Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά!

Ερώτηση, επειδή έχω πραγματικά μπερδευτεί με την υποχρέωση ΜΣΕ...

Αυθαίρετη κατοικία κατηγορίας 5, χωρίς ΟΑ που έχει υπαχθεί στον 4178, έχει ΔΕΔΟΤΑ Κατηγορίας Μ.

Σύμφωνα με τον 4178 τα κτίρια κατοικίας απαιτούσαν ΔΕΔΟΤΑ και όχι ΜΣΕ.

 

Σήμερα, για την συμπλήρωση ΗΤΚ σύμφωνα με την Εγκύκλιο 2:

Quote

Για τις περιπτώσεις του ν.4178/13, οι οποίες δεν μεταφέρονται στον ν.4495/17, για τις οποίες καθίσταται υποχρεωτική η σύνταξη μελέτης στατικής επάρκειας από τις διατάξεις όμως του ν.4495/17, η μελέτη στατικής επάρκειας υποβάλλεται κατά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου.

Προϋπόθεση για τη μη απαίτηση υποβολής μελέτης στατικής επάρκειας είναι η ικανοποίηση μίας μόνο εκ των αναφερομένων περιπτώσεων της παρ. η) του άρθρου 99 και του άρθρου 2 της ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/19409/1507/2-4-2018 Υπουργικής Απόφασης.

Το άρθρο 99 λέει:

Quote

αα) μελέτη στατικής επάρκειας πραγματοποιείται για κάθε κατασκευή που ανήκει σε μία από τις κατωτέρω περιπτώσεις, εκτός των περιπτώσεων των κατηγοριών 1, 2 και 3 του άρθρου 96 και κτιρίων σπουδαιότητας Σ1 σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ) :


ααα) κάθε ανεξάρτητη κατασκευή που είναι εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετη,

βββ) οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στο ν.4178/2013 και, με βάση ένα τουλάχιστον από τα υποβληθέντα Δελτία Ελέγχου Δομικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου (ΔΕΔΟΤΑ) που την αφορούν, κατατάσσεται σε υψηλής (Υ) προτεραιότητας περαιτέρω ελέγχου,

γγγ) για κάθε αυθαίρετη προσθήκη ή τροποποίηση ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια κατηγορίας σπουδαιότητας Σ2, Σ3 και Σ4, σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό,

Άρα επειδή στο βββ δεν είναι το ΔΕΔΟΤΑ "Υ" απαλλάσσεται από ΜΣΕ ή πρέπει υποχρεωτικά να γίνει λόγω του ααα επειδή είναι εξ' ολοκλήρου αυθαίρετο;

Μέσα στην ΗΤΚ αναφέρει υποχρεωτική την ΜΣΕ μόνο στα Υ.

 

Ευχαριστώ για την όποια απάντηση!

htk.png

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα σε όλους.

Σε τακτοποίηση 2όροφης οικοδομής με 2 καταστήματα στο ισόγειο, 2 κατοικίες στον όροφο  και 2 υπόγειες αποθήκες (όλα ως ανεξάρτητοι χώροι βάσει αδείας), έχω αναλάβει τη τακτοποίησή τους - Δεν υπάρχει σύσταση Ο.Ι.

Μεταξύ άλλων, τα καταστήματα ισογείου έχουν την εξής αυθαιρεσία: Και στα δυο, έχει δημιουργηθεί εσωτερική σκάλα (με άνοιγμα στη πλάκα δαπέδου) αποκτώντας πρόσβαση στην εκάστοτε αποθήκη υπογείου (ενώ ταυτόχρονα η πρόσβαση των αποθηκών από το κλιμακοστάσιο υπογείου έχει καταργηθεί και πραγματοποιείται μόνο από τα καταστήματα άνωθεν).

Το ανωτέρω έχει λάβει χώρα εκ κατασκευής, δηλαδή το έτος 1984!

Απαιτείται ΜΣΕ? Λογικά ναι?!

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχεις προσαύξηση φορτίου στον φέροντα οργανισμό. Επομένως θα το απαλλάξεις από την υποχρέωση Μ.Σ.Ε και θα συντάξεις μόνο Τ.Ε.Σ.Ε.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μπορεί να έχει απαντηθεί ξανά στο παρελθόν αλλά θα ήθελα την γνώμη σας στο εξής: Εάν σε μία οριζόντια ιδιοκτησία προκύψει απαίτηση Μελέτης Στατικής Επάρκειας, αυτή δεν θα πρέπει να εφαρμοσθεί στο σύνολο του κτιρίου; Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει δηλ: δειγματοληψίες και σκαναρίσματα και στις άλλες ιδιοκτησίες, πιθανός καταμερισμός του κόστους κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.