Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. Διογένης

    • Πόντοι

      3

    • Περιεχόμενα

      22


  2. Engineer

    Engineer

    Administrators


    • Πόντοι

      2

    • Περιεχόμενα

      13.657


  3. Konstantinos IB

    Konstantinos IB

    Core Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      857


  4. MatsuPitsu

    MatsuPitsu

    Members


    • Πόντοι

      1

    • Περιεχόμενα

      11


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 16/09/2023 σε όλες τις περιοχές

  1. ΑΡΘΡΟ 15 ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΑΠΟ ΕΞΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΩΜΑΤΑ Απαγορεύεται η ελεύθερη απορροή των όμβριων από τα δώματα, τους ανοικτούς ημιϋπαίθριους χώρους και τους εξώστες. Πρέπει τα όμβρια ύδατα να εγκιβωτίζονται με περιμετρικές κατασκευές ύψους τουλάχιστο 0.05 m και να αποχετεύονται με αγωγούς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του κανονισμού αυτού.
    2 points
  2. ναι θα γίνω. Θα βρείτε νέο μηχανικό που θα του έχετε εμπιστοσύνη και ας χάσετε λεφτά γιατί αργότερα θα χάσετε και περισσότερα. Ψάχνετε να βρείτε απαντήσεις μέσω φόρουμ και διαδικτύου για τέτοια θέματα και χωρίς να είστε ειδικός. Το πρόβλημα με τη δόμηση λέγεται ΝΟΚ , είναι περίπλοκος με πολλές εγκυκλίους και τροποποιήσεις που ακόμα και μεταξύ μας προκαλεί πολλές διαμάχες λόγω διαφορετικών ερμηνειών. Επίσης ένα άλλο ζήτημα είναι και το επαγγελματικό, γιατί να σας ενημερώσω για κάτι που έχω φάει τα χρόνια μου να μάθω, ακόμα το μαθαίνω μεσώ ενημερώσεων και εσείς το θέλετε δωρεάν μέσω ενός φόρουμ; Οπότε ακούστε τη συμβουλή που σας έδωσαν και άλλοι συνάδελφοι και βρείτε μηχανικό της εμπιστοσύνης σας γιατί το θέμα είναι σοβαρό
    1 point
  3. Αυτό το ορίζει ο κατασκευαστής. Την επιλογή την κάνει ο χρήστης. Για σκυρόδεμα η μέτρηση βάσει κανονισμού γίνεται στα 2/3 του πάχους αρα μιλάμε για τύπου Concrete Moisture Probe (CMP). Υπάρχουν διάφορες εταιρείες.
    1 point
  4. Η άποψη είναι από το Google Earth και είναι μηνός Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Στο σημείο 1 είναι η "καναλοποίηση του ποταμού" με το στενότερο υλοποιημένο ήδη σημείο στη θέση όπου το 2020 υπήρχε το πνιγμένο Κέντρο Υγείας. Στο σημείο 2 είναι η πρώην θέση του ιδιωτικού γυμναστήριου το οποίο σήμερα βρίσκεται ολόσωμο μέσα στο ποτάμι. Η ίδια θέση στον ιστορικό φωτοχάρτη ήταν το φρύδι της ιστορικής κοίτης του ποταμού και ταυτόχρονα όριο του δασικού. Στο σημείο 3, μπορεί κάποιος συνάδελφος από την περιοχή να μας πληροφορήσει τι ακριβώς ήθελε να κάνει ο δήμαρχος-περιφερειάρχης ;
    1 point
  5. Θεωρώ ότι δεν θα είναι μόνο οι νέοι συνάδελφοι. Νομίζω ότι είναι κάτι που κυριαρχεί στη σημερινή εποχή. Στο πρόσφατο μουντομπάσκετ κάποιος σχολιαστής ανέφερε ότι το "σκεπτόμενο μπάσκετ" δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλέον και το σύγχρονο μπάσκετ προστάζει ταχύτητα και παραγωγικότητα . Τροφή για σκέψεις για το αντικείμενο του μηχανικού, ειδικά και μετά τις έντονες καταστροφές υποδομών που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και όχι μόνο (πλημμύρες, σεισμοί κλπ) για το αν χρειαζόμαστε, διαβασμένους, καταρτισμένους, σκεπτόμενους και έμπειρους μηχανικούς. Μεγάλη επίσης συζήτηση για το ρόλο της επιστήμης σήμερα (όχι μόνο στη μηχανική)
    1 point
  6. γιατί έτσι ορίζει η πολεοδομική νομοθεσία
    1 point
  7. Η αυθαίρετη κατασκευή στέγης υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό, ασχέτως ύψους. Η υπέρβαση του επιτρεπομένου λόγω στέγης αντιστοιχεί στην επιφάνεια που καλύπτεται από αυτήν. Υπερβολικό ή όχι, έτσι είναι.
    1 point
  8. Άλλο πράγμα να κάνεις σκαρίφημα επειδή το θέλεις και άλλο να πρέπει να το κάνεις. Και άλλο πράγμα η εκτίμηση κόστους με το μάτι και άλλο ο προϋπολογισμος κόστους με τιμολόγια και προμέτρηση από αποτύπωση. Ο έλεγχος προσβασιμότητας δεν τα απαιτεί. Δεν απαιτεί καν την νομιμότητα του κτιρίου. Φυσικά, όποιος θέλει μπορεί να τα κάνει και ακόμα περισσότερα. Θα είναι όμως από δική του επιλογή και δεν θα μπορεί να παραπονεθεί πως η αποζημίωση είναι μικρή. Αυτός έκανε περιττή δουλειά.
    1 point
  9. Το πατάρι έχει την ίδια χρήση με τον υποκείμενο χώρο, του οποίου αποτελεί παράρτημα.
    1 point
  10. Η σύνδεση της εγγραφής στο ΤΕΕ με την ένταξη στον ασφαλιστικό φορέα δεν υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια. Κατά πόσο σε συμφέρει, εξαρτάται από το αν (και πώς) σκοπεύεις να ασκήσεις το επάγγελμα στην Ελλάδα. Δεν αναφέρομαι στο κόστος της ετήσιας συνδρομής, αλλά στο όφελος από την απόκτηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για αρκετούς συμπολίτες μας (παλαιότερων εποχών, κυρίως) η εγγραφή στο ΤΕΕ προσδίδει κύρος στον μηχανικό.
    1 point
  11. Αν είναι ενσωματωμένη (εγκιβωτισμένη) σε σταθμό απομάκρυνσης, για να μη χρειαστείς σκάψιμο θα πρέπει η είσοδός των λυμάτων και αποβλήτων, να είναι πιο κάτω από το επίπεδο του χαμηλότερου υποδοχέα. Συνήθως αυτό είναι η λεκάνη. Λεπτομέρειες θα πάρεις από τον προμηθευτή. Ψάξε στο διαδίκτυο, υπάρχουν πληθώρα αναφορών, video κλπ.
    1 point
  12. Οι παγομηχανές δεν έχουν θερμική ούτε και ψυκτική ισχύ, όσον αφορά το ερωτηματολόγιο. Αυτό που βάζεις είναι η κινητήρια ισχύς του συμπιεστή, αλλά και των ανεμιστήρων του συμπυκνωτή και του εξατμιστή. Το μεγάλο φορτίο όμως είναι ο συμπιεστής.
    1 point
  13. Μα το άρθρο 98 δεν αναφέρει καν πως θα το εντάξεις στα φύλλα καταγραφής. Όταν έχεις επεκταθεί σε κοινόχρηστο χώρο που δεν μέτρησε ποτέ στην δόμηση (π.χ. ακάλυπτο) προφανώς και πας με ΥΔ. Όταν όμως επεκτείνεσαι σε κλειστό κοινόχρηστο χώρο που μέτρησε στην δόμηση (π.χ. κλιμακοστάσιο) πας με ΔΔ. Δεν νοείται να βάλεις ΥΔ όταν δεν έχει πραγματοποιηθεί τέτοια. Το να πας με ΔΔ βέβαια δεν σε απαλλάσει από την υποχρέωση για τις απαραίτητες συναινέσεις κτλ.
    1 point
  14. Γιά τόν ΕΦΚΑ είμαι «Ελεύθερος Επαγγελματίας» (μού στέλνει ειδοποιητήριο κάθε μήνα - τό πληρώνω μόνος μου) καί μέ τόν μοναδικό μου εργοδότη («πελάτη») έχω υπογράψει «Ιδιωτικό Συμφωνητικό» που τό έχω, μάλιστα, αναρτήσει στή σχετική πλατφόρμα τής ΑΑΔΕ. Τού κόβω ανελλιπώς ΤΠΥ γιά τίς αμοιβές μου. Στόν κωδικό 07 τού Ε3, πρέπει νά επιλέξω «ΝΑΙ» ή «τίποτα»? Η παραπομπή (5) τού κωδικού 07 εξηγεί «Είστε επιτηδευματίας που φορολογείται με τις διατάξεις της περίπτωσης στ, παρ.2 του άρ. 12 του ν. 4172/2013;» Ρωτώ, γιατί ανάλογα μέ τό τί θά επιλέξεις στόν κωδικό 07, αλλάζουν όλα σχεδόν τά νούμερα στό Ε3.
    -1 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.