Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Γουρούνια ηλεκτροδοτούν 700 νοικοκυριά, “ξαλαφρώνουν” χωματερή, παράγουν γεωργικό λίπασμα


    Οργανικά απόβλητα από γουρούνια ενός χοιροστασίου της περιοχής του Λέστερ στη Μεγάλη Βρετανία θα χρησιμοποιηθούν για την ηλεκτροδότηση 700 νοικοκυριών αποτρέποντας παράλληλα την απόθεση απορριμμάτων βάρους 18.000 τόνων από τη χωματερή.

     

    Τα απόβλητα των χοίρων μαζί με οργανικά απόβλητα από τρόφιμα θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοαερίου όγκου ισοδύναμου με 1,2 Μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Ο παραγόμενος ηλεκτρισμός διοχετεύεται στο δίκτυο για την ηλεκτροδότηση τόσο νοικοκυριών όσο και της τοπικής χοιροτροφικής μονάδας.

     

    Την τεχνολογία μετατροπής των αποβλήτων σε ενέργεια ανέπτυξε η βρετανική εταιρεία PROjEN BioEnergy, η οποία βραβεύτηκε εντός του μήνα από το Ινστιτούτο Χημικών Μηχανικών της Βρετανίας (IChemE).

     

    Η PROjEN BioEnergy βασίστηκε στη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης κατά την οποία φυσικά βακτήρια μετατρέπουν βιοδιασπώμενα υλικά σε αέριο.

     

    Πέρα από την παραγωγή ενέργειας περιορίστηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της μονάδας αντισταθμίζοντας εκεινες που παράχθηκαν κατά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Επίσης, αποφεύχθηκε η επιβάρυνση της τοπικής χωματερής με απόβλητα και υποπροϊόντα της μονάδας.

     

    Τέλος, η διαδικασία παράγει ένα παστεριωμένο λίπασμα υψηλής ποιότητας, καθαρό από ζιζάνια και πλούσιο σε άζωτο.

     

    Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται 96 εκατομμύρια τόνοι κοπριάς στη γεωργική γη της Βρετανίας.

     

    Η παστερίωση βοηθά στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων μετάδοσης αερομεταδιδόμενων βακτηρίων όπως η λιστερία και η σαλμονέλλα.

     

    Πηγή: http://www.econews.gr/2013/11/26/gourounia-bioaerio-108579/





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Κάθε φορά που ακούω για εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας λαχταρώ να το δω να καθιερώνεται και να μην μένει αυστηρά περιορισμένο στους κόλπους των ερευνητών που το ανέπτυξαν.

     

    Γιατί να στοιβάζονται τα σκουπίδια στις χωματερές όταν μπορούν να ανακυκλωθούν ή να χρησιμοποιήθουν στην παραγωγή/εξοικονόμηση ενέργειας;

     

    Που να αφήσουν όμως τα κεφάλια του πετρελαίου να αναπτυχθεί κάτι τέτοιο;

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Μα, δεν είναι στα χαρτιά...

    Στους Ταγαράδες υπάρχει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο, ισχύος 5MW.

    Στον ΧΥΤΑ ΒΔ τομέα Ν. Θεσσαλονίκης προβλέπεται και κατασκευάζεται δίκτυο συλλογής βιοαερίου, με στόχο να εγκατασταθεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής όταν αρχίσει να υπάρχει εκμεταλλεύσιμη παροχή.

     

    Ακόμη, σε αρκετές περιοχές λειτουργούν μονάδες επεξεργασίας γεωργικών υποπροϊόντων για την παραγωγή καυσίμων ή ενέργειας.

     

    Δεν έχει να κάνει με τους πετρελαιάδες. Μάλιστα, ενημερώνω ότι οι μεγάλοι πετρελαιάδες του κόσμου (BP, Shell κλπ) επενδύουν δισεκατομμύρια σε έρευνα περί βιοενέργειας.

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Από τα μέσα της δεκαετίας του 80 (ίσως το είχαν κι από πιο νωρίς)  απ όσο ξέρω στην περιοχή Rimini, Ravenna είχαν φτιάξει μονάδα που παρήγαγε αέριο από τα λύματα των σπιτιών.

    Οπότε σε όλη την περιοχή εκείνη που από τότε κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα γκαζιού, όλα τα βενζινάδικα έβαζαν από το αέριο της περιοχής του το όποιο ήταν πιο φτηνό απ την υπόλοιπη Ιταλία.

    Κυκλοφορούσαν μάλιστα στην περιοχή και σχετικά ανέκδοτα κάντε μπόλικα για να έχουμε οικονομική κατανάλωση στα αμάξια μας…

    Μύριζε και λίγο το αμάξι με την καύση κάπως πιο έντονα από το φυσιολογικό… (παράπλευρες απώλειες), μπορεί τώρα να το έχουν τελειοποιήσει.

    • Upvote 3
    Link to comment
    Share on other sites

    όλα αυτά πρέπει να συνοδεύονται από οικονομοτεχνικές μελέτες και αποδοχή απο τις τοπικές κοινωνίες. Στην Τοσκάνη η γεωθερμία καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής από τις αρχές του 19ου αιώνα .Εμείς την γεωθερμία την κυνηγάμε με το τουφέκι (παράδειγμα Μήλου ) σκεφτείτε αντιμετώπιση μονάδας 700 χοίρων ..μπορεί να μας μύριζε μέχρι και το ρεύμα!!

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    αληθεια η μοναδα με τα 300 γουρουνια στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ   ποση ενεργεια ΠΑΡΑΓΕΙ?

     

     

    οσο για το πετρελαιο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ απο τους φορους περνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ γιαυτο δεν υπαρχει περιπτωση να δεχθει ΞΑΦΝΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ του πετρελαιου........σιγα σιγα γιατι θα ΞΑΝΑΜΑΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΜΕ

    δεν τους ενδιαφερει το ισοζυγιο αρκει να περνουν τα ΦΡΑΓΚΑ

    Edited by akius
    • Upvote 7
    Link to comment
    Share on other sites

    Ενεργεια δεν παραγουν, διοτι καθονται ολοι μερα.

    Κοπρια σιγουρα παραγουν, γιατι τρωνε με δυο μασελες.

    Καποιοι βεβαια, κατα δηλωση τους, την κανουν παξιμαδι!!!

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Καποιοι βεβαια, κατα δηλωση τους, την κανουν παξιμαδι!!!

     

    Βγαίνει και σε πελλέτα δηλαδή...

     

    Μονάδα βιοαερίου από χοιροστάσια υπάρχει και στη Φιλιππιάδα της Πρέβεζας. Θα γινόταν και επέκταση αλλά ας όψεται η κρίση.

    Link to comment
    Share on other sites

    τωρα που σφαζεται η τερνα με τον  ακτορα για το ποιος θα παρει τη διαχειριση των σκουπιδιων της πελοποννησου, εσεις καθεστε και συζητατε για βιομαζες και εναλλακτικες μορφες ενεργειας. πφφφ!

    Link to comment
    Share on other sites

    Το παραγόμενο CO2 από την καύση του βιοαερίου μπορεί να διοχετευτεί μέσα σε θερμοκήπιο και να ξαναμετατραπεί σε βιομάζα. Υπάρχει στην ημαθία τέτοια μονάδα που παράγει ντομάτες.

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.