Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Εταιρείες από Γερμανία, Βρετανία, Τσεχία μέχρι από Αυστραλία ερίζουν για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων


    Εκτός από τους Ισπανούς της Aktua Soluciones Financieras και τους Βρετανούς της Kaican LLP, πυκνώνουν οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη διαχείριση των "κόκκινων δανείων" στην Ελλάδα.

     

    Από μια πρόσφατη παρουσίαση στελέχους της εταιρείας συμβούλων KPMG σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) διαπιστώνεται πως μια ολόκληρη ορδή είναι έτοιμη να μπει στην Ελλάδα. Πρόκειται για γερμανικές, νορβηγικές, πολωνικές, τσέχικες, ακόμα και αυστραλιανές εταιρείες που ειδικεύονται στη συλλογή δόσεων δανείων που έχουν "κοκκινήσει".

     

    Προεξάρχουσα θέση κατέχουν οι Γερμανοί της EOS, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες "συλλογής δανείων" στην Ευρώπη με έσοδα περί τα 567.000.000 ευρώ στην τελευταία χρήση. Η EOS είναι μέλος του κολοσσιαίου γερμανικού ομίλου Otto Group (με ετήσια έσοδα περί τα 12 δισ. ευρώ) και φαίνεται πως έχει ήδη στήσει τον ελληνικό βραχίονα διαχείρισης "κόκκινων δανείων". Τους Ελληνες δανειολήπτες έχουν βάλει στο στόχαστρο και οι Νορβηγοί της Lindorf Group οι οποίοι έχουν σήμερα παρουσία σε 13 χώρες της Ευρώπης με έσοδα περί τα 534.000.000 ευρώ στην τελευταία χρήση. Κατά πόδας ακολουθούν οι Πολωνοί της KRUK οι οποίοι διαθέτουν θυγατρικές εταιρείες σε Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

     

    ...και από τη μακρινή Αυστραλία

     

    Αφού πέρασαν από την Ιρλανδία, όπου ασχολήθηκαν με "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια, οι Αυστραλοί της Pepper Group εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο εισόδου στην ελληνική αγορά. Μεγάλη παρουσία στη Βαλκανική έχουν οι Σκανδιναβοί της B2Holding οι οποίοι έχουν ετήσιο τζίρο περί τα 3 δισ. ευρώ και θυγατρικές σε γειτονικές χώρες όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο, κλπ. Από τη σουηδία είναι η Hoist Finance ενώ Τσέχοι και Σλοβάκοι της APS Holding έχουν ιδρύσει από το 2014 τη θυγατρική APS Recovery Greece. Με δεδομένο πως τα "κόκκινα δάνεια" στη χώρα μας φτάνουν πλέον τα 107 δισ. ευρώ προβλέπεται συνωστισμός...





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Προφανώς το κυνηγάνε πιο πολύ. 

     

    Αλλά το θέμα είναι ότι από όσο έχω καταλάβει οι εγχώριοι φαλιρισμένοι όμιλοι που χρωστάνε τα πάντα, βάζουν μπροστά δήθεν το στεγαστικό του κοσμάκη για να τον ξεσηκώσουν ενώ στην ουσία αυτά τα δάνεια που κινδυνεύουν είναι μεγάλων εταιριών ή ακριβών ακινήτων. Για τα πρώτα κανείς δεν μιλάει. Έχουμε δεδομένο ότι όταν μιλάμε για κόκκινο δάνειο αναφερόμαστε σε ένα διαμερισματάκι στα Πατήσια. Τα χρέη προς τις τράπεζες των μεγάλων εταιριών είναι όμως τεράστια. Αυτά τα δάνεια θα πρέπει να δοθούν άμεσα σε εταιρίες οι οποίες και να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Στα στεγαστικά πρέπει να υπάρχει μία πιο ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

    Edited by nik
    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Τα κόκκινα δάνεια στην ουσία έχουν να κάνουν περισσότερο με την νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε πρώτο χρόνο θα γίνει η πώληση των δανείων, μετά θα υπάρξει η οικονομική αξιολόγηση της απώλειας κεφαλαιοποίησης για τις τράπεζες, μετά θα υπάρξει η απαίτηση ανακεφαλαιοποίησης, μετά θα κάνουν αναζήτηση κεφαλαίων απο την αγορά για να δούνε τι μπορούν να μαζέψουν, η διαφορά θα μεταφερθεί στο Ελληνικό δημόσιο, το ελληνικό δημόσιο θα συνάξει νέα δανεική σύμβαση (λέγε με μνημόνιο 4 ή 3,5)...

     

    Οι οικονομικοί αναλυτές πάντως εκτιμούν οτι η μπίλια για το μνημόνιο 4 θα κάτσει στα 75 δις χωρίς bail in/μετοχές ή στα 25 δις με bail in/μετοχές. Εδω είναι και το milestone για τις νέες εκλογές. Η πίεση απο το ΔΝΤ είναι να γίνει μέσα στον Μάιο κάτι βέβαια που δεν θέλει η Γερμανία. Το σίγουρο είναι οτι η Ελλάδα εντός του 2017 θα επιστρέψει στο καλοκαίρι του 2015.

    Link to comment
    Share on other sites

    Όντως κάπως έτσι πάει. Απλώς ξέχασες να αναφέρεις ότι οι τράπεζες θα πάρουν και χρήματα από τις ξένες εταιρίες για να πουλήσουν τα δάνεια καθώς και ολόκληρες χρεωκοπημένες εταιρίες. Το θέμα είναι να έρθει λίγη ανάπτυξη για να τα πουλήσουν όλα αυτά λίγο πιο ακριβά. Για αυτό χρειάζεται χρόνος. 

     

    Ξέρει κανείς από αυτά τα δάνεια πόσα είναι στεγαστικά και πόσα επιχειρηματικά ? Και πόσα είναι στεγαστικά Α' κατοικίας και χαμηλών εισοδημάτων και πόσα είναι για μεγάλα κτίρια ?

     

    Γενικά έχει περάσει η άποψη ότι όλο αυτό το πράγμα με τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις οφείλεται σε μία φούσκα των Ελλήνων που θέλανε ξαφνικά όλοι σπιτί ενώ αμελούμε την μεγάλη φούσκα των επιχειρηματιών που φεσώσανε εντελώς τις τράπεζες. Πως κατάφερε π.χ. ένας Ψυχάρης από απλός συντάκτης να αποκτήσει ολόκληρο ΔΟΛ και πόσοι Ψυχάρηδες θα υπάρχουν ? Πόσα δάνεια τραπεζιτών σε "κολλητούς" πληρώνουμε ?

     

    Μήπως τα λεφτά που πληρώνουμε είναι π.χ. δάνεια του ΜΕΓΚΑ, του ΔΟΛ, του Βωβού και άλλων μικρών επιχειρηματιών που τώρα έχουν χρεωκοπήσει ή πάνε να χρεωκοπήσουν ?

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να το βλέπετε επιφανειακά . 

     

    Χρήστο το bail-in από 1-1-2016 είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ . Αρα μνημόνιο για τράπεζες δεν έχουμε . 

     

    Υποτίθεται ότι οι τράπεζες έχουν πάρει ήδη προβλέψεις στους ισολογισμούς τους και έτσι σε περίπτωση πώλησης σε χαμηλές τιμές , λίγα έως καθόλου λεφτά θα χάσουν . 

     

    Τα μεγάλα δάνεια έχουν κρατικές αβάντες και δεν θα είναι εύκολο , ακόμα και για τα κοράκια να πάρουν κάτι . Μόνο μεγάλες βίλλες και ξενοδοχεία θα έχουν ενδιαφέρον . 

    Link to comment
    Share on other sites

    Η είδηση για τις "εισπρακτικές" του εξωτερικού παίζει και ξαναπαίζει εδώ και πολύ καιρό με σκοπό τον "εκφοβισμό" του μικρού διανειολήπτη (στεγαστικά) ότι θα πάρει το σπίτι του ο ξενόφερτος μπαμπούλας, ώστε να "τρέξει" στην τράπεζα για διακανονισμό....

     

    Σίγουρα κάποια στιγμή θα συμβεί και αυτό... αλλά επί της ουσίας αλλαγή στα στεγαστικά δεν θα υπάρξει.

     

    Ο λόγος που οι ελληνικές τράπεζες δεν κάνουν αυτή την δουλειά μόνες τους είναι γιατί δεν θέλουν να σταματήσουν να εξυπηρετούν τα δάνεια και οι ενήμεροι πελάτες, όταν θα μάθουν πως κόκκινα δάνεια κουρεύονται 50-60-70-80% από τις ίδιες τις τράπεζες...

    Βάζουν στην ουσία "μπροστά" το επιχείρημα ότι πουλάω μαζικά τα κόκκινα δάνεια, γι αυτό και κάνω αυτής της τάξεως το κούρεμα προς τους "αγοραστές" των δανείων αυτών...

     

    Πάντως, είναι κρίμα να χαθούν επιχειρήσεις (κυρίως ξενοδοχεία) από ελληνικά χέρια στις περιπτώσεις που ενώ μπορούν να βρεθούν χρήματα ή επενδυτές για το 10-20-30% του δανείου και να σωθούν οι επιχειρήσεις με κούρεμα του δανείου, να πουληθούν τελικά στο 10-20% του δανείου σε "ξένους"....

    Edited by astrah
    Link to comment
    Share on other sites

    Μάλλον κάπως έτσι λειτουργεί το σύστημα...

     

    Αγοράζουν τα funds π.χ.στο 10%-20% το κόκκινο δάνειο, έρχονται σε επαφή αυτοί μετά για διακανονισμό με τους δανειολήπτες στο 20%-40%

    και διπλασιάζουν το κεφάλαιό τους.

     

    Οι τράπεζες δεν το κάνουν αυτό μάλλον για να μην σταματήσουν να πληρώνουν οι ενήμεροι.

     

    Έχουν πέσει στην Ελλαδίτσα γιατί γνωρίζουν ότι κυκλοφορεί πολύ μαύρο χρήμα κι υπάρχει ακόμα και σήμερα λίπος.

     

    Ευνοημένους βλέπω πάλι τα μεγάλα κεφάλια που πήραν τεράστια "βυσματικά" δάνεια και δε θα ξεπληρώσουν ούτε το κεφάλαιο

    Link to comment
    Share on other sites

    Καμία σχέση Χρήστο με την Ιταλία . Αυτοί έκαναν bad bank που έλεγαν και εδώ το 12 , αλλά έκαναν μόνο της Αγροτικής που ήταν τα δάνεια των κομμάτων .

    Link to comment
    Share on other sites

    Πάντως, είναι κρίμα να χαθούν επιχειρήσεις (κυρίως ξενοδοχεία) από ελληνικά χέρια στις περιπτώσεις που ενώ μπορούν να βρεθούν χρήματα ή επενδυτές για το 10-20-30% του δανείου και να σωθούν οι επιχειρήσεις με κούρεμα του δανείου, να πουληθούν τελικά στο 10-20% του δανείου σε "ξένους"....

     

    Και ποιος το πληρώνει αυτό το κούρεμα ?! Γιατί να νιαστώ για τα γκαρσόνια του χρεωκοπημένου ξενοδοχείου ή τους δημοσιογράφους του χρεωκοπημένου καναλιού άμα είναι να πληρώνονται με ανακεφαλαιοποιήσεις και μνημόνια που τα πληρώνουμε όλοι μας. Οι επιχειρήσεις αυτές πλέον προφανώς δεν αποδίδουν για αυτό και κανείς δεν επενδύει ή είναι υπερχρεωμένες. Είναι σαν την ΑΕΚ στο ποδόσφαιρο πριν πέσει Β' εθνική. Κανείς δεν την ήθελε, πάρα πολλά χρέη και την αφήσαν να χρεωκοπήσει...για να έρθει μετά ο Μελισσανίδης να την πάρει καθαρή. Όμως στην πραγματική οικονομία οι επιχειρήσεις δεν είναι ομάδες να χρεωκοπούνε έτσι απλά.

     

    Ό,τι είναι να κλείσει ας κλείσει και ας ξεκινήσουν όλα από την αρχή. Δεν υπάρχει αυτό που γίνεται, συντηρούνται επιχείρησεις για να μην καταρρεύσει το σύστημα και καλά και εκτοξευτεί η ανεργία αλλά έτσι δεν κάνουμε τίποτα. Την  ίδια ώρα οι υπάλληλοι αυτών των εταιριών βρίζουν τους ΔΥ ως τους μόνους φταίχτες για το χάλι μας και κουνάνε και το δάχτυλο.

    • Upvote 1
    • Downvote 2
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.