Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πτολεμαΐδα 5: προεκλογική υποθήκη 1,4 δισ. Ευρώ για τους Έλληνες


    ίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές και με ένα τοπίο ομιχλώδες τόσο στη διακυβέρνηση της χώρας όσο και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρά στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της άκρως αμφιλεγόμενης νέας λιγνιτικής μονάδας V στην Πτολεμαΐδα.

     

    Πρόκειται για μια μονάδα που θα εκπέμπει περίπου 4,6 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, θα είναι εκτός Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών για τις μονάδες καύσης σε όλη την Ευρώπη και η κατασκευή της θα κοστίσει στους Έλληνες πολίτες τουλάχιστον 1,4 δις.

     

    Το μισό περίπου από αυτό το ποσό προέρχεται από δάνειο της Γερμανικής Τράπεζας KfW-IPEX με την εγγύηση του Γερμανικού Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes και προορίζεται για την αγορά μηχανημάτων γερμανικής κατασκευής.

     

    Το υπόλοιπο θα καλυφθεί αναγκαστικά από ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ, καθώς οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πλέον κλείσει για την πιο ρυπογόνα τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον πλανήτη.

     

    Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι η ΔΕΗ φαίνεται να προσπερνά ακόμα και τις προειδοποιήσεις του ίδιου της του προέδρου για τη ραγδαία επιδείνωση που επιφέρουν στα οικονομικά του λιγνίτη οι αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΕΔΕ). Ο πρόεδρος της ΔΕΗ τον τελευταίο καιρό επιβεβαιώνει πλήρως τα επιχειρήματα του WWF Ελλάς από το 2013 και παραδέχεται δημοσίως ότι το λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και η ίδια η ΔΕΗ, αντιμετωπίζει κίνδυνο επιβίωσης.

     

    Παρόλα αυτά, και χωρίς την παραμικρή ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στην Ελλάδα τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών, στα οποία ο πρόεδρος της ΔΕΗ ελπίζει, αλλά τα οποία η Ελλάδα δεν δικαιούται, η εταιρία φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει με μια επένδυση που βρίσκεται σε τεχνικο-οικονομικό κενό.

     

    Τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού δεν μπορούν πλέον να σιωπούν αποφεύγοντας το πολιτικό κόστος. Οφείλουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα προτού η ιδεοληπτική εμμονή στον λιγνίτη υποθηκεύσει το ενεργειακό μέλλον της χώρας και πλήξει ανεπανόρθωτα τόσο τους καταναλωτές όσο και την ίδια τη ΔΕΗ.

     

    Σημειώνεται ότι οι δαπάνες της ΔΕΗ για δικαιώματα εκπομπής CO2 το έτος 2014 ανήλθαν σε € 216,9 εκατ., παρά τη μειωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, για τιμές αγοράς δικαιωμάτων περίπου €7,5/τόνο.

     

    Οι σημερινές τιμές αναμένεται, σύμφωνα με προβλέψεις, να υπερτριπλασιαστούν και να φτάσουν τιμές της τάξης των €25-30/τόνο στην περίοδο 2021-2030. Η ίδια η ΔΕΗ εκτιμά (δείτε εδώ) πως σε αυτά τα επίπεδα τιμών η Πτολεμαΐδα V θα έχει μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος από μονάδες φυσικού αερίου.

     

    Πηγή: http://www.econews.gr/2015/09/18/dei-ptolemaida-5-125224/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    τόσα μεταχειρισμένα μερσεντέ υποψήφια σκραπ έχουμε φέρει από γερμανία

    ας πάρουν κι αυτοί ένα σαπάκι από μας (που θα το πάρουν στο τέλος) να δουν τη γλύκα

     

    εντιτ

    να βάλω και αυτά μήπως γίνει αντιληπτή η περιπαικτική διάθεση στο παραπάνω

    http://netakias.com/2010/10/08/greeneconomyfraud/

    http://netakias.com/2011/08/26/deh/

    και συμφωνώ με cmic & JasonK κατωτέρω

    βέβαια όταν τα πάρουν οι γερμανοί μέσω KfW θα καταργηθούν ως εκ θαύματος τα πρόστιμα

    Link to comment
    Share on other sites

    Μέχρι το τέλος κατασκευής της μονάδας, σχεδόν το  σύνολο των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, θα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ή θα είναι πολύ κοντά, το τέλος ζωής τους.

     

    Αυτή έρχεται σε αντικατάσταση μικρού τμήματος αυτών και λειτουργεί καθαρά ως μονάδα βάσης και η αντιρρυπαντική τεχνολογία της, θα είναι ότι πιο περιβαλλοντικά φιλικό υπάρχει, σε εμπορικής λειτουργίας μονάδα, σήμερα.

     

    Το WFF Ελλάδας, έχει τις απόψεις του και τα συμφέροντά του.

    • Upvote 5
    Link to comment
    Share on other sites

    Πέστα ρε nikmmech. 

     

    Δυστυχώς ο λιγνίτης είναι το εθνικό μας καύσιμο και δεν μπορούμε να τον απεμπολίσουμε από το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. 

     

    Θα αντικατασταθούν παλιές και ιδιαίτερα ρυπογόνες μονάδες, οπότε το περιβαλλοντικό ισοζύγιο παραμένει θετικό. 

     

    Φυσικά και είμαι υπέρ των ΑΠΕ, αλλά έως ότου βρεθεί μια τεχνικά και οικονομικά εφικτή τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τις συμβατικές πηγές ενέργειας. 

    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites

    Υπάρχει συζήτηση για αποθήκευση ενέργειας ανυψώνοντας νερό σε δεξαμενές, αλλά η απόδοσή του κυμαίνεται στο 50-70%. Προς το παρόν δεν έχει υλοποιηθεί κάτι σε αστική κλίμακα. Ο βασικός προσανατολισμός της ΕΕ και του επιστημονικού διαλόγου, πριν εφαρμοστούν ευρέως οι ΑΠΕ, είναι η δραματική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

    Link to comment
    Share on other sites

    Η αντλισιοταμίευση που αναφέρεις είναι δκιμασμ'ενη τεχνική. Απαιτεί βέβαια την κατασκευή φραγμάτων, τα οποία από μόνα τους αποτελούν σημαντική παρέμβαση στο περιβάλλον και αντιμετωπίζουν την ισχυρή αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. 

     

    Πιστεύω πως τα προσεχή χρόνια θα βελτιωθεί πολύ η τεχνολογία των συσσωρευτών, με τη βοήθεια των κατασκευαστών αυτοκινήτων (π.χ. DAIMLER-BENZ, TESLA κλπ) οι οποίες ήδη έχουν ανακοινώσει την διάθεση στην αγορά σχετικών προϊόντων. 

     

    Φυσικά και η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να προχωρήσει και γίνονται σχετικά βήματα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετήθηκε εδώ ο ΚΕΝΑΚ. 

     

    Παρόλα αυτά όμως, δεν μπορεί άμεσα ο άνθρακας να εξοβελιστεί από το ενεργειακό μας ισοζύγιο, όταν μάλιστα αποτελεί την μοναδική εγχώρια πηγή σταθερής και αδιάλειπτης ηλεκτρικής ενέργειας. 

     

    Οι περισσότερες οικολογικές οργανώσεις κινούνται στα πλαίσια της γελοιότητας πλέον και έχω αρχίσει να πιστεύω πως ο κύριος λόγος ύπαρξής τους είναι να εξυπηρετούν συμφέροντα και να τρώνε λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΜΚΟ κλπ). 

    Edited by JasonK
    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.