α1] 

 [Α1]Σχετικό ν.5007/22 (ΦΕΚ 241Α/23.12.2022)

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.