Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (Άδεια Μικρής Κλίμακας) - Από Μάϊο 2020


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει περιορισμός στο να βγει ΕΕΔΜΚ για εσωτερικές διαρυθμίσεις (χωρίς να θίγεται ο Φ.Ο.), επένδυση όψεων και τροποποίηση ανοιγμάτων, σε κτίσμα το οποίο είναι ημιτελές (ολοκληρωμένες τοιχοποιίες προ του 2011) και ταυτόχρονα έχει υπαχθεί στο Ν.4495/17 λόγω υπερβάσεων δόμησης σε ένα τμήμα της (το υπόλοιπο και ο Φ.Ο. είναι βάσει της Ο.Α.);

Εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες αυτές, δυνάμεθα να εκδώσουμε βεβαίωση σύνδεσης με δίκτυα ή χρειάζεται να βγει Ο.Α. κατ. 1 για αποπεράτωσης αυθαιρέτου βάσει Άρθρου 107 (5α) του Ν.4495/17 και να πάρουμε το σχετικό ΠΕΚ;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα,

Πρόκειται να εκδόσουμε ΕΕΔΜΚ για μεταλλικό προστέγασμα στην μπροστά όψη του κτιρίου, το οποίο θα επεκτείνεται σε όλη σχεδόν την όψη του. Αν πληρεί τις προϋποθέσεις της παρ.6ιστ του αρθ-11, παρ. 7ι, 7ια του αρθ-17 του Ν.4067 δεν χρειάζεται στατική μελέτη?

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

@JOANN από την σχετική απόφαση του 2020

λα) Για τις περιπτώσεις της περ. λα της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4495/2017, κατατίθενται επιπρόσθετα των γενικών δικαιολογητικών του αρθ. 3 της παρούσας:
αα) Αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος.
ββ) Διάγραμμα κάλυψης στο οποίο αποτυπώνονται οι κατασκευές με τις διαστάσεις τους.
γγ) Τεχνική έκθεση μηχανικού στην οποία περιγράφονται  οι  προτεινόμενες  κατασκευές  και  δηλώνεται υπεύθυνα ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτουν η παράγραφος 6 ιστ του άρθρου 11, καθώς και οι παράγραφοι 7 ι και 7 ια του άρθρου 17 του ν. 4067/2012.
δδ) Σχέδια κάτοψης και τομής, σε κλίμακα 1:100 ή 1:50.

Στατική μελέτη δεν απαιτείται, πλην όμως, μηχανικοί είμαστε και αν βλέπουμε μια κατασκευή που πάει να γίνει και μας φαίνεται επισφαλής, θα πρέπει να συμβουλεύσουμε τον πελάτη μας για το δικό του καλό, να αναθέσει-πληρώσει και στατική μελέτη (και άτυπη επίβλεψη) και για να τον πείσουμε αρκεί να του θυμίσουμε τις ευθύνες που έχει αν ένα μεταλλικό προστέγασμα (πχ στην είσοδο ενός καταστήματος) με έναν πολύ δυνατό άνεμο πέσει και σκοτώσει ανθρώπους.
 

Edited by Pavlos33
  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

18 ώρες πριν, JOANN said:

Καλησπέρα,

Πρόκειται να εκδόσουμε ΕΕΔΜΚ για μεταλλικό προστέγασμα στην μπροστά όψη του κτιρίου, το οποίο θα επεκτείνεται σε όλη σχεδόν την όψη του. Αν πληρεί τις προϋποθέσεις της παρ.6ιστ του αρθ-11, παρ. 7ι, 7ια του αρθ-17 του Ν.4067 δεν χρειάζεται στατική μελέτη?

Ευχαριστώ!

Οποιαδήποτε μελέτη ή σχέδιο παραδοθεί με σφραγίδα/υπογραφή μηχανικού για την άδεια και την κατασκευή  οικοδομικού έργου, συνεπάγεται και την ανάλογη ανάληψη ευθύνης σε περίπτωση ατυχήματος. Προφανώς το προστέγασμα θα μελετηθεί στατικά βάσει της ισχύοουσας νομοθεσίας (Αλλιώς δεν μιλάμε για μελέτη μηχανικού, αλλά για ζωγραφιά κάποιου καλλιτέχνη). Το αν ζητείται ή όχι κατά τη γραφειοκρατική διαδικασία να κατατεθεί κιόλας η οποιαδήποτε στατική μελέτη είναι άνευ σημασίας... Για τον μηχανικό τα έργα ξεκινάνε και τελειώνουν με την ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

Στις ΕΕΔΜΚ δεν ζητείται να υποβληθεί στατική μελέτη, αλλά ζητείται ανάληψη μελέτης, δηλαδή ευθύνης.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μία λεπτομέρεια.

Δήλωση ανάθεσης και ανάληψης της ευθύνης από μηχανικό για την επίβλεψη του έργου απαιτείται μόνο στις περιπτώσεις θ, ιβ, κ και λ του άρθρου 29 του ν. 4495/2017.

Δεν βρίσκεται στα "Απαιτούμενα γενικά δικαιολογητικά" του άρθρου 3.

Όσον αφορά τη στατική μελέτη, στο άρθρο 3 λέει: Την Τεχνική Έκθεση συνοδεύουν σχέδια, εφόσον απαιτούνται, για να τεκμηριωθεί επαρκώς. Στην κρίση σου είναι αν θα βάλεις κάτι παραπάνω εκτός από τα γενικά και ειδικά ανά κατηγορία δικαιολογητικά.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι, 

Σε οικόπεδο εντός οικισμού ο ιδιοκτήτης κατασκεύασε χωρίς ο.α. την κατασκευή όπως φαίνεται στις εικόνες προ τριών μηνών.

Την Δευτέρα δέχτηκε τηλεφώνημα από υπάλληλο της αρμόδιας ΥΔΟΜ, η οποία του είπε ότι πρέπει να εκδώσει άδεια μικρής κλίμακας έτσι ώστε να απαλλαγεί από το πρόστιμο και ότι η ίδια δεν βεβαίωσε αυθαίρετη κατασκευή στην αυτοψία της.

Σε αναζήτηση που έκανα στο ΦΕΚ των ΕΕΔΜΚ δεν εντόπισα κάποια παράγραφο η οποία να συμφωνεί με την κατασκευή αυτή όπως διαμόρφωση εδάφους ή κατασκευή πλάκα εδάφους, κ.λπ.

Γνωρίζετε εσείς αν θα μπορούσε να εκδοθεί ΕΕΔΜΚ για αυτή τη κατασκευή και σας έχει τύχει κάτι αντίστοιχο από πλευράς ΥΔΟΜ;

Ευχαριστώ.

εικόνα_Viber_2023-08-10_11-37-40-785.jpg

εικόνα_Viber_2023-08-10_11-37-41-037.jpg

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Βάση για προκάτ πήγε να φτιάξει. Προφανώς δεν εκδίδεται ΕΕΔΜΚ για τέτοια κατασκευή. Αν το γήπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και μπορεί να κατασκευαστεί θα πρέπει να γίνει δηλωθεί η αυθαιρεσία, να καταλογιστούν πρόστιμα και να προβεί σε άδεια νομιμοποίησης και ανέγερσης του κτίσματος. Επειδή δεν είμαι σίγουρος από τις φωτογραφίες. Βλέπουμε και καμένα δέντρα στο βάθος;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Σε στάσιμο οικισμό έχουμε κατοικία η οποία βρίσκεται εντός ορίων ασφαλείας πρωτεύουσας Επαρχιακής οδού.

Η κατοικία κατασκευάστηκε χωρίς άδεια αλλά υφίσταται πριν το 1983 και ειναι νομίμως υφιστάμενη.

Θέλω να εκδόσω άδεια μικρής κλίμακας για  συντήρηση και επισκευή στέγηςμε χρήση ικριωμάτων. Είναι αυτό δυνατόν; Αν ήθελα πλήρη αντικατάσταση στέγης στον ίδιο όγκο και εμβαδόν θα ήταν δυνατόν να γίνει ;

Μήπως επειδή η κατοικία ειναι εντός των ορίων ασφαλείας (αλλα εκτός απαλλοτριωσης) μου απαγορεύει οποιαδηποτε παρέμβαση ;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, cfegg said:

ότι πρέπει να εκδώσει άδεια μικρής κλίμακας έτσι ώστε να απαλλαγεί από το πρόστιμο και ότι η ίδια δεν βεβαίωσε αυθαίρετη κατασκευή στην αυτοψία της.

αφού δεν βεβαίωσε αυθαίρετη κατασκευή, από ποιο πρόστιμο θα απαλλαγεί;

Επιπλέον διαμορφώσεις εδάφους πάνω από 0,80μ. θέλουν κανονική άδεια

Link to comment
Share on other sites

@subrosaval Κατά τη γνώμη δεν μπορεί να εκδοθεί ΕΕΔΜΚ, διότι παραβιάζονται τα μέτρα ασφαλείας υπεραστικής συγκοινωνίας  . Απόσταση από τον άξονα 20 μ, οπότε το κτίριο θα πρέπει να είναι στην δευτερη δεκάμετρη ζώνη, εσώτερα προς το οικόπεδο για να μπορέσεις να εκδώσεις ΕΕΔΜΚ. Δες μήπως βρίσκεται στο συνεκτικό τμήμα (προ 23) του οικισμού, οπότε στην περίπτωση αυτή τα 20 μ από τον άξονα, γίνονται 10 μ. και έτσι αυξάνουν οι πιθανότητες το κτίριο να μην είναι μέσα στο 50% της υποχρεωτικής απόστασης.

 

Άρθρο 1
Επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας εκτός αν άλλως ειδικότερα ορίζεται:
α) σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα, σε κτίρια ή τμήμα τα κτιρίων τα οποία έχουν εξαιρεθεί της κατεδάφισης ή έχουν υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή  τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών, καθώς και σε οικόπεδα ή γήπεδα εφόσον
αα) δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις,
ββ) τα οικόπεδα, τα γήπεδα ή τα κτίσματα, στα όποια εκτελούνται, δεν βρίσκονται σε δάσος, ρέμα, αιγιαλό ή παραλία, σε καθορισμένο αρχαιολογικό χώρο όπου απαγορεύεται η δόμηση, σε περιοχή απολύτου προστασίας, σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης ή
του οικισμού, σε κτίρια που είναι στατικά επικίνδυνα πριν αρθεί η επικινδυνότητα, σε τμήμα κτιρίου που έχει κατασκευαστεί μετά τη θεσμοθέτηση παρόδιας στοάς και εμπίπτει σε αυτήν, παρά το όριο διεθνών, εθνικών επαρχιακών, δημοτικών ή κοινοτικών οδών εντός ζώνης πλάτους πενήντα τοις εκατό (50%) των οριζόμενων από τη νομοθεσία για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.