Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • “Βιοτσιμέντο” επιδιωρθώνεται μόνο του με ζωντανά βακτήρια


    Ένα ζωντανό τσιμέντο που κλείνει μόνο του τις ρωγμές για να προστατεύσει τις χαλύβδινες ράβδους του οπλισμένου σκυροδέματος από τη διαβρωτική δράση του νερού ανάπτυξε ένας ολλανδός μικροβιολόγος.

     

    Το “βιοτσιμέντο” του Χενκ Γιόνκερς, μικροβιολόγου στο Πανεπιστήμιο της Ντελφτ της Ολλανδίας περιέχει σφαιρίδια βιοδιασπώμενου πλαστικού, στο εσωτερικό των οποίων υπάρχουν αποξηραμένα σπόρια βακτηρίων.

     

    Όταν εμφανιστεί μια ρωγμή στο τσιμέντο και εισέλθει νερό στο σκυρόδεμα, φαινόμενο σύνηθες με το πέρας του χρόνου, τα σφαιρίδια διαλύονται και απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους.

     

    Τότε, τα βακτήρια ενεργοποιούνται και αρχίζουν να γεμίζουν τις ρωγμές με ασβεστίτη, το βασικό συστατικό του ασβεστόλιθου.

     

    Τα βακτήρια χρειάζονται τρεις εβδομάδες για να σφραγίσουν τις ρωγμές και δεν υπάρχει όριο στο μήκος της ρωγμής.

     

    Ωστόσο, το πλάτος της ρωγμής δεν πρέπει να ξεπερνά τα οκτώ χιλιοστά ώστε να λειτουργήσει η διαδικασία.

     

    Η διαδικασία λειτουργεί επίσης σε υπάρχοντα κτήρια και δρόμους χάρη σε ένα ειδικό υγρό που μπορεί να ψεκαστεί στις ρωγμές.

     

    —Η επιλογή των βακτηρίων

     

    Για αυτό το σκοπό, ο Γιόνκερ επέλεξε βακτήρια του γένους Bacillus, των οποίων τα σπόρια μπορούν να παραμείνουν ζωντανά για δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια.

     

    Αυτά τα βακτήρια συνήθως βρίσκονται κοντά σε ενεργά ηφαίστεια και σε αλκαλικές λίμνες.

     

    «Χρειαζόμαστε βακτήρια που μπορούν να επιζήσουν στο σκληρό περιβάλλον του τσιμέντου» λέει ο ερευνητής. Εκτός του ότι είναι πολύ ξηρό, το τσιμέντο είναι επίσης υπερβολικά αλκαλικό (έχει υπερβολικά υψηλό pH) για τους περισσότερους μικροοργανισμούς. Οι βάκιλοι, όμως, δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα.

     

    ο μόνο που χρειάζονται τα βακτήρια όταν συνέλθουν από το λήθαργο είναι τροφή και πρώτες ύλες για το σχηματισμό ασβεστόλιθου. Ως τροφή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν απλά σάκχαρα, ωστόσο το τσιμέντο που θα προέκυπτε θα ήταν μαλακό και αδύναμο. Ο Γιόνκερ επέλεξε τελικά το γαλακτικό ασβέστιο, το οποίο οποίο συνδυάζεται με ανθρακικά ιόντα και δίνει ασβεστίτη.

     

    Η καινοτομία του Γιόνκερ έχει θέσει υποψηφιότητα για το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Εφευρέτη που απονέμει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

     

    Τα αυτοεπιδιορθούμενα δομικά υλικά συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια, καθώς μόνο το 2015 έχουν παρουσιαστεί στην αγορά τρία προϊόντα με αυτές τις ιδιότητες: τσιμέντο που αυτοεπιδιορθώνεται, στερεό κονίαμα επιδιόρθωσης και μια υγρή παραλλαγή.

     

    Πηγή: http://www.econews.gr/2015/05/19/tsimento-vaktiria-122387/





    george68

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    και αν παραβλέψετε - το υλικό του κ. Ρ. θα δείτε πως το βακτηρίδιο δημιουργεί πρόβλημα, καταρχήν επειδή γνωρίζετε οτι είναι η αρχή. Κατόπιν έχει σειρά ο πλαστικός βαλσαμωμένος Μηχανικός χρόνια ακίνητος στο Μπετόν της οικοδομής.

    Μόλις γίνει η ζημιά, βγαίνει του δίνεις ένα λουκουμά, επισκευάζει το μπετόν, σοβατίζει κιόλας.

    Κακά πράγματα τα διαβολομηχανήματα, καλά που φτωχαίνουμε γιατί αν έπαιρνε η κάθε θεία τον πλαστικό Μηχανικό θα είχαμε πρόβλημα. Διότι 1 θα είμασταν εμείς, λόγω νηστείας θα δεχόμασταν τον εγκιβωτισμό, με αντάλαγμα τον ένα λουκουμά.

    Με ένα φουτουριστικό σενάριο, το είδα πολύ ωραία αυτό το υλικό. Καθώς μου έκανε υλικό μιας νέας εποχής που θα μοιάζουν τα κτίρια με διαστημόπλοια. Στην γή και τους γείτονες. Αφετέρου, κόβει δουλειές, μειώνει εργατικό προσωπικό, μα όλοι αυτοί οι χλιμίτζουρες που ανακαλύπτουν ένα σωρό νέα προγράμματα δεν έχουν μάθει οτι με κουράζουν με τις συνεχείς ενημερώσεις λογισμικού?!
    Ο χρόνος θα έπρεπε να κυλάει πιο αργά. :|

    Edited by Arche
    • Downvote 1
    Link to comment
    Share on other sites

    ναι ρε φίλε, δεν καταλαβαίνουν!

    Σε λίγο θ' αρχίσει ο κάθε μπάρμπας και θα ζητάει στην οικοδομή του βιοτσιμέντο, και γεωθερμίες, και εξοικονόμηση, και βιοκλιματικά,

    και διάφορες νεοτεριστικές μακακίες που κάθονται και σκαρφίζονται αυτοί οι κουτοί οι ξένοι.

    Καλά, δουλειές (κομπίνες και λαμογιές) δεν έχουν να κάνουν αυτοί, και κάθονται και κάνουν ευφευρέσεις;

    Και σ' αυτά τα ρημαδοκολέγια (και καλά ντεμέκ πανεπιστήμια) που πάνε, δεν κάθονται να μάθουν πως να κάνουν μια σωστή πορεία / διαμαρτυρία / κατάληψη,

    και κάθονται και ασχολούνται με έρευνα και τεχνολογία και διάφορες μπουρζουαζίστικες αηδίες.

    Να δεις που δεν θα έχουν καλή κατάληξη αυτοί οι τύποι.

    Σε λίγο, αντί να ζουν με δανεικά κι αγύριστα κι άγιος ο Θεός, θα πάνε και θα βγάλουν πρωτογενές πλεόνασμα (και μόνο που το έγραψα με έπιασε αλεργία)

    και διάφορες άλλες νεοφιλελεύθερες φασιστικές αερολογίες.

    Δεν φταίει κανένας άλλος, αλλά εμείς που τους μάθαμε τον πολιτισμό και κατέβηκαν από τα δέντρα και φάγανε και κρέας εκτός από βελανίδια.

    Ενώ αν είχαμε βάλει έναν ωραιότατο ΦΠΑ 27% από τότε (για τις εξαγωγές εννοείται) δεν θα είχαμε τώρα τέτοια προβλήματα.

    Αλλά μας έφαγε η ανιδιοτέλεια και η φιλανθρωπική διάθεση.

    Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μία επιτροπή λογιστικού ελεγχου και για τον δανεισμό του πολιτισμού και του ολυμπισμού

    (καθώς επίσης και για τα γλωσικά δάνεια που έχουμε κάνει σε λατινογενείς και μη γλώσσες)

    Δεν θα μαζέψουμε κι από εκεί μερικά τρις; Γιατί να τα τρώνε αυτοί; (που δεν ξέρουνε και να τα φάνε. Όλο δουλεύουνε σαν ζώα)

    Ορίστε. Έτοιμο το πρόγραμμα. Κι ούτε ισοδύναμα ούτε τίποτα!

    (και ενοείται ούτε έρευνα, ούτε τεχνολογία του διαβόλου 666, ούτε ιδιωτική οικονομία του ακόμα πιο διαβόλου 666.666, ούτε γκαρσόνια της Ευρώπης ούτε τίποτα)

    • Upvote 1
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.