Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Ανακοίνωση ΠΣΔΜΗ: Αποχή από τις Εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών


    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ∆ΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ

    ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ

     

     

    Αθήνα, 21/5/2014

    Αριθµ.Πρωτ.: 1084

     

     

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

     

    Θέµα: Αποχή από τις Εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών

     

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος ∆ιπλωµατούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων εναντιώνεται στη διαδικασία εξετάσεων ανάδειξης Ενεργειακών Επιθεωρητών που αναµένεται να

    ξεκινήσει τις επόµενες ηµέρες και καλεί τους συναδέλφους να απέχουν από αυτήν.

     

    Μία τέτοια διαδικασία ακυρώνει τους ακαδηµαϊκούς τίτλους και είναι η αρχή µίας διαδικασίας πιστοποιήσεων µε φορέα το ΤΕΕ, το οποίο µέσα στα πλαίσια προώθησης των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της απελευθέρωσης των επαγγέλµατος, αναλαµβάνει τη διαδικασία υλοποίησης της πολιτικής αυτής, δηλαδή της αποσύνδεσης του διπλώµατος από την άσκηση του επαγγέλµατος. Όλοι οι τίτλοι σπουδών υποβαθµίζονται σε ένα απλό εισιτήριο για τη διαδικασία των επαγγελµατικών εξετάσεων του ΤΕΕ, χωρίς να έχουν καµία αξία.

     

    Οι διαδικασίες αυτές οδηγούν σταδιακά στη δηµιουργία µίας µάζας φτηνού, ευέλικτου και χωρίς δικαιώµατα επιστηµονικού – τεχνικού προλεταριάτου µε µισθούς και αµοιβές πείνας.

     

    Γι’ αυτό καλούµε τα Περιφερειακά Τµήµατα, τους Συλλόγους ∆ιπλωµατούχων Μηχανικών και όλο τον τεχνικό κόσµο να απέχουν από κάθε τέτοια διαδικασία

    υποβάθµισης των σπουδών µας και να εναντιωθούν σε κάθε διαδικασία πιστοποίησης δια µέσου εξετάσεων.

     

    Για το ∆.Σ. του Π.Σ.∆.Μ-Η

     

     

    Ο Πρόεδρος: Παπαδόπουλος Θεόδωρος

    Ο Γενικός Γραµµατέας: Ευσταθίου Αναστάσιος





    Earl

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Κατ αρχήν είναι σημαντικό που σύλλογος πήρε σαφέστατα θέση σε ότι αφορά την θεσμική  υποβάθμιση των ακαδημαϊκών τίτλων.

    Είναι κομβικό πια να πάρουν αποφάσεις και οι άλλοι εμπλεκόμενοι σύλλογοι.

     

    Φυσικά αν προκύψει ότι το σύνολο των συλλόγων πάρουν θέση ανάλογη ή άλλου είδους διαδικασίες από αυτές που αποφασίστηκαν αυτό θα έχει και αυτόματες συνέπειες στο ΤΕΕ

     

    Προσωπικά είμαι περίεργος τι συνέπειες θα προβλέψει ο σύλλογος Μηχανολόγων (ή και όσων λάβουν θέση) για τα μέλη του που αγνοήσουν την σύσταση περί αποχής και λάβουν μέρος.

     

    Χωρίς συνέπειες πολλοί θα αλαλάζουν και στο τέλος θα γίνει το γνωστό όποιος προλάβει πρόλαβε.

    • Upvote 8
    Link to comment
    Share on other sites

    Επιτέλους ένας Σύλλογος αντιδρά (ή τουλάχιστον λέει κάτι) για την απαξίωση και τον εξευτελισμό που επιχειρείται στο επάγγελμα του Μηχανικού.

    Είθε και άλλοι σύλλογοι να πράξουν κάτι ανάλογο (και των ΤΕΙ) και να μη σκεφτούν ότι είναι μια ευκαιρία να φύγουν κάποιοι από τη μέση ...

    Ο εξευτελισμός (πρέπει) να έχει κάποια όρια...

    • Upvote 8
    Link to comment
    Share on other sites

    Εγώ προσωπικά και χωρίς να θέλω να επεκταθώ, θεωρώ το κείμενο του συλλόγου, ειδικά με τον τρόπο που διατυπώνεται, ως μεγάλη ξεφτίλα.

    • Upvote 3
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    ξερεις την υλη;;;;;;εχεις κανει επιθεωρηση;;;;;;ξερεις ποσο σχετικη είναι η υλη;;;;

    οι δικηγοροι και οι αλλοι επαγγελματιες , κάθε φορα που βγαινει πιστοποιητικο δινουν εξετασεις;;;;;

     

    εμενα επαγγελματικα, με συμφερουν οι εξετασεις, γιατι θα λιγοστεψουν οι επιθεωρητες, αλλα δεν βλεπω το δεντρο, βλεπω το δασος.....

    • Upvote 4
    Link to comment
    Share on other sites

    Μια χαρά είναι οι εξετάσεις. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς την ύλη και είναι μία ευκαιρία να κάτσει να της ρίξει έστω μια ματιά.

     

    Ο σύλλοςγος αυτός τι ακριβώς θέλει ? Να μην υπάρχουν επιθεωρητές ? ΝΑ είναι ΟΛΟΙ οι μηχανικοί επιθεωρητές ? Και όταν λέμε ΟΛΟΙ που σταματάμε ? Και ο απόφοιτος σχολής ΟΑΕΔ π.χ. να κάνει ΠΕΑ ?

     

    Εγώ ξέρω ότι στα ΠΕΑ γίνεται της τρελής....βλέπω ΠΕΑ με συντελεστές στα Η/Μ όλα 1 !!! Απόδοση λέβητα, τερματικά, δίκτυα...όλα 1 !!!

     

    Ας φύγουν κάποιοι, κακό δεν κάνει. Ρε ηλεκτρολόγοι ΥΠΕΡ σας είναι οι εξετάσεις ! Δηλαδή τώρα χωρίς εξετάσεις που κάνει ΠΕΑ και η κουτσή Μαρία σας αρέσει καλύτερα ??

    • Upvote 6
    • Downvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    επιτέλους έστω και αργά έρχεται μια αντίδραση προς τη σωστή κατεύθυνση. Να ακολουθήσουν και άλλοι σύλλογοι με αντίστοιχες αποφάσεις. Δεν θα μας υποβαθμίσουν τον επιστημονικό μας ρόλο επειδή έτσι το θέλουν. Αυτό το παραμύθι με τις εξετάσεις σε βασικές αρχές της επιστήμης μηχανικού δήθεν ως αναγκαία πρέπει να σταματήσει..."χθες". Πρόσβαση των ενεργειακών επιθεωρητών σε ταχύρυθμα, ολιγόωρα και αποτελεσματικά σεμινάρια με αντικείμενο τον τρόπο διεξαγωγής μιας επιθεώρησης. 

    +1 Didonis, GPER, savas76

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Κι εμενα επαγγελματικα θα με συνεφερε αν ηξερα πως θα πιστοποιηθω εγω αλλα παρα τα 500+ πιστοποιητικα στην πλατη μου, βλεπω την υλη παντελως ασχετη και δεν το χω σε τιποτα να κουραστω και να ξοδεψω πολλα (αν δεν ξενερωσω και τα παρατησω καπου στη μεση) μεχρι να παρω την π@υτ@να την αδεια...

    Link to comment
    Share on other sites

    ....

    Εγώ ξέρω ότι στα ΠΕΑ γίνεται της τρελής....βλέπω ΠΕΑ με συντελεστές στα Η/Μ όλα 1 !!! Απόδοση λέβητα, τερματικά, δίκτυα...όλα 1 !!!

    ....

     

    θεωρείς ότι εάν ελέγξεις μελέτες ΚΕΝΑΚ για οικοδομικές άδειες, δεν θα υπάρχουν αντίστοιχα "λάθη";

    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites

    Μπράβο για άλλη μια φορά κάποιοι επειδή θέλουν να αντιδράσουν θα κολλήσουν κάτι που πήγε να διεκπεραιωθεί με μεγάλη καθυστέρηση και θα το πάνε κι άλλο πίσω.  Βαρέθηκα να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που μια χούφτα ανθρώπων μπορούν να καταργούν τους νόμους.  Πουθενά αλλού δεν θα γινόταν αυτό... και επειδή το έψαξα και σε άλλες χώρες γίνεται αυτή η διαδικασία.  Εκεί δηλαδή υποβαθμίζονται τα πτυχία τους?  

     

    Οι γιατροί, οι δικηγόροι, κτλ  που μέχρι να πεθάνουν διαβάζουν και ενημερώνονται υποβαθμίζεται το πτυχίο τους?

     

    Αλλά και έτσι να είναι,  ένας πολιτικός μηχανικός θεωρείται οτι ξέρει τα συστήματα και τα μηχανολογικά όπως ένας μηχανολόγος ή ηλεκτρολόγος? Και αντίστροφα αυτοί γνωρίζουν τέλεια τα του κτιρίου?  Δεν πρέπει να τα μάθουν?  Δεν πρέπει να εξεταστούν για να είναι επιβεβαιωμένο αυτό το χαρτί που θα βάλουν την υπογραφή τους? 

     

    Και ποιος σου είπε ότι και ένας σωστός επαγγελματίας μηχανικός δεν χρειάζεται να διαβάζει και να ενημερώνεται συνεχώς με τον ρυθμό που τρέχει η σύγχρονη τεχνολογία;

     

    Οι δικηγόροι και οι γιατροί όμως δεν δίνουν εξετάσεις, ούτε όταν ψηφίζεται ένας νέος νόμος, ούτε όταν ανακαλύπτεται ένα νέο φάρμακο ή μια καινούργια θεραπεία, πράγματα πιο κρίσιμα από μία ενεργειακή επιθεώρηση.

     

    Η μόνη περίπτωση που άλλοι επιστημονικοί κλάδοι δίνουν εξετάσεις είναι η περίπτωση των συμβολαιογράφων (που αμφιβάλλω αν κρατήσει για πολύ ακόμα και αυτό το κλειστό επάγγελμα). Εκεί δικαιολογούνται οι εξετάσεις με την έννοια της αξιοκρατίας (πρέπει να γίνουν λίγοι και θα γίνουν οι καλύτεροι), ενώ οι δικές μας εξετάσεις καταλήγουν να είναι εξετάσεις "επάρκειας".   

    Ένα σεμινάριο να είναι υποχρεωτικό και αυτό αρκεί. Δεν είναι λογικό να μπορεις σαν μηχανικός να κάνεις ΜΕΑ, που είναι πιο απαιτητική και να μη μπορείς να κάνεις ενεργειακή επιθεώρηση.

      

    edit: Το έχω γράψει και αλλού και το μεταφέρω και εδώ :

     

    Όσοι πιστεύουν ότι με τις εξετάσεις θα ασκούν ένα κάποιου τύπου "κλειστό" επάγγελμα με "λίγους και καλούς" ενεργειακούς επιθεωρητές και θα κρατούν έτσι τις αμοιβές σε υψηλό επίπεδο, να μην αμφιβάλλουν ότι γρήγορα θα διαψευστούν από την πραγματικότητα.

    Οι σημερινές συνθήκες δεν ευνοούν τα κλειστά επαγγέλματα και δεν θα το αφήσουν να γίνει ούτε για τους ενεργειακούς επιθεωρητές.

    Μπορούν εύκολα να γελοιοποιήσουν τις εξετάσεις, να τις περνάει και η "κουτσή Μαρίκα" και θα πάψει να υφίσταται και αυτό το "πλεονέκτημα".

    Εν τω μεταξύ οι μηχανικοί σαν κλάδος θα έχουν υποστεί ένα γερό πλήγμα στην αξιοπρέπειά τους

    Edited by nick_61
    • Upvote 5
    Link to comment
    Share on other sites

    . Δεν είναι λογικό να μπορεις σαν μηχανικός να κάνεις ΜΕΑ, που είναι πιο απαιτητική και να μη μπορείς να κάνεις ενεργειακή επιθεώρηση.

    +1 συνάδελφε.

    Αύριο θα μας πουν να δίνουμε εξετάσεις και σε ένα απλό σχέδιο για να διαπιστώσουν την επάρκειά μας. Φυσικά και η πρόσβαση στα ΠΕΑ χωρίς εξετάσεις για όλους τους μηχανικούς είναι η πιο λογική αντιμετώπιση, όπως εδώ και δεκαετίες έχει δοθεί το δικαίωμα εκπόνησης μελετών από την αρχή της άδειας άσκησης επαγγέλματος του μηχανικού.

    Αν κάποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του γνωρίζει τις ευθύνες και τις εξοντωτικές ποινές που υπάρχουν.

    Θα μπορούσα να συμφωνήσω στις εξετάσεις,  αν η νομοθεσία προέβλεπε εκπόνηση ΠΕΑ από άλλες ειδικότητες μη μηχανικούς που δεν υπάρχει η γνώση περί κτιρίων και εγκαταστάσεών τους. Εκεί είναι απαραίτητο  ως προς τις εξετάσεις και συζητήσιμο ως προς το λόγο που θα έπρεπε άλλες ειδικότητες να αναμιχθούν σε μια τέτοια διαδικασία. 

    Edited by Pavlos33
    • Upvote 6
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.