Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Εξοικονόμηση ΙΙ: Διευκρινίσεις για θέματα έκδοσης πολεοδομικών αδειών και εγκρίσεων (ασυμβίβαστο επιθεωρητή και μελετητή)


    Ο Οδηγός Εφαρμογής του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ", δεν εισάγει κάποια πρόσθετη απαίτηση ή εξαίρεση στην ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία (ενδεικτικά ν. 4495/2017, ν. 4067/2012).

    Ο Οδηγός Εφαρμογής αναφέρει:

    1. "Για την έναρξη των εργασιών υλοποίησης του έργου, ο Ωφελούμενος οφείλει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις." (παράγραφος 7.1)

    2. Ο ωφελούμενος του προγράμματος υποχρεούται "Να τηρεί, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των παρεμβάσεων, την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία και να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις ή/και άδειες που προβλέπονται από αυτή." (παράγραφος 8.1)

    3. Παράρτημα Χ Δήλωση πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου, Λίστα δικαιολογητικών (επισυνάπτονται στο Πληροφοριακό Σύστημα):

    -  "Οικοδομική Άδεια παρεμβάσεων ή Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για τις εργασίες που εκτελέστηκαν (όπου απαιτείται)".

    Επομένως, εάν για την εκτέλεση κάποιας εργασίας στα πλαίσια του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ", απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας / έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας (ΕΕΔΜΚ), αυτή θα πρέπει να εκδοθεί και να υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων.

    Ο Δικαιούχος του προγράμματος, κατά το στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών και πριν την τελική εκταμίευση, θα ελέγξει για το εάν έχουν αναρτηθεί στο πληροφοριακό σύστημα οι σχετικές άδειες / εγκρίσεις.

    Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που για την έκδοση οικοδομικής άδειας / έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας (ΕΕΔΜΚ), απαιτείται η εκπόνηση μελέτης ή επίβλεψη των αντίστοιχων εργασιών, ισχύει το ασυμβίβαστο μεταξύ των ιδιοτήτων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και του μηχανικού που συμμετείχε στην εκπόνηση μελέτης ή την επίβλεψη των αντίστοιχων εργασιών (σχετική ανακοίνωση 11/9/2018).


    Πηγή: https://exoikonomisi.ypen.gr/-/dieukriniseis-gia-themata-ekdoses-poleodomikon-adeion-kai-enkriseon?fbclid=IwAR2_vCXOFBSIBvoK6WkkdmiwpzPUTzJ3TROwV63HXw3Dv74BMBTZhRJc_DA



    Edited by Engineer


    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Η έκδοση εργασιών μικρής κλίμακας για εξωτερική θερμομόνωση και επίβλεψη εγκατάστασης ικριωμάτων αποτελεί μελέτη και επίβλεψη και επιφέρει ασυμβίβαστο;

    Link to comment
    Share on other sites

    Στις 11/09/2018 έλεγε η ενημέρωση:

    ''3. σε έκδοση Μικρής Κλίμακας Εργασιών σε κτήριο/κτηριακής μονάδας

    δεν αποτελεί ασυμβίβαστο για την έκδοση Π.Ε.Α. σε αυτό, δηλ. δεν συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις του άρθρου 53, εδάφιο α), του Ν.4409/2016, εκτός εάν η συμμετοχή αφορά στη σύνταξη μελετών για την έκδοση ή αναθεώρηση αδειών δόμησης, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.''

    Δήλαδή για την σύνταξη  ΣΑΥ-ΦΑΥ για ικριώματα, θα μας βγάλουν ασυμβίβαστο τώρα;

    • Like 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Έχει καταλάβει κανείς αν απαιτείται ή όχι έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας (ΕΕΔΜΚ) για τις εργασίες που αφορούν μόνο στη θερμομόνωση δώματος (οριζόντιας ταράτσας);

    Link to comment
    Share on other sites

    ΝΟΚ αρθ-2: 56. Όψη είναι και η στέγη, και 80. η στέγη μπορεί να έχει διάφορες κλίσεις, σχήματα και υλικά.
    Άρα θες ΕΕΔΜΚ.
    Μελέτες για το εργοτάξιο (ΦΑΥ-ΣΑΥ) δεν είναι μελέτες - επιβλέψεις για το κτίριο. Επίσης η αίτηση, δεν είναι μελέτη και η ΕΕΔΜΚ βγαίνει αυτόματα από το site, άρα δεν την εκδίδουμε εμείς.
    Δεν βλέπω κάτι ασυμβίβαστο.
    Βασικά δεν απαιτείται εκπόνηση μελέτης ή επίβλεψη των εργασιών καθεαυτών. Το πώς θα φτάσει ο μάστορας να βάλει τις μονώσεις, δεν αφορά το ΠΕΑ και τα ασυμβίβαστά του.

    Υ.Γ. Αν αφαιρεθείς όμως και εκεί που μιλάτε του δώσεις το μιστρί που έτυχε να είναι δίπλα σου, εκεί έχει ασυμβίβαστο. :mrgreen:

    • Upvote 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Για το αυτόνομο σύστημα θέρμανσης απαιτείται δήλωση επίβλεψης του έργου (δηλ. της ίδιας της εγκατάστασης) και πλήρης μελέτη της εγκατάστασης οπότε θεωρώ ότι σ αυτή την περίπτωση υπάρχει ασυμβίβαστο γιατί ο μηχανικός συμμετέχει στη μελέτη-επίβλεψη.

    Στην θερμομόνωση όμως κάνουμε μόνο την αίτηση, δεν επιβλέπουμε την τοποθέτηση ούτε κάνουμε μελέτη για θερμομόνωσης. Οπότε εκεί θεωρώ ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. Ακόμη και με ικριώματα επιβλέπουμε τα ικριώματα όχι το "έργο" της θερμομόνωσης.

    Υ.Γ. Αρκεί βέβαια να μην αφαιρεθείς και πιάσεις κανένα μιστρί, όπως λέει και ο συνάδελφος @jedi.Yannis !!

    Edited by chris8
    Link to comment
    Share on other sites

    Είμαι λίγο off topic, αλλά μπορεί να μου πει κάποιος εάν η αντικατάσταση λέβητα πετρελαίου με αντλία θερμότητας αποτελεί αυτόνομο σύστημα θέρμανσης και απαιτεί ΕΕΔΜΚ ?

    Link to comment
    Share on other sites

    εργασίες χωρίς άδεια ή ΕΕΜΚ αρθ-30, η : κλιματιστικα, λέβητες αερίου,  κλπ. Για αυτές δεν κάνουμε ΜΕΑ. Στο αέριο γίνεται μελέτη εγκατάστασης, μόνο και εφόσον δεν έχει σχέση με την ενεργειακή απόδοση του διαμερίσματος δεν έχουμε ασυμβίβαστο.

    Link to comment
    Share on other sites

    On 24/10/2018 at 6:50 ΜΜ, vagom said:

    Έχει καταλάβει κανείς αν απαιτείται ή όχι έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας (ΕΕΔΜΚ) για τις εργασίες που αφορούν μόνο στη θερμομόνωση δώματος (οριζόντιας ταράτσας);

    https://www.b2green.gr/el/post/63174/mi-ypochreosi-ekdosis-egkrisis-ergasion-mikris-klimakas-gia-topothetisi-exoterikis-thermomonosis-se-domata-kai-pylotes

    "Σε σχετικό ερώτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΠΣΥΠΕΝΕΠ), η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ) του ΥΠΕΝ απάντησε ότι κατά την άποψη της δεν απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για εργασίες εξωτερικής θερμομόνωσης α. σε δώματα και β. σε πυλωτές."

    B2Green.gr_PSYPENEP_thermomonwsh_egkrish

    • Like 1
    Link to comment
    Share on other sites




    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.