Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε οριζόντιες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

8 ώρες πριν, dimitris GM said:

οχι μονον οταν "μπαινει"  μια ΟΙ σε διπλανη, αλλα εχει και συμβολαιο γι αυτο

Μάλιστα, τώρα καταλαβα γιατί επιμένεις στις λοιπές παραβάσεις ενώ όλοι λέμε διαμερισματωση. 

 

8 ώρες πριν, dimitris GM said:

Εαν ομως, η πραγματικοτητα ειναι διαφορετικη [εστω 50/70]

αυτο δεν σωζεται με την ΔΔ

Αυτό είναι πρόβλημα όντως. Μόνο με υπερβάσεις στα εκτός περιγράμματος οριζόντιας, αλλά κ πάλι πως τακτοποιείς κάτι που δεν είναι δικό σου, αν και το χρησιμοποιείς κ μάλλον είναι έτσι από κατασκευής? Ευτυχώς γενικά το πρόσεχαν αυτό πάντοτε στις συστάσεις (αλίμονο!).

Άντε καλημέρα.

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, zazeng said:

αλλά κ πάλι πως τακτοποιείς κάτι που δεν είναι δικό σου, αν και το χρησιμοποιείς κ μάλλον είναι έτσι από κατασκευής?

Μήπως με συναίνεση του δίπλα;..(και διόρθωση της σύστασης). Τέλος πάντων, να μην υποθέτω, καλά θα ήταν να μπουν όλες αυτές οι περιπτώσεις συσσωρευμένες κάπου (αν δεν έχει γίνει ήδη)

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Καλησπέρα,

Σε πολυκατοικία του 1980 σε διαμέρισμα τελευταίου ορόφου έχει κατασκευαστεί τζάκι χωρίς αυτό να φαίνεται στην οικοδομική άδεια ή τη σύσταση.

Για να τακτοποιήσω το τζάκι και ουσιαστικά την καμινάδα που βγαίνει στο δώμα χρειάζεται συναίνεση?

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, apoul said:

Για να τακτοποιήσω το τζάκι και ουσιαστικά την καμινάδα που βγαίνει στο δώμα χρειάζεται συναίνεση?

Ναι, με ποσοστό άνω του 50% (παρ. 9).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι. Μια απορία:

Σε οικόπεδο βγήκε άδεια το 1987 για διώροφη οικοδομή και έγινε σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας όπου δημιουργήθηκαν 4 ιδιοκτησίες (2 μαγαζιά στο ισόγειο και 2 διαμερίσματα στον όροφο). Υπάρχουν δύο ιδιοκτήτες και ο καθένας έχει ένα μαγαζί και το υπερκείμενο διαμέρισμα. Τελικά υλοποιήθηκε μόνο το ισόγειο με αποτέλεσμα τα διαμερίσματα να παραμένουν "μελλοντικά". Έπειτα ο κάθε ιδιοκτήτης έκανε αυθαίρετες επεκτάσεις στο ισόγειο. Το άθροισμα της δόμησης αυτών των επεκτάσεων εξαντλεί την υπολειόμενη δόμηση αλλά ο ένας ιδιοκτήτης έχει τακτοποιήσει πολύ λιγότερα τετραγωνικά. Αυτός θέλει τώρα να κατασκευάσει το διαμέρισμα που προέβλεπε η οικοδομική άδεια και ισχυρίζεται ότι τα τακτοποιημένα του άλλου δεν τον επηρεάζουν λόγω οριζόντιας ιδιοκτησίας (όπως του είπε ο μηχανικός που έκανε τις τακτοποιήσεις και όπως του απάντησαν στην πολεοδομία). Ισχύει αυτό; Γιατί εγώ απ' όσο γνωρίζω η δόμηση μετρά για ολόκληρο το οικόπεδο ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού.

Link to comment
Share on other sites

Άδεια δόμησης όταν ο συνιδιοκτήτης έχει αυθαίρετο…

Με αφορμή ερωτήματα υπηρεσιών και ιδιωτών που αφορούν στη δυνατότητα χορήγησης έγκρισης και άδειας δόμησης σε συνιδιοκτησίες, διευκρινίζονται τα εξής: 

  1. Σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ.2 α και 3 του ν.4067/2012 (Ν.Ο.Κ), «Στην κάλυψη και στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, που έχει πραγματοποιηθεί, προσμετρώνται τα υπάρχοντα κτίσματα, νομίμως υφιστάμενα ή όχι. Η συνολική εκμετάλλευση δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ισχύοντα κατά το χρόνο χορήγησης της άδειας δόμησης προσθήκης, συντελεστή δόμησης της περιοχής». Σε περίπτωση έκδοσης άδειας δόμησης προσθήκης, δηλαδή ανέγερσης νέας κατασκευής σε οικόπεδο ή γήπεδο όπου έχει ανεγερθεί κτίριο με τμήματα τα οποία εμπίπτουν στην παρ.2 του άρθρου 1 του ν.4178/2013, στο διάγραμμα δόμησης θα απεικονίζονται πέραν των νομίμως υφισταμένων χώρων και οι παραπάνω χώροι, οι οποίοι προσμετρούνται στα συνολικά επιτρεπόμενα πολεοδομικά μεγέθη του οικοπέδου (δόμηση, κάλυψη, ύψος κ.λ.π).
  2. Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω, υπέρβαση των επιτρεπομένων πολεοδομικών μεγεθών μπορεί να γίνει: «Στην περίπτωση που το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους συνιδιοκτήτες και έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία μέχρι τις 28.7.2011, για τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών, την έκδοση έγκρισης και άδειας δόμησης, που αναλογούν στα ιδανικά μερίδια κάθε συνιδιοκτήτη δεν λαμβάνονται υπόψη οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία». (άρθρο 25 παρ.2 του ν.4178/2013).
  3. Είναι δυνατή, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 25 του ν.4178/2013, η έκδοση έγκρισης και άδειας δόμησης για οικοδομικές εργασίες σε διηρημένη ιδιοκτησία επί ακινήτου στο οποίο έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες πριν την 28/7/2011, ανεξάρτητα από την ύπαρξη αυθαιρέτων κατασκευών που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία.

 

  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.