Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Στα Φάρσαλα η μεγαλύτερη μονάδα βιοαερίου στην Ευρώπη


    Η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στην Ευρώπη –πιθανόν και στον κόσμο- κατασκευάζεται αυτή την περίοδο στη Θεσσαλία, στο 7ο χιλιόμετρο της οδού Φαρσάλων – Λάρισας, σε έκταση 70 στρεμμάτων. Η μονάδα της Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων ΑΕ –μέλος του κλωστοϋφαντουργικού και ενεργειακού ομίλου Επίλεκτος- υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016 και θα τεθεί σε λειτουργία τους πρώτους μήνες του 2017.

     

    Η δυναμικότητά της είναι 5,252 MWe και θα αξιοποιεί ως πρώτη ύλη περί τους 300.000 τόνους ζωικών και φυτικών αποβλήτων από περίπου 100 κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην απορρύπανση της περιοχής. Ταυτόχρονα η λειτουργία της θα επιλύσει εμφατικά το ζήτημα της περιβαλλοντικής διαχείρισης των αποβλήτων, ιδιαίτερα των κτηνοτροφικών μονάδων (βουστάσια, χοιροτροφία, πτηνοτροφία, σφαγεία), οι οποίες σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα και άλλες κυρώσεις, επειδή κατά βάσιν εναποθέτουν τα απόβλητα σε ρέματα και άλλα σημεία της υπαίθρου στην ευρύτερη περιοχή.

     

    «Πρόκειται για πόρο ζωής, που πετυχαίνει οικονομίες κλίμακος και λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο κάθε μία από τις μονάδες που παράγουν απόβλητα δεν θα μπορούσε να το διαχειριστεί από μόνη της» λέει ο κ.Ευριπίδης Δοντάς, επικεφαλής του ομίλου της Επίλεκτος. Ο ίδιος σημειώνει ότι ταυτόχρονα η νέα μονάδα ανοίγει τις προοπτικές δημιουργίας και άλλων κτηνοτροφικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η διαχείριση των αποβλήτων λειτουργούσε ως τώρα ως αντικίνητρο για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

     

    Επένδυση 17,5 εκατ. ευρώ

     

    Η συνολική επένδυση της Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 10,5 εκατ. προέρχονται από το πρόγραμμα JESSICA, το οποίο στη Θεσσαλία διαχειρίζεται η Τράπεζα Πειραιώς, που χρηματοδότησε το έργο με πρόσθετα 4,1 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν ίδια συμμετοχή των μετόχων της εταιρίας. Η απόσβεση της επένδυσης υπολογίζεται σε επτά με οκτώ χρόνια, ενώ δημιουργεί 50 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. «Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί ο όμιλος της Επίλεκτος επεκτείνεται με σύγχρονες επενδύσεις στο πνεύμα της εποχής, όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» επισημαίνει ο κ. Δοντάς, ο οποίος ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν υπήρχε σταθερότητα στην αγορά, καθώς οι τιμές διάθεσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι σήμερα 40% - 50% χαμηλότερες από αυτές που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος της Επίλεκτος διαθέτει εδώ και πέντε χρόνια στην ίδια περιοχή, μεταξύ Φαρσάλων και Λάρισας, φωτοβολταϊκό πάρκο 200 στρεμμάτων, δυναμικότητας 10 MWe, κάτι που σημαίνει ότι διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο πεδίο των ΑΠΕ.

     

    Ιδανικό έργο για JESSICA

    Η αξιοποίηση του JESSICA για την υλοποίηση της επένδυσης είναι –κατά τον κ. Δοντά- αυτονόητη. «Κι εμείς γνωρίζαμε ότι το έργο ταιριάζει ιδανικά στους στόχους του JESSICA, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς το κατάλαβε απόλυτα και το στήριξε ουσιαστικά» υποστηρίζει ο κ. Δοντάς, ο οποίος αποκαλύπτει πως ο όμιλος της Επίλεκτος έχει στα σκαριά κι άλλες επενδύσεις στο πεδίο των ΑΠΕ, το οποίο αναπτύσσει δυναμικά. Άλλωστε από το καλοκαίρι του 2017, όταν η μονάδα της Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων εξαντλήσει τις παραγωγικές της δυνατότητες, από τις ΑΠΕ θα προέρχεται το 30% του κύκλου εργασιών του ομίλου της Επίλεκτος.

     

    Τι είναι το JESSICA

     

    Το JESSICA είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB), υλοποιείται στην Ελλάδα μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και της ΕΤΕπ με πόρους του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, και στοχεύει στη στήριξη επενδύσεων σε βιώσιμα έργα αστικής ανάπτυξης, επιδιώκοντας ταυτόχρονα μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Το JESSICA εισήγαγε μία νέα και διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τα μέχρι σήμερα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης, αφού συνιστά δανειακή -άρα επιστρεπτέα- χρηματοδότηση με προνομιακούς όρους επιτοκίου και διάρκειας αποπληρωμής, αντί επιχορήγησης.

     

    Πηγή: greenagenda.gr





    project.breeze

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Όταν λέμε "η μεγαλύτερη", τι ακριβώς εννοούμε;

     

    http://www.power-technology.com/features/featurepower-from-waste---the-worlds-biggest-biomass-power-plants-4205990/

     

    Σε αυτά απ' ότι είδα γίνεται καύση της βιομάζας. Σε αυτό στα Φάρσαλα θα γίνεται ζύμωση και θα καίει το βιοαέριο, που θα παράγεται.

    Link to comment
    Share on other sites

    Ναι αφού μιλάει για υγρά απόβλητα λογικά θα χρησιμοποιεί ί αναερόβια χώνευση  για παραγωγή βιοαερίου. Είμαι περίεργος να δω το φορτίο των "σταθεροποιημένων"  - αναερόβια επεξεργασμένων αποβλήτων στην έξοδο της μονάδας και πως θα τα επεξεργαστούν πριν την διάθεση τους στο περιβάλλον γιατί οι ποσότητες θα είναι μεγάλες

     

    Μιας και παράγουν ενέργεια έχουν το πλεονέκτημα να χρησιμοποιήσουν και σχετικά ενεργοβόρες τεχνολογίες γι αυτόν τον σκοπό

    Link to comment
    Share on other sites

    O ted78 έχει δίκιο και ναι θα χρησιμοποιεί αναερόβια χώνευση. Zaxous αν κάνουν καλή δουλειά θα έχουν χαμηλό φορτίο (όχι πάνω από 4g/l COD) για έναν μικρό βιολογικό στο τέλος.

    Link to comment
    Share on other sites

    Αυτό επισημαίνω, 4000-6000 mg/L που ορθά είπες είναι η τάξη μεγέθους αν δουλεύει καλά

    Αν λάβεις υποψη σου  οτι μιλάμε για  ήδη χωνευμένο/ σταθεροποιημένο απόβλητο και σε αρκετά εώς πολύ μεγάλες παροχές αν ισχύουν αυτά που λέει το άρθρο θα χρειαστεί επιπλέον έργα για την επεξεργασία επιπέδου και κόστους  πχ επεξεργασίας διασταλλαγμάτων ενός αρκετά μεγάλου ΧΥΤΑ.

     

    Όμοια για την λάσπη που από ένα σημείο και μετά η διάθεση της δεν θα είναι πιθανότατα τόσο εύκολη

    φαντάζομαι όμως θα τα έχουν σκεφθεί όλα αυτά, λύσεις σίγουρα υπάρχουν

    έχουν και το πλεονέκτημα όπως ανέφερα  οτι η μονάδα θα παράγει  ενέργεια οπότε θα έχουν φθηνά ενέργεια ή και ανάκτηση θερμότητας για την επεξεργασία μετά (αρα μια πιθανότητα είναι να  παίξουν με μεμβράνες + εξάτμιση)

     

    οπότε ευχόμαστε όλοι να προχωρήσει γιατί είναι προς την σωστή κατεύθυνση, το όλο έργο αντιπροσωπεύει ακριβώς την μηχανική περιβάλλοντος με μια ενοποιημένη προσέγγιση - αντιμετώπιση του προβλήματος

    Edited by ZaXoYs
    Link to comment
    Share on other sites

    Ουσιαστικά είναι ένα έργο ανάσα πιστεύω στα προβλήματα της περιοχής που δημιουργούν οι πολλές μονάδες σφαγείων και τυροκομείων σχετικά με απόβλητα τους και θα συμφωνήσω πολύ με τη τελευταία σου παράγραφο. Γενικά χαίρομαι γιατί το know-how υπάρχει αλλά δεν το εκμεταλλευόμαστε στη χώρα μας. 

     

    Σχετικά με τα τεχνικά υπάρχουν και στην Ελλάδα ακόμα χωνευτήρες (όχι πολλοί) που δουλεύουν τέτοιου είδους απόβλητα σε αρκετά μεγάλες παροχές με μεγάλη επιτυχία. Βέβαια πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό. Ακόμα λόγω της ποικιλίας των υποστρωμάτων μπορούν να πετύχουν καλή αναλογία μάκρο- και μίκρο-θρεπτικών.

     

    Βασικά λόγω των μεγάλων όγκων παροχής θα υπάρξει οικονομία κλίμακας όσο αφορά είτε τη κατασκευή των χωνευτήρων είτε της μετέπειτα επεξεργασίας. Τι θα επιλέξουν πάντως π.χ. μεμβράνες όπως αναφέρεις ή κάτι άλλο πιθανόν να το μάθουμε στο μέλλον ;)

     

    Πάντως μιας και είναι στον τομέα μου μη σου πω ότι θα πάω να στείλω και βιογραφικό!

    Link to comment
    Share on other sites

    στα άνω λιόσια υπάρχει σταθμός παράγωγης βιοαερίου από το 2001 στα 23,5MW

     

     

    Στα Λιόσια επειδή τον είχα επισκεφτεί εκμεταλεύονται το βιοαερίο που είναι αποθηκευμένο στο υπέδαφος λόγω της χωματερής, δεν παράγουν οι ίδιοι το βιοαέριο από απόβλητα.

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.