Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων

  1. antloukidis

    antloukidis

    Core Members


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      3.821


  2. tetris

    tetris

    Core Members


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      7.381


  3. akis73

    akis73

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      5

    • Περιεχόμενα

      9.027


  4. Pavlos33

    Pavlos33

    Συντονιστής


    • Πόντοι

      4

    • Περιεχόμενα

      18.920


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη στις 22/10/2023 σε όλες τις περιοχές

  1. Καλησπέρα, προσωπικά δεν νομίζω να έχει αλλάξει επί της ουσίας κάτι, εκτός από αυτό που γράφτηκε παραπάνω περί των 3 κωδικών σε 1 e-παράβολο πλέον. Πάντως από άλλο συν/φο έχω ακούσει ότι μετά από πίεση δέχτηκε η ΔΟΥ να πληρωθεί και αυτό επί τόπου στο ταμείο.
    2 points
  2. Απότη στιγμή που δεν έχει κυρωθεί η ΠΕ, η ιδιοκτησία σου παραμένει αυτούσια. Συνεπώς, αποτυπώνεις όλο το οικόπεδο με τη ρ.γ. και αναφέρεις υφιστάμενη επιφάνεια, ρυμοτομούμενη και απομένουσα (μετά την κύρωση της ΠΕ) συμπλ. η δήλωση 651/77 θα συνταχθεί σύμφωνα με το σημερινό καθεστώς του γεωτεμαχίου
    2 points
  3. Καλησπέρα. Μετά τις διορθώσεις στο κείμενο της προηγούμενης δημοσίευσης που θα πρέπει να κάνεις, να σε καθοδηγήσω λίγο στα αυθαίρετα ότι στις υπαγωγές δεν συγκρίνεις μεγέθη με ΝΟΚ. Η σύγκριση των αυθαιρεσιών γίνεται βάσει των εγκεκριμένων σχεδίων της Ο.Α. Βάσει της εγκ. 2 Ν. 4495/17 την απόληξη μπορείς να την υπολογίσεις με αναλυτικό.
    1 point
  4. Στον Κωδικό 201 και για τα τρία, μου είπαν στην εφορία.
    1 point
  5. Καλημέρα, από πρόσφατη εμπειρία άλλου συν/φου, ο κωδικός ήταν ο (0)201 και ναι τα πλήρωσε όλα στον ίδιο κωδικό και γίνανε δεκτά.
    1 point
  6. Ανοίγω το θέμα αυτό για να υπάρξει συζήτηση για τον τρόπο που φτιάχνονταν τα τεχνικά έργα στην αρχαιότητα. Μπορείτε να κάνετε παραπομπές σε links. Παραθέτω μια σύνδεση που αλίευσα στο διαδίκτυο. Ξεκινάει με τον τρόπο που συνδέονταν οι τεράστιοι ογκόλιθοι με χύτευση συνδέσμων. https://themindcircle.com/ancient-engineering-methods/?fbclid=IwAR0EqxoviDuhlLtGE1kgyiy-YfCFU6XprEp92DwFmBbRZHNFWEkrRzjNtN8
    1 point
  7. @MARIANNA_ Πώς "λείπει" ο όροφος??? Μήπως η άδεια αφορά σε ισόγειο, και ο όροφος κατασκευάστηκε μεταγενέστερα (νόμιμα ή αυθαίρετα)? Κι αν είναι αυθαίρετος, πώς ξέρεις ότι προϋπάρχει του 75 ώστε να ενταχθεί σε κατ. 1? Για ψάξε το καλύτερα
    1 point
  8. Ο διαχωριστής ή το ΔΑ ή το δευτερεύον κύκλωμα δεν είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει σώνει και καλά με την ΑΘ.... Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν χρειάζονται...
    1 point
  9. Σε καταγγελία για καμινάδα πελάτη μου, ήρθε μηχανικός της πολεοδομίας να κάνει τον διαιτητή με τον γείτονα, τελικά η καμινάδα ήταν νόμιμη αλλά ο γείτονας είχε πατήσει το κτίριό του πάνω στο κτίσμα μας με υπέρβαση 10-12cm, ακόμα τρέχει. Αυτά που λέμε για μαλλιά και κουρεμένους. Πριν κάνετε καταγγελία κάντε μια αυτοψία στο δικό σας ακίνητο μπορεί να ανακαλύψετε κροκόδειλους
    1 point
  10. Το βασικό και απαραίτητο συστατικό του οποιοδήποτε ανεξαιρέτως θερμομονωτικού υλικού είναι ο παγιδευμένος - εγκλωβισμένος αέρας που περιέχει. Γιαυτό όλα ανεξαιρέτως τα θερμομονωτικά υλικά έχουν σπογγώδη - αφρώδη υφή. Δηλαδή θερμομόνωση πετυχαίνουμε μόνο όταν υπάρχει αέρας ακίνητος, που δεν μπορεί με την κίνησή του να μεταφέρει την θερμότητα. Όπως ξέρουμε όλοι, για μία αποτελεσματική θερμομόνωση κτιρίου, προκύπτει από τους υπολογισμούς μας ότι απαιτείται συνήθως, κάποιο πάχος μονωτικού (άρα και παγιδευμένου αέρα) της τάξης των 5 - 10 εκατοστών. Το οποιοδήποτε χρώμα, που έχει ελάχιστο πάχος, δεν προσφέρει καμμία θερμομόνωση άξια λόγου να μπεί σε υπολογισμούς (μηχανικοί είμαστε... δεν μας αρέσουν τα πολλά μηδενικά μετά την υποδιαστολή!!!) Μπορεί βέβαια να προσφέρει μεγαλύτερη ή μικρότερη απορρόφηση ή ανάκλαση της θερμικής ακτινοβολίας και εκεί είναι η μόνη συνεισφορά του στην μετάδοση θερμότητας από και προς το χώρο που εξετάζουμε.
    1 point
  11. Τροχήλατη ψησταριά ή σταθερή, η απόληξη της καμινάδας οφείλει να είναι σε απόσταση >=10 μ από όμορα ανοίγματα
    1 point
  12. @Walther580 Διαφωνώ ριζικά με τον αξιοσέβαστο και ικανότατο συνάδελφο antloukidis. Η ενόχληση που προξενείται στους γείτονες από τον καπνό είναι ανυπόφορη. Δυστυχώς δεν γνωρίζω κάποια αποτελεσματική πρακτική σχετικά με την καμινάδα. Γνωρίζω όμως, ότι μία από τις χειρότερες καταστάσεις που υπάρχουν είναι οι διαμάχες και το αρνητικό κλίμα μεταξύ γειτόνων. Το να μην ενοχλούμε τους γείτονές μας δεν είναι μόνο ζήτημα σεβασμού των άλλων, είναι —πρωτίστως— θέμα αυτοσεβασμού.
    1 point
  13. Σίγουρα οι υπολογισμοί μιας μελέτης, όπως σωστά αναφέρει ο συνάδελφος, δεν μπορούν να αντικατασταθούν από μια "μαντεψιά". Καθοριστικό ρόλο στο ερώτημα διαχωριστής ή ΔΑ, παίζει ο απαιτούμενος ελάχιστος όγκος νερού σε σχέση με τον όγκο του πρωτεύοντος κυκλώματος.
    1 point
  14. Δεν νομίζω ότι ασχολείται κανείς με διαφορά δεκαδικών του βαθμού..... που πιθανά θα υπάρχει στα δύο σημεία. Ούτε και οι περισσότεροι θερμοστάτες που χρησιμοποιούνται, έχουν τέτοια διακριτική ικανότητα.
    1 point
  15. Θα διαφωνήσω, διότι σύμφωνα με το έγγραφο ΔΤΕ/6923/196/19-2-03 : ... Στο Αρθ-7 παρ.1 του ΠΔ/24-4-85 για τις τεμνόμενες ιδιοκτησίες ορίζεται ότι "θεωρείται ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή" και συνεπώς για το τμήμα αυτό ισχύουν όλες οι διατάξεις που αφορούν τα εντός των ορίων οικόπεδα 1. Συνεπώς, για το τμήμα αυτό (στην περίπτωσή μας τα 500 μ²), η αντιστοιχούσα δόμηση είναι 240 μ² Βασική προϋπόθεση: το γεωτεμάχιο να μην έχει προέλθει από κατάτμηση μετά την 3-5-85 3. Η γραμμή που καθορίζει το εντός οικισμού τμήμα, προκύπτει από παράλληλη μετατόπιση (offset) του ορίου του οικισμού Τα ανωτέρω δεν αποτελούν απλώς απόψεις μου, αλλά και θέσεις της τοπικής (και όχι μόνο) Υ.ΔΟΜ..
    1 point
  16. Μπορείτε να βάλετε μαύρη σιδηροσωλήνα ( όχι γαλβανισμένη ). Μπορείτε να τη βάψετε για αντισκωριακή προστασία και καλή εμφάνιση. Αν χρειάζονται βιδωτά εξαρτήματα καλό είναι τα σπειρώματα να στεγανοποιηθούν με κανάβι και γομαλάκα.
    1 point
  17. Πέραν του θέματος της ασφάλειας χρηστών του κτιρίου, οι όψεις δεν θεωρούνται ολοκληρωμένες.
    1 point
  18. Ο ορισμός εννοεί μάλλον να μην έχεις συνέχεια από μπετόν και δοκάρια και τότε θα θεωρηθεί Η.Χ. Το κλασσικό ξύλινο στέγαστρο έχει τα 2 ή 3 ξύλινα υποστυλώματα στη χαμηλή του πλευρά και αναλόγως του μήκους του, μπορεί να χρειαστούν και ξύλινα υποστυλώματα και σε επαφή με τον τοίχο για καλύτερη στατική στήριξη ενώ οι δοκίδες του συνήθως αγκυρώνονται με τις γνωστές γαλβανιζέ δοκοθήκες σε τοίχο (καλύτερα σε δοκάρι) και για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια βάζεις από κάτω και μια οριζόντια ξύλινη τραβέρσα να μην έχεις διάτρηση και αστοχία. Η κατασκευή αυτή δεν σημαίνει στατική εξάρτηση ορισμός: 79. Ν 4067 όπως συμπληρώθηκε μετά την ισχύ του Ν. 4759/20 Στέγαστρο είναι η μη προσβάσιμη σταθερή κατασκευή, σε πρόβολο ή επί υποστυλωμάτων, που κατασκευάζεται με συμπαγή σταθερά ή κινητά στοιχεία στην οροφή του, (αποκλειομένων οποιωνδήποτε άλλων κατακόρυφων στοιχείων πλήρωσης. )(*) "Το στέγαστρο είτε τοποθετείται σε επαφή με μία όψη χωρίς να αποτελεί συνέχεια του φέροντος οργανισμού υπό την προϋπόθεση, ότι είναι κατασκευασμένο από διαφορετικό υλικό είτε απέχει ελάχιστη απόσταση δ/4 από οποιαδήποτε όψη του κτιρίου, χωρίς να ισχύουν οι ανωτέρω περιορισμοί. Επιτρέπονται, κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΣΑ), κάθετα στοιχεία πλήρωσης, αποκλειόμενης της δημιουργίας κλειστού χώρου.".
    1 point
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
  • Επιλεγμένα Άρθρα

    • Λειψυδρία: Επτά άξονες για καλύτερη διαχείριση του νερού
      Η κλιματική κρίση, η παρατεταμένη ανομβρία και οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, φέρνουν στην επιφάνεια το διαρκώς οξυνόμενο πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων στην Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών συγκλίνουν: η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων, όπου η επάρκεια δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη, αλλά προϊόν στοχευμένου σχεδιασμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με τίτλο «Ερευνώντας τον εθνικό μας υπόγειο πλούτο», οι παρεμβάσεις των ομιλητών –εκπροσώπων δημόσιων φορέων, γεωτεχνικών επιστημόνων και επιχειρήσεων– ανέδειξαν τη μεγάλη εικόνα: από την ενεργοποίηση γεωτρήσεων και τα μεγάλα έργα εμπλουτισμού ταμιευτήρων, έως την ανακύκλωση νερού, την κυκλική οικονομία και την ψηφιοποίηση της αδειοδότησης, η χώρα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη επτά κρίσιμους άξονες πολιτικής. Η διαχείριση των αποθεμάτων νερού απαιτεί πλέον θεσμική ευελιξία, επενδυτική ταχύτητα και τεχνική προσαρμοστικότητα σε τοπικό επίπεδο – με όρους βιωσιμότητας και ενεργειακής συνέργειας
      • 0 απαντήσεις
    • «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για 2.500 ωφελούμενους άτομα με αναπηρία, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
      Ανακοίνωση Τύπου των Υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Πιλοτικό πρόγραμμα για την «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» και ωφελούμενους 2.500 άτομα με αναπηρία, συνολικής δημόσιας δαπάνης 24 εκατ. ευρώ εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

      Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς.

      • 2 απαντήσεις
    • ΠΔ 194/2025: Τα κριτήρια για οριοθέτηση, όρους και περιορισμούς δόμησης, χρήσεις γης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με θέμα: Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυ- σμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.

      Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής
      1. Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασι-
      ών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή
      προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά
      την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανο-
      μένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό
      τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όρ-
      γανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

      2. Με το παρόν καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο των γενικών όρων και περιορισμών δόμησης και επιτρεπό-
      μενων χρήσεων γης των οικισμών ανάλογα με την κατηγορία του οικισμού, κατά το άρθρο 3, για την προστασία της φυσιογνωμίας του.

      3. Οι διατάξεις του παρόντος θέτουν το πλαίσιο κανόνων για την οριοθέτηση του οικισμού και δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού.

      4. Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς: 
        • Downvote
      • 62 απαντήσεις
    • Οι 42 εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)
      Οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας καθορίζονται από την παράγραφο 2 του Άρθρου 29: Διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών του Ν.4495/2017.

      Έτσι Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

      α) δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.

      β) τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων και πληγέντων από βίαια συμβάντα,
        • Like
      • 2 απαντήσεις
    • Η ιστορία της γεφυροποιίας στην Ελλάδα
      Στο άρθρο αυτό γράφομε για δύο γέφυρες οι οποίες είναι πολύ γνωστές και κατασκευάσθηκαν την περίοδο της Ανοικοδομήσεως (1950 – 1980) και μάλιστα την εποχή κατά την οποία το προεντεταμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως μία νέα τεχνική λύση από τους Μηχανικούς τους ασχολουμένους με μελέτες και κατασκευές οδικών γεφυρών, οικοδομικών έργων κ.τ.ο.

      Η πρώτη γέφυρα με την οποία θα ασχοληθεί το άρθρο αυτό είναι η Γέφυρα Αλφειού, μήκους 390,00 μ. (2 ανοίγματα x 35,00 μ. + 8 ανοίγματα x 40,00 μ. = 390,00 μ.) με κωδικό Έργου 97130/Π.Δ.Ε. και προϋπολογισμό κατασκευής 17.000.000 δρχ., η οποία αποκαθιστά την συνέχεια της Εθνικής Οδού 9 (Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα). Πρόκειται περί ενός έργου το οποίον έχει διττή λειτουργία: Από την μίαν πλευρά είναι γέφυρα οδική και από την άλλη υδατογέφυρα για την εξυπηρέτηση των ειδικών τεχνικών έργων εγγειοβελτιώσεως της πεδιάδος Επιταλίου. Κύριος του Έργου αυτού ήταν το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Προϊσταμένη Αρχή ήταν η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων δια της Διευθύνσεως Γ3. Επιβλέπουσα Υπηρεσία ήταν το 2ο Γραφείο Κατασκευής Οδών (Έδρα: Πάτρα).

      Το έργο δημοπρατήθηκε δια του συστήματος «Μελέτη – Κατασκευή» δια δύο δημοπρασιών λόγω αναβολής της 1ης η οποία είχε ορισθεί να διεξαχθεί την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 1959. Τελικά αυτή διεξήχθη την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1959 κατακυρωθείσης της στατικής μελέτης και της μελέτης των προεντεταμένων δοκών της γέφυρας στο Τμήμα Μελετών της ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» του οποίου προΐστατο ο κ. Θεοδόσιος – Ρήγας Παναγιώτου Τάσιος* και της υδατογέφυρας στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ*.

      Αλέξανδρος Παύλου Βερδέλης, Πολιτικός Μηχανικός της Κεντρικής Σχολής των Τεχνών και των Κατασκευών (1920), Ηλεκτρολόγος Ανωτάτης Σχολής Ηλεκτροτεχνικής (1921) και Εργολήπτης Δημοσίων Έργων (Αριθμός Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 152), Αρχείον Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
      • 0 απαντήσεις
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.