Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Συμβολαιογράφοι: Νομοθετική ρύθμιση για τις περιπτώσεις επανάληψης συμβολαιογραφικών πράξεων που είναι άκυρες λόγω εσφαλμένων βεβαιώσεων μηχανικών


    Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αναφέρει:

    Από το 2011 που έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των νόμων υπαγωγής αυθαιρέτων από εξουσιοδοτημένο μηχανικό και η έκδοση βεβαίωσης που επισυνάπτεται σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή περιλαμβανομένης και της δωρεάς αιτία θανάτου με αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ή και σε ακίνητο χωρίς κτίσμα, διαπιστώνονται πολλά λάθη και παραλείψεις στις υπαγωγές και στην έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων που έχουν λάβει χώρα κατά το παρελθόν, που εντοπίζονται μεταγενέστερα από τους μηχανικούς κατά την σχετική αυτοψία τους εν όψει έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου / διηρημένης ιδιοκτησίας και της σύνταξης νέας συμβολαιογραφικής πράξης, με αποτέλεσμα πολλές συμβολαιογραφικές πράξεις να καθίστανται εκ του νόμου άκυρες και να πρέπει να επαναληφθούν.

    Η επανάληψη των συμβολαίων αυτών είναι πολλές φορές αδύνατη είτε λόγω μη ανεύρεσης των τότε συμβαλλομένων ή αδυναμίας εύρεσης των τυχόν κληρονόμων τους είτε λόγω άρνησης κάποιων εξ αυτών να προσέλθουν.

    Μετά και την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Κυβέρνηση, αναμένεται από το αρμόδιο Υπουργείο νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να παρέχεται η εκ του νόμου δυνατότητα στον αποκτώντα εμπραγμάτου δικαιώματος με δικαιοπραξία που είναι άκυρη, κατά παράβαση των δύο εδαφίων της παρ. 1 του άρθρου 82 Ν.4495/2017, να προβεί στην επανάληψη του συμβολαίου στο όνομά του και στο όνομα του μεταβιβάζοντος με την εφαρμογή των άρθρων 235, 223 και 726 του Αστικού Κώδικα προσαρτώντας τα ελάχιστα πιστοποιητικά, σύμφωνα και με τη σχετική πρόταση της ΣΕΣΣΕ.





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Είδατε οι συμβολαιογράφοι πως πετυχαίνουν που είναι οργανωμένοι και σοβαροί? Ας σοβαρευτούμε και μεις κάποτε και αν δεν μπορούν αυτοί οι γραφειοκράτες του ΤΕΕ και των συλλόγων, ας κάνουμε μια οργάνωση σε αυτό το site να τους "διδάξουμε" πως να υπερασπίζονται τα συμφέροντα εν πράγμασι των μελών τους. Γιατι μου φείνεται μόνο τα 20αρικάκια και συνδρομούλες τις ετήσιες θέλουν. Αααα και την ψήφο στις εκλογές μην ξεχνιόμαστε.

    Link to comment
    Share on other sites

    Είναι καταγεγγραμενο το φαινόμενο της αχρηστίας του ΤΕΕ, τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής (προέδρου).

    Αυτοί είναι αποδεδειγμένο ότι το βλέπουν ως ένα βήμα πριν την υπουργοποίηση τους. Ειδικά τώρα που επιστρέφουμε στον παλιό καλό δικοματισμο που εθρεψε γενιές και προκάλεσε φυσικά την γνωστή κρίση, η αναγέννηση του χώρου μάλλον αποτελεί όνειρο θερινής νυχτός.

    Απλα δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα από αυτούς. Η τέλος πάντων ο απλός μηχανικός, ο ελεύθερος επαγγελματίας απλά δεν έχει μέλλον. Μονο οι εταιριες, οι μεγάλες κατασκευαστές και τα μεγάλα έργα προμοταρονται. Δες και τα newfeed του Forum. 80% αφορούν μεγάλα έργα, λες και νοιάζει τώρα την πλειονότητα των μηχανικών αν πουλήθηκαν τα διαμερίσματα στο Riviera Tower, η ότι γίνεται το νέο ξενοδοχείο 5αστερων η ότι ο ΟΤΕ έχει 2000 ακίνητα.

    Ειδικά τώρα που θα "ρυθμίσει" η νέα κυβέρνηση τους Ελ. επαγγελματίες σχετικά με την φορολογία, θα δούμε τι εστι βερυκοκο. Κατά τα άλλα όλα πάνε.... τρένο.

    Link to comment
    Share on other sites

    9 hours ago, Engineer said:

    να προβεί στην επανάληψη του συμβολαίου στο όνομά του και στο όνομα του μεταβιβάζοντος

    Με τα σήμερα ισχύοντα, όταν υπάρχει μεταβολή στην επιφάνεια του ακινήτου που μεταβιβάστηκε, γίνεται επανάληψη συμβολαίου και ο αρχικός πωλητής, αλλάζει αναδρομικά το Ε9 και πληρώνει τον επιλέον φόρο και ΕΝΦΙΑ  για τα επιπλέον μέτρα. Αν γίνει αυτό που προτείνει ο σύλλογος των συμβολαιογράφων ποιος θα πληρώνει?

     

    @Apollon

    44 minutes ago, Apollon said:

    80% αφορούν μεγάλα έργα, λες και νοιάζει τώρα την πλειονότητα των μηχανικών αν πουλήθηκαν τα διαμερίσματα στο Riviera Tower

    Στο Riviera Tower δεν δουλεύουν μηχανικοί??? Οι περιοχές που γίνονται τα μεγάλα έργα δεν αναβαθμίζονται? Αφού αναβαθμίζονται δεν θα γίνουν κι άλλα, μικρότερα έργα? Σε αυτά τα μικρότερα έργα δεν θα δουλέψουν πάλι μηχανικοι?

    Link to comment
    Share on other sites

    11 ώρες πριν, Engineer said:

    , να προβεί στην επανάληψη του συμβολαίου στο όνομά του και στο όνομα του μεταβιβάζοντος με την εφαρμογή των άρθρων 235, 223 και 726 του Αστικού Κώδικα προσαρτώντας τα ελάχιστα πιστοποιητικά, σύμφωνα και με τη σχετική πρόταση της ΣΕΣΣΕ.

    View full είδηση

     

     
    Αυτά είναι τα άρθρα ή κάνω λάθος???
     
    Άρθρο 235
    Δικαιοπραξία του αντιπροσώπου με τον εαυτό του

    Ο αντιπρόσωπος δεν μπορεί να επιχειρήσει στο όνομα του αντιπροσωπευομένου δικαιοπραξία με τον εαυτό του ατομικά ή με την ιδιότητά του ως αντιπροσώπου άλλου, εκτός αν ο αντιπροσωπευόμενος είχε επιτρέψει τη δικαιοπραξία ή αυτή συνίσταται αποκλειστικά στην εκπλήρωση υποχρέωσης.

    Αυτοσύμβαση που δεν έχει περιβληθεί τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου είναι άκυρη.

    Άρθρο 223

    Η  Πληρεξουσιότητα, εφόσον δεν συνάγεται το αντίθετο, παύει με  το θάνατο ή τη δικαιοπρακτική ανικανότητα αυτού που έδωσε ή αυτού  που έλαβε την Πληρεξουσιότητα.

    Άρθρο 726
    Λύση της εντολής.

       Η εντολή λύνεται, αν δεν ορίστηκε το αντίθετο, με το θάνατο του εντολέα ή του εντολοδόχου, καθώς επίσης με την υποβολή τους σε δικαστική συμπαράσταση ή την πτώχευση τους. Το ίδιο αποτέλεσμα επιφέρει, σε περίπτωση νομικού προσώπου, η διάλυσή του.

    Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 του Ν.      2447/1996 (Α` 278).

    Link to comment
    Share on other sites

    2 hours ago, zvasilia said:

    Στο Riviera Tower δεν δουλεύουν μηχανικοί??? Οι περιοχές που γίνονται τα μεγάλα έργα δεν αναβαθμίζονται? Αφού αναβαθμίζονται δεν θα γίνουν κι άλλα, μικρότερα έργα? Σε αυτά τα μικρότερα έργα δεν θα δουλέψουν πάλι μηχανικοι?


    Υπάρχει και το ίσες ευκαιρίες για όλους. Δεν βρίσκω κάτι δίκαιο στο αναπτυξιακό μοντέλο που παρουσιάζεις, δηλαδή οποίος προλάβει τα leftovers 5 εταιριών που έχουν κολλητούς στην εκάστοτε κυβέρνηση. Ναι δουλεύουν μηχανικοί, αμφιβάλω αν περιμένουν πως και πως να διαβάσουν σε site αν πουλήθηκαν τα διαμερίσματα. Διαφήμιση ψευτο ανάπτυξης είναι. Δεν είναι ανάπτυξη να τρώνε 5 άτομα χαβιάρι και οι λοιποί ψωμί με λάδι.

    Και όχι, ο Riviera Tower δεν είναι αναβάθμιση της περιοχής.

    Link to comment
    Share on other sites

    Τιμωρία/έλεγχος ουσιαστικά δεν υπάρχει για τους μηχανικούς που κάνουν λάθος τη δουλειά τους (βλ. εξαιρέσεις για εκλογικά πυροτεχνήματα τύπου Μυκόνου) ας έρθει και η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση να ξεπλένει τα υποτιθέμενα "λάθη". Ποιός ο λόγος λοιπόν να κάνουμε ορθά και ακριβά τη δουλειά μας; Πρόσω ολοταχώς στην υποβάθμιση του επαγγέλματος μας για να μπορούν οι εκλεκτοί συμφ/οι να κάνουν τη δουλειά τους και να μην ενοχλούν κανέναν.

    Καθήστε εσείς να μετράτε 10εκ μετακίνηση παραθύρου και να αναρωτιέστε γιατί η ΗΤΚ έχει φτάσει να κοστίζει 200€

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.